5 gratis en superhandige Mac-apps
Van een weer-app tot een clipboard manager - handige apps voor je Mac hoeven helemaal niet veel te kosten. Sterker nog, we hebben zes apps voor je op een rij gezet die helemaal gratis zijn.
CopyClip
CopyClip is een app die werkt als clipboard, en is erg handig als je veel teksten en links kopieert. Waar de Mac normaal maar één gekopieerde tekst of link onthoudt doet CopyClip dat met alle teksten en links die je hebt gekopieerd. Als je de app hebt geïnstalleerd en hebt opgestart verschijnt er in de bovenste taakbalk een paperclip. Klik je daarop dan komt er een menu naar beneden waarin alle stukken tekst en alle links die je hebt gekopieerd te zien zijn. De app noemt ze clips en onthoudt de laatste tachtig gekopieerde teksten en links. Dat aantal kun je onder 'preferences' naar eigen wens aanpassen. Door op één van clips te klikken selecteer je die en kun je de tekst of link plakken waar je dat nodig vindt. De lijst kan ook worden leeggemaakt door simpel op Clear te klikken. De bovenste tien clips krijgen zelfs een sneltoets toegewezen zodat je ze makkelijk kunt selecteren. Lees ook: 20 handige sneltoetsen voor je Mac.
©PXimport
Degrees
Een optie die nog niet op de Mac zit is een widget die je het weer laat zien, maar met Degrees komt daar verandering in. De app zoekt je locatie en laat daarna in de taakbalk bovenin je scherm de temperatuur zien en wat voor weer het is. Ga je op het icoontje staan dan klapt een menu naar beneden waarin de temperatuur, windsterkte en luchtvochtigheid worden weergegeven. Het overzicht wordt ieder kwartier ververst.
Je kunt de app voor € 2,99 upgraden naar Degrees Pro, maar daarvoor krijg je alleen de vooruitzichten van de komende vijf dagen en krijg je de updates van de app eerder dan gebruikers van de gratis versie.
©PXimport
Hocus Focus
Als je veel apps tegelijkertijd gebruikt kan je scherm overvol raken. De Hocus Focus-app helpt je om je scherm overzichtelijk te houden door inactieve apps te minimaliseren. Bovenin de taakbalk verschijnt een icoontje van een toverstaf als je de app hebt geïnstalleerd en als je daarop klikt verschijnt een dropdown-menu met alle actieve apps. Met de sliders kun je daar per app aangeven hoe lang ze inactief mogen zijn voordat ze geminimaliseerd worden. De tijd is standaard ingesteld op een halve minuut en de sliders gaan tot maximaal tien minuten. Door een app op nul minuten te zetten wordt deze uitgeschakeld. Je kunt per app ook instellen dat die verdwijnt als je de app niet gebruikt. Door in het dropdown-menu op het pijltje rechts naast de app te klikken verschijnt een klein menu waarin je de tijd kunt typen, maar ook een vakje kunt aanvinken naast Hide when focus is lost. Als je dat hebt aangevinkt en de app niet gebruikt verdwijnt die direct van het scherm.
©PXimport
Hidden Me
Een andere 'opruim-app' is Hidden Me. Deze app verwijdert met een druk op de knop alle icoontjes tijdelijk van je bureaublad. Na de installatie zie je een zwart bolletje op de bovenste taakbalk verschijnen. In het dropdown-menu kun je daarna gelijk klikken op Hide Desktop Icons en je bureaublad is leeg. Het icoontje in de taakbalk verandert in een niet ingekleurd rondje. Door hier op te klikken verschijnt hetzelfde menu weer, alleen kun je nu kiezen voor Show Desktop Icons en alle icoontjes staan weer gewoon op hun plek. Een handige app als je veel bestanden op je bureaublad opslaat maar toch ook een leeg bureaublad wilt. De bestanden blijven gewoon zichtbaar in bijvoorbeeld Finder waardoor je het bureaublad kunt gebruiken als een extra opslagplaats zonder dat je last hebt van alle icoontjes.
©PXimport
Spectacle
Met Spectacle kun je alle vensters die je hebt openstaan makkelijk en overzichtelijk over je scherm verdelen. Als je Spectacle hebt geïnstalleerd verschijnt er een brilletje in de bovenste taakbalk en als je hier op klikt komt een uitgebreide lijst met opties tevoorschijn. Door een venster te selecteren en daarna bijvoorbeeld op Upper Left te klikken in het dropdown-menu van Spectacle, springt het venster automatisch naar linksboven en wordt het formaat aangepast. Zo kun je bijvoorbeeld vier vensters tegelijkertijd in beeld brengen, maar je kunt ook voor twee of drie vensters kiezen. Daarnaast kun je vensters ook weer op fullscreen zetten en ze laten verspringen van het ene deel van het scherm naar het andere deel.
©PXimport