ID.nl logo
Korting, cashback en koopjes: deze 12 apps helpen je besparen
© yujawaffle
Huis

Korting, cashback en koopjes: deze 12 apps helpen je besparen

Hoge energietarieven, prijzige boodschappen en dure verzekeringen. Wegens de almaar oprukkende inflatie wordt het gewone leven steeds duurder. Gelukkig zijn er ook volop kansen om kosten te besparen. Je vindt hiervoor het juiste gereedschap in je broekzak, namelijk jouw smartphone. Deze twaalf apps zijn zeer goed voor je portemonnee.

In dit artikel laten we zien hoe je met behulp van je smartphone geld kunt besparen op allerlei dagelijkse uitgaven: • Ga op zoek naar de goedkoopste benzinepomp • Rijd samen en deel de benzinekosten • Blader door reclamefolders • Zoek naar tweedehands koopjes • Red een maaltijd van de vuilnisbak • Regel korting voor concerten, uitjes en producten uit de supermarkt

Lees ook: Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle

Goedkoopste benzinepomp

De benzineprijzen schieten tegenwoordig alle kanten op. Met de ANWB-app ANWB Onderweg & Wegenwacht bekijk je eenvoudig de literprijzen van nabijgelegen tankstations. Let vooral op de groene markeringen, want die zijn het goedkoopst! Je kunt ook de tarieven van pompen in het buitenland opvragen, al geldt deze optie alleen voor ANWB-leden.

In de rijmodus zie je de benzine-, diesel- en gasprijzen langs de route, zodat je nooit te veel betaalt. Bekijk daarnaast een overzicht van (betaalde) parkeerplekken en (vrije) laadpalen. Tot slot toont deze veelzijdige app de actuele file- en flitsgegevens.

Bekijk op de plattegrond waar je in de buurt betaalbaar tankt.

ANWB Onderweg & Wegenwacht

Samen rijden

Rijd je regelmatig in je eentje naar een beurs, sportwedstrijd of tentoonstelling? Via social media kun je wellicht andere geïnteresseerden uit jouw buurt vinden. Zo bespaar je geld door de brandstofkosten te delen. Je kunt als alternatief ook de app BlaBlaCar gebruiken.

Rijd je zelf? Dan geef je in deze app een start- en eindpunt op. Verder selecteer je op de beoogde route potentiële tussenstops. Je vergroot daarmee de kans dat er mensen met je kunnen meerijden. Voeg daarnaast een datum en tijdstip toe. BlaBlaCar vraagt ook voor hoeveel passagiers je plek hebt. Zodra iemand met je wil meerijden, ontvang je een bericht. Andersom kan trouwens ook. Wie weet vind je in de app iemand die al naar de beoogde bestemming rijdt.

Bepaal zelf tegen welke vergoeding mensen met je mogen meerijden. 

BlaBlaCar

Reclamefolders

Helaas bestaat er geen goede app waarmee je de prijzen van verschillende supermarkten kunt vergelijken. Het enige wat je kunt doen is ouderwets door reclamefolders bladeren om de beste aanbiedingen te scoren. Ontvang je deze niet in de brievenbus? Geen nood: in de app AlleFolders vind je de digitale versies van zo’n beetje alle bekende ketens.

Tik gewoon op de winkel waarvan je de huidige actiefolder wilt zien. Vervolgens veeg je langs alle pagina’s. Een handige optie is dat je de interessantste aanbiedingen kunt uitknippen. Je kunt een overzicht van de bewaarde producten op een prikbord bekijken. Naast supermarkten verzamelt deze app ook reclamekrantjes van onder meer bouwmarkten, elektronicazaken, warenhuizen, drogisterijen, slijterijen, kledingwinkels en dierenshops.

Met AlleFolders mis je nooit meer een aanbieding.

AlleFolders

Tweedehandskoopjes

Menigeen denkt bij tweedehandsspullen direct aan Marktplaats, maar met Vinted bestaat er een zeer interessant alternatief. De keuze is reuze, want dit platform is in vrijwel heel Europa actief. In eerste instantie richtte de Litouwse firma zich op het verhandelen van tweedehandskleding. Inmiddels kun je ook voor allerlei andere betaalbare goederen terecht, zoals horloges, sieraden, speelgoed, elektronica, boeken, films en muziek.

Transacties via Vinted zijn over het algemeen veilig. Het platform houdt het betaalde bedrag vast totdat de ontvanger het product heeft goedgekeurd. Tot slot vallen de (internationale) verzendkosten doorgaans mee, omdat je een pakket bij een afhaalpunt in de buurt kunt ophalen. Dat is goedkoper dan thuis laten bezorgen.

Ook fervente vinylverzamelaars kunnen op Vinted terecht.

Vinted

Digitale klantenpasjes

Zo’n beetje elke winkelketen geeft klantenpassen uit. Spaar daarmee bijvoorbeeld voor korting of gratis producten. Het is niet zo praktisch om pakweg twintig passen in je portemonnee te stoppen. Gebruik liever Stocard. Met behulp van de smartphonecamera maakt deze app vliegensvlug een kopie van elke klantenpas. Zodra je de naam van de plaatselijke supermarkt of drogisterij aantikt, komt de bijbehorende QR- of streepjescode tevoorschijn. Stocard activeert hierbij tijdelijk de maximale helderheid van het scherm, waarna je de klantenpas bij de kassa laat scannen. Je kunt de digitale pasjes eventueel met gezinsleden delen. Daarnaast bekijk je bij sommige winkels de huidige reclamefolder.

Zo heb je altijd en overal de klantenpasjes van jouw favoriete winkels bij de hand.

Stocard

Goedkope afhaalmaaltijden

Too Good To Go heeft slechts één doel en dat is het tegengaan van voedselverspilling. Restaurants, bakkerijen, supermarkten, snackbars en cafés kunnen zich bij deze app aansluiten. Tegen sterk gereduceerde tarieven bieden deze bedrijven overtollig voedsel aan. Je kunt zo eens iets anders uitproberen, terwijl je voorkomt dat er eten wordt weggegooid.

Op basis van je locatie verschijnt er een overzicht met geschikte adressen. Heb je een interessante aanbieder op het oog? Betaal in de app en haal jouw bestelling op het aangegeven tijdstip op. Wat je precies krijgt, is trouwens vaak een verrassing. De bedrijven weten tenslotte nog niet welke etenswaren er aan het einde van de dag overblijven.

Bepaal bij welk adres je een verrassingspakket wilt reserveren.

Too Good To Go

Overblijverspakket bij AH

Woon je vlak bij een Albert Heijn? In dat geval loont het de moeite om de gelijknamige app te installeren. In de nogal drukke gebruikersomgeving is het weliswaar even zoeken, maar via de tegel Overblijvers kun je zeer goedkope voedselpakketten bestellen. Alleen als ingelogde gebruiker zie je deze optie.

Nadat je een winkel hebt geselecteerd, kies je een zogenoemde overblijverspakket. Hierin zitten over het algemeen producten met een beperkte houdbaarheidsdatum. Je kiest tussen bakkerij-, vegetarisch of verrassingspakket. Reken een bestelling tijdens het ophalen af bij de servicebalie.

Je reserveert voor slechts een paar euro een overblijverspakket.

Albert Heijn supermarkt

Over overblijven gesproken

Met een noodpakket is de kans groter dat je een ramp overleeft

Supermarkt met restpartijen

Sommige partijen worden voortijdig uit de supermarkt geweerd. Er staat bijvoorbeeld een drukfout op de verpakking of er is een overschot. Foodello is een onlinesupermarkt die dergelijke partijen opkoopt en de producten met fikse kortingen aanbiedt. Sinds 2022 is het Finse initiatief ook in Nederland actief. Als je voor minimaal dertig euro aan boodschappen bestelt, laat Foodello de producten gratis bij je thuisbezorgen.

De openingspagina toont een overzicht van aanbiedingen. Daarnaast kun je het aanbod op categorie sorteren en gericht zoeken. Verder vind je er grootverpakkingen. Deze online supermarkt van restpartijen verkoopt voornamelijk goederen van A-merken.

Wie regelmatig producten van bekende merken koopt, kan met Foodello veel geld besparen.

Foodello

Betaalbare concerten

TicketSwap is een handelsplatform voor concert- en festivaltickets. Het bedrijf hanteert diverse criteria, waardoor je redelijk veilig een kaartje van iemand kunt overnemen. Is de reguliere voorverkoop van een populair evenement uitverkocht? Je betaalt dan op TicketSwap maximaal twintig procent bovenop de oorspronkelijke prijs.

Toch kun je met dit platform wel degelijk geld besparen. Tickets voor niet-uitverkochte concerten en festivals worden namelijk geregeld tegen dumpprijzen aangeboden. Heb je op korte termijn zin in livemuziek? Typ een plaats- of artiestnaam en zie voor welke optredens je (spot)goedkope tickets kunt scoren. De aangeschafte toegangsbewijzen zijn meteen in de app beschikbaar.

Zoek met TicketSwap in de concertagenda naar betaalbare tickets.

TicketSwap

Ga je naar een concert?

Vergeet dan geen oordopjes mee te nemen!

Uitjes met korting

Toegegeven, bij het openen van deze app straalt de commercie ervan af. Laat je hierdoor niet meteen afschrikken, want met Social Deal kun je behoorlijk besparen. Bedrijven kunnen zich bij dit initiatief aansluiten en hun diensten bij een groot publiek introduceren. Dat doen ze veelal met gereduceerde tarieven.

Op basis van je locatie zie je welke uitjes er met korting in jouw buurt worden aangeboden. Dat kan van alles zijn, zoals een sauna, restaurant, hotelovernachting, excursie of dierentuin. Sorteer eventueel het aanbod door bovenaan op een categorie te tikken. Er is ook een zoekfunctie beschikbaar. Als je iets leuks hebt gevonden, schaf je de afgeprijsde kaartjes direct in de app aan.

Social Deal is volgepropt met betaalbare uitjes.

Social Deal

Cashback op producten

Scoupy is een zogenoemde cashback-app. Zodra je in een fysieke winkel of webshop een product uit het Scoupy-assortiment aanschaft, ontvang je een bedrag retour. Het is niet zoveel werk, want je hoeft alleen maar een foto van de kassabon te maken. Bekijk in de app voor welke actieproducten er momenteel cashbackacties gelden. Let ook op welke winkels er meedoen. Wie Scoupy consequent gebruikt, bespaart op jaarbasis een aanzienlijk bedrag. Scoupy maakt het bedrag automatisch over naar het gekoppelde rekeningnummer.

Verzilver cashbackacties door in Scoupy een kassabon in te sturen.

Scoupy

Vliegtickets vergelijken

Doorgaans vliegen er verschillende luchtvaartmaatschappijen naar populaire reisbestemmingen. Dat maakt het behoorlijk lastig om betaalbare tickets te vinden. Bovendien maakt het nogal uit op welke datum en tijd je vliegt. Met Skyscanner vergelijk je in één klap vluchten van een heleboel aanbieders.

Je vult eerst de gevraagde gegevens in, zoals de bestemming en reisdata. Je ziet vervolgens uit welke vluchten je kunt kiezen. Met behulp van filters rangschik je de resultaten naar eigen wens. Zo verschijnen op jouw verzoek de goedkoopste of snelste vluchten bovenaan. Wanneer je geschikte tickets hebt gevonden, stuurt Skyscanner je door naar een verkooppagina van de gekozen aanbieder.

Zin in een weekendtrip naar Londen? In Skyscanner zie je hoe je zo goedkoop mogelijk heen en weer vliegt.

Skyscanner

Even ertussenuit?

Bij bol vind je alles voor een vlekkeloze vakantie
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote e-readers met een 7-inch scherm voor op vakantie
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 grote e-readers met een 7-inch scherm voor op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Woor wie graag en veel leest en dat ook op vakantie wil doen, loopt al snel tegen de beperkingen aan voor wat betreft het menemen van boeken. Een e-reader is dan een uitkomst: een enkel apparaat kan zo je hele boekencollectie opslaan. Dat scheelt kilo's en kostbare kofferruimte.

Ben je een boekenwurm die graag leest aan het zwembad, aan zee of in bad? Dan is een waterdichte e-reader een absolute uitkomst! We hebben vijf e-readers met een lekker groot scherm voor je gevonden.

Kobo Sage

Deze e-reader is ontworpen voor de serieuze lezer die meer wil dan alleen boeken verslinden. Het grote, haarscherpe E Ink Carta 1200-scherm zorgt ervoor dat tekst er fantastisch uitziet en pagina's vlot omslaan. Handig is ook de ondersteuning voor de Kobo Stylus. Hiermee kun je direct aantekeningen maken in boeken en pdf-bestanden. Daarnaast kun je via Bluetooth ook luisterboeken afspelen, waardoor je moeiteloos wisselt tussen lezen en luisteren. De behuizing is waterdicht, dus een boek lezen in bad of aan het zwembad is geen enkel probleem. Met 32 GB aan opslag heb je bovendien genoeg ruimte voor duizenden boeken en notities.

PocketBook InkPad 4

De PocketBook InkPad heeft een iets kleiner 7,8-inch scherm. Uniek is de ingebouwde luidspreker, waarmee je direct luisterboeken kunt afspelen zonder een koptelefoon te hoeven koppelen, al is die optie er via Bluetooth natuurlijk ook. De InkPad 4 is waterbestendig en het scherm heeft daarnaast ook een extra beschermlaag tegen krassen, dus prettig als je iets minder voorzichtig met je spullen omgaat. Met de SMARTlight-functie pas je niet alleen de helderheid aan, maar ook de kleurtemperatuur van het licht, zodat je op ieder moment van de dag comfortabel kunt lezen. Dankzij de ondersteuning voor een breed scala aan bestandsformaten, inclusief stripboekformaten, hoef je je zelden zorgen te maken over het converteren van bestanden.

Pocketbook InkPad Color 3

Voor wie zijn leeservaring letterlijk meer kleur wil geven, is er de PocketBook InkPad Color 3. De IkPad Color 3 heeft - zoals de naam al doet vermoeden - een 7,8-inch kleurenscherm van de nieuwste generatie dat 4096 kleuren kan weergeven. Dit maakt het apparaat perfect voor het lezen van tijdschriften, graphic novels, en kinderboeken, waarbij illustraties echt tot leven komen. De kleuren zijn weliswaar subtieler dan op een tablet, maar het grote voordeel blijft het rustige, niet-reflecterende e-ink scherm. Net als zijn zwart-wit broertje hierboven heeft dit model een ingebouwde luidspreker, Bluetooth, waterbestendigheid en de aanpasbare SMARTlight-verlichting. Een goede keuze als je vaak content met beeldmateriaal leest.

Kobo Libra Colour

Deze Kobo Libra Colour met zijn 7-inch kleurenscherm biedt een prachtige middenweg als je een iets kleinere e-reader zoekt. Dit model brengt de voordelen van een kleurenscherm naar een compacter en betaalbaarder niveau. Je kunt er niet alleen boekomslagen in kleur op zien, maar ook direct in je boeken arceren en notities maken met de los verkrijgbare Kobo Stylus 2. Het ergonomische ontwerp met fysieke bladerknoppen wordt als zeer prettig ervaren, omdat je de e-reader stevig kunt vasthouden zonder het scherm aan te raken. Uiteraard is ook dit model waterdicht. Hij is ook voorzien van ComfortLight PRO dat blauw licht filtert zodat het prettiger is voor je ogen.

PocketBook Era

De PocketBook Era is een andere goede kandidaat in de 7-inch categorie. Het model is robuust en strak vormgegeven, met een dunne rand en fysieke bladerknoppen aan de zijkant voor de bediening. Dit model leest vrijwel alle bestandsformaten die je maar kunt bedenken, heeft een ingebouwde luidspreker voor audioboeken en is waterdicht. Hoewel het een zwart-wit scherm heeft, is de schermkwaliteit uitstekend dankzij de E Ink Carta 1200-technologie, wat zorgt voor een hoog contrast en snelle reactietijden. Als je geen behoefte hebt aan een kleurenscherm of stylus-ondersteuning, dan is de PocketBook Era een prima keuze.

▼ Volgende artikel
Review Fairphone 6 – Duurzame smartphone voor het brede publiek
© Rens Blom
Huis

Review Fairphone 6 – Duurzame smartphone voor het brede publiek

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, maar ook de meest toegankelijke telefoon van het - Nederlandse! - merk tot dusver. De Fairphone 6 is een smartphone die voor iedereen boeiend is, vertelt de fabrikant vol trots. Is dat echt zo? Je leest het in deze Fairphone 6-review.

Goed
Conclusie

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, wat een goed gevoel geeft. Je profiteert er zelf ook van, want het toestel is eenvoudig te repareren en krijgt liefst acht jaar software-updates. Tel daar een prima gebruikservaring bij op en je kunt voor 599 euro een erg interessante smartphone kopen. Een smartphone die wij om de combinatie van genoemde redenen veel mensen kunnen aanraden, al moeten vroege kopers dus rekening houden met bugs in de software.

Plus- en minpunten
  • Duurzaam voor mens en milieu
  • Grotendeels zelf te repareren
  • Acht jaar software-updates
  • Prima specificaties...
  • ...al vragen we ons af of de processor acht jaar soepel mee kan
  • Software zit in juli 2025 nog vol bugs
  • Vind je duurzaamheid niet belangrijk, dan koop je voor hetzelfde geld een betere smartphone

Het verhaal van Fairphone is nobel: het maakt smartphones (en audioproducten) met respect voor mens en milieu, onder andere door zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen te gebruiken en Chinese fabrieksarbeiders goed te behandelen en te betalen. De telefoons zelf zijn deels door jou als gebruiker te repareren en krijgen vele jaren software-updates. Alles voor een zo duurzaam mogelijke smartphone die jij zo lang mogelijk kunt gebruiken. Een streven waar niemand op tegen kan zijn, maar een groot verkoopsucces zijn Fairphones nooit geworden. Wij denken dat dat onder andere komt omdat Fairphone vaak koos voor technisch wat minder goede onderdelen, waardoor een Fairphone op papier en in de praktijk minder goed presteerde dan even dure – maar veel minder duurzame – smartphones van andere merken. 

©Rens Blom

De batterij kun je zelf uit de smartphone halen.

©Rens Blom

De batterij uit de behuizing.

©Rens Blom

Een nieuwe batterij is zo in de smartphone te stoppen.

De Fairphone 6 moet dat verhaal veranderen. Het 193 gram wegende toestel is net als zijn voorgangers erg duurzaam, krijgt updates tot 2033 en is grotendeels zelf te repareren. Fairphone belooft die reserve-onderdelen ook te blijven verkopen tot 2033. Bovendien krijg je vijf jaar garantie op de hardware van de smartphone, tegenover twee jaar die de meeste andere merken bieden. Tot zover de aspecten die Fairphone interessant maken voor de bekende doelgroep. 

©Rens Blom

Prima specificaties

Fairphone heeft echter ook stappen gezet om zijn nieuwste smartphone interessanter te maken voor een grotere doelgroep. In de Fairphone 6 zitten meer gangbare specificaties, zoals een prima Qualcomm-processor en — net als in de Fairphone 5 – 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. De Fairphone 6 heeft een beter oledscherm gekregen. Dat scherm is met 6,3 inch redelijk goed met één hand te bedienen, oogt soepel dankzij de 120Hz-verversingssnelheid en kan ook op andere vlakken aardig meekomen met de concurrentie. 

©Rens Blom

De camera's zijn ook vernieuwd en bevallen ons heel aardig. Met de 50megapixel-hoofdcamera schiet je in veel omstandigheden realistische foto's en de 13megapixel-groothoekcamera doet ook keurig zijn werk. Er zijn in dit prijssegment wel smartphones met nog betere camera's. Voor de batterij geldt hetzelfde. De Fairphone 6 beschikt over een 4415mAh-accu die probleemloos een dag meegaat, maar daar houdt het op. Veel concurrerende toestellen hebben grotere accu's en gaan langer mee. Opladen doet de Fairphone 6 met maximaal 30 watt via usb-c, waardoor de accu snel genoeg vol zit. 

Rustgevende modus

Om een bredere doelgroep aan te spreken, heeft Fairphone meer gedaan dan een technisch fijne smartphone maken. De Fairphone 6 heeft echt een eigen smoel, komt – ondanks dat je hem grotendeels uit elkaar kunt schroeven – degelijk over en houdt prettig vast. Een speciale knop laat je overschakelen naar een rustgevende modus met slechts vijf apps, zonder meldingen. Helaas ervaren wij nogal wat bugs in deze modus.

©Rens Blom

De rustgevende modus.

©Rens Blom

Met deze gele knop schakel je de rustgevende modus in en uit.

We vinden het ook leuk en slim bedacht dat je officiële accessoires kunt kopen om op de achterkant te schroeven. Denk aan een kaarthouder, nekkoord en verticaal rubber handvat voor meer grip. De accessoires bevestigen en verwijderen gaat erg eenvoudig en doet ons veel denken aan de aanpak van de concurrerende CMF Phone 1 die begin 2024 uitkwam. 

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

Wat CMF niet doet en andere merken vrijwel ook niet, is jou de telefoon laten openschroeven om onderdelen als het scherm, de batterij en luidspreker te vervangen bij schade of een defect. Fairphone doet dit wel en profileert zich zo niet alleen als een duurzaam merk, maar ook als een merk dat jou als gebruiker verder helpt bij problemen. Die filosofie waarderen we.

Software nog met bugs

Fairphone belooft zijn nieuwste smartphone tot 2033 software-updates te geven, een belofte die bij oude toestellen is waargemaakt. Het merk heeft langer nodig dan andere fabrikanten om updates uit te rollen, maar heeft wel een lange adem. Opmerkelijk is dat wij en veel andere vroege gebruikers nogal wat softwareprobleempjes ervaren met de Fairphone 6. Een topman van Fairphone (h)erkent de bugs en belooft deze zomer updates met oplossingen. Fijn, maar als vroege koper kunnen de eerste weken tot maanden met je nieuwe Fairphone 6 dus ook frustrerend zijn.  

©Rens Blom

Dan blijft alleen nog de prijs over. De eerste Fairphones waren niet heel duur, maar technisch ook niet zo geavanceerd. De Fairphone 5 uit 2023 was technisch een stuk beter, maar kostte een serieuze 699 euro. We vinden het dan ook een goede stap dat de Fairphone 6 verschijnt voor 599 euro – een prijs die in potentie meer mensen aanspreekt. Zeker omdat de smartphone technisch echt prima bevalt.

Conclusie: Fairphone 6 kopen?

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, wat een goed gevoel geeft. Je profiteert er zelf ook van, want het toestel is eenvoudig te repareren en krijgt liefst acht jaar software-updates. Tel daar een prima gebruikservaring bij op en je kunt voor 599 euro een erg interessante smartphone kopen. Een smartphone die wij om de combinatie van genoemde redenen veel mensen kunnen aanraden, al moeten vroege kopers dus rekening houden met bugs in de software.