De beste privacy- en veiligheidssettings voor Facebook

© PXimport

De beste privacy- en veiligheidssettings voor Facebook

Geplaatst: 16 december 2022 - 09:02

Aangepast: 23 december 2022 - 08:31

Ronald Smit

Facebook heeft een grote honger naar (gebruikers)data, dat mag hopelijk geen al te grote verrassing zijn. Als gebruiker kun je de schade echter proberen te beperken door privacy- en veiligheidsinstellingen eens kritisch onder de loep te nemen.

Facebook – tegenwoordig onder het al even omstreden hernoemde moederbedrijf Meta vallend – is verre van het braafste jongetje van de klas als het gaat om verzamelen en beheer van gebruikersgegevens. Het door privacy-schandalen geplaagde bedrijf zou eigenlijk voor elk weldenkend mens een no-go moeten zijn. Alleen: er is geen alternatief meer. Zeker de alweer wat oudere internetgebruiker blijft daarom verknocht aan Facebook. Jongeren zijn voor een flink deel allang vertrokken naar net wat anders werkende systemen als bijvoorbeeld Reddit, Discord, messengers en messengergroepen, Instagram (helaas ook van Meta) enzovoort. Maar veel van die genoemde oudere social media-gebruikers voelen zich daar niet thuis. Meta weet dat ook en realiseert zich goed dat het vaak tevens een groep gebruikers is die wat geld te verteren heeft. Meer dan jongeren in ieder geval. En dus zijn advertenties én het verkopen van gebruikersgegevens dé grote inkomstenbronnen. En daarbij wordt niet altijd even correct volgens de regels gespeeld.

Blijf alert onder alle omstandigheden 

Gelukkig kun je in Facebook heel veel privacy-gerelateerde zaken naar eigen hand zetten. Met daarbij wel alvast één heel grote waarschuwing vooraf: je kunt zaken afwijzen, máár: je weet nooit honderd procent zeker of Meta zich ook aan jouw wensen houdt. Daarom is het ook verstandig een aantal leefregels voor Facebook aan te houden. Daarover later in dit artikel meer. We nemen een kijkje in de settings van Facebook middels de iPad-app. Deze levert overzichtelijke screenshots op, vandaar. Vanzelfsprekend kom je dezelfde settings ook tegen op je smartphone of zelfs in de webversie van Facebook. Maar we moesten iets kiezen, dus dat werd deze.

De beveiligingscontrole van Facebook is alleen gericht op het beveiligen van je account, niet op privacy.

De Beveiligingscontrole (zie hierna) van Facebook is alleen gericht op het beveiligen van je account, niet op het beschermen van je privacy.

Accountbeveiliging 

Start de app en tik op de balk onder in beeld op de knop Menu (met de drie streepjes), gevolgd door een tik op Instellingen en privacy en Instellingen. Doorloop als eerste eens alle items onder het kopje Account. En vraag jezelf af of er niet teveel onnodige gegevens over jou bekend zijn bij Facebook. Maar ook of je wachtwoord wel sterk genoeg is. Maak het liefst gebruik van een wachtwoordgenerator om een sterk wachtwoord uit willekeurige tekens te laten maken. Bewaar dat op een veilige plek. Zeker als je de Facebook-app gebruikt, hoef je feitelijk maar één keer in te loggen. Dus die enkele keer in je leven dat je het moeilijke wachtwoord in moet voeren is nihil. Maar het zorgt er wel voor dat kwaadwillenden wel heel moeilijk je account kunnen kraken. Onder Wachtwoord en beveiliging vind je trouwens nog meer interessante zaken. Doorloop ze allemaal kritisch. Overweeg bijvoorbeeld om tweetrapsverificatie in te schakelen. Dat leidt ertoe dat je af en toe een beveiligingscode via een app of sms in moet voeren. Maar tegelijkertijd zorgt het voor een onkraakbaar account. Klik zeker ook even op Controleer je belangrijkste beveiligingsinstellingen, dan zie je in één oogopslag waar het beter kan.

Voeg een extra beveiligingslaag toe met tweetraps-verificatie, in Facebook

Voeg een extra beveiligingslaag toe met met tweetrapsverificatie.

Wie ziet wat van jou? 

Klik op < linksboven in beeld om terug te keren in het instellingenmenu, dat werkt bij alle genoemde opties. Klik onder Doelgroep en zichtbaarheid op Profielgegevens. Ons advies: vul hier zo min mogelijk in en verwijder wat niet noodzakelijk is voor het functioneren van je account. Tik op < en dan op Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen. Kijk heel kritisch naar de hier beschikbare opties. Wil je zelf de regie zoveel mogelijk in de hand houden, zet dan alle opties – waar mogelijk – op Vrienden. En kies voor Nee bij de optie Wil je dat zoekmachines buiten Facebook doorverwijzen naar je profiel? Zo vinden mensen van wie je liever niet hebt dat ze je vinden je nooit, inclusief een eventueel net iets te nieuwsgierige baas. Overigens: alle reacties die je onder posts van anderen plaatst - en zeker berichten van derden zoals bijvoorbeeld nieuwssites - zijn altijd door iedereen leesbaar! Ook als je lid bent van groepen, zijn daar geplaatste berichten door iedereen in die groep te lezen, vriend of niet. Betreft het een openbare groep, dan kan wederom iedereen meelezen, ongeacht de geselecteerde restricties.

De beste privacy- en veiligheidssettings voor Facebook-24693057

Laat niet zomaar iedereen toe tot je Facebook!

Limiteer meelezers zoveel mogelijk

Tik op < en  daarna op Profiel en taggen. Hier kun je bijvoorbeeld aangeven wie er berichten op je wall mogen plaatsen, maar ook het hele ietwat vervelende tag-gedoe beheersen. Doorloop alles eens rustig en stel zoveel mogelijk in op Vrienden. Dat zijn immers de mensen waar je dingen mee wilt delen en – waarschijnlijk – niet met de rest van de wereld. Net zo min als je wilt dat anderen jouw persoonlijke gedeelde zaken ongebreideld wereldwijd delen.

Waar het onder de streep om gaat is – hopelijk – duidelijk geworden: stel restricties in waar mogelijk. Op die manier hou je jouw posts voor jezelf en een écht select groepje mensen. Kijk trouwens zeker ook eens naar die ‘vrienden’. Want wie zijn echte vrienden en wie ken je eigenlijk niet eens? Misschien tijd om hier ook eens de bezem doorheen te halen…

Stel restricties in voor meelezen en taggen op Facebook

Stel restricties in voor meelezen en taggen op Facebook.

Leefregels voor Facebook

Naast de ingestelde restricties is het ook zaak om je simpelweg aan een aantal leefregels te houden. Een deel is – hopelijk – een open deur, een deel is misschien ook nieuw. Hou je eraan om ellende te voorkomen. Laten we om te beginnen eens kijken naar een zoveelste vriendschapsverzoek van een onbekende. Ken je die persoon écht niet: afwijzen. Heb je meermaals contact gehad met die persoon op Facebook, dan kun je eens een kijkje nemen op zijn of haar profiel. Bestaat dat al langer en staan er gewone actieve posts op en voelt het ‘goed’, dan kun je overwegen deze persoon toe te voegen aan je lijst met vrienden. Houd vervolgens dat nieuwe contact goed in de gaten, om te voorkomen dat je een wolf in schaapskleren hebt binnengehaald. Is een profiel nieuw, staan er slechts wat foto’s van schaarsgeklede dames of heren op en verder niks? Snel afwijzen deze ‘vriend’. Reageer verder in principe ook niet op advertenties, veel adverteerders op Facebook zijn op z’n minst twijfelachtig te noemen. De geadverteerde spullen kun je ook elders in een gerenommeerde webshop scoren. Waarom risico op gedoe lopen? Heel belangrijk: deel nooit adresgegevens, telefoonnummers, inloggegevens, credicardnummers enzovoort via Facebook. Ook niet via Messenger dat standaard geen versleuteling toepast. Gewoon nooit, klaar.

De beste privacy- en veiligheidssettings voor Facebook-24693065

Vaak zijn vriendschapsverzoeken van vreemden wel heel duidelijk fake…

Denk na voor je een foto plaatst 

Verder is het oppassen met plaatsen van foto’s. Zeker plaatjes geschoten met een smartphone zijn voorzien van nauwkeurige locatiegegevens. Een dief zou zo dus een foto gemaakt in de huiskamer kunnen gebruiken voor het achterhalen van je adres. En daar misbruik van maken als je vervolgens in de zomer live vakantiefoto’s op Facebook zet. Want dan is de kans immers vrij groot dat je niet thuis bent.

Wat foto’s betreft moet je ook uitkijken voor exemplaren met gezichten erop. Die worden allemaal geïndexeerd en in een database opgeslagen. Om jou weer te kunnen taggen of koppelen aan andere gebruikers. Of adverteerders.

Een laatste no-go is het plaatsen van foto’s met kinderen in beeld. Niet doen, er is een legioen aan vieze oude mannetjes m/v dat z’n hart ophaalt aan dit soort gratis beeldmateriaal. Voor je het weet zit jouw kind in een verzameling kinderfoto's die op de zwarte markt gedeeld of verhandeld wordt. Triest, maar dat is zoals het is anno nu. Laat gewoon zo min mogelijk sporen uit je échte privéleven na op een openbaar(!) medium als Facebook.

01 Het is beter om je kind niet te vroeg een mobieltje te geven.

© PXimport

Kinderen kunnen zelf niet beslissen of ze met hun snoet op Facebook of welke vorm van social media komen te staan. Dat is jouw verantwoordelijkheid als ouder.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten