ID.nl logo
De beste iPhone apps: productiviteit
© PXimport
Huis

De beste iPhone apps: productiviteit

Door de grote hoeveelheid apps die voor de iPhone worden aangeboden is het lastig apps te vinden die echt de moeite waard zijn. Wij helpen je daarom een beetje door handige en leuke apps op een rij te zetten waarmee je je productiviteit kunt vergroten. Dit artikel is een levend artikel en wordt regelmatig geüpdatet met een nieuwe app. Check dus regelmatig dit artikel om op de hoogte te blijven van de beste iPhone apps op dit gebied.

Zoek je andere iPhone-apps? Bekijk dan eens de volgende artikelen:

[list type="bullets"]Gratis iPhone apps

Leuke iPhone games

iPhone apps voor kinderen

Beste iPhone apps: muziek[/list]

Ben je op zoek naar meer apps voor de iPhone? Kijk dan verder op AppFish.

De iPhone 5 wordt volgens geruchten op dit moment door Apple ontwikkeld. Kijk hier om het laatste nieuws over de iPhone 5 te lezen.

Dit artikel is op 1 mei 2012 geüpdatet met een nieuwe app. Deze app vindt je bovenaan in dit artikel.

13. kooaba Shortcut

Hoewel de QR-code al sinds 1994 bestaat, wordt deze tweedimensionale streepjescode het afgelopen jaar pas recentelijk in printmedia of op billboards gespot. Als het van het Zwitserse bedrijfje Kooaba afhangt, is zelfs deze QuickRespons-code al achterhaald. Kooaba ontwikkelde een nieuwe app waarmee je een foto kan trekken van printmedia zoals een krant of een tijdschrift. Enkele seconden later kan je de digitale versie van de pagina op je smartphone terugvinden. Aan deze pagina kan men dan weer, net zoals bij de QR-code, extra inhoud linken. Ook is het mogelijk om de gescande pagina's te delen op Facebook of Twitter. Hoewel reeds een duizendtal kranten en tijdschriften een digitale versie via Shortcut beschikbaar stellen, bieden er slechts een kleine honderd daarvan ook echt deze interactieve toepassingen aan. Volgens de Nederlandse marketingmanager van Kooaba is dit te wijten aan het grote aanbod van apps voor kranten en tijdschriften.

©PXimport

Review score: 3+

Grootte: 1.2 MB

Platform: Compatibel met iPhone, iPod touch (4de generatie), iPad 2 Wi-Fi, iPad 2 Wi-Fi + 3G, iPad (3de generatie) en iPad Wi-Fi + 4G. Vereist iOS 3.0 of recenter.

Prijs: gratis

12. AutoCorrector

Vele iPhone-, iPod- en iPad-gebruikers ergeren zich mateloos aan de autocorrectie bij het spellen van woorden. Het woord 'the' wordt onvermijdelijk gecorrigeerd naar 'THE' en 'ge' wordt 'gé'. Hoewel de iOS-software een 'lerend' woordenboek heeft, worden niet alle woorden even gemakkelijk opgenomen. Met de zeer eenvoudige AutoCorrector kan je dit probleem gemakkelijk verhelpen. De opbouw van de app is zeer gemakkelijk: je kan vanuit het startscherm kiezen uit slechts twee knoppen ('Add Word' en 'View Words'). Via de knop 'Add Word' kan je een woord toevoegen aan je iOS-woordenboek. De knop 'View Words' heeft als mogelijkheid al je reeds toegevoegde woorden te bekijken. Daarnaast kan je een 'Additional Word Pack' opslaan. Dit is een lijst van 116 veelgebruikte afkortingen die herkend worden tijdens het typen. Jammer genoeg zijn deze afkortingen allemaal afkomstig uit de Engelse taal.

©PXimport

Review score: 4+

Grootte: 2.5 MB

Platform: iPhone, iPad & iPod touch. Vereist iOS 4.0 of recenter.

Prijs: gratis

11. Week Calendar

Deze app heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Al maanden scoort de Week Calendar goed in de hitlijsten van de App Store, vooral vanwege het duidelijke, iCal-achtige weekoverzicht in zowel landscape- als portretmodus. Wanneer je dit combineert met een perfecte synchronisatie via iCloud, begrijp je meteen waarom deze app zo'n succes kent. De Week Calendar is snel, gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Kortom: alles wat een goede agenda nodig heeft.

Het sterke punt van deze agenda is, zoals reeds vermeld, de weekweergave. Zeker als je vaak met iCal op je Mac werkt, zal de originele agenda-app op je iPhone of iPod een teleurstelling zijn. Week Calendar slaagt erin om zowat je hele weekplanning op het 3,5-inch scherm te projecteren. Op deze manier kan je in één oogopslag zien wanneer je nog een gaatje in je agenda hebt.

Daarnaast werkt de Week Calendar net zo praktisch als de originele iCal-app. Afspraken toevoegen, afspraken verplaatsen en afspraken verwijderen werkt zeer intuïtief, zoals we gewoon zijn van de applicaties van Apple. Een ander pluspunt is de snelle synchronisatie met je agenda via iCloud. Ook andere agenda's zoals Google Calendar werken naadloos met deze app.

Na lang zoeken vond ik toch één nadeel bij deze app. Het heeft de mogelijkheid om feestdagen, sportwedstrijden, maanstanden, het weerbericht en beurskoersen weer te geven. Jammer genoeg wordt voor deze in-app aankopen een supplement aangerekend, beginnende bij € 0,79.

©PXimport

Review score: 4+

Grootte: 8.5 MB

Platform: iPhone, iPad & iPod touch

Prijs: € 1,59

10. Thuisbezorgd.nl

Toegevoegd op 18 januari 2012

Heb je vandaag geen zin om te koken of heb je geen eten in huis? Dan kan de app Thuisbezorgd.nl je helpen. Via de app van de gelijknamige internetwebsite kun je eten bestellen bij allerlei bezorgdiensten bij jou in de buurt. Door je postcode in te voeren of je huidige locatie met de app te delen geeft Thuisbezorgd.nl je een lijst van alle bezorgdiensten in jouw regio. De diensten zijn gesorteerd op categorie. Om je een goed beeld te geven van een bezorgdienst is het mogelijk de beoordelingen van andere gebruikers te bekijken. Vanuit de app kun je direct een maaltijd bestellen. De betaalmogelijkheden die de app biedt zijn op dit moment helaas erg beperkt. Het is alleen mogelijk om contant of via Rabo SMS Betalen af te rekenen. Thuisbezorgd.nl kan gratis uit de App Store worden gedownload.

©PXimport

Via Thuisbezorgd.nl kun je maaltijden bij allerlei bezorgdiensten bestellen

9. 22tracks

22tracks is een handige app waarmee je snel nieuwe muziek kunt ontdekken. De app bevat 22 afspeellijsten met verschillende muziekgenres, waarbij iedere afspeellijst 22 nummers bevat. De nummers worden uitgekozen door DJ's uit Amsterdam en Brussel. Je kunt daarom kiezen tussen de Nederlandse en Belgische selectie van muziek. In de app kom je allerlei nieuwe en leuke artiesten tegen. Vind je een nummer echt de moeite waard? Dan kun je deze met één druk op de knop in de iTunes aanschaffen. Daarnaast is het mogelijk om via een Tweet te delen naar welk nummer je op dat moment luistert. De app is voor 1,59 euro te downloaden.

©PXimport

Zoek snel nieuwe artiesten met 22tracks

8. Flitsmeister

Zit je veel op de weg en heb je altijd haast? Dan is Flitsmeister een app die je niet kan missen. De app waarschuwt je voor alle mobiele flitsers, trajectcontroles, aangekondigde KLPD controles en files. Je kunt alle flitsers in een overzicht bekijken, waardoor je precies weet waar in Nederland geflitst wordt en jij dus lekker kunt doorrijden. Daarnaast kun je bijvoorbeeld de route van en naar huis in de app opslaan, waardoor de app je waarschuwt voor controles op dit traject. Zodra je een flitser of trajectcontrole nadert krijg je een geluidssignaal te horen. Het kan natuurlijk zijn dat jij als eerste een mobiele flitser ziet. In dit geval kun je de flitser via de app melden, waardoor je andere bestuurders kunt waarschuwen. Flitsmeister kost 2,39 euro in de App Store.

©PXimport

Met Flitsmeister weet je altijd waar er waar de flitsers staan

7. TapIt4Me

Schrijf jij veel tekst op je iPhone? Dan is TapIt4Me iets voor jou. De app maakt het mogelijk toetsencombinaties te koppelen aan tekst, waardoor het typen van e-mails of andere teksten aanzienlijk sneller gaat. TapIt4Me noemt dit snippets. Zo kun je bijvoorbeeld een snippet aanmaken voor een standaard groet die je onder mailberichten plaatst. Hierdoor hoef je voortaan alleen nog de toetsencombinatie in te typen om de volledige groet te krijgen. De app heeft helaas geen directe integratie met andere apps, waardoor je zult moeten schakelen tussen de verschillende apps. Om bijvoorbeeld een reactie op een e-mail te schrijven met behulp van deze app moet je in de mail-app op reply drukken. Vervolgens switch je via de multitask-balk naar TapIt4Me, waar je de tekst voor de e-mail kunt schrijven. Zodra de tekst klaar is kies je voor de optie 'Mail' in het menu, waarna TapIt4Me de reactie kopieert in mail die je eerder hebt geopend. De snippets kunnen via een MobileMe-account worden gedeeld met de desktop-versie van de app. TapIt4Me is beschikbaar voor 3,99 euro.

©PXimport

TapIt4Me versnelt het schrijven van tekst op de iPhone aanzienlijk

6. Documents To Go

Op de iPhone is het standaard mogelijk een sommige Office-documenten te bekijken. Aanpassen is standaard echter niet mogelijk. Met Documents To Go kun je onderweg toch documenten aanpassen. Met de app kun je zowel Word- als Excel-documenten aanpassen. PowerPoint-presentaties en PDF's kunnen helaas alleen bekeken worden. iPhone 4-gebruikers met iOS 4 kunnen bijlagen van emailberichten bekijken en aanpassen. Er is ook een desktopversie van Documents To Go beschikbaar. iPhone app kan eenvoudig met de desktopsoftware worden gesynchroniseerd. De app is met 7,99 euro niet goedkoop.

©PXimport

Documents To Go maakt het mogelijk om documenten onderweg aan te passen

5. Instapaper Free

Onderweg is een goed moment om op het internet allerlei informatie op te zoeken. Hierdoor kan het voorkomen dat je een artikel hebt gevonden, maar bijvoorbeeld net de trein uit moet. Instapaper Free is in dit geval een uitkomst, aangezien de app de webpagina op slaat. Een groot voordeel hierbij is dat de artikelen ook terug te kijken zijn op het moment dat je geen internetverbinding heb. Sta je dus met de trein stil in de Schipholtunnel? Je kunt gewoon doorlezen. Ook kan dit van pas komen bij abonnementen met een datalimiet, waardoor je (zware) websites liever niet onnodig vaak laad. De opgeslagen pagina kun je bekijken in de standaard opmaak of in een versie waarbij alleen de tekst wordt getoond. Instapaper is gratis beschikbaar in de App Store.

©PXimport

Met Instapaper Free kun je webpagina's opslaan om deze later offline te bekijken

4. Calendar Alarm

Het opslaan van afspraken in de iPhone's Calendar-app voorkomt dat je afspraken vergeet. De app bevat een alarmfunctie, maar deze is niet erg duidelijk waardoor het alarm vaak niet te horen is als de iPhone bijvoorbeeld in een tas zit. Calendar Alarm biedt hier een oplossing voor door het alarm van Calendar luider en aanweziger te maken. De app vervangt de Calendar-app van de iPhone en neemt automatisch je afspraken over. Ook kun je in Calendar Alarm nieuwe afspraken maken, waardoor de originele Calendar-app overbodig wordt. In totaal kun je twaalf geluiden instellen als alarm. Ook kun je instellen hoe lang het alarm af moet gaan en is het mogelijk gebruik te maken van een snoozer. Hierdoor kan je de alarmmelding weg klikken, waarna deze na verloop van tijd weer afgaat. Dit is met name handig als je nog niet toe bent aan de afspraak en deze korte tijd wilt uitstellen. Calendar Alarm is te downloaden in de App Store voor 79 eurocent.

©PXimport

Calendar Alarm voorziet je afspraken van een luid en duidelijk alarm

3. 1Password

1Password is een app die je helpt bij het onthouden van inlognamen, wachtwoorden en andere belangrijke gegevens. Zo kun je belangrijke informatie als creditcard-gegevens en abonnementsnummers opslaan, maar ook notities maken die te gevoelig zijn om in standaard notitie-apps op te slaan. Daarnaast biedt de app ook de mogelijkheid gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch op websites in te laten vullen. De app is beveiligd met zowel een unlock code als een wachtwoord. De unlock code wordt gebruikt om je toegang te geven tot de app. Extra gevoelige informatie kun je vervolgens met het wachtwoord van extra beveiliging voorzien. De app kan gesynchroniseerd worden met de Mac-versie van 1Password, maar deze kost 39,95 dollar. 1Password voor de iPhone kost 5,99 euro.

©PXimport

1Password beschermt al je belangrijke gegevens met een dubbele beveiliging

2. Remember the Milk

Remember the Milk is een iPhone-app voor het beheren van taken. Met de app kun je eenvoudig taken beheren door deze toe te voegen aan de app, te organiseren met behulp van onder andere prioriteiten, einddata, herhalingen en labels en uiteindelijk af te vinken als voltooid. Ook is het mogelijk via e-mail, sms en chat een herinnering aan een taak te ontvangen. De app is beschikbaar in een gratis en pro-versie. De gratis versie heeft zijn beperkingen. Zo kun je slechts eens per vierentwintig uur synchroniseren met je online Remember the Milk-account. Daarnaast krijg je geen push notificaties om je te herinneren aan taken. De pro-versie biedt deze mogelijkheden wel. De pro-versie wordt in-app aangeboden in abonnementsvorm. Hierbij betaal je 2,39 euro per maand of 19,99 euro per jaar.

©PXimport

Remember the Milk helpt je bij het beheren van al je taken

1. Evernote

In de App Store zijn veel apps te vinden waarmee je snel notities kunt maken. Evernote is er hier één van. De app onderscheidt zich echter van zijn concurrenten door de notities met de website van Evernote te synchroniseren. Hierdoor zijn je notities altijd en overal via het internet beschikbaar, ook als je iPhone toevallig leeg raakt. Met Evernote kun je notities in allerlei formaten opslaan. Zo kun je simpelweg een notitie schrijven, maar ook een notitie inspreken of een videobestand als notitie opslaan. Bij iedere notitie die je aanmaakt wordt automatisch de locatie waarop je deze hebt gemaakt opgeslagen. Hierdoor kun je per locatie de bijbehorende notities bekijken. Evernote is gratis in de App Store te downloaden.

©PXimport

Met Evernote kun je notities maken in verschillende vormen

Hebben wij een app gemist die volgens jou echt in dit artikel thuis hoort? Laat het ons weten via de comments!

▼ Volgende artikel
Laat je laptop langer leven
© Denys Prykhodov
Huis

Laat je laptop langer leven

Met je laptop wil je zo lang mogelijk werken, ook als je niet in de buurt bent van een stopcontact. Hoe maak je optimaal gebruik van de accucapaciteit? En als je batterij bijna leeg is: welke stappen kun je dan nemen om de laatste energie uit je laptop te persen?

In dit artikel laten we zien hoe je de accuduur van je laptop maximaliseert en de levensduur van je batterij verlengt:

  • Schakel energiebesparing in
  • Laat het scherm automatisch uitschakelen bij inactiviteit
  • Pas schermhelderheid aan of automatiseer deze op basis van omgevingslicht
  • Gebruik de slaapstand strategisch om energie te besparen
  • Analyseer je batterijgezondheid met het verborgen Windows-hulpprogramma
  • Pas energiebeheerschema’s aan en maak gebruik van fabrikantspecifieke tools
  • Maak gebruik van de optimalisaties in Edge en Chrome

Lees ook: Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Met een paar slimme ingrepen haal je meer plezier uit de accu van je laptop. Daardoor kun je langer met je computer doorwerken en verleng je ook nog eens de technische levensduur van je laptop. In dit artikel nemen we je mee langs de stappen voor het beste resultaat. Deze gelden voor zowel Windows 10 als Windows 11. Waar de instellingen tussen de Windows-versies onderling afwijken, vermelden we dit.

De ondersteuning van Windows 10 stopt in oktober 2025, dus vergeet niet op tijd over te stappen naar Windows 11: Windows upgraden of herstellen? Zo maak je een installatiestick

Besparing inschakelen

In Windows kun je de nodige stappen nemen om de accu van de laptop optimaal te gebruiken en de levensduur ervan te verlengen. Ben je draadloos aan het werk en raakt de batterij bijna leeg? Dan kun je Windows automatisch niet-essentiële onderdelen laten uitschakelen, zodat je langer met de accu kunt doorwerken.

In Windows 10 open je hiervoor het instellingenvenster en kies je voor Systeem / Batterij. Zet de schuif op Aan bij Batterijbesparing. Geef eronder aan vanaf welk batterijpercentage de functie moet activeren. Wij kiezen voor 20%. Plaats ook een vinkje bij De helderheid van het scherm verminderen als batterijbesparing is ingeschakeld.

Voor Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Energiebesparing uit. Zet een vinkje bij Altijd energiebesparing gebruiken en geef in het vak eronder aan bij welk batterijpercentage dit gebeurt, bijvoorbeeld 20%. Activeer ook de optie Helderheid van het scherm verlagen bij het gebruik van energiebesparing.

Wanneer mag de besparing van jou actief worden?

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voor je laptop biedt uitkomst

Scherm onder controle

Gebruik je de laptop enige tijd niet, dan bespaar je relatief veel energie door het ingebouwde scherm uit te schakelen. Bij Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en slaapstand. Kies een korte duur (bijvoorbeeld 2 minuten) bij Batterijvoeding, uitschakelen na.

In Windows 11 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Aan/uit en accu. Klap de sectie Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand open. Het gaat ons om de sectie Op batterijstroom. Kies bij Mijn scherm uitschakelen na de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten.

Usb-apparaten

Je kunt usb-apparaten ook laten slapen zodra het scherm uitschakelt. Hiermee bespaar je eveneens de nodige energie. In het instellingenvenster van Windows 11 kies je Bluetooth en apparaten / USB / USB-batterijbesparing.

Je kunt ook je usb-apparaten laten slapen en zo energie besparen.

Slaapstand vervroegen

Door de computer bij inactiviteit sneller in de slaapstand te zetten, bespaar je ook kostbare energie. In Windows 10 kies je voor Systeem / Energiebeheer en slaapstand. Bij Slaapstand selecteer je de gewenste tijd onder Bij gebruik van batterijstroom slaapstand van pc inschakelen na.

In Windows 11 kies je in het venster Aan/uit en Accu wederom voor Time-outs voor scherm, slaapstand en sluimerstand. In de sectie Op batterijstroom bepaal je hoelang Windows inactief mag zijn bij Mijn apparaat in slaapstand laten gaan na.

Gezondheid

Wil je weten hoe het is gesteld met de gezondheid van je batterij? In Windows vind je een verborgen hulpje dat een gezondheidsrapport van de accu opstelt. Open het startmenu en typ Opdrachtprompt. Typ vervolgens op de opdrachtregel: Powercfg /batteryreport. Druk op Enter. Windows maakt een rapport en plaatst dit in de map C:\Gebruikers\<Gebruikersnaam>. Het bestand heet Battery-report.html en je opent het in de browser.

Bovenin lees je met welke capaciteit de batterij uit de fabriek kwam (bij Design Capacity). Bij Full Charge Capacity lees je hoeveel capaciteit de batterij nu maximaal aanbiedt. Dit getal neemt af naarmate je de accu langer in gebruik hebt. De blokken erna geven informatie over de details van de batterij. Bij Recent Usage lees je hoe de batterij de afgelopen drie dagen heeft gefunctioneerd.

De grafiek en de tabel eronder tonen hoe de batterijlading is afgenomen in de afgelopen zeven dagen. In de tabel Usage History lees je de verhouding af tussen het gebruik van de accu en het gebruik van het stroomnet.

Ook de rubriek Battery Capacity History is interessant. Hier zie je hoe de beschikbare capaciteit zich in de loop van de maanden en jaren ontwikkelt. Bij Battery Life Estimates lees je een inschatting van de tijd die de accu het volhoudt. In het laatste blok van het rapport zie je een inschatting van de batterijduur op basis van alle verzamelde gegevens. Je kunt het rapport uiteraard meerdere keren laten opmaken, bijvoorbeeld elk half jaar. Zo houd je een goed overzicht van de gezondheid van je accu.

Het gezondheidsrapport geeft je meer inzicht.

Helderheid aanpassen

De schermhelderheid heeft een relatief grote invloed op het uithoudingsvermogen van je accu. Wil je meer tijd halen uit de laptopaccu, dan verlaag je de schermhelderheid. Gebruik hiervoor de toetsen op het toetsenbord (als je laptop die heeft) of pas het aan via Windows. Of klik op het batterijpictogram in de Windows Taakbalk. Verschuif de schuif bij de optie Helderheid (herkenbaar aan het pictogram van de zon).

In Windows 10 kies je in het instellingenvenster voor Systeem / Beeldscherm / Helderheid automatisch wijzigen wanneer verlichting verandert. In Windows 11 kies je Systeem / Beeldscherm. Klap de sectie Helderheid uit en activeer Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert. In Windows 11 heb je bovendien de optie om de helderheid te optimaliseren op basis van wat er wordt getoond: kies Helderheid wijzigen op basis van inhoud.

De schermhelderheid heeft grote invloed op je batterij.

Hulp van buitenaf

Afhankelijk van het merk en model laptop, kun je mogelijk gebruikmaken van externe hulp. Sommige fabrikanten bieden apps aan waarmee je nog meer controle over de accu houdt. Een goed voorbeeld hiervan is de Power Manager van Dell en de Power Manager van HP. Via deze apps kun je aangeven hoe je de laptop gebruikt.

Op basis van het gebruikersprofiel past de app de batterij-instellingen aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je de laptop grotendeels met stekker gebruikt. De app stelt de accu dan in dat deze niet boven de 80 procent of 85 procent wordt opgeladen. Heb je juist altijd alle capaciteit nodig, dan kies je ervoor om de accu altijd voor de volle 100 procent op te laden.

Sommige fabrikanten leveren aanvullende batterijhulpjes mee.

Achtergronden

Sommige instellingen zijn eenvoudig te veranderen, maar hebben een flinke impact op de batterijduur. Zo bespaar je energie door gebruik te maken van een donkere bureaubladachtergrond. Klik met rechts op het bureaublad, kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en selecteer een donkere achtergrond. Voor het beste resultaat kies je ook een donker thema. Je verandert deze instellingen in de sectie Thema’s.

Vliegtuigstand

Mogelijk ken je de truc van de telefoon, maar deze werkt ook op de laptop: het inschakelen van de vliegtuigstand om energie te besparen. Als je geen gebruik hoeft te maken van draadloze verbindingen (zoals wifi en bluetooth), dan activeer je deze modus. Klik in de taakbalk op de knop van de batterij, zodat het actiecentrum verschijnt en klik op Vliegtuigstand.

Energiebeheerschema

Met een energiebeheerschema bepaal je hoe Windows omgaat met de accu. Een bekend energiebeheerschema is het besparingsschema. Klik in Windows Taakbalk op de batterij en kies voor Energiebesparing. Er bestaan meerdere standaardschema’s. In de Windows-instellingen kies je Systeem Aan/uit en accu. Kies het schema bij Energiemodus: Windows maakt onderscheid tussen Aangesloten op netstroom en Op batterijstroom. Voor het beste uithoudingsvermogen kies je voor Beste energie-efficiëntie.

Je kunt de energiebeheerschema’s ook aanpassen. Open het startmenu en typ Energiebeheerschema. Kies Energiebeheerschema bewerken. Kies Geavanceerde energie-instellingen bewerken.

Een energiebeheerschema bepaalt hoe Windows omgaat met de accu.

Apps optimaliseren

Welke apps je gebruikt, heeft eveneens invloed op het energieverbruik van je laptop. In Windows 11 heb je hierover verregaande controle. In het instellingenvenster kies je voor Systeem / Aan/uit en accu / Accuverbruik. Een overzicht verschijnt van het batterijverbruik per app. Via het zoekvenster kun je bovendien op zoek gaan naar specifieke apps, als je wilt weten wat hiervan het verbruik is.

Rechtsboven vind je het filter Sorteren op. Standaard toont Windows het totale gebruik, maar interessanter is de optie Op achtergrond. Hiermee zie je welke apps op de achtergrond energie verbruiken.

Klik op Meer opties bij een app en kies Activiteit op de achtergrond beheren. Bij Machtigingen voor achtergrond-app kies je voor Stroom geoptimaliseerd. Hierbij beperkt Windows zoveel mogelijk het energieverbruik van de app, maar kan de app nog steeds functioneren. Kies voor Nooit als je energie wilt besparen: de app wordt flink beperkt en mag niet meer op de achtergrond draaien en energie verbruiken.

Optimaliseer het gedrag van de apps en bespaar hiermee kostbare energie.

Nog meer inzicht

Via taakbeheer in Windows 11 heb je ook inzicht in het energieverbruik van verschillende programma’s. Open Windows Taakbeheer met de toetscombinatie Ctrl+Alt+Esc. Klik op de tab Processen. In de kolom Status zie je een groen blaadje bij apps die zich in de efficiëntiemodus bevinden, daarover heb je in de vorige stap gelezen.  Klik op Status om alle programma’s in de efficiëntiemodus in één keer te zien.

Via taakbeheer kun je de efficiëntiemodus ook afdwingen voor een programma. Klik op het betreffende programma. De knop Efficiëntiemodus rechtsboven verschijnt: klik hierop en kies OK in het bevestigingsvenster.

Taakbeheer toont voor welke apps de energiemodus is ingeschakeld.

Extra aanbevelingen

We hebben de belangrijkste stappen uitgevoerd. Kies in Windows 11 in het venster Aan/uit en accu voor Aanbevelingen voor energie. Hier vind je een lijst met aanbevelingen om nog meer energie te besparen. Er zijn tien stappen en een balk geeft aan hoeveel stappen je al hebt uitgevoerd. Klik op de suggesties die je wilt doorvoeren.

Energiezuinig met Edge

Maak je gebruik van Edge, dan kun je deze browser ook laten helpen met het behoud van de accu. Zo kan de browser ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen, zodat ze minder beslag op het systeem leggen. Klik op de knop Instellingen en meer (rechtsboven in het Edge-venster) en kies Instellingen / Systeem en prestaties. In de sectie Prestaties optimaliseren zorg je dat de optie Efficiëntiemodus ingeschakeld is.

Standaard gebruikt Edge de modus Gebalanceerde besparingen. Wil je voor maximaal resultaat gaan, dan kies je voor Maximale besparingen. De modus wordt alleen gebruikt wanneer de laptop gebruikmaakt van een accu, maar je kunt de modus ook gebruiken als je een stekker gebruikt: kies De efficiëntiemodus inschakelen wanneer deze is aangesloten op netstroom.

Je kunt ongebruikte tabbladen in een slaapstand plaatsen.

Meer Edge-optimalisaties

In Edge heb je controle over het in slaap brengen van ongebruikte tabbladen. In het instellingenvenster kun je de slaapstand volledig uitschakelen, als je dit niet op prijs stelt. Zet de schuif op Uit bij Bronnengebruik beperken met sluimerstandtabbladen. Maak je wel gebruik van de slaapstand voor de tabbladen, dan kun je bepalen na hoeveel tijd een tab in slaap moet worden gebracht. Kies de gewenste tijd bij Slaapstand inschakelen voor inactieve tabbladen na de opgegeven tijdsduur. Heb je tabbladen die je nooit in een slaapstand wilt brengen? Sluit deze uit. Klik op Toevoegen bij Deze sites nooit in slaapstand zetten.

Optimalisaties in Chrome

In Googles browser Chrome kun je ook een paar slimme instellingen wijzigen om het maximale uit je batterij te halen. Open de instellingen via de knop met de drie puntjes, rechtsboven in het venster en ga naar Instellingen / Prestaties. Bij Voeding zorgt de optie Energiebesparing voor de batterijbesparing. Schakel deze in als dat nog niet is gebeurd.

Kies vervolgens voor Alleen aanzetten als je batterijlading 20% of minder is of voor Aanzetten als je computer niet is aangesloten. Die tweede optie gaat daarmee nóg zuiniger om met de batterij. Wil je dat niet-gebruikte tabbladen niet meer geheugen gebruiken, dan zet je de schuif op Aan bij Geheugenbesparing. Pas wanneer je de tab weer opent, kent Chrome opnieuw geheugen toe.

Het gevolg is soms een stroperige browser, zo los je het op: Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Laat Chrome je ook helpen bij het besparen van energie.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.