ID.nl logo
De toekomst van smartphone-accu’s
© Reshift Digital
Huis

De toekomst van smartphone-accu’s

Smartphone-innovaties zien we de laatste tijd veel aan de buitenkant. Vouwbare schermen, meer (en betere) camera’s aan de achterzijde… maar van binnen is er ook genoeg te verbeteren. Laten we een keertje kijken naar de accu. Hoe zien ontwikkelingen op dit gebied er uit?

Inmiddels draaien telefoonmakers hun handen niet om voor een telefoonaccu van 5.000 mAh, maar we vragen tegelijkertijd ook steeds meer van telefoons. Hoe beter de prestaties die nodig zijn, hoe meer energie dit vraagt. Hierdoor is ook zo’n relatief grote accu na een dag weer toe aan een oplaadbeurt. We maken inmiddels al decennialang gebruik van Lithium-Ion-batterijen, die steeds meer worden verbeterd voor smartphones.

Echter blijkt dat daar een limiet aan zit, want nog steeds gaan high end telefoons bij veelvuldig gebruik ongeveer een dag mee. Er wordt hard gezocht naar oplossingen voor het batterijprobleem. Dit zijn enkele mogelijkheden:

Anode-batterij

Hoewel Li-ion-batterijen (die nu vaak in telefoons te vinden zijn) grote verbeteringen lieten zien waar het gaat om batterijduur, hebben de grafiet anodes op de batterij ook zo zijn nadeel. Het absorberen van lithium gaat maar tot een bepaald maximum, dat bij de oude lithium-metalen batterijen dubbel zo hoog was. Daarom worden anodes nu gemaakt van siliconen, waardoor er weer efficiënter met de energie wordt omgegaan. In wearables komt deze technologie al vaker voor, maar het is een uitdaging om het duurzaam te maken. De siliconen zwellen soms op en hebben zo nadelige invloed op de batterij, maar langzamerhand wordt dit steeds vaker toegepast.

Vastere Li-ion batterijen

Op dit moment zijn de Li-ion batterijen die we gebruiken voorzien van een vloeibare elektrolyt. Wordt dit vervangen voor een vaste elektrolyt, dan maakt dit de batterij minder brandbaar en zorgt het ervoor dat de anodes meer watt aankunnen. Hierdoor is deze optie voor batterijen niet alleen beter voor de werking van de batterij, maar ook voor de veiligheid van mensen die met de batterij werken. Plus, het gebruik van een vaste elektrolyt betekent dat er niet meer ruimte wordt gebruikt, maar dat er wel twee keer zoveel capaciteit uit een batterij kan worden gehaald.

Nu wint deze technologie aan terrein, maar er wordt geschat dat deze pas in 2030 echt interessant wordt van de financiële kant en dus ook populairder zal worden onder telefoonmakers.

©PXimport

Batterij met grafeen

Samsung werkt momenteel aan een batterij met grafeen, die in een half uur volledig zou opladen. De eerste Samsung-telefoon die hiervan is voorzien zou dit jaar nog worden aangekondigd. Grafeen is effectiever in het doorsluizen van elektriciteit en het doet het dus ook nog veel sneller dan huidige batterijen. Aan de andere kant is dit wel een vrij nieuwe technologie, waarvan we nog moeten zien of het inderdaad vooral efficiënt is, of misschien toch zorgt dat een batterij erg snel aan vervanging toe is.

Batterijen met nano-draden

Een van de problemen waarmee smartphones al sinds dag één te kampen hebben, dat is het probleem van achteruitgang. Elke keer dat je je batterij oplaadt, wordt deze iets slechter. Nu is het pas bij een stuk of 500 keer opladen merkbaar, maar zeker als je elke dag oplaadt dan kom je daar zo aan. Studenten van de Universiteit van Irvine Californië denken daarvoor een oplossing in handen te hebben, namelijk in de vorm van nano-draden. Dit zijn extreem dunne draadjes die kunnen helpen bij het vervoeren en het opslaan van energie.

Het voordeel is dat ze dit jarenlang volhouden, maar het nadeel is dat draadjes die net zo dun zijn als een haar ook wat fragieler zijn. Wordt er echter van gouden draad gebruikgemaakt binnen een soort speciale overkapping, dan komt het nano-draad pas echt tot zijn recht. Dan kan een telefoon ineens drie keer zo lang mee.

De toekomst

Er is natuurlijk ook nog een andere optie voor het opwekken van energie, maar die vormen zijn vaak net even moeilijker te implementeren in de relatief kleine smartphone. Denk daarbij aan kinetische energie, dus energie die wordt opgewekt wanneer de mens in beweging komt. Het is echter moeilijker om dat op een juiste manier en op grote schaal over te brengen in telefonie. En uiteindelijk gaat het zeker niet alleen om telefonie. Ook Elon Musks Tesla is op zoek naar een betere accu voor zijn auto’s, en hetzelfde geldt uiteindelijk ook in de luchtvaart. Batterijen zijn duur, dus het is absoluut een item waar bedrijven flink in willen investeren. Tot die tijd zullen we het als het grote publiek waarschijnlijk nog even moeten uitzingen met de bekende lithium-ion-batterij.

▼ Volgende artikel
In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap
© sara_winter - stock.adobe.com
Huis

In een half uur klaar: gourmetstel schoonmaken stap voor stap

Gezellig, zo'n avondje gourmetten. Maar na afloop blijft er op het gourmetstel vaak aangebakken vet, gesmolten kaas en saus achter. Logisch dat je niet meteen zin hebt om de boel schoon te maken. Als je het slim aanpakt, is alles binnen een half uurtje weer schoon!

In dit artikel

Je leest hoe je je gourmetstel stap voor stap schoonmaakt zonder de antiaanbaklaag te beschadigen. We leggen uit wanneer je het beste begint met schoonmaken, hoe je losse onderdelen en het elektrische deel veilig reinigt en welke fouten je beter niet kunt maken. Ook krijg je praktische tips om je tafel tijdens en na het gourmetten schoon te houden, zodat je na afloop snel klaar bent.

Lees ook: Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken

Laten afkoelen, maar wacht niet te lang

Zet het gourmetstel na gebruik uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat het geheel afkoelen tot het handwarm is. Wacht je te lang, dan koeken vet en kaas vast en wordt schoonmaken lastiger. Haal losse onderdelen zoals pannetjes, spatels en bakplaatjes eraf voordat je begint met schoonmaken.

Losse onderdelen schoonmaken

Gourmetpannetjes en bakplaatjes hebben meestal een antiaanbaklaag. Die blijft het mooist als je ze niet hardhandig schoon schrobt. Leg ze in warm water met een beetje afwasmiddel en laat ze tien tot vijftien minuten weken. Aangekoekte resten laten dan vanzelf los. Gebruik daarna een zachte spons of borstel en spoel alles goed af. Controleer altijd even de handleiding: sommige onderdelen kun je in de vaatwasser doen, andere juist niet.

©Saskia van Weert

Zo maak je het elektrische deel veilig schoon

Terwijl de pannetjes, spatels en losse bakplaatjes staan te weken, ga je door met het verwarmingselement. Dat element zelf mag nooit nat worden. Zie je vetspetters of etensresten, veeg die dan weg met keukenpapier zodra het gourmetstel is afgekoeld. Voor hardnekkiger vuil gebruik je een licht vochtige doek met een klein beetje afwasmiddel. Knijp de doek goed uit en zorg dat er geen water bij het snoer of in openingen komt. Droog alles direct na met een schone doek.

De bak- of grillplaat weer vetvrij krijgen

Heeft je gourmetstel een losse bak- of grillplaat, haal dan eerst het overtollige vet weg met keukenpapier. Leg de plaat vervolgens in warm water, zodat aangekoekte resten kunnen losweken. Is de bakplaat vast onderdeel van het gourmetstel, dan kun je deze uiteraard niet in water onderdompelen. Neem in dat geval de plaat af met een licht vochtige doek zodra hij is afgekoeld, eventueel met een beetje afwasmiddel. Zo voorkom je dat vet tijdens het schoonmaken uitsmeert. Gebruik vooral geen schuursponsjes of schrapers om het vet weg te krijgen, want die beschadigen de coating en zorgen ervoor dat eten de volgende keer sneller blijft plakken. 

Watch on YouTube

Veelgemaakte fouten bij het schoonmaken van een gourmetstel

Aangekoekte resten wegkrabben met een mesje of staalwol lijkt misschien slim (want: snel), maar beschadigt de antiaanbaklaag blijvend. Ook bij het elektrische deel gaat het vaak mis. Het verwarmingselement onderdompelen in water is onveilig en kan het gourmetstel onbruikbaar maken. Alles direct in de vaatwasser zetten is ook geen goed idee. Vaatwasprogramma's duren vaak lang en werken op hoge temperaturen. Antiaanbaklagen en dunne metalen onderdelen kunnen daardoor sneller slijten of kromtrekken. Twijfel je, dan is met de hand afwassen altijd de veiligste keuze.

Vergeet je tafel niet!

Vetspetters en gemorste saus zijn bijna niet te voorkomen. Leg daarom vooraf een afwasbaar tafelkleed of gebruik een papieren tafelkleed. Dat kan na het gourmetten rechtstreeks de vuilnisbak in. Houd tijdens het eten keukenpapier of doekjes bij de hand om gemorste resten meteen weg te vegen. Is de tafel toch vies geworden, neem hem dan zo snel mogelijk af met warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Schoon wegzetten voor de volgende keer

Laat alle onderdelen volledig drogen voordat je het gourmetstel opbergt. Berg je alles nog vochtig op in de doos of kast, dan kunnen er snel muffe geurtjes ontstaan. Bewaar pannetjes en platen apart van elkaar, eventueel met een vel keukenpapier ertussen. Berg pannetjes en platen apart op, eventueel met een velletje keukenpapier ertussen. Zo voorkom je krassen. Zo is het volgende keer alleen nog maar een kwestie van de boel weer tevoorschijn halen en lekker gaan eten. Veel gourmetplezier!

▼ Volgende artikel
Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?
© ER | ID.nl
Huis

Wat is HDR10+ en wanneer zie je het verschil?

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Grote kans dat de afkortingen je om de oren vliegen. 4K, OLED, QLED... en dan ook nog die eindeloze lijst aan HDR-formaten. Vandaag zoomen we in op een specifieke term die je vaak op de doos ziet staan, vooral bij televisies van Samsung, Panasonic en Philips: HDR10+. Is het een marketingkreet of zie je het echt?

Het is een bekend scenario: je staat in de elektronicawinkel of scrolt door een webshop, en de specificatielijst van je droomtelevisie lijkt wel een geheimtaal. Fabrikanten beloven gouden bergen met termen die indrukwekkend klinken, maar waarvan de betekenis vaak vaag blijft. Toch is het zonde om deze termen zomaar te negeren, want achter die cryptische afkortingen gaan technieken schuil die je filmavond aanzienlijk kunnen upgraden. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer alleen om hoeveel pixels je scherm heeft, maar vooral om de kwaliteit van die pixels. Om te begrijpen waarom die plus in de naam HDR10+ zo belangrijk is, moeten we terug naar de basis.

Eerst even terug: Wat is HDR ook alweer?

HDR staat voor High Dynamic Range. Simpel gezegd zorgt deze techniek ervoor dat de beelden op je tv een groter contrast en meer kleuren hebben. Het zwart is dieper zwart en de felle lichten, zoals een explosie of de zon, knállen echt van je scherm zonder dat de rest van het beeld flets wordt. De standaardvorm hiervan heet HDR10. Dit is de basislaag die bijna elke moderne 4K-televisie ondersteunt. Maar HDR10 heeft één beperking: hij bepaalt aan het begin van de film de instellingen voor helderheid en contrast, en houdt die vervolgens de hele film vast.

©ER | ID.nl

De plus maakt het dynamisch

Hier komt HDR10+ om de hoek kijken. Die plus staat eigenlijk voor dynamische metadata. In plaats van één instelling voor de hele film, stuurt HDR10+ extra informatie mee naar je tv. Hierdoor kan de televisie het beeld scène voor scène of zelfs frame voor frame aanpassen. Zie het als een lichttechnicus die continu aan de knoppen draait om te zorgen dat elk specifiek shot er perfect uitziet, in plaats van dat hij het licht aan het begin instelt en daarna rustig koffie gaat drinken.

Wanneer zie je het verschil echt?

Klinkt goed op papier, maar merk je dit in de praktijk? Het antwoord is ja, vooral in films met veel wisselingen tussen licht en donker. Stel, je kijkt een film die begint met een scène in een zonovergoten woestijn, gevolgd door een scène in een pikdonkere grot. Bij standaard HDR10 stelt de tv zich in op het gemiddelde van de hele film. Omdat die woestijn zo fel is, kan de grot-scène er daarna wat te donker of dichtgelopen uitzien, waardoor details in de schaduw wegvallen.

Bij HDR10+ krijgt je tv, zodra de camera de grot in gaat, een seintje dat het donker wordt en het contrast moet worden aangepast. Hierdoor zie je opeens wél de details op de rotswanden en de texturen in de schaduw, terwijl de felle scènes nog steeds spathelder blijven. Kortom, HDR10+ haalt meer detail uit zowel de donkerste schaduwen als de felste hooglichten, precies op het moment dat het nodig is.

©Gorodenkoff - stock.adobe.com

Wat heb je nodig?

Om van HDR10+ te genieten, moeten alle schakels in de ketting kloppen. Allereerst heb je een geschikte televisie nodig. Vooral Samsung is de grote aanjager van HDR10+, maar ook merken als Panasonic, Philips en TCL ondersteunen het vaak. Let er wel op dat LG en Sony meestal kiezen voor de concurrent Dolby Vision.

Daarnaast moet de content (de film of serie die je kijkt) in HDR10+ geschoten zijn. Amazon Prime Video is de grootste aanbieder van HDR10+-materiaal op streaming-gebied, maar ook Apple TV+ en Google Play Movies bieden het aan. Netflix gebruikt helaas voornamelijk concurrent Dolby Vision. Tot slot ondersteunen veel 4K Ultra-HD Blu-rays het formaat ook als je liever fysieke schijfjes kijkt.

Direct aanschaffen dan maar...?

Is HDR10+ een reden om je huidige tv direct bij het grofvuil te zetten? Nee, dat niet. Maar sta je op het punt een nieuwe tv te kopen, bijvoorbeeld een Samsung, dan is het wel een hele fijne bonus. Het zorgt ervoor dat je films en series ziet zoals de regisseur ze bedoeld heeft: levendig, contrastrijk en vol detail. En ze hoeven tegenwoordig al helemaal niet meer de wereld te kosten.