Moto G6 - Verstandige keuze
Al jarenlang is de Moto G-serie van Motorola de beste smartphone voor wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. De zesde generatie heeft echter meer concurrentie dan ooit, blijft de Moto G6 de beste middenklasser onder de smartphones?
Wanneer je naar de specificaties kijkt, is wel weer duidelijk dat je met de Moto G6 waar voor je geld krijgt: een groot scherm, grote batterij, dualcam, vingerafdrukscanner en 32GB opslag dat je desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart (én een tweede simkaart). En dat voor zo’n 240 euro. De smartphone is krachtig genoeg voor basistaken, vooral omdat Android relatief schoon wordt afgeleverd waardoor je weinig systeemcapaciteit kwijt bent aan zware skins en bloatware. Deze hardware is in een glazen behuizing gestoken die aan de achterzijde rond afloopt. Het doet een beetje denken aan de luxe Samsung Galaxy-smartphones. Maar het is een ware vingerafdrukmagneet, die eigenlijk te fragiel aanvoelt om zonder hoesje mee op pad te nemen. Een simpel transparant hoesje vindt je gelukkig in het doosje van de Moto G6 terug.
Aan de achterzijde vind je zelfs een dubbele camera terug. Heel erg mooi is deze echter niet afgewerkt in de behuizing. Hoewel het herkenbaar in een ronde schijf verwerkt zit, steekt deze wel heel erg uit de behuizing. Kortom, de Moto G6 is niet gemaakt om zonder hoesje te gebruiken. Zoveel is duidelijk.
©PXimport
©PXimport
Android
Een van de redenen waarom Motorola al jaren de beste keus zijn voor wie een betaalbare smartphone zoekt, is het softwarebeleid. Moto’s kregen een beter updatebeleid dat veel duurdere concurrenten en Android wordt redelijk intact gelaten. Geen zware skin en weinig bloatware zorgt ervoor dat je toestel lange tijd snel blijft werken. Bij de Moto G6 is Motorola in ieder geval duidelijk: je krijgt twee jaar lang (tot 2020) Android-updates en tot 2021 security-updates. De skin blijft ook minimalistisch en op wat Microsoft-bloatware na valt het aantal onnodige voorgeïnstalleerde apps alles mee. Uiteraard draait de G6 op een recente Androidversie (8.0, Oreo).
Motorola heeft in zijn Androidskin enkele foefjes toegevoegd, zoals bediening met speciale bewegingen: even schudden en de zaklamp springt aan, even draaien en de camera is klaar voor actie. Je vindt dit in de speciale Moto app, waar je ook terecht kunt voor de nachtmodus (waarmee het scherm donkerdere kleuren gebruikt in de avonduren) en de assistent voor opslagbeheer. Best handig.
Kortom, de G6 heeft qua software zijn schaapjes op het droge. Echter is het bedrijf wel van de troon gestoten. Google heeft namelijk vorig jaar Android One geïntroduceerd. Deze toestellen draaien een volledig schone uitvoering van de recentste Androidversie, die de updates van Google zelf ontvangt, waardoor de ondersteuning sneller en (mogelijk) langer aanhoudt. Eerlijkgezegd is dit prettiger dan de foefjes die Motorola toevoegt. Vooral de herrezen concurrent Nokia zet op Android One in. Nokia brengt ook uiterst goede toestellen uit in dezelfde prijsklasse (de Nokia 5.1 en 6.1), maar dan met Android One. Hiermee ze Nokia de concurrentie op scherp.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Specificaties
Omdat Android niet te zwaar op het systeem weegt, draait alles vlot. De zwaarste game-apps zullen echter wel voor wat vertraging zorgen. De Snapdragon 450 is bepaald niet de krachtigste processor, maar voor deze prijsklasse niet ongewoon. De 4GB aan werkgeheugen is zat. De accucapaciteit van 3.000 mAh is wat gewoontjes, maar omdat de processor niet de meeste ‘PK’s’ telt en de softwareschil niet te zwaar weegt is de accuduur erg prettig: een dag of twee.
32GB opslag is lekker veel. Als dat echter niet genoeg is, dan kun je er een geheugenkaart bijprikken. De Moto G6 kan naast een geheugenkaart ook een tweede simkaart aan. Dat zie je niet vaak.
©PXimport
Groot scherm
De Moto G6 is vrij groot, wat te danken is aan een 5,7 inch scherm. Dat is omgerekend een schermdoorsnee van 14,5 centimeter. Om het netto-formaat nog enigszins binnen de perken te houden is de smartphone voorzien van een alternatieve schermverhouding van 1 bij 2 en zijn de schermranden aardig dun gebleven. De vingerafdrukscanner zit wel aan de voorzijde, wat prettig is. Motorola heeft deze scanner ook zo dun mogelijk gehouden, om het formaat niet uit de hand te laten lopen. Uiteindelijk is de smartphone ongeveer even groot als de meeste topsmartphones.
De schermkwaliteit is voldoende. Kleuren komen mooi er mooi uit en dankzij de full HD-resolutie ziet alles er scherp zat uit. De helderheid schiet echter wel wat tekort, wat een nadeel is vol zonlicht. Ook zijn witte vlakken wat grauw.
Camera
Wel vaker komen er smartphones op de redactie voorbij, die in dezelfde prijsklasse ook over een dubbele camera beschikken. Vaak is dit puur om de marketingafdeling van het smartphonemerk wat munitie te geven. De Moto G6 beschikt echter over aardig wat functies die de dubbele camera gebruikt: zoals een portretfunctie die de achterkant onscherp maakt, of juist de voorgrond. Ook kun je uitsnedes maken of een foto met een spotkleur maken, waardoor de foto kleurloos is, op één geselecteerde kleur na. Een optische zoomfunctie zat er niet in.
Gevorderde fotografen kunnen nog flink in de geavanceerde instellingen sleutelen en Snapchat-achtige filters (die ook met video werken) zullen ook wel interessant zijn voor sommigen. De mogelijkheden zijn uitgebreid en de kwaliteit van de lenzen is best aardig, maar verwacht niet altijd even mooie foto’s. Fel tegenlicht of juist weinig licht... Je merkt wel dat de lens het snel moeilijk krijgt.
©PXimport
De grootste concurrent voor de Moto G6 is de Moto G6 Plus.
-
Concurrentie
Zoals ik al aangaf, Motorola heeft meer concurrentie dan ooit. Nokia’s zijn uitstekende alternatieven en winnen het op softwaregebied dankzij Android One. De grootste concurrent voor de Moto G6 is echter de Moto G6 Plus. Dit toestel komt met meer opslag, beter (en ietsje groter) scherm, iets snellere processor en betere camera. En dat voor slechts een paar tientjes meer. Een investering die echt loont. De Huawei P20 Lite is ongeveer even duur en biedt een iets betere camera en een fraaiere afwerking, de Huawei weet echter niet mee te komen op de andere vlakken.
Conclusie
De Moto G6 biedt wederom heel veel waar voor je geld. Het design is verbeterd, waardoor hij meer weg heeft van de duurste smartphones. De Moto G6 is heel erg goed, maar geen aanrader? Waarom niet? Omdat de Moto G6 Plus voor ietsje meer geld veel meer te bieden heeft.
**Prijs** € 240,- **Kleuren** Blauw, zilver **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 5,7 inch LCD (2160x1080) **Processor** 1,8 GHz octacore (Snapdragon 450) **RAM** 4 GB **Opslag** 32 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 12 en 5 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 15,4 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 167 gram **Overig** vingerafdrukscanner, dualsim, usb-c, koptelefoonpoort **Website** [www.motorola.com](https://www.motorola.com/nl/products/moto-g-gen-6)
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Luxe ontwerp
- Accuduur
- Simkaarten en geheugenkaart
- Hoesje nodig
- Valt weg t.o.v. Moto G6 Plus
- Schermhelderheid