LEGO Digital Designer 4.1.7
Met LEGO Digital Designer creëert u driedimensionale constructies met virtuele bouwsteentjes. Op die manier bereidt u zelfs in de trein een nieuw bouwsel voor zonder dat er onderdelen verloren gaan of dat de hond net dat ene essentiële stukje inslikt. Als volwassene hebt u hiermee de ultieme smoes om uw hart nog een keertje op te halen aan een portie digitaal jeugdsentiment.
Ofwel u kiest voor één van de uitvoerige set modellen waar u via de blokjesbibliotheek nieuwe elementen aan toevoegt en kleuren verandert of u kiest voor vrij bouwen. Het programma heeft drie weergaven: de bouwmodus, de voorvertoning en de module om een bouwgids te generen van uw constructie. In de modus View kunt u het object tegen een virtuele achtergrond plaatsen, alle stukjes uit elkaar laten knallen om ze daarna automatisch een na een op de juiste plaats terug te brengen. Maar die functies kenden we al van vorige versies.
©PXimport
Ieder model kunt u naar believen bewerken.
Nieuw in 4
Wat voor nieuws heeft LEGO bij deze vierde generatie van haar Digital Designer in petto? Voor het eerst is het mogelijk om constructies te renderen zonder dat u de typische blokjesstructuur door de constructie heen ziet. Hierdoor krijgt u meer realistische, gladde objecten in beeld. U beschikt over nieuwe tools zoals het Flex Tool om flexibele objecten zoals kabeltjes, kettinkjes en slangetjes soepel in de gewenste richting te plooien. Er zijn een stel nieuwe onderdelen toegevoegd die wel al in de shop maar nog niet in het programma voorkwamen. Ook is de lijst met voorgemaakte modellen gegroeid: er zijn dertig nieuwe ontwerpen waarop u uw creativiteit kunt botvieren. Bovendien houdt een blokjesteller precies bij hoeveel blokjes er op uw virtuele tafel liggen.
©PXimport
De bouwgids genereert zelf een stap-voor-stap handleiding van uw constructie.
Vrij bouwen
Een beetje lastig vinden we dat de handleiding en online schermafbeeldingen niet overeenstemmen met de applicatie. Online heeft men het steeds over de drie tabbladen waarin u kunt werken: LEGO DESIGNbyME, LEGO Mindstorms en LEGO Creator. Die laatste hebt u nodig om gewoon vanaf nul een eigen constructie te maken die u kunt verzenden naar de fabrikant. Een leuke optie, ware het niet dat LEGO Creator in werkelijkheid ontbreekt. Het derde tabblad verwijst in realiteit naar LEGO Universe. Na even zoeken vonden we gezochte functie toch terug in de knop Free build, dat is het witte documentsymbool met het groene plusteken.
LEGO Digital Designer is leuk, uiteraard heeft het programma ook een commercieel doel. U kunt namelijk uw eigen constructies bestellen in een zelfontworpen doos, als de pittige prijs u tenminste niet afschrikt.
©PXimport
©PXimport
LEGO Digital Designer 4.1.7
Freeware
Taal Engels
Download 120 MB
OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.5.8+
Systeemeisen 1 GHZ processor of hoger, 512 MB RAM, 128 MB grafische kaart (OpenGL 1.1 of hoger), 1 GB harde-schijfruimte
Maker LEGO
Oordeel 8/10
Pluspunten
Draait heel soepel
De renderings zijn top
Minpunten
De handleiding klopt niet met het programma, vooral op het vlak van LEGO Creator
Niet Nederlandstalig