ID.nl logo
In gesprek over Dyme: Geld besparen met app
© PXimport
Huis

In gesprek over Dyme: Geld besparen met app

De Nederlandse app Dyme koppelt je betaalrekening aan slimme software die je inzicht geeft in je inkomsten, vaste lasten en andere uitgaven. De makers mogen dit doen omdat ze een PSD2-vergunning hebben en willen zich van de concurrentie onderscheiden door je te helpen besparen op je contracten en abonnementen. Wij spraken ze er over.

Dyme is gratis app van het Nederlandse Dyme B.V., dat geld verdient aan optionele abonnementen en commissies van contracten. De app is begonnen in Nederland en inmiddels ook beschikbaar in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 300.000 mensen hebben een Dyme-account, van wie ongeveer de helft de app minimaal één keer per maand gebruikt. Het leeuwendeel van de gebruikers komt uit Nederland. 

Het team van Dyme telt vijftien medewerkers, met Joran Iedema als CEO. In een videogesprek met PCM vertelt hij over geld verdienen aan een gratis app, hoe de PSD2-vergunning gebruikersdata beschermt en wat zijn toekomstplannen met Dyme zijn.

Ontstaansgeschiedenis

Het idee om Dyme te beginnen ontstond een paar jaar geleden. Eén van de vier oprichters kwam er tijdens het bladeren in zijn bankafschriften achter dat hij al vier maanden voor de sportschool betaalde, terwijl hij inmiddels een andere sport beoefende. De oprichters wilden je in- en uitgaven inzichtelijker maken. 

“We dachten dat banken de benodigde ruwe data nooit met ons zouden willen delen, maar ontdekten toen dat de PSD2-vergunning eraan kwam. Die verplicht een bank de klantdata te delen als de klant dat wil. We gingen denken over manieren om waarde te bieden aan mensen aan de hand van hun transacties. We kwamen er toen achter dat veel mensen het lastig vinden om bij te houden welke abonnementen, contracten en vaste lasten ze hebben. Daar zijn we ons op gaan focussen.”

©PXimport

Fintech-apps als Dyme zijn weinig zonder PSD2, oftewel de Payment Services Directive 2-richtlijn. In de woorden van Iedema: “De PSD2-vergunning stelt consumenten in staat om hun eigen bankdata te gebruiken in de app van een externe partij, zoals Dyme. Als de consument de bankkoppeling maakt, kunnen wij de ruwe transactiegeschiedenis van het laatste jaar uitlezen en een analyse maken over je inkomsten, uitgaven en vaste lasten.” 

Dyme wil zich onderscheiden van andere apps door je suggesties te doen om abonnementen en contracten op te zeggen of om te zetten. Bedrijven vragen een PSD2-vergunning aan bij De Nederlandsche Bank (DNB). Een tijdrovende en daardoor ook dure klus, weet PCM uit gesprekken met andere fintech-start-ups. 

Iedema beaamt dit. “Het heeft ons ongeveer een jaar gekost om de licentie te krijgen. Als je alles laat doen, zit je wel rond de 200.000 euro. Wij waren gelukkig goedkoper uit, doordat een medeoprichter de aanvraag bijna helemaal zelf geschreven heeft en omdat wij korting kregen op de bijstand van een adviesbedrijf.”

PSD2-uitdagingen

Je bank mag jouw transactiegegevens alleen met een bedrijf delen als dat een PSD2-vergunning heeft en jij expliciete toestemming geeft voor het delen van je data. De bank is in dit geval wettelijk verplicht om een API-koppeling op te zetten met de betreffende app. Dyme heeft koppelingen met alle Nederlandse banken, behalve Knab. Dat ligt niet aan Dyme, benadrukt de CEO. 

“Andere fintech-apps missen ook de koppeling met Knab. Veel hangt af van hoe het systeem van de bank gebouwd is en hoe makkelijk ze de data via een API beschikbaar kunnen stellen. Wij hebben het eerst zelf geprobeerd en nu hebben we een partij ingehuurd, maar die komt er ook niet uit.” Iedema wil er niet te veel uitspraken over doen, omdat hij niet in de Knab-systemen kan kijken, maar noemt het wel ‘heel vervelend’ dat de koppeling na een jaar nog steeds niet werkt.

Onderdeel van de PSD2-vergunning is dat je als klant elke negentig dagen opnieuw toestemming ervoor geeft dat – in dit geval – Dyme toegang behoudt tot je bankdata. “Helaas”, zegt Iedema, “want niet alle gebruikers doen dat en dan werkt de app niet meer.” 

Het aanmaken van een account en het vernieuwen van de toestemming is – gelukkig voor fintech-apps – wel eenvoudiger geworden. “In het verleden ging dit vaak via de mobiele bankwebsite en had je een TAN-code of identifier nodig. Er haakten toen meer mensen af dan nu, want nu regel je die zaken in je bankieren-app en met een pincode of Face ID-gezichtsherkenning”, licht Iedema toe.

©PXimport

Dyme beheert als bedrijf met PSD2-vergunning de ruwe transactiegegevens van honderdduizenden gebruikers. Een grote verantwoordelijkheid, weten zowel Iedema als nationale toezichthouders. “Met De Nederlandsche Bank hebben we jaarlijks contact. We dienen dan een financieel verslag in en leggen uit hoe we omgaan met bedrijfs- en IT-risico’s. En we hebben op verzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens met ons privacybeleid, algemene voorwaarden en bedrijfsprocessen aangetoond dat we ons aan de privacywet AVG houden.” 

De bedrijfsprocessen van Dyme zijn vastgelegd in een procedurehandboek, dat ook bij De Nederlandsche Bank is ingediend om de PSD2-vergunning te krijgen. Iedema: “In dit handboek staan heel duidelijk de rollen van onze werknemers en wie toegang heeft tot welke gegevens.” Zo heeft de data scientist anonieme transactiedata gebruikt om het algoritme van abonnementen te verbeteren. De CEO garandeert desgevraagd dat geen enkele Dyme-medewerker zomaar de ruwe bankdata kan exporteren. 

“De enige werknemer die toegang heeft tot de database met bankgegevens en de PSD2-sleutel, is onze Chief Technology Officer. En we hebben aanvullende maatregelen genomen om die data goed op te slaan.” Details houdt Iedema logischerwijs voor zich. 

Wat hij wel kwijt wil: “Een belangrijk deel van hacking tegengaan, is ervoor zorgen dat medewerkers niet te veel toegang tot gegevens hebben en dat medewerkers heel goede beveiliging (software, red.) op hun computer en smartphone hebben.” Dyme heeft hier een interne compliance-afdeling voor die de veiligheid van de bedrijfsprocessen controleert. Een externe partij voert elk kwartaal een penetratietest uit om de algemene beveiliging te testen.

Inkomstenbronnen

De Dyme-app is gratis te gebruiken, maar voor niets gaat de zon op. Dyme heeft daarom verschillende inkomstenbronnen. Iedema: “Het gaat om twee soorten abonnementen en diverse commissies.” Met een Silver- of Gold-abonnement krijg je meer functionaliteit en kun je zonder extra kosten contracten opzeggen. De abonnementen kosten respectievelijk 45 en 55 euro per jaar. 

Zonder abonnement kun je ook contracten opzeggen, maar dan betaal je een paar euro per contract, omdat Dyme een aangetekende brief naar het betreffende bedrijf stuurt. Commissies krijgt Dyme als gebruikers via de app hun contract vernieuwen bij de bestaande energieleverancier of verzekeraar of overstappen naar een andere partij. De start-up gebruikt hier de software van Overstappen.nl voor.

“De commissie die wij ontvangen, is voor elke leverancier of verzekeraar even hoog”, benadrukt Iedema. “Wij hebben dus geen stimulans om een bepaalde partij te kiezen.”

©PXimport

De CEO laat desgevraagd weten dat de inkomsten uit abonnementen en commissies ‘even belangrijk’ zijn en dat vijftien tot twintig procent van de Dyme-gebruikers geld opleveren. Dat is relatief weinig, maar iets wat Iedema graag op de koop toeneemt. “Met dit freemium-model hopen we dat jij andere mensen aanbrengt. We vinden het mooi om iets aan te bieden wat gratis te gebruiken is.” 

Op de vraag of er altijd een gratis versie van Dyme zal blijven, antwoordt hij bevestigend, gevolgd door een diplomatieker: “Uiteindelijk ben je een start-up, dus kun je zoiets nooit helemaal garanderen. Maar op dit moment lijkt het een goede groeistrategie om een deel gratis te houden.”

Concurrentie

Natuurlijk is Dyme niet de enige app die inzicht geeft in je financiën. ABN Amro biedt het bekende Grip aan, een Friese start-up timmert aan de weg met Flow Your Money en dit jaar komt Buddy, een app die helpt voorkomen dat je in de knel komt met het betalen van je vaste lasten. 

“Er zijn best veel personal finance apps”, bevestigt Iedema van Dyme. “Ik denk dat veel van deze apps hetzelfde in hun hoofd hebben, maar dat wij het beter aanpakken.” Op de vraag waarom, antwoordt hij dat veel apps alleen inzicht bieden in je financiële situatie en dat Dyme ook handelingen kan uitvoeren. Met jouw toestemming kan de app je huidige energiecontract opzeggen en overstappen naar een goedkopere partij. Of belt Dyme namens jou en een grote groep andere gebruikers naar je energieleverancier om over een voordeliger contract te onderhandelen. 

Iedema is niet bang dat Apple of Google de markt overnemen met een app die vergelijkbaar is met Dyme. “Apple en Google maken software en stappen minder snel in de dienstverlening. Hetzelfde geldt voor banken, die zie ik dit ook niet zo snel doen. Contracten aanpassen is een sport op zich die nog best ver van hen ligt.”

©PXimport

Toekomstsplannen

Het aantal Dyme-gebruikers groeit, het team breidt uit en Iedema heeft plannen genoeg voor de nabije toekomst. De Knab-koppeling werkend krijgen, is er uiteraard één van. “De komende periode willen we meer contractbesparingsmogelijkheden toevoegen, waaronder alle verzekeringscontracten. Denk aan je zorgverzekering en inboedelverzekering.” 

Iedema vertelt ook over de mogelijkheid om geld te sparen op een aparte Dyme-rekening. “Als je wilt, kan Dyme straks analyseren hoeveel je wekelijks uitgeeft en hoeveel je opzij kunt zetten zonder dat je het doorhebt. Dat bedrag zetten we dan op een Dyme-spaarrekening, zodat mensen ongemerkt geld sparen dat ze normaal uitgeven.” 

Dyme werkt samen met een e-money license provider en kan volgens Iedema dankzij de bestaande PSD2-vergunning ‘vrij makkelijk’ aan de financiële regulatie-eisen voldoen. De start-up zet niet in op een aantrekkelijke spaarrente, maar op het gemak van ongemerkt een spaarpotje opbouwen.

Dyme is op dit moment beschikbaar in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat blijft in ieder geval het komende jaar zo, zegt de CEO. De start-up wil eerst groeien in deze landen. In het Verenigd Koninkrijk heeft de app zo’n 15.000 gebruikers, in Duitsland zijn dat er pas een paar duizend. De rest van de 300.000 gebruikers komt uit Nederland. 

©PXimport

“In Duitsland zien we dat het makkelijk is om nieuwe gebruikers te werven, maar dat ze voorzichtiger zijn met maken van de bankkoppeling. Ik verwacht dat we daarom wat campagnes moeten doen om Duitsers ervan bewust te maken dat Dyme te vertrouwen is. Daarna zijn denk ik Spanje en Frankrijk het interessants, als grote landen met competitieve markten als het gaat om contracten.

Scandinavische landen zijn minder interessant, omdat ze vaker één staatsenergieleverancier hebben. Op dat punt kunnen gebruikers dus geen contractbesparing realiseren.” En kan Dyme dus ook geen commissie verdienen, wat het minder aantrekkelijk maakt om zo’n land te betreden.

De Verenigde Staten hebben wél een grote en competitieve markt. En je bankrekening koppelen aan een app kan er al jaren, weet Iedema. “Het automatisch omzetten van contracten en verzekeringen is daar nog niet mogelijk, dus de VS zou interessant kunnen zijn. Maar we denken nu dat onze grootste kansen in Europa liggen.”

▼ Volgende artikel
De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen
© Kiattisak
Huis

De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen

We zijn thuis vaak met z'n allen tegelijkertijd online. Kinderen die op de smartphone lekker aan het chatten zijn met hun vrienden, de ouders die nog even snel wat e-mailtjes van kantoor wegwerken en de ander kijkt een film online. Maar wat we vaak vergeten is dat je online goed beveiligd moet zijn.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

We kennen Bitdefender natuurlijk van de beveiligingspakketten en is al jarenlang een van de best scorende suites als het aankomt op beveiliging voor consumenten.

De meeste beveiligingssuites die je koopt kun je slechts installeren op een paar apparaten, meestal drie of vijf. Maar wil je beveiligingssoftware voor je hele gezin, dan kom je daar vaak niet ver mee: ieder gezinslid heeft tegenwoordig wel minstens één smartphone en een laptop, dus een gemiddeld gezin heeft dan al zo'n acht tot tien apparaten die beveiligd moeten worden. Dat is doorgaans niet goedkoop.

Familie-abonnementen

Bitdefender biedt daarom speciaal voor gezinnen familie-abonnementen aan. Met het meest uitgebreide abonnement bijvoorbeeld kun je tot maximaal 15 apparaten beveiligen. Te denken valt bijvoorbeeld aan alle laptops, de smartphones van de ouders en kinderen, tablets en ook alle Apple-devices.

Het voordeel van een familie-abonnement is dat er één centrale plek is waar de ouders of degene die hierover gaat, zelf aan de knoppen zitten wat betreft wat de kinderen in de familie mogen zien of doen. Bij het abonnement krijg je namelijk een centrale locatie online - Bitdefender Central - waarin bijvoorbeeld ouders sites kunnen blokkeren of de schermtijd kunnen aanpassen.

Wat krijg je allemaal bij een familie-abonnement? Wanneeer je een familie-abonnement afneemt - en daarbij maakt het niet uit of je dit nu doet voor één jaar, twee jaar of zelfs drie jaar - krijg je naast de standaardbeveiliging die Bitdefender biedt op al je apparaten, ook nog wat extra handige opties:

  • Tot 25 apparaten beschermd
  • Meerlaagse ransomwarebeveiliging
  • Bescherming voor Android-, Windows-, iOS- en MacOS-apparaten
  • Kwetsbaarheidsanalyse
  • Fraudedetectie
  • Autopilot-functie voor de beste beveiliging
  • Een veilige VPN-verbinding voor alle apparaten (200MB per apparaat per dag)
  • Gratis 24/7-ondersteuning

Iedere Bitdefender-gebruiker van het algemene familie-account heeft toegang tot een eigen Bitdefender Central-omgeving, maar kunnen specifieke rollen toegewezen krijgen. Ouders geven zichzelf dan bijvoorbeeld het Family Manager-account voor het algehele beheer, terwijl andere familieleden, zoals kinderen en tieners, een Tiener- of Kind-account kunnen krijgen. Zij kunnen daar dan zelf ook eigen websiteblokkades instellen, maar kunnen bijvoorbeeld niet de schermtijd opheffen of andere leeftijdgebonden restricties aanpassen.

Kindprofielen kun je eenvoudig hier in Bitdefender installeren.

Het maakt niet uit hoeveel apparaten er worden beveiligd, zolang deze allemaal op hetzelfde hoofdaccount zijn aangemeld, vind je ze hier allemaal terug.

De functies voor ouderlijk toezicht zijn relatief uitgebreid. Wil iemand waarvan bijvoorbeeld de internettijd is verlopen, langer toegang tot internet, dan kan hij of zij dit in de app van bijvoorbeeld de smartphone of tablet aangeven; de beheerder van het familieaccount krijgt dan automatisch een melding en kan ervoor kiezen om die extra tijd al dan niet toe te kennen.

Eenvoudig en opgeruimd

Kijken we naar de interface van Bitdefender op de computer, vanuit waar je je apparaat zelf beheert, dan valt meteen op hoe intuïtief de omgeving eruit ziet. Geen overbodige franje maar gewoon een interface die direct de status van de beveiliging van je apparaat laat zien.

Worden er kwetsbaarheden gevonden, dan laat Bitdefender dit weten door middel van een waarschuwing. Je ziet meteen waar actie op moeten worden ondernomen en hoe het probleem kan worden opgelost.

De intuïtieve interface toont direct de status van je computer.

Computeroptimalisatie valt ook onder de mogelijkheden van Bitdefender Total Security. Via de optie Hulpprogramma's vind je bijvoorbeeld de OneClick Optimizer die je computer opschoont door overbodige registersleutels en bestanden van het systeem te verwijderen, zodat je computer optimaal blijft functioneren.

Zuinig en spaarzaam

Het voordeel van de Bitdefender-software is dat deze een lage systeembelasting heeft. Door gebruik te maken van geoptimaliseerde routines en code in de software wordt de processor van je pc, laptop, tablet of smartphone nauwelijks belast, waardoor de werking van je apparaat niet wordt beïnvloed en er geen vertragingen of haperingen zijn. Daarnaast zijn ook de systeemeisen laag: zo heb je voor Windows een computer nodig met 2GB geheugen en is er slechts 2.5 GB vrije ruimte voor nodig.

Ook voor de individuele gebruiker(s) Heb je geen groot gezin of wil je liever beveiliging en antivirus voor jezelf? Kies dan voor een van de andere abonnementsvormen die Bitdefender aanbiedt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Bitdefender Ultimate Security (79,99 euro per jaar) waarmee je tot maximaal vijf apparaten kunt beschermen. Ook dan krijg je toegang tot alle uitgebreide functies die ook in de familie-abonnementen zitten.

Bitdefender scoort hoge ogen

De jaarlijkse AV Comparative is 's-werelds bekende testinstituut voor beveiligingspakketten. Hier worden alle bekende pakketten getest op alertheid, betrouwbaarheid, malware- en virusherkenning en nog tal van andere punten. Bitdefender scoort zowel met haar Windows-software als de Android-app hoge ogen als het aankomt op de beveiliging en belasting van de geteste apparaten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer
© Proxima Studio
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Deze keer zijn soundbars aan de beurt. Maar niet zomaar soundbars; modellen met ingebouwde subwoofer. Handig, compact en voor een mooie prijs.

Een soundbar wil je natuurlijk het liefst zo compact mogelijk houden, zodat deze mooi onder je televisie past en je geen extra geluidsapparatuur meer nodig hebt. Om die reden kiezen veel mensen voor een soundbar met geïntegreerde soundbar, zodat er geen losse speaker meer nodig is voor het laten horen van lage tonen.

Denon DHT-S218

De Denon DHT-S218 soundmaakt het mogelijk om diepe bastonen te genereren zonder een aparte subwoofer in de kamer te plaatsen. De soundbar beschikt over HDMI ARC, HDMI input/output en een optische aansluiting. Dit zorgt ervoor dat je meerdere apparaten kunt verbinden, terwijl de bediening centraal via je tv-afstandsbediening geregeld blijft. De soundbar is met name geschikt voor kleine tot middelgrote woonkamers.

Gebruiksgemak is belangrijk bij dit model: de afstandsbediening is eenvoudig, en installatie is plug-and-play via HDMI. De geluidskwaliteit wordt over het algemeen als helder en vol beoordeeld, hoewel het niet geschikt is voor grote ruimtes of audiofielen die veel waarde hechten aan surround sound.

Bose TV Speaker

Deze soundbar met een direct herkenbare naam is bedoeld voor gebruikers die hun tv-geluid willen verbeteren zonder een ingewikkeld surround-systeem op te zetten. De speaker bevat een geïntegreerde subwoofer die zorgt voor een redelijk vol geluid, hoewel diepe bastonen enigszins beperkt blijven vergeleken met een aparte subwoofer. Dankzij de HDMI ARC-aansluiting is installatie eenvoudig en kan het apparaat met één afstandsbediening worden bediend.

Verder ondersteunt het apparaat ook Bluetooth-streaming, wat het mogelijk maakt om muziek vanaf een smartphone of tablet af te spelen. Deze soundbar is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of voor mensen die een duidelijke verbetering van tv-audio zoeken zonder al te veel gedoe.

TCL S45H

De TCL S45H is een betaalbare en compacte soundbar met een 2.0-kanaalsopstelling, bedoeld voor basis tv-audio en eenvoudige multimedia-ervaring. Dit model beschikt over HDMI ARC en eARC, wat zorgt voor eenvoudige aansluiting op de televisie. Qua draadloze mogelijkheden is Bluetooth 5.2 aanwezig, maar WiFi en AirPlay ontbreken. Er is één HDMI-ingang, één optische aansluiting en een USB-poort voor eenvoudige connectiviteit.

Ondanks de lage prijs biedt de soundbar ondersteuning voor modernere audioformaten via eARC. De geluidsweergave is afgestemd op standaard gebruik zoals series, nieuws en lichte muziek. Dankzij het compacte formaat is dit model met name geschikt voor kleine ruimtes of als vervanger voor zwakke tv-speakers.

Sony HT-S2000

De Sony HT-S2000 is een soundbar met een geïntegreerde subwoofer en drie audio-uitgangskanalen. Het apparaat ondersteunt zowel bedrade als draadloze verbindingen, waaronder Bluetooth 5.2 en 802.11a wifi. Aanwezig zijn een HDMI-ingang, digitale optische aansluiting en een USB-poort voor diverse vormen van audiotoevoer.

De soundbar kan aan de muur worden bevestigd en heeft een zwart ontwerp. Qua audiotechniek beschikt het model over ondersteuning voor DTS-audiocodecs. Voor lage tonen maakt de soundbar gebruik van een bass-reflex systeem en een quad-wooferopstelling.

Sonos Playbar

De Sonos Playbar is een strak vormgegeven soundbar die zowel bedraad als via Wi-Fi kan worden aangesloten. Het apparaat heeft een 3-kanaals luidsprekeropstelling met geïntegreerde basweergave. Bluetooth wordt echter niet ondersteund, maar de Playbar is wel geschikt voor een multiroom-opstelling via het Sonos-systeem.

De aansluiting gebeurt via een digitale optische ingang, want HDMI ontbreekt hiervoor. Dankzij de wandmontage-optie is hij visueel goed te integreren in moderne woonkamers. De Playbar is vooral geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar eenvoud, degelijke audiokwaliteit en integratie binnen een Sonos-ecosysteem, zonder extra randapparatuur.