Ontwikkelaarsopties binnen Android: zijn die wel veilig?

© Wesley Akkerman

Ontwikkelaarsopties binnen Android: zijn die wel veilig?

Geplaatst: 14 februari 2024 - 09:07

Wesley Akkerman

Op elk Android-toestel kun je de verborgen ontwikkelaarsopties activeren om toegang te krijgen tot meer functies. Maar voordat je dat doet, is het verstandig om de voors en tegens even naast elkaar te leggen. Want je wilt niet dat je toestel ineens niet meer werkt zoals voorheen.

Hoewel het eigenlijk niet nodig is om de ontwikkelaarsopties van je Android-smartphone of -tablet te activeren, hebben sommige gebruikers toch de behoefte om dat te doen. Uit nieuwsgierigheid, of omdat ze weten dat daar een functie kan zitten die ze elders missen. Het is echter niet voor niets dat Google al deze extra mogelijkheden achter een muur plaatst. Daarom moet je je even van tevoren afvragen of het wel echt handig is om die opties te activeren. Daar gaan we hier dieper op in.

De Android-ontwikkelaarsopties

De naam doet het al een beetje vermoeden natuurlijk. Maar in principe is het zo dat de Android-ontwikkelaarsopties met name bedoeld zijn voor developers van apps en diensten. Zo bieden de opties mogelijkheden aan waarmee appmakers hun apps kunnen testen. Ze kunnen het scherm onbeperkt lang aan laten staan bijvoorbeeld, om te zien hoe een app presteert. Ook is usb-debugging een populaire optie waar mensen dankzij de ontwikkelaarsopties gebruik van kunnen maken.

Dat laatste kan handig zijn om Android-apps of bestanden vanaf een pc over te brengen naar je smartphone. Ook kun je op deze manier een ander besturingssysteem flashen, als je dat wilt. Als je niet weet wat dat inhoudt, dan kan het zijn dat het activeren van de Android-ontwikkelaarsopties enkele risico’s met zich meeneemt. Zoals gezegd, is het met reden dat Google die functies weggestopt heeft. Maar als je ze dan toch activeert, wat zijn dan de risico’s waar je rekening mee moet houden?

Ontwikkelaarsopties binnen Android: zijn die wel veilig?-dwFDQvWZQtiPkgbvMg8yBg
0

Powered by

logo

Risico’s van de ontwikkelaarsopties

Over het algemeen moet je er rekening mee houden dat je smartphone of tablet onverwacht gedrag kan vertonen. Dit gebeurt natuurlijk alleen wanneer je in die instellingen gaat zit wroeten. Zet je ze alleen aan voor het wijzigingen van één optie, dan schuilt er niet zo heel veel gevaar aan. Maar ga je allerlei dingen uitproberen, omdat het ook leuk kan zijn, dan moet je rekening houden met de volgende aspecten. Meestal kun je dit fixen door alles terug te zetten naar hoe het was.

  • Het accugebruik kan toenemen als je scherm altijd aan staat, of als je gelijktijdig verbinding maakt met het mobiele netwerk en wifi.

  • Wanneer je de animatiesnelheden aanpast, dan kan je toestel heel langzaam lijken. Of het lijkt net alsof de animatie in kwestie niet meer getoond wordt.

  • Pas je de audio-instellingen aan? Dan kunnen geluiden stotteren, te hard of juist te zacht klinken.

  • Het kan zelfs gebeuren dat je een bepaalde audiocodec deactiveert, en dan klinkt de muziek minder goed wanneer je een koptelefoon of set oordoppen gebruikt.

Ook interessant: Android-smartphone zonder Google-account gebruiken: kan dat wel?

Ontwikkelaarsopties binnen Android: zijn die wel veilig?-XIHm4Z_FSB6PYEhHMgtSqQ

Ontwikkelaarsopties veilig gebruiken

Zoals altijd geldt eigenlijk: een apparaat, app of in dit geval instelling is zo veilig als de gebruiker. Als jij besluit van alles aan te passen waar je geen weet van hebt, dan kun je hier beter niet aan beginnen. Mocht je echt iets hebben aangepast waardoor je smartphone heel anders reageert, dan kun je dat oplossen door terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Het is echter niet zo dat je online extra gevaar loopt op een virus of malware-aanval, wanneer je de ontwikkelaarsopties aanzet.

Kwaadwillenden checken namelijk – doorgaans – niet of je die functie aan hebt staan, of niet. Over het algemeen is het namelijk zo dat een kwaadaardige aanval uitgevoerd wordt op een zo breed mogelijk publiek, waardoor veel mensen getroffen kunnen worden. En aangezien het gros van de Android-gebruikers de ontwikkelaarsopties nooit activeert, is dat dus helemaal niet interessant voor die mensen. Het gevaar zit hem in dit geval in andere dingen, zoals verouderde software(versies).

Ontwikkelaarsopties binnen Android: zijn die wel veilig?-Bs-TiZdaTD-CkGCgkr5TWg

Waar je wel mee moet oppassen, is welke apps je installeert vanaf een pc. Net zoals altijd kan het zijn dat iemand een malafide apk-bestand (een Android-installatiebestand) ergens van uitbrengt (door zich bijvoorbeeld voor te doen als een populaire app), die vervolgens flink huishoudt op je toestel. Dat kan gebeuren met en zonder de opties geactiveerd. Je moet dus altijd scherp blijven op de apps en software die je installeert op je Android, om verdere problemen in de toekomst te voorkomen.

Dus: is dit veilig?

Al met al is de conclusie hier dat je de Android-ontwikkelaarsopties op een veilige manier kunt gebruiken. De voorwaarde is wel dat je oplet welke functies je activeert en je dus even inleest in wat de verschillende onderdelen precies wat teweegbrengen. Kom je ergens niet uit of kun je er geen informatie over vinden als enthousiasteling? Dan kun je de optie beter met rust laten. Je activeert de ontwikkelaarsopties overigens heel simpel: je tapt daarvoor een aantal keer op het buildnummer.

Lees ook: Waar voor je geld: 5 smartphones met ondersteuning voor Android 14

Klaar met prutsen aan je telefoon?

Dan kan hij mooi weer in zijn hoesje ...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten