Is je smartphone waterdicht? Alles over de IP-rating
Misschien zit een vakantie naar een tropisch eiland er niet in dit jaar: zelfs een pierebadje in de tuin kan veel schade aanrichten aan je smartphone. Veel high-end smartphones zijn waterdicht, maar wat kun je daar precies van verwachten? Dat wordt aangeduid middels een zogeheten IP-rating. Dit is wat dat inhoudt.
Het was laatst groot nieuws dat OnePlus 8 Pro zo’n IP-rating kreeg. Bij de introductie van OnePlus 7 vorig jaar maakte het telefoonbedrijf er namelijk nogal een ding van dat het niet voor een dure IP-rating ging. Zo hoefden ze de kosten hiervoor niet door te rekenen aan klanten. Dit jaar heeft het besloten wel voor zo’n rating te gaan, omdat het klanten meer vertrouwen zou geven in de waterdichtheid van het toestel. Is dat wel zo? Er zit namelijk veel verschil tussen de ene of de andere IP-rating.
Hier staat IP-rating voor
Een IP-rating bestaat uit twee delen. IP staat voor Ingress Protection (beschermingsgraad) en daarna volgen altijd twee getallen, die achter elkaar worden geschreven. Het eerste getal geeft iets aan over de mate waarin het apparaat tegen vuil en stof kan, het tweede over water. Let wel, het gaat hier om zuiver water, dus geen zeewater (met zout) dat vaak grote gevolgen heeft voor materiaal. Hoe hoger het getal, des te beter de bescherming. En dat gaat heel ver.
Zo staat een 1 ervoor dat solide objecten van meer dan 50 millimeter niet in het toestel kunnen dringen. Bij een 4 is dat al bij 10 millimeter het geval. Het hoogste nummer van stof is een 6: heeft je telefoon een 6, dan komt er geen stof in het toestel. Qua water is het toestel met een 1-rating beschermd tegen verticaal vallende druppels. l. Regen dus. Heeft het een 4, dan kan er water van allerlei kanten worden gesprayd zonder dat het het toestel binnendringt. Het hoogste watercijfer is 8.
Een smartphone kan daarmee langere periode onder water, onder druk, zonder dat dit water het toestel penetreert. Dat betekent overigens niet dat je ermee moet gaan diepzeeduiken, zelfs niet als dat in zoet water zou kunnen: het betekent namelijk eigenlijk dat een toestel 1,5 meter onder water kan worden gehouden voor maximaal een half uur, zonder dat het water binnendringt. Staat er een X in de IP-rating, dan is het toestel niet getest op een van de twee opties.
©PXimport
Niet per se waterdicht
Houd hier rekening mee als je een toestel aanschaft. Je kunt denken: oh hij is waterdicht, dus ik kan er gewoon mee gaan zwemmen: dat is niet hoe het werkt. Je moet altijd oppassen met telefoons bij water, want het gaat nog steeds om elektrische apparaten. Het gaat meer om ongelukken: valt je toestel toch wel in het water, dan weet je dat er een kans is dat hij het overleefd, ook zonder dat daar rijst bij hoeft te komen kijken.
Hoewel tegenwoordig de meeste ports ook waterdicht zijn gemaakt, zijn er in het verleden diverse telefoons geweest waarbij je een speciaal opzetstukje kreeg dat je in je ports moest pluggen wanneer je in de regen liep. Verre van ideaal, zeker omdat het moeilijk is om te bewijzen dat je dit stukje al dan niet in je telefoon had op het moment dat het toestel toch wél door water beschadigd raakte.
ATM-rating
Smartwatches gebruiken vaak geen IP-rating, maar een ATM-rating. Dit komt al wat dichterbij duiken, want hier wordt gekeken naar de atmosfeer en de druk die er wordt uitgeoefend op een wearable wanneer deze onder water wordt gedrukt. Een ATM van 1 betekent: niet in water doen, terwijl een 20 betekent dat je ermee kunt gaan surfen of jetski’en (je kunt er zelfs 200 meter onder zee nog druk opleggen).
IP-ratings mogen je dan een veiliger gevoel over een telefoon geven, besef goed dat het geen garantie is. Zelfs als je telefoon perfect uit het doosje komt en na een plons in een bak gewoon water stuk gaat, dan heb je geen poot om op te staan als het gaat om garantie. Of een telefoon een IP-rating heeft of niet: stuk is stuk.
Er zijn daarnaast veel andere factoren die alsnog funest kunnen zijn voor het toestel, zoals krassen en scheuren. Een IP-rating is dus alleen om je een geruster gevoel te geven over ongelukjes die kunnen gebeuren met het toestel, want de kans is nu eenmaal kleiner dat het toestel hierdoor beschadigd. Gebeurt dit echter wel, dan moet je leverancier heel coulant zijn wil hij je smartphone kosteloos repareren.