ID.nl logo
Gamen op je smartphone: beter dan console of pc?
© PXimport
Huis

Gamen op je smartphone: beter dan console of pc?

Er worden wereldwijd meer games op smartphones gespeeld dan op consoles of pc’s. Toch zijn er nog veel vooroordelen rondom mobile gaming. Ergens is dat niet gek: er is een gigantische selectie aan verwaarloosbare games, en spellenmakers lijken nog meer dan op andere platforms gebrand op het verdienen van zoveel mogelijk geld. Toch is er een grote hoeveelheid aan kwalitatief hoogstaande games op je iPhone of Android-toestel te spelen!

Mobiele games zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de omzet in de game-industrie. Miljarden mensen hebben immers een smartphone in hun broekzak zitten en de drempel om even een game op te starten op je mobiele telefoon is erg laag. Toch hebben veel mensen die fanatiek games op pc of console spelen nog bepaalde vooroordelen over de smartphone als gameplatform. Mobiele games zouden oppervlakkige ervaringen bieden, vol zitten met microtransacties en inferieur zijn aan ‘echte’ games. Ook worden klassieke games als Dungeon Keeper schaamteloos uitgeknepen. Die vooroordelen zijn dus niet uit de lucht gegrepen, maar gaan al geruime tijd niet altijd meer op.

Voor niets gaat de zon op

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, veel smartphonegames bevatten microtransacties. Dat betekent dat je in een spel kunt (of in veel gevallen zelfs moet) betalen om progressie te boeken. Dit concept is natuurlijk niet nieuw: veel moderne games op pc en consoles hebben ook microtransacties en lootboxes, waarbij je geld uitgeeft voor een virtueel pakket met items en maar moet afwachten wat je er voor terugkrijgt. Het concept is echter groot geworden op de smartphone en daarom staan mobiele games er ook om bekend.

We pakken er ter illustratie Super Mario Run voor iPhone en Android bij. Het spel is gratis te downloaden en je kunt meteen aan de slag met de eerste spelwereld, maar je legt vervolgens 10,99 euro neer om de rest van de werelden te ontgrendelen. In de immens populaire puzzelgame Candy Crush Saga kun je geld uitgeven voor meer zetten om tijd te besparen. En de battle royale-shooter Fortnite is geheel gratis, maar je kunt geld uitgeven voor een Battle Pass, zodat je elk seizoen nieuwe uitdagingen voorgeschoteld krijgt, waarmee allerlei nieuwe items en kledingstukken zijn vrij te spelen. Het moet niet, maar als je de game fanatiek speelt, maakt het de ervaring veel leuker.

©PXimport

Eerst uitproberen

Microtransacties kunnen, zeker op gamesystemen, een irritante factor zijn. Daar betaal je immers vaak al rond de 60 euro voor een nieuwe game. Op smartphones zijn microtransacties echter veel logischer. Veel mobiele gamers zijn immers voor weinig geld of zelfs geheel gratis te downloaden. Dat moet haast wel, omdat deze spellen anders niet op kunnen boksen tegen de gigantische concurrentie in de App Store en Google Play Store. Bedrijven moeten vervolgens op de één of andere manier de kosten die ze hebben gemaakt tijdens de ontwikkeling wel terugverdienen, en daar zijn (optionele) microtransacties een prima oplossing voor. Zo kun je als speler een game eerst gratis uitproberen – wel zo fijn om erachter te komen of de aangeboden gameplay je bevalt – om vervolgens geld uit te geven wanneer je verder wil spelen.

De horrorverhalen over ouders van kinderen die gigantische rekeningen thuisgestuurd krijgen, zijn wel een goede waarschuwing. Niet alle kinderen begrijpen dat ze écht geld uitgeven wanneer ze een spel spelen. Zorg dus dat je kind de waarde van geld begrijpt en dat hij of zij niet zomaar toegang heeft tot de (betaalmethodes van de) app-stores. In de app-stores kun je overigens altijd lezen of een spel in-game aankopen bevat.

©PXimport

Even tussendoor gamen

Dat games op smartphones inferieur zijn aan spellen op pc of console, is een misvatting. Natuurlijk, er staan duizenden games in de online winkels die een oppervlakkige, korte of ronduit slechte game-ervaring bieden. Maar als je weet waar je moet zoeken, is er meer dan genoeg moois te ontdekken.

Veel games zijn afgestemd op de manier waarop smartphones in ons leven geïntegreerd zijn: even snel tussendoor een potje spelen terwijl we op de trein staan te wachten bijvoorbeeld. Puzzelgames waarin je zelf het tempo bepaalt, zijn daarvoor uitermate geschikt. In Monument Valley beweeg je de spelwereld om je een weg te banen door artistiek vormgegeven levels die zo uit een M.C. Escher-schilderij gekomen lijken te zijn. Fans van klassieke adventures als Myst zullen zich thuis voelen in The Room, waar je allerlei lastige puzzels met objecten oplost.

De grootste hits op smartphones zijn juist dergelijke games met een simpel spelconcept die toch heel verslavend kunnen zijn. Denk aan Angry Birds, waarin je een stel boze vogels richting varkens gooit, of Candy Crush Saga, waar je dezelfde soort snoepjes naast elkaar moet positioneren. Simpel om te begrijpen, maar o zo verslavend.

©PXimport

Traditionele games

Fans van meer traditionele game-ervaringen worden tegenwoordig ook op hun wenken bediend op smartphones. Veel van de indiegames op pc en consoles zijn ook gewoon op iPhone en Android beschikbaar. En steeds meer grote uitgevers brengen specifiek voor smartphones ontwikkelde delen in hun bekende franchises uit. Gamereeksen als Assassin’s Creed, Final Fantasy en Dragon Quest zijn allemaal aanwezig in de App Store en Google Play Store. Zelfs Nintendo, een bedrijf dat tot voor kort alleen maar games op hun eigen systemen uitbracht, kan niet meer om de populariteit van smartphonegames heen en brengt diverse iconische series op een unieke manier naar de smartphone. Het eerder genoemde Super Mario Run is een goed voorbeeld hiervan, maar ook series als Animal Crossing en Fire Emblem zijn op je mobiel te vinden.

En maar weinig mensen hebben nog nooit van het immens populaire Pokémon Go gehoord, waarin spelers uitgedaagd worden echt naar buiten te gaan om zakmonstertjes te vangen.

Natuurlijk begrijpt niet elk bedrijf het even goed. Zo ging Electronic Arts goed de mist in met een mobiele versie van het klassieke Dungeon Keeper, dat met een overdaad aan microtransacties spelers tegen zich in het harnas joeg. Een soortgelijk lot stond Rollercoaster Tycoon 4 Mobile te wachten. Maar steeds meer bedrijven lijken de correcte balans wel te vinden. The Elder Scrolls: Blades en het later dit jaar te verschijnen Diablo Immortal zijn nieuwe delen in gameseries die bij veel gamers populair zijn. Deze versies beloven weinig te verschillen qua gameplay, vergeleken met de traditionelere spellen.

De mobiele markt is inmiddels gewoonweg te groot voor spel-uitgevers om te negeren, en met de jaren wordt het aanbod aan spellen dan ook steeds volwassener.

©PXimport

De beste smartphones voor gaming

In principe maakt het tegenwoordig niet veel meer uit of je op een Android- of iPhone-toestel games speelt. Beide platformen hebben bijna alle grote games wel beschikbaar in hun online winkels. Wel is het zo dat games vaak eerder op de iPhone verschijnen. Ontwikkelaars gaan na de lancering op de iPhone vaak pas aan de slag met een Android-versie.

Er zijn ook smartphones die speciaal gemaakt zijn om goed op te kunnen gamen. Razer, een bedrijf gespecialiseerd in gamehardware, heeft zijn eigen smartphonelijn. De nieuwste editie is de Razer Phone 2. Deze telefoon is puur gemaakt voor mensen die fanatiek spellen op hun smartphone spelen. Hoewel sommige concurrenten betere en meer camera’s hebben, zien games er op het 120Hz-Ultramotion-scherm vloeiend uit. De 4.000mAh-batterij zorgt er daarnaast voor dat je telefoon langer meegaat wanneer je grafisch hoogstaande games speelt en de batterij laadt ook nog eens snel op. De kers op de taart is het volle stereogeluid dat uit de speakers komt.

Ook ASUS staat bekend om zijn game-hardware en heeft tegenwoordig een smartphone voor gamers in de vorm van de ROG. Deze ASUS-smartphone is zeer compleet, dankzij verschillende accessoires en de aanwezigheid van een koptelefoonpoort; geen overbodige luxe op een gamesmartphone. De octacore-processor van 2,9 GHz (Snapdragon 845) zorgt voor uitmuntende snelheden tijdens het spelen van games. De achterkant van de telefoon heeft ook nog twee touch-knoppen die programmeerbaar zijn, wat ideaal is voor het spelen van bepaalde games. Bij de accessoires kun je denken aan een extra scherm om het beeld uit te vergroten en twee halve controllers die aan de telefoon geklikt kunnen worden voor een traditionele ervaring.

Voor wie liever in het Apple-ecosysteem blijft, is de iPhone XS Max, de grotere versie van Apples nieuwste telefoon, een goede keuze. Dankzij het 6,5inch-scherm zijn alle details in games goed zichtbaar en de grotere batterij gaat ongeveer een uur langer mee dan die van de standaard iPhone XS. De A12 Bionic-processor laadt spellen nog sneller in, zodat je minder lang naar laadschermen aan het kijken bent. En zoals gezegd verschijnen smartphonegames over het algemeen eerst op de iPhone voordat ze voor Android uitkomen. Ook heeft Apple nog een andere troef: AR, zie hiervoor het kader.

©PXimport

AR

Steeds meer mobiele games maken gebruik van augmented reality. Dit zijn spellen die de fotocamera gebruiken om gamebeelden in ‘de echte wereld’ te plaatsen, en de gps om afhankelijk van de locatie specifieke gameplay-elementen te bieden. Pokémon Go, waarin je Pokémon tegenkomt afhankelijk van waar je op de wereld bent met je telefoon, is hier het bekendste voorbeeld van en afgeleid van het spel Ingress. Beide games zijn gratis te downloaden. Ook gratis is Zombie Go. Hierin zie je via het telefoonscherm echt zombies om je heen lopen. Knallen geblazen!

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro
© Olga Demina | stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede bluetooth-speaker voor mee op vakantie? Wij zochten vijf modellen voor je uit voor minder dan 90 euro.

Een draagbare bluetooth-speaker is superhandig als je graag muziek luistert, waar je ook bent. Je koppelt ze in een paar seconden aan je telefoon of tablet, en je kunt meteen je favoriete playlist afspelen – zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installatie. Gewoon aanzetten, verbinden en gaan met die beat. Wij zochten vijf modellen voor buiten voor je op, voor minder dan 90 euro.

JBL FLIP 6

Deze Flip 6 van JBL neem je makkelijk overal mee naartoe, maar produceert ondanks zijn compacte formaat toch flink wat geluid. Hij is klein genoeg om in je tas te gooien, maar als je hem aanzet, komt er verrassend veel bas en helderheid uit. Perfect voor op het strand, in het park of gewoon thuis op de keukentafel. Hij kan tegen een stootje – letterlijk – en is helemaal waterdicht. Dus regen of zwembad? Geen probleem. De batterij gaat zo'n 12 uur mee, dus je komt wel een dagje door. En heb je een vriend die ook een JBL-speaker heeft? Dan kun je ze koppelen voor dubbel zoveel geluid.

💪 Gewicht: 941 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Marshall Willen

De Marshall Willen valt op: niet alleen qua geluid, maar ook door z'n iconische rock-'n-roll-uiterlijk. Hij past makkelijk in je jaszak en maakt indruk met z'n kraakheldere geluid. Ondanks z'n formaat krijg je verrassend veel punch. De accu gaat gerust een hele dag mee en je kunt 'm gewoon meenemen onder de douche of in de regen – hij is namelijk waterdicht. Wat ook fijn is: hij heeft een handige clip waarmee je 'm ergens aan kunt hangen. Ideaal voor onderweg of op de fiets.

💪 Gewicht: 476 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 Watt
🔋 Speelduur: 15 uur

Sony ULT Field 1

De Sony ULT Field 1 is compact, makkelijk te dragen en zit verrassend goed in elkaar. Wat echt opvalt is de bas: lekker diep en vol. En als je dat niet genoeg vindt, zet je gewoon de ULT-knop aan voor nog wat extra power. Hij is water- én stofdicht, dus je hoeft 'm niet te sparen. De batterij houdt het een uur of 12 vol, wat prima is voor een dagje buiten. Gewoon een fijne, robuuste speaker die doet wat je nodig hebt.

💪 Gewicht: 650 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: 30 Watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Ultimate Ears WONDERBOOM 4

De WONDERBOOM 4 is klein, rond en vrolijk, maar klinkt alsof-ie twee keer zo groot is. Zet hem in het midden van de kamer of je picknickkleed en iedereen hoort even goed wat er speelt, dankzij 360° geluid – en dat werkt verrassend goed. Hij is waterdicht én kan drijven, dus hij mag mee in bad of op een bootje, zolang je 'm maar niet lang onder water houdt. De batterij gaat ongeveer 14 uur mee, en als je er twee hebt, kun je stereo afspelen. Kortom: klein ding, groot geluid, nul zorgen.

💪 Gewicht: 420 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: niet opgegeven
🔋 Speelduur: 14 uur

Denver BTG-615

Denver is misschien nog niet zo bekend als de grote merken, maar deze 15 Watt BTG-615 verrast zeker. Voor een speaker onder de 50 euro krijg je een stevig geluid en een leuke lichtshow dankzij de ingebouwde leds. Perfect voor feestjes in je woonkamer of buiten op het balkon. Hij is spatwaterdicht, dus een beetje regen overleeft-ie wel. De batterij gaat zo'n 5 uur mee - dat is wel een stuk minder dan de andere hier besproken modellen, maar in principe voldoende voor een middagje muziek. En met een handvat bovenop neem je hem zo mee. Geen poespas, gewoon een leuke speaker die doet wat je verwacht.

💪 Gewicht: 2 kg
🌊 Waterdicht: IPX5
🔊 RMS-Vermogen: 15 Watt
🔋 Speelduur: 5 uur

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om de SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast de Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl: