ID.nl logo
Recensie: iPhone 5
© PXimport
Huis

Recensie: iPhone 5

De iPhone 4S was voor velen niet waarop was gehoopt, maar in oktober verscheen hij dan eindelijk: de iPhone 5. Dunner, lichter en sneller dan zijn voorgangers en voorzien van een nieuwe connector en nieuwe oortelefoons. Mooie specs, maar het draait natuurlijk maar om één ding: is het de overstap waard of ben je beter af bij de concurrent? Wij zoeken het uit.

In tegenstelling tot bij de iPhone 4S, heeft Apple bij de overstap naar de iPhone 5 gekozen voor een vernieuwd ontwerp. De vormgeving is wel gebaseerd op de 4(S), maar heeft de nadruk op een groter scherm. Het verschil in ontwerp tussen de 5 en de 4S is niet zo revolutionair als dat tussen de iPhone 4 en de 3GS.

De smartphone heeft dezelfde fraaie rondingen en wederom een strakke aluminium antenne langs de rand. Het grootste verschil, op het grotere scherm na, is de achterkant. Deze is niet langer volledig gemaakt van glas, maar van aluminium met een strook glas aan de boven- en onderkant.

De iPhone 5 is achttien procent dunner en twintig procent lichter dan zijn voorganger. Van het dunnere aspect merk je niet veel, maar het gewicht maakt wel veel verschil. Het toestel voelt ongelooflijk licht aan.

Het beeldscherm

Het was de laatste tijd één van de meest gehoorde kritiekpunten op de iPhone: de grootte van het beeldscherm, of beter gezegd: het gebrek aan grootte. Begrijpelijke kritiek, want concurrenten als Samsung hebben al tijden smartphones in het assortiment met veel grotere schermen.

©PXimport

De iPhone 5 is 18 procent dunner en 20 procent lichter dan zijn voorganger.

Daar heeft Apple nu verandering in gebracht, althans een beetje. Apple heeft meermaals laten weten dat er een reden is waarom het bedrijf niet meedoet aan de race rond steeds grotere displays. Dat heeft, aldus Apple, te maken met het feit dat een smartphone met één hand moet kunnen worden bediend. Daar valt wat voor te zeggen, maar nu het scherm van de iPhone 5 is opgeschroefd van 3,5 naar 4 inch (enkel de hoogte is aangepast), is de onderste hoek prima bereikbaar gebleven, maar voor de bovenste verste hoek is wel degelijk een lange duim nodig.

Een halve inch meer scherm lijkt misschien niet indrukwekkend, maar het maakt een wereld van verschil. Ten eerste omdat het toestel er uitgerekt en ‘onnatuurlijk’ uitziet vergeleken met andere smartphones. Maar het zorgt ook voor kleine subtiele verbeteringen, zoals een extra navigatiebalk bij het afspelen van muziek, meer zichtbare tekst en een extra rij apps in de Thuisschermen.

Apps die het nieuwe scherm nog niet ondersteunen, worden in Letterbox-weergave getoond, dus met zwarte balken. Niet echt fraai. Toch zien we het grotere scherm als een enorm pluspunt. Het maakt de iPhone fijner om mee te werken.

©PXimport

De Letterbox-weergave in apps is niet fraai.

Geluid

Wanneer je de onderkant van de iPhone 5 vergelijkt met die van zijn twee voorgangers, valt direct op dat er veel meer ruimte is gebruikt voor de luidspreker. Net als bij de iPhone 4 en 4S, zorgt alleen het rechtergedeelte voor geluid. Het linkerdeel is een microfoon. Het geluid van de iPhone 5 is echter veel helderder en het frequentiebereik lijkt een stuk hoger.

Het geluid komt uiteraard niet alleen van pas tijdens het beluisteren van muziek, ook gesprekken via de luidspreker worden er een stuk prettiger door. Ook zit de aansluiting voor de hoofdtelefoon onderaan. Zo heeft Apple alle gaten en aansluitingen prettig samengevoegd aan één zijde.

Prestaties

Volgens Apple hebben we te maken met ‘de snelste iPhone ooit’. De iPhone 5 is voorzien van een dualcore A6-processor, een triplecore-gpu en 1 GB RAM. In praktijk start de iPhone 5 zo’n 2,8 seconden sneller op dan de iPhone 4S, en 6,4 seconden sneller dan de iPhone 4. Fijn, maar niet opzienbarend. Een app als iMovie liet zich 1,3 seconde sneller starten.

We hebben diverse apps getest en de verbetering in snelheid bij het starten ligt steeds ergens tussen de 0 en 2 seconden. Dat is geen schokkende verbetering, maar het werkt wel wat fijner. Het punt is dat Apple zijn telefoons niet sneller maakt om de huidige apps sneller te laten werken, maar om de weg vrij te maken voor zwaardere apps in de toekomst.

Camera

Aan de camera’s is weinig veranderd. De camera op de achterkant telt nog steeds 8 megapixel, maar er is een aantal subtiele veranderingen. Zo worden foto’s nog iets sneller geschoten en bevat de iPhone 5 een verbeterde stabilisator voor video-opnames. De stabilisator komt ook van pas bij het vastleggen van de nieuwe panoramafoto’s.

De lens van de camera is een stuk lichtgevoeliger dan die van zijn voorgangers, hierdoor maak je betere foto’s in donkere omgevingen. Nadeel hiervan is wel dat als je bij veel licht foto’s maakt, er een paarse gloed over de foto kan ontstaan, een probleem dat zich bij vorige iPhones niet voordoet.

De ‘FaceTime’-camera aan de voorkant biedt nu HD-kwaliteit en is in staat om video in 720p vast te leggen, met ingebouwde belichting. Dat laatste geeft een merkbaar verschil tijdens het FaceTimen. Daarnaast beschikt de camera over gezichtsherkenning.

©PXimport

De camera bevindt zich weer in de bovenhoek van het toestel.

Het scherm van de iPhone 5 is, zoals gezegd, een halve inch groter dan die van zijn voorganger. Het verbruikt daardoor natuurlijk ook meer stroom. Best knap dus, dat de iPhone ondanks dit alles een acculevensduur heeft die iets beter is dan die van de iPhone 4S. De batterij van de iPhone 5 is echter nog steeds niet krachtig genoeg om je in staat te stellen de hele dag actief met het toestel te spelen zonder tussentijds bij te laden.

Lightning-connector

Misschien is de nieuwe aansluiting wel het opvallendste onderdeel van de iPhone 5: de Lightning-connector. Heb je al een iPhone en heb je daar kabels, docking stations en boxen bij, dan kun je deze bij aankoop van een iPhone 5 afschrijven, of het toestel aansluiten met een onhandig tussenstuk.

Je krijgt deze adapter niet bij het nieuwe toestel, maar je moet daar 30 euro extra voor uitgeven. Vervelend, hoewel het wel tijd werd voor een vernieuwing van de veel te grote stekkeraansluiting. Het was elegant geweest als het bedrijf voor het veelgebruikte micro-usb als aansluiting had gekozen, maar dat ligt niet in de aard van het beestje.

Apple wilde graag het wiel opnieuw uitvinden om zo ook nieuwe accessoires exclusief voor de iPhone te behouden. Ook jammer is dat er weinig flitsends te ontdekken is aan de Lightning-connector. Geen usb 3.0, geen Thunderbolt, maar de inmiddels redelijk verouderde usb2.0-standaard. Qua snelheid is de Lightning-connector dus geen verbetering, maar hij biedt wel gebruiksgemak. De connector kunt u letterlijk met de ogen dicht aansluiten, u kunt hem er namelijk niet verkeerdom instoppen (er is geen ondersteboven).

©PXimport

De Lightning-connector bevindt zich aan de onderkant, naast de hoofdtelefoonaansluiting.

iOS 6

Tegelijkertijd met de iPhone 5 werd de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS uitgebracht. Veel vernieuwing brengt deze versie niet. Er is een passbook-app waar je je tickets digitaal in op kunt slaan, Facebook is geïntegreerd, er is een niet storen-modus en wat andere kleine verbeteringen. Ook is er aan spraakassistent Siri gewerkt, maar deze is er nog steeds niet in het Nederlands.

De grootste verandering zit in de Kaarten-app, welke Google Maps heeft vervangen. Helaas is dit tot op heden bepaald geen stap vooruit geworden. Er is een stortvloed van klachten dat de kaarten incompleet zijn of verkeerde gegevens tonen. Gelukkig zijn wij in praktijk met de Nederlandse kaarten niet veel onvolkomenheden tegengekomen. Maar het is iets wat Apple en TomTom (leverancier van de kaartgegevens zelf) zich mogen aanrekenen. Gelukkig is Google Maps sinds kort als losse app uit de App Store te downloaden.

Oordopjes

Het uiterlijk van de iPhone zelf is dus niet drastisch op de schop gegaan. Die van de koptelefoon, die Apple EarPods noemt, wel. Hoewel de vorm niet comfortabel oogt, valt dit in praktijk reuze mee. Bovendien blijven ze prima zitten als je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent. Het ontwerp van de oordopjes is aanzienlijk veranderd zodat dat het geluid rechtstreeks je oor in gaat.

Het geluid dat je via de oordopjes krijgt, is een stuk helderder, scherper en vooral luider dan met de voorgaande oordopjes, en dat is een flinke vooruitgang. Nadeel is echter wel dat de EarPods in tegenstelling tot hun voorgangers het gehoorgedeelte van je oor niet volledig afsluiten. Het zorgt er weliswaar voor dat je ook nog wat van je omgeving meekrijgt, maar het gevolg is ook dat de EarPods alleen goed tot hun recht komen in een stille ruimte. In een drukke ruimte is je muziek of een gesprek een stuk lastiger te volgen.

©PXimport

Kaarten is zonder Google Maps geen stap vooruit.

Conclusie

De iPhone 5 valt in positieve zin vooral op door het uiterlijk, snelheid, gewicht en het mooie, grotere scherm. Hoewel het wat ons betreft best wat breder had gemogen, het argument dat je de smartphone met één hand moet kunnen bedienen is sowieso niet meer van toepassing voor mensen met kleine vingers.

Het revolutionaire dat Apple bracht met bijvoorbeeld de iPhone 4 en iPhone 3G is er een beetje vanaf. Dat is overigens geen slechte ontwikkeling, maar juist te wijten aan het feit dat de concurrentie op de smartphonemarkt elkaar in de nek hijgt. Iets wat de keuze voor jouw als consument alleen maar groter maakt. Een Galaxy S III of een HTC One X+ bijvoorbeeld, zijn geen betere of slechtere smartphones te noemen, maar hebben allemaal unieke voor- en tegenargumenten.

Wil je echter bij de iPhone blijven en je oude iPhone 4 of 3G(S) inwisselen voor de iPhone 5, dan zal je waarschijnlijk erg tevreden zijn, vooral met de duidelijk merkbare snelheidswinst. Hoewel het wel even slikken zal zijn om je accessoires weg te moeten doen of aan te sluiten met een verloopstekker vanwege de Lightning-aansluiting. Let er overigens op dat je een nanosimkaart nodig hebt als je op de iPhone 5 overstapt. Als je een 4S hebt mis je echter niet zoveel, dan is het wellicht een beter idee om de portemonnee op zak te houden.

Apple iPhone 5

Oordeel 4,5/5

Prijs € 670,- (16 GB), € 772,- (32 GB), € 873,- (64 GB)

Besturingssysteem iOS 6.0

Processor Apple A6 (1,3 Ghz, dualcore)

Geheugen 1 GB

Scherm 4 inch IPS (1136 x 640)

Camera achterzijde 8 megapixel

Camera voorzijde 1,2 megapixel

Accucapaciteit 1440 mAh

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, gps

Afmetingen 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

Gewicht 112 gram

Formaat simkaart Nanosimkaart

Meegeleverd Earpods, Lightning-naar-usb-kabel, usb-adapter

Verkrijgbare kleuren Zwart, wit

Pluspunten

Schermkwaliteit

Snelheid

Gewicht

Goede camera

Minpunten

Lightning-connector

Prijs

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.