Je smartphone kan slecht tegen kou: zo bescherm je ‘m in de winter
Wist je dat je smartphone kwetsbaar is in koude temperaturen? Wanneer je je telefoon te vaak blootstelt aan (extreem) koude lucht, kan dit zelfs permanente schade aan de accu en het beeldscherm veroorzaken. Zonde, want zo gaat je smartphone veel minder lang mee. Dit artikel helpt je dat te voorkomen.
Dit kun je doen om je smartphone te beschermen tegen kou:
- Houd je smartphone in je zak
- Investeer in een thermisch hoesje
- Laad je smartphone volledig op
- Zet de energiebesparingsmodus aan
- Zet je smartphone helemaal uit
- Gebruik draadloze oortjes als je gaat bellen
Lees ook: Wat is het beste moment om je smartphone te vervangen?
Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat je smartphone bij koude temperaturen sneller leegloopt of dat het touchscreen niet meer reageert. Dit komt doordat zowel het beeldscherm als de batterij van smartphones slecht bestand zijn tegen winterse omstandigheden. Zo kan bij temperaturen rond het vriespunt een batterij die normaliter goed werkt plotseling al uitvallen bij een percentage van 30 procent. Bij temperaturen onder -10 graden Celsius kunnen smartphones zelfs uitvallen wanneer de batterij volledig opgeladen is.
©Zaiets Roman
Hoeveel kou kan mijn smartphone aan?
Het verschilt per smartphone hoe goed deze bestand is tegen kou. Apple geeft aan dat iPhones over het algemeen goed blijven werken bij temperaturen tussen de 0 en 35 graden Celsius. Smartphones van het merk Samsung zijn minder kwetsbaar: deze kunnen temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Voor vrijwel alle telefoons en smartphones geldt dat ze rond de -40 graden Celsius hoe dan ook stoppen met werken, maar dat betekent dus niet dat je daarvoor niet al problemen kunt ondervinden. Zo kun je bij een temperatuur van 10 graden Celsius merken dat het beeldscherm van je smartphone minder fel wordt. En al ver voordat je telefoon daadwerkelijk uitvalt door kou, loopt de batterij dus een stuk sneller leeg.
Hoe dat precies werkt, is een enigszins technisch verhaal. De meeste smartphones beschikken over een lithium-ion-batterij die uit negatieve en positieve elektroden bestaat. Tussen die elektroden bewegen talloze kleine deeltjes ofwel ionen. Koude lucht maakt het voor die ionen moeilijker om te bewegen, waardoor er tijdelijk minder energie geleverd wordt aan het apparaat. In principe geldt dit voor mensen ook: het kost meer energie om ons door koude lucht te verplaatsen dan door warme lucht. Het lichaam moet dan meer inspanning leveren om warmte te creëren én vast te houden.
©Antons Jevterevs
Veruit de meeste smartphones hebben daarnaast een lcd-scherm dat verlicht wordt door middel van vloeibare kristallen. Wordt het apparaat koud, dan reageren deze kristallen trager op elektrische signalen en laten ze minder licht door. Dit zorgt niet alleen voor een lagere helderheid, maar ook voor een touchscreen dat minder goed reageert. En dat is nog niet alles. Wisselende temperaturen kunnen ook condens-schade aanrichten aan je telefoon, en omdat je touchscreen broos wordt van vrieskou, wordt deze gevoeliger voor barsten.
Permanente beschadiging
Het is natuurlijk niet erg als je smartphone eenmalig uitvalt bij koud weer of het touchscreen in de wintermaanden niet altijd reageert zoals je wilt. Maar worden de batterij en het beeldscherm van je smartphone aan de lopende band aangetast door (extreem) koud weer, dan kan er na verloop van tijd permanente schade optreden. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Met de volgende tips behoed je je smartphone zo effectief mogelijk tegen guur en koud weer.
Tip 1: Houd je smartphone in je zak
Je smartphone goed warm houden is natuurlijk stap één om ‘m te beschermen. Door je telefoon wat vaker in je zak te houden, het liefst nog in een warme binnenzak, minimaliseer je blootstelling aan koude lucht en zullen je accu en beeldscherm zo min mogelijk schade oplopen. Grijp dus niet om ieder wissewasje naar je telefoon en wacht even met terugappen tot je thuis bent.
Tip 2: Investeer in een thermisch hoesje
Standaard telefoonhoesjes zijn er doorgaans op gericht de behuizing van je smartphone te beschermen tegen valschade, maar ze doen verder weinig voor de hardware van je telefoon. Thermische hoesjes daarentegen wel. Deze hoesjes zijn gemaakt van speciaal isolerend materiaal dat je smartphone zelfs in extreem koude temperaturen warm houdt. Dit is zowel goed voor de batterij als het beeldscherm en voorkomt ook overige schade door koud weer, bijvoorbeeld bij condensatie. Koop wel een hoesje waar je je telefoon bij bediening in kunt laten zitten om blootstelling aan kou zoveel mogelijk te beperken.
©Maridav
Tip 3: Laad je smartphone volledig op
Ga je de deur uit en heb je je smartphone daar hard bij nodig, bijvoorbeeld voor navigatie of je boodschappenlijstje? Zorg er dan voor dat je je telefoon van tevoren volledig oplaadt. Zo voorkom je dat-ie al bij een halfvolle batterij plotseling uitvalt en je aan je lot overgelaten wordt (of terug naar huis moet). Je kunt natuurlijk ook een powerbank meenemen, maar houd er rekening mee dat een powerbank ook minder goed functioneert bij kou.
Toch een powerbank mee?
Kies er een met een flinke batterij-capaciteit
Tip 4: Zet de energiebesparingsmodus aan
Iedere smartphone beschikt over een handige energiebesparingsmodus. Wanneer je deze inschakelt, worden bepaalde energievretende taken beperkt om zoveel mogelijk batterijpercentage over te houden. Vaak gaat het om processen die op de achtergrond draaien, zoals automatische updates en synchronisatieprocessen. Ook meldingen worden soms uitgeschakeld. Bij de meeste smartphones kun je de energiebesparingsmodus aanzetten via de instellingen of het snelmenu.
Tip 5: …of zet je smartphone helemaal uit
Koud weer kan een goede stimulans zijn om je wat bewuster te worden van je smartphonegebruik. Vaak grijpen we zonder erbij na te denken tientallen keren per dag naar onze telefoon, puur uit gewoonte of verveling. Je telefoon heeft er bij lage temperaturen de meeste baat bij als je ‘m helemaal uitschakelt, dus probeer dat af en toe gewoon. Op die manier voorkom je (blijvende) schade aan de batterij en zul je zonder al die externe prikkels ook zélf een stuk beter opladen.
©Maria de la Pe/a
Tip 6: Gebruik (draadloze) oortjes als je gaat bellen
Misschien vind je het fijn om te bellen terwijl je een ommetje maakt. Op zich geen probleem, maar doe dit dan wel met (draadloze) oortjes. Zo kun je je telefoon in je zak laten zitten en ondertussen onbezorgd blijven kletsen. Reageert het touchscreen niet meer adequaat en lukt het je niet om een binnenkomende oproep te beantwoorden? Tik dan een paar speciale touchscreen handschoenen op de kop. Die geleiden warmte beter dan normale handschoenen, waardoor je je scherm zelfs bij extreme kou kunt blijven bedienen.
Wat als je smartphone toch is uitgevallen?
Een smartphone die zichzelf uitschakelt overkomt iedereen weleens. Onthoud hierbij: geduld is een schone zaak. Forceer geen snelle opwarming door hem direct weer op te starten, maar geef hem even de tijd om zelf weer op temperatuur te komen. Na zo’n twintig minuten kun je het weer proberen. Hang je telefoon ook niet aan de oplader als hij erg koud is, want door het grote verschil in temperatuur kan condensatie ontstaan, wat schadelijk is voor de batterij.