ID.nl logo
Klaar met Twitter/X? Dit zijn de populairste alternatieven
© gguy - stock.adobe.com
Huis

Klaar met Twitter/X? Dit zijn de populairste alternatieven

Steeds meer mensen verlaten het socialemediaplatform X, veelal uit onvrede over de koers van eigenaar Elon Musk. In Nederland zijn er vorig jaar bijna een half miljoen gebruikers vertrokken. Veel van hen ruilen het voormalige Twitter daarom in voor een soortgelijk alternatief. In dit artikel bespreken we de drie populairste X-concurrenten.

De drie populairste X-alternatieven zijn Threads, Bluesky en Mastodon. Alle drie doen in de basis hetzelfde, maar zijn natuurlijk niet identiek. In dit artikel gaan we specifiek in op de verschillen tussen deze drie platformen en X.

Lees ook: Van Facebook tot TikTok: welk van deze acht diensten past bij jou?

Threads

Threads is momenteel het populairste X-alternatief, met dagelijks meer dan 100 miljoen actieve gebruikers, iets wat Bluesky en Mastodon verre van halen. Met naar schatting meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers (waarvan 500.000 dagelijks actief) is het platform hier ook aardig populair. Overigens is X met zijn circa 240 miljoen dagelijkse gebruikers (waarvan 1,4 miljoen Nederlands) nog steeds groter dan alle concurrenten bij elkaar.

Deze populariteit heeft Threads hoogstwaarschijnlijk te danken aan de lage instapdrempel, mits je al gebruikmaakt van Instagram. Beide platformen zijn onderdeel van moederbedrijf Meta en diep met elkaar verbonden. Door met je Instagram-account in te loggen op de X-concurrent heb je meteen een Threads-account (inclusief je Instagram-profielfoto en -bio) en volg je automatisch dezelfde accounts als op de foto-app. Zo heb je al meteen een goedgevulde tijdlijn.

Aan de andere kant zijn Threads en Instagram misschien wat té verbonden. Je kunt namelijk alléén inloggen op Threads met een Instagram-account, waardoor je de foto-app verplicht moet downloaden. Ook is het niet mogelijk om privéberichten te sturen via Threads – Meta wil dat je daarvoor Instagram blijft gebruiken.

Er zijn nog geen advertenties, maar Meta heeft al wel laten weten die op korte termijn te willen invoeren (in de VS worden reclames al getest). Voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties gebruikt het bedrijf zowel je Threads- als Instagram-activiteit.

Een DM sturen om te vragen waar je pakketje blijft is helaas niet mogelijk op Threads.

Bluesky

Bluesky lijkt als twee druppels water op X. Of eigenlijk: X voordat het X heette. De tekenlimiet is met 300 tekens ongeveer gelijk aan de originele limiet van Twitter (voordat dat werd opgehoogd naar 4000 voor betalende gebruikers) en Bluesky heeft ook een soort Tweetdeck. Dat was een populaire functie op het vroegere Twitter, waarmee je meerdere tijdlijnen schermvullend kunt weergeven. Musk heeft Tweetdeck (nu X Pro genoemd) achter een betaalmuur gezet, maar op Bluesky is deze functie nog gratis.

Er zijn wel een paar unieke opties aanwezig, zoals de mogelijkheid om je tijdlijnen naar smaak aan te passen. Als je net nieuw bent, begin je met twee feeds: een met posts van gevolgde accounts en een met aanbevolen posts op basis van je activiteit op het platform, zoals de berichten die je liket. Je kunt ze echter vervangen door tijdlijnen die door andere gebruikers zijn samengesteld, zoals een trendingfeed, een tijdlijn met alleen maar kattenfoto's of een met louter Nederlandstalige berichten. Een andere onderscheidende functie is Starter Packs. Daarmee kun je met één klik groepen gebruikers volgen die aansluiten bij je interesses, zoals Nederlandse politici, techjournalisten of voetbalvolgers.

Tegelijkertijd ontbreken er nog verschillende functies die al enige tijd een vaste waarde zijn op X. Zo kun je je accounts en posts niet op privé zetten, kun je maar één afbeelding of video aan een post toevoegen en is het ook niet mogelijk om groeps-chats te organiseren. Ook advertenties ontbreken, maar die zul je vast niet missen. Het platform werkt wel aan een betaald abonnement om de gemiste reclame-inkomsten op te vangen.

Op Bluesky kun je je eigen feeds samenstellen.

Mastodon

Mastodon is eigenlijk geen opzichzelfstaand platform. Het bestaat namelijk uit allerlei losstaande servers, die je een beetje kunt zien als losse e-maildiensten (zoals Gmail en Outlook). Je kunt zelf een server opstellen, maar je kunt je ook aansluiten bij een bestaande open server, waarvan mastodon.social het populairst is. Voor de meeste gebruikers maakt het weinig uit welke server je kiest. Je kunt namelijk ook posts zien en reacties ontvangen van gebruikers op andere servers. Wel is er een aparte tijdlijn waarop je alleen berichten ziet van gebruikers die op dezelfde server zitten. Goed om te weten: als je je account om welke reden dan ook naar een andere server wilt verhuizen, worden je posts níét overgedragen.

Voor een socialmediaplatform is de opzet vrij complex. Het is dan ook niet verrassend dat Mastodon van de drie X-alternatieven het minst populair is. In Nederland zijn er 'slechts' naar schatting 200.000 gebruikers actief.

Toch zitten er ook voordelen aan zo'n open, decentrale aanpak. Er is daardoor bijvoorbeeld niet één bedrijf of miljardair 'de baas' die kan bepalen wat er met het platform gebeurt en gegevens van gebruikers kan verzamelen voor zaken als gepersonaliseerde advertenties (sterker nog: er is helemaal geen algoritme aanwezig om posts aan te raden op basis van je activiteiten). Voor mensen die met lede ogen hebben aangezien hoe Elon Musk Twitter eigenhandig een richting op stuurde waar ze het stellig mee oneens waren, is dat een geruststellende gedachte.

Mastodon heeft geen aanbevelingsalgoritme; de feeds geven enkel de recentste posts weer.

Helemaal klaar met social media?

Je kunt mensen ook in het echt ontmoeten

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de veelzijdige Philips 2000 Series Airfryer NA230/00
Huis

Consumenten testen: de veelzijdige Philips 2000 Series Airfryer NA230/00

Met functies zoals een ruim kookvenster, een royale capaciteit van 6,2 liter en een gebruiksvriendelijk touchscreen maakt de Philips 2000 Series Airfryer koken gezonder, sneller en gemakkelijker. Maar hoe presteert dit apparaat in de praktijk? We hebben de uitgebreide feedback van het Review.nl Testpanel verzameld om een compleet beeld te geven van hun ervaringen en resultaten.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Stijlvolle vormgeving en praktisch ontwerp

Het ontwerp van de Philips Airfryer NA230/00 is doordacht en stijlvol. Het matzwarte design met strakke lijnen zorgt ervoor dat het apparaat een chique uitstraling heeft en een aanvulling is voor elke keuken. Ondanks zijn royale capaciteit van 6,2 liter heeft de airfryer een compact ontwerp dat goed op het aanrecht past zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

Het kookvenster, dat je tijdens het koken een kijkje geeft, voegt een modern en praktisch element toe. Testers waren hier erg positief over. Zoals NawalC opmerkt: "Het kookvenster geeft het apparaat een innovatief randje", terwijl RG020 zegt: "Geen verloren ruimte, omdat de binnenpan bijna even breed en diep is als het apparaat zelf."

Hoewel de testers het ontwerp over het algemeen waardeerden, waren er wel een paar aandachtspunten. Lussenburg merkte op dat het apparaat makkelijk wegschuift bij openen, wat een punt van verbetering zou kunnen zijn. Daarnaast vonden enkele testers, waaronder Ellena78, de stroomkabel wat aan de korte kant. Ondanks deze details scoort de vormgeving gemiddeld zeer goed en wordt deze airfryer door de meeste testers als een visueel aantrekkelijke en praktische toevoeging aan de keuken ervaren.

©Philips

Indrukwekkende veelzijdigheid

Deze airfryer biedt een breed scala aan mogelijkheden, wat hem onderscheidt van andere apparaten in zijn klasse. Dankzij dertien verschillende kookmethodes kun je met gemak frituren, bakken, grillen en zelfs opwarmen of ontdooien. Voor wie houdt van gemak zijn er voorgeprogrammeerde instellingen voor populaire gerechten zoals frietjes, kip en groenten. Ann3g was vooral onder de indruk van de prestaties bij grotere porties: "De friet wordt mooi goudbruin gebakken, zelfs als je er veel in doet."

Daarnaast biedt de Philips Airfryer veel flexibiliteit door ook handmatige instellingen mogelijk te maken. Dat betekent dat je volledige controle hebt over de temperatuur en kooktijd, wat vooral handig is voor creatieve koks die graag experimenteren. Noah benadrukte hoe snel het apparaat werkt: "Broodjes zijn in 3 minuten klaar en zelfs kip is in 12 minuten gaar." De veelzijdigheid maakt deze airfryer niet alleen geschikt voor snacks, maar ook voor complete maaltijden.

Een punt van kritiek was dat sommige testers vonden dat het apparaat minder krachtig aanvoelde dan eerdere modellen, zoals Lussenburg opmerkte. Dat heeft echter weinig invloed gehad op de algemene tevredenheid over de veelzijdigheid.

©Philips

Snelle prestaties en knapperige resultaten

De Philips Airfryer NA230/00 blinkt uit in het leveren van consistente en indrukwekkende kookresultaten. De RapidAir-technologie zorgt ervoor dat gerechten gelijkmatig worden bereid, met een krokante buitenkant en een malse binnenkant. De testers waren het erover eens dat dit apparaat niet alleen gezondere gerechten maakt door het gebruik van hete lucht in plaats van olie, maar dat deze airfryer ook sneller werkt dan conventionele ovens.

De luchtcirculatie speelt een grote rol in het garen van het voedsel, wat resulteert in perfecte snacks, sappige stukken vlees en groenten die hun textuur behouden. Een andere gebruiker was enthousiast over de tijdsbesparing: "Ik gebruik door de airfryer bijna geen oven meer. Dat scheelt echt in tijd." Het kookvenster bleek daarbij een handige functie, omdat het tussentijds controleren van het eten mogelijk maakt zonder de lade te openen.

Het kookvenster geeft het apparaat een innovatief randje

- NawalC

Enkele testers vonden wel dat het eindsignaal van het apparaat te zacht is, wat het risico vergroot dat je niet meteen merkt wanneer het gerecht klaar is. Toch scoorde de airfryer hoog op prestaties, en dat is met name te danken aan de snelle bereidingstijden en de hoge kwaliteit van de gerechten.

©Philips

Eenvoudig te bedienen en schoon te maken

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk aspect van deze airfryer, en hier blinkt het apparaat dan ook in uit. Het touchscreen is intuïtief en de vooraf ingestelde programma's maken het bereiden van gerechten een eenvoudige taak. Zelfs met natte vingers werkt het touchscreen goed, zoals een tester opmerkte. De grote binnenpan is ideaal voor gezinnen en kan gemakkelijk worden schoongemaakt dankzij de anti-aanbaklaag. RG020 noemde dat schoonmaken van de binnenpan gemakkelijk gaat, al gaf hij de voorkeur aan een keramische laag voor meer duurzaamheid.

De testers benadrukten ook dat het apparaat snel opwarmt en dat de buitenkant koel blijft tijdens gebruik, wat de veiligheid vergroot. De functies zijn toegankelijk en bieden zelfs voor minder ervaren gebruikers een goede ervaring. NawalC vond de airfryer 'zeer toegankelijk, zelfs voor oudere kinderen'. Ondanks enkele kleinere verbeterpunten, zoals het eerder genoemde korte snoer, kreeg de gebruiksvriendelijkheid een hoge gemiddelde score.

✅ Pluspunten:

  • Innovatief kookvenster om tussentijds te kijken

  • Grote capaciteit van 6,2 liter

  • Veelzijdig in gebruik met 13 kookmethodes

  • Snelle opwarmtijden en korte bereidingstijden

  • Modern en stijlvol design

❌ Minpunten:

  • Korte stroomkabel

  • Schuift makkelijk weg bij openen

  • Eindsignaal is zacht

Een slimme keuze voor elke keuken

Al met al scoort de Philips 2000 Series Airfryer NA230/00 hoog op alle fronten en biedt het apparaat een combinatie van innovatie, gebruiksgemak en prestaties. Met een gemiddelde totaalscore van 8,6 wordt het apparaat door alle testers aanbevolen. Positieve aspecten zoals het kookvenster, de snelheid en de veelzijdigheid maken deze airfryer een uitstekende keuze voor wie snel, gezond en smakelijk wil koken.

Zoals Ellena78 het treffend samenvat: "Een blijvertje, wat mij betreft." Dit apparaat is ideaal voor gezinnen, drukke professionals en iedereen die meer uit zijn keuken wil halen.

Meer weten over deze airfryer?

Kijk op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Laptopgarantie: bij welke merken zit je het best?
© deagreez
Huis

Laptopgarantie: bij welke merken zit je het best?

Een laptop is een behoorlijk investering. Het is dus logisch dat je verwacht er meerdere jaren mee vooruit te kunnen. Maar het zijn ook best kwetsbare apparaten. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de garantievoorwaarden. Hoe zit dat per laptopmerk?

De garantievoorwaarden van laptopmerken verschillen onderling van elkaar. Bovendien betekent een duur model niet meteen dat de voorwaarden beter zijn of de garantietermijn langer is. En hoe zit het eigenlijk met tweedehands laptops? In dit artikel lees je alles over: • Verschil tussen wettelijke en fabrieksgarantie • De duur van de fabrieksgarantie per merk • Opvallende bevindingen en tweedehands laptops

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Wettelijke en fabrieksgarantie: hoe zit dat?

Garantievoorwaarden leiden regelmatig tot verwarring. Dat heeft ermee te maken dat wettelijke garantie en fabrieksgarantie naast elkaar bestaan. Het is belangrijk om te weten dat alleen fabrieksgarantie merkafhankelijk is. Bovendien is die veel concreter en heb je er min of meer automatisch recht op.

Ondertussen is wettelijke garantie niet heel concreet. Het kent bijvoorbeeld geen wettelijk vastgestelde duur. In de Europese Richtlijn 'Koop en Garantie' en het Nederlandse Burgerlijk Wetboek is aangegeven dat een consument recht heeft op een deugdelijk product. Het komt erop neer dat budgetvriendelijke laptops ongeveer drie jaar wettelijke garantie hebben en de duurste modellen rond de vijf jaar.

Het probleem met wettelijke garantie

Een laptop heeft dus standaard drie tot vijf jaar wettelijke garantie: waarom zou je dan nog verder kijken? Omdat er een aantal haken en ogen aan zitten. Gaan we alleen uit van wettelijke garantie en gaat een product na meer dan twaalf maanden kapot? Dan moet je als consument aantonen dat het niet jouw schuld was. Het is dus aan jou als koper om de verkoper te overtuigen dat deze moet opdraaien voor de kosten – iets dat deze partij natuurlijk liever niet doet.

Veel gezeur en lang wachten

Om aanspraak te maken op wettelijke garantie doorloop je een heel proces. Daar moet je lang op wachten, terwijl je liever niet te lang zonder laptop zit. Je zult er bovendien veel energie in moeten steken. Het helpt als je kennis hebt van het Nederlands consumentenrecht en een beetje brutaal bent.

©Valeriia Lukashova

Fabrieksgarantie heeft de voorkeur

Door de vage richtlijnen en regels rondom de wettelijke garantie is het nog altijd belangrijk om te kiezen voor producten met goede en lange fabrieksgarantie, vooral bij dure en kwetsbare apparaten zoals een laptop. De fabrieksgarantie die je standaard krijgt zegt meteen iets over het vertrouwen van de fabrikant in het eigen product. Want fabrikanten bepalen zelf hoe lang de termijn is.

Ga altijd naar de verkoper

Belangrijk om te weten is dat je voor de garantie altijd naar de verkoper van het product gaat. Je hoeft dus geen contact op te nemen met de fabrikant, zelfs niet als de verkoper dat adviseert.

Garantietermijnen per laptopmerk

In de onderstaande tabel vind je de garantietermijnen van de twaalf populairste laptopmerken in Nederland.

MerkFabrieksgarantieAanvullende garantieBijzonderheden
Apple1 jaarAppleCare+ (tot 3 jaar)Dure modellen met standaard een korte garantieperiode.
Asus2 jaarAsus Premium Care (tot 3 jaar)Wereldwijde garantie voor de ROG-serie.
Dell2 jaarProSupport (tot 5 jaar)Snelle vervanging bij defecten.
HP2 jaarHP Care Packs (tot 5 jaar)Zakelijke modellen hebben doorgaans langere garantie.
Lenovo2-3 jaarPremium Care, Accidental Damage ProtectionHigh-end ThinkPads komen met 3 jaar garantie.
Acer2 jaarAcer Advantage (tot 5 jaar)Accu-garantie vaak beperkt tot 1 jaar.
MSI2 jaarBeperkte verlengingsoptiesVerkoopt vooral laptops aan gamers.
Microsoft1 jaarMicrosoft Complete (tot 4 jaar)Accidentele schade wordt gedekt met Complete.
Razer2 jaarRazerCare (tot 3 jaar)Verkoopt alleen dure modellen voor gaming.
Medion2 jaarMedion-garantieprogramma's (tot 5 jaar)Budgetvriendelijk
Samsung2 jaarSamsung Care+ voor schade door ongevallen.Laptops met uitzonderlijk goede beeldschermen.
Gigabyte2 jaarExtended Warrenty (tot 4 jaar) voor (dure) AORUS-modellen.Verkoopt voornamelijk laptops voor gamers.

Opvallende bevindingen

Veel laptopmerken bieden standaard twee jaar garantie. Opvallend is dat Apple, dat alleen dure modellen verkoopt, slechts één jaar garantie biedt. Terwijl klanten van budgetmerk Medion standaard twee jaar krijgen. Microsoft is een ander gerenommeerd merk dat maar één jaar garantie aanbiedt op zijn laptops.

Vind je het niet erg om extra te betalen voor garantie? Dan zijn Medion, HP, Acer en Dell geschikte opties. Dat zijn merken met betaalbare laptops die voor een redelijke prijs verlenging van de garantietermijn tot vijf jaar aanbieden.

Hoe zit het met tweedehands laptops?

De garantie is verbonden aan een product, en niet aan de koper. Als je een tweedehands laptop koopt, neem je de garantie dus ook gewoon over. Vraag de verkoper altijd naar een officieel verkoopbewijs. Daarnaast is het slim om te informeren naar eventuele aanvullende garantievoorwaarden.

Hoe goed je garantie ook is

Extra bescherming is altijd slim