LG G3 - Eerste smartphone met een qHD-scherm
Met z'n resolutie van 2560 x 1440 heeft LG's G3-smartphone een resolutie die bijna twee keer zo hoog is als de laptop waar ik deze review op schrijf. Het is tekenend voor de enorm snelle ontwikkeling die smartphones doormaken. Maar de G3 heeft meer te bieden dan haarscherp beeld alleen.
De LG G3 is een Android-smartphone met uitstekende specificaties, waarmee het zich kan meten met de andere topsmartphones van Apple, Sony, HTC en Samsung. Het toestel heeft een Snapdragon 801-quadcore-processor, die een snelheid van 2,5 GHz klokt, en 2 GB aan werkgeheugen. Dat is ongeveer hetzelfde als de Galaxy S5, HTC One en Xperia Z2.
Het toestel is van plastic gemaakt, maar op het eerste gezicht lijkt het frame van gepolijst metaal door de afwerking. De plastic behuizing laat het toestel iets goedkoper overkomen dan z'n concurrenten met metalen behuizing. De bouwkwaliteit is verder prima en bijkomend voordeel is dat de achterkant verwijderd kan worden om de batterij te vervangen en de geheugen- en simkaart te plaatsen.
©PXimport
De G3 lijkt van metaal te zijn gemaakt, maar de behuizing is van plastic.
Maar het opvallendste onderdeel is natuurlijk het beeldscherm, dat met z'n 5,5 inch (13,97 cm) op papier bijzonder groot is. In praktijk valt het wel mee. Qua formaat is hij maar een fractie groter dan de Galaxy S5 (5,1 inch-scherm) en vrijwel even groot als de Xperia Z2 (5,2 inch). Dit is vooral te danken aan de ontzettend dunne randen rondom het scherm.
Om zo'n enorm gedeelte van de voorkant van het toestel te besteden aan het scherm, moeten er wel opofferingen gemaakt worden: de aan/uit-knop en de volumeknoppen. Deze zijn (net als bij de G2) achterop het toestel geplaatst in plaats van aan de zijkanten of bovenkant. Dat is even wennen en ik vind de plaatsing geen verbetering, maar dat is natuurlijk iets persoonlijks.
qHD op 5,5 inch?
De grootste vraag over het qHD-beeldscherm blijft natuurlijk: in hoeverre merk je een positief verschil ten opzichte van Full HD-schermen van ongeveer hetzelfde formaat? Weinig helaas. Maar mocht je moeite hebben met lezen, dan zijn de letters die het scherm toont prettig af te lezen en worden afbeeldingen haarscherp getoond. Maar de verschillen tussen Full HD en qHD zijn op dit formaat helaas nauwelijks merkbaar. Terwijl er wel een prijs voor betaald moet worden, het enorm hoge pixelaantal kost namelijk de nodige systeemcapaciteit en belast de accu ook flink. Hierdoor heeft een opgeladen accu er in praktijk moeite mee om een hele dag mee te gaan.
Het mag voor zich spreken dat het scherm haarscherp is. Maar ook de kleuren komen helder en realistisch van het beeldscherm. Gebruik je de G3 echter buiten in de zon, dan merk je wel dat het lastig wordt om van het scherm af te kijken bij tegenlicht.
Lasercamera
De 13 megapixelcamera die in de G3 zit, is in feite dezelfde camera die we terugvinden in z'n voorganger de G2. De camera is in staat gedetailleerde, kleurechte foto's te maken. Opvallend is wel dat er naast de lens een infraroodlasertje is geplaatst. Dit lasertje wordt gebruikt om snel scherp te kunnen stellen. In gewone lichtomstandigheden merk je weinig verschil, maar in donkere omgevingen merk je dat je snel een scherpe foto hebt geschoten.
De app waarmee je foto's maakt is erg minimaal weergegeven. Er is alleen een menuknop in de hoek te vinden die je naar de camera-instellingen leidt, waar je terecht kunt voor de modus, flitsinstellingen, HDR, etc. Een foto maak je door simpelweg te drukken op het scherm op het punt waarop je wilt scherpstellen. Er is geen sluiterknop aanwezig. Inzoomen doe je door twee vingers van elkaar af te bewegen.
©PXimport
De camera-applicatie is er minimaal met een tik op het scherm maak je een foto.
Android 4.4
De smartphone draait op Android 4.4, maar met een eigen uiterlijk en voorgeïnstalleerde apps. Op de vorige smartphones van LG waren er storend veel overbodige apps voorgeïnstalleerd en zag de skin er behoorlijk verouderd uit. Wat dat betreft heeft LG een flinke inhaalslag gemaakt. Android met LG's skin ziet er een stuk consistenter uit, met platte vierkante en ronde incoontjes, heldere kleuren en een wat minimalistisch uiterlijk. Helaas vinden we nog wel wat overbodigheden terug, zoals een eigen appstore (LG Smartworld) en de McAfee Security-applicatie.
De LG G2 introduceerde de 'knock to unlock', waarmee je het toestel kunt ontgrendelen of juist vergrendelen door twee keer op het scherm te tikken. Deze prettige functie is nu uitgebreid met een 'knockcode', waardoor je het toestel ontgrendelt door een vooraf ingesteld patroon te tikken. Zo heb je je smartphone even snel ontgrendeld als de vingerafdrukbeveiliging van de iPhone 5s.
©PXimport
LG is eindelijk in staat Android beter te presenteren.
Conclusie
LG is de laatste tijd een flinke inhaalslag aan het maken met uitstekende smartphones die op Android draaien. De Nexus 4 en 5 zijn uitstekende smartphones voor een vriendelijke prijs en ook de voorganger LG G2 is allround een goede smartphone. Met de G3 meldt LG zich definitief aan de top. Het toestel is van goede bouwkwaliteit, het scherm haarscherp (hoewel de toegevoegde waarde van qHD valt te betwijfelen), de camera is in staat snel goede foto's te maken en de algemene specificaties zijn prima. Android is netjes onder handen genomen en voegt vooral met de knock-functies een handigheid toe. Tel daarbij op dat de prijs een slag lager ligt dan de andere topmodellen van HTC, Samsung, Apple en Sony, en je kunt concluderen dat de LG G3 een prima keuze is voor een smartphone waar je (minstens) twee jaar mee door wilt.
LG G3 ----- **Prijs:** Ca. € 549,- **Beschikbare kleuren:** zwart, wit **Besturingssysteem:** Android 4.4.2 **Beeldscherm:** 5,5 inch (2560x1440) **Processor:** 2,5 GHz Quadcore (Qualcomm Snapdragon 801) **Werkgeheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera achterkant:** 13 megapixel **Camera voorkant:** 2,1 megapixel **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, WLAN, GPRS, EDGE, NFC, infrarood **Afmetingen:** 14,6 x 7,5 x 0,9 cm **Gewicht:** 149 gram
- Beeldscherm
- Scherpstelling camera
- Knock-vergrendeling
- Accuduur