Gebogen schermen: Innovatie boven praktisch nut?
Er wordt tegenwoordig veel verzonnen om maar zoveel mogelijk scherm op smartphones te kunnen bieden. De nieuwe trend? Vouwbare of gebogen (curved) schermen. Of we echt op die innovatie zitten te wachten, moet echter nog blijken.
Inmiddels zijn er telefoons die een rechthoekig scherm hebben en een selfiecamera die uitklapt, zodat het scherm écht volledig wordt gebruikt. Aan de binnenkant hebben telefoons ook helemaal de specificaties die we nodig hebben en die ons leven comfortabel maken. Het zit echter in onze aard om meer te willen. Als klant willen we het gevoel echt een nieuwe ervaring te krijgen als we een nieuwe smartphone aanschaffen, en bedrijven willen op hun beurt met innovaties komen die geld in het laatje brengen.
Oppo bijvoorbeeld heeft een concepttelefoon gemaakt met daarop een ‘waterval’-scherm. Dit is een curved scherm dat iets langer doorloopt, waardoor het beeld langs de rondingen van de telefoon zo’n 88 graden naar beneden gaat.
Dat ziet er fantastisch uit, want je hebt dan nóg meer scherm tot je beschikking. Het heeft echter ook zo zijn nadelen. Je houdt een telefoon vaak vast bij de randen, waardoor je kans hebt dat je de telefoon via het aanraakscherm allemaal opdrachten geeft die je helemaal niet bedoelde. Het kan ook zijn dat de randen normaal scherm zijn en geen aanraakscherm, maar dan is het de vraag hoe je de apps benaderd die net op de rand liggen.
Overigens heeft Huawei hier iets op bedacht met de functie 'mis-touch preventie'. Recente toestellen (zoals de Huawei P30 Pro) herkennen wanneer je de telefoon in je broekzak steekt, zodat je niet per ongeluk apps opent. De schermranden zijn dan tijdelijk uitgeschakeld, als het ware.
Hoe zit het dan met de volumeknop en de aan/uitknop die normaal gezien aan de zijkanten van een toestel te vinden zijn. Oppo zal die ongetwijfeld ergens anders op de telefoon plaatsen, zoals wellicht aan de bovenkant of achterkant. De onderkant van de telefoon is immers al redelijk vol door de microfoon en de USB-C-port.
Voor de selfiecamera is waarschijnlijk nieuwe technologie gebruikt waarbij de camera onder het scherm zit en door het scherm heen kan fotograferen. Hierdoor heb je dus een compleet -en groot- rechthoekig scherm zonder inkepingen.
Galaxy Fold
Daarnaast maken diverse telefoonmakers zich op voor de tijd van de vouwtelefoon. Dit is niet een klaptelefoon zoals we vooral vroeger veel hadden, maar een telefoon waarvan het scherm zelf kan vouwen. Je hebt dan als het ware een tablet en een smartphone in één. Of andersom. Je hebt één groot scherm van twee telefoons naast elkaar (ter grootte van een kleine tablet), maar kan daar één van maken als je de telefoon hebt gevouwen.
Samsung is daarin één van de voorlopers met Galaxy Fold, een telefoon met twee glazen delen en daaronder een plastic scherm van 7,3 inch. Hoewel het toestel op dit moment al uit had moeten zijn, is deze tijdelijk on hold gezet door problemen met het van plastic gemaakte scherm. Deze maand wordt de telefoon alsnog verwacht, maar het is voor Samsung natuurlijk jammer dat iets innovatiefs als een vouwbaar scherm juist problemen geeft. Het is nogal een deuk in het consumentenvertrouwen.
Als het immers Samsung al niet lukt om een succesvolle, goedwerkende vouwbare telefoon op de markt te brengen, wie dan?
©PXimport
Waar aan het begin van het jaar nog veel werd gesproken over vouwbare telefoons en de toekomst van smartphones, is dat de afgelopen maanden na onder andere de problemen met het Samsung-toestel enorm afgenomen. Als Fold in september terugkomt, zullen we gaan merken dat er andere ontwerpkeuzes zijn gemaakt.
Het probleem met het toestel was waarschijnlijk dat de beschermlaag gemakkelijk kon worden verwijderd. Nu is die laag langer gemaakt, zodat het minder makkelijker of aantrekkelijk is om deze eraf te peuteren. Het leek eerder teveel op een soort folie dat er alleen op zat voor bescherming tijdens het transport, maar dat is dus niet waar het voor dient.
Dat schijnt overigens niet het enige probleem te zijn met het toestel. Er komen bubbels onder. Dus in de nieuwe release dan het toestel is bescherming een belangrijk element. Er zijn bijvoorbeeld verbeteringen toegebracht die het toestel beter moeten beschermen van externe deeltjes. Daarnaast heeft het gedeelte waar de telefoon vouwt extra bescherming gekregen.
Het scharnier en de rest van het toestel zitten bovendien dichter op elkaar. Hoewel dat klinkt als verbetering, betekent dat niet dat het vertrouwen terug is. Grote bedrijven als Best Buy en AT&T hebben hun pre-orders geannuleerd in plaats van uitgesteld.
Handig of juist niet?
Hoewel we van Oppo’s watervalscherm nog niet genoeg weten om te zeggen of het scherm problemen zal geven bij het hanteren, is het wel bewezen dat het vouwbare toestel van Samsung in ieder geval nog een lange weg te gaan heeft bij het grote publiek. Dat het toestel ongeveer 2.000 euro kost, helpt daar niet bij.
Ook de concurrentie lijkt wat terughoudend met hun antwoord op de vouwbare gadget van Samsung, of hun oplossing voor de trend van vouwbare telefoons. Het lijkt tot nu toe erg kwetsbare tech en juist omdat het geen goedkope toestellen zijn (of lijken te worden), is zo’n fragiel toestel op dit moment niet handig.