Hands-on iOS 11: Klaar voor de zomer
Apple heeft vandaag de publieke bèta van iOS 11 beschikbaar gesteld. Vooral voor de iPad zijn er veel dingen veranderd waardoor het een productiever apparaat wordt. Met de komst van het nieuwe besturingssysteem zou de afstand tussen iPhone en iPad (eindelijk) wat groter moeten worden. Lees hier onze hands-on van iOS 11.
Wat valt gelijk op
Bij het ontgrendelen van je iOS-apparaat merk je gelijk een aantal verschillen. Zo hebben de cijfers voor de ontgrendelcode geen contrasterende rand meer en is de animatie voor het ontgrendelen aangepast. De iconen ‘vallen’ niet langer op je scherm, maar het scherm licht van boven naar beneden op bij het activeren van het scherm. Ook is het lettertype iets dikker geworden.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Op het beginscherm zijn ook enkele kleine veranderingen aangebracht. Zo is het icoon van de App Store en de Rekenmachine veranderd en gebruikt iOS 11 balkjes in plaats van stipjes om de hoeveelheid bereik van je apparaat aan te geven. Over het algemeen zijn veel kleuren en vormen in iOS zachter en eleganter geworden.
Bedieningspaneel
De grootste en misschien wel handigste vernieuwing zit ‘m in het bedieningspaneel. Het is nu namelijk mogelijk om functies te verwijderen en toe te voegen aan het bedieningspaneel. Het bedieningspaneel bestaat nu nog maar uit één menu, waardoor je niet meer naar links of rechts kunt swipen. Wel kan het bedieningspaneel nu het hele scherm beslaan, vooral als je meerdere functies aan het paneel toevoegt.
Nieuw in het bedieningspaneel is de knop voor Niet storen tijdens autorijden, herkenbaar aan de knop met de auto. Bij het activeren van deze stand activeer je ook gelijk de nachtstand waardoor je telefoon geen trillingen of geluidssignalen geeft. Het grote voordeel van de stand Niet storen tijdens autorijden is dat je geen berichtmeldingen op je scherm krijgt die belangrijke route-informatie kunnen bedekken. Overigens wordt de stand niet automatisch geactiveerd bij het starten van een route via Kaarten of Google Maps, dit moet je zelf doen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Het bedieningspaneel is verder volledig geoptimaliseerd voor 3D Touch. Veel van de functies die je toevoegt aan het paneel. Zo kun je hard drukken op het Timer-icoon om sneller een timer van enkele minuten in te stellen, zonder dat je hiervoor eerst de app moet openen. Je kon met behulp van 3D Touch al de zaklamp op verschillende helderheidsstanden zetten, maar nu de Zaklamp 4 standen voor meer precisie.
Speciaal voor iPad
De komst van iOS 11 maakt de iPad eindelijk meer dan gewoon een grote iPhone waarmee je niet kunt bellen. Het Dock is volledig vernieuwd en doet sterk denken aan het Dock van MacOS. Een belangrijke vernieuwing is dat apps automatisch in het Dock worden geplaatst als je ze activeert. Apps die je vaker gebruikt worden rechts getoond, naast de scheidingslijn in het Dock.
©PXimport
Door naar boven te vegen kun je in ieder scherm het Dock tevoorschijn halen. Als je vervolgens weer over het Dock naar boven veegt, ziet je een overzicht van alle apps en het bedieningspaneel. Met behulp van het Dock kun je al snel overschakelen naar een (actieve) app, en door het nieuwe bedieningspaneel kun je nog sneller schakelen tussen handelingen. De iPad was nog nooit zo productief.
Apple News
Met de introductie van iOS 11 brengt Apple ook een eigen News-app. Hier kun trending onderwerpen zien van verschillende Engelstalige nieuwsbronnen zoals Buzzfeed, Washington Pos, The Verge en Daily Mail. Ook is het mogelijk om je op specifieke diensten te abonneren. Deze diensten hebben ook ieder een eigen pagina binnen News.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Niet alle pagina’s zijn toegankelijk vanuit Nederland, en doordat er verder geen Nederlandstalige nieuwsbronnen in de app zijn verwerkt, is de app voor veel Nederlandse gebruikers niet heel erg bruikbaar.
Bestanden
Tijdens WWDC17 introduceerde Apple de nieuwe app Bestanden. Dit zou een bestandszoeker worden waarmee je alle bestanden op je apparaat zou kunnen beheren. In de praktijk is dit niet helemaal waar, aangezien je met Bestanden met name de bestanden in je iCloud kunt beheren en openen. Als je veel bestanden uploadt naar iCloud en dus ook vaak gebruikmaakt van de clouddienst van Apple om op meerdere apparaten bestanden te beheren, is de app Bestanden een welkome toevoeging. Gebruik je iCloud alleen voor het back-uppen van contacten, foto’s, mail en dat soort zaken, dan zul je Bestanden waarschijnlijk niet meteen (kunnen) gebruiken.
©PXimport
©PXimport
Heeft Bestanden dan helemaal geen potentie? Integendeel, aangezien het je wel kan aansporen om vaker gebruik te maken van iCloud om specifieke bestanden snel op een plek te bewaren waar je met meerdere apparaten bij kan. Het is namelijk nu ook mogelijk om documenten, foto’s en andere bestanden op te slaan voor Bestanden dankzij de nieuwe optie Als bestanden bewaren. Door vervolgens de iCloud aan te tikken, kun je vanaf al je apparaten met iCloud dit bestand beheren. Dankzij Bestanden wordt iCloud ook nuttig voor gebruikers die hun back-ups met iTunes op hun pc of Mac bewaren.
Klaar voor de zomer
Al met al brengt iOS 11 een vrolijke en zachte vormgeving naar de iPhone en iPad met enkele handige nieuwe functies. Vooral voor de iPad is iOS 11 de versie die we eigenlijk vanaf de lancering van de iPad Pro al nodig hadden. Wij vinden het alleen maar fijn dat het gat tussen iPhone en iPad groter wordt met de komst van iOS 11.