ID.nl logo
De beste apps voor jouw eenzame opa of oma
© feliks szewczyk
Huis

De beste apps voor jouw eenzame opa of oma

Het is geen geheim dat eenzaamheid onder ouderen een groeiend probleem is. Ook geliefde grootouders kunnen soms geïsoleerd raken door verschillende oorzaken, zoals het verlies van vrienden en geliefden, fysieke beperkingen of gewoonweg het gebrek aan sociaal contact. Gelukkig biedt de moderne technologie enkele oplossingen om deze eenzaamheid te verminderen. 

In dit artikel bespreken we het thema eenzaamheid, inclusief de symptomen en een paar tips om die eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Ook geven we tips voor 5 apps die hierbij kunnen helpen. Laat je grootouders dit artikel lezen en help ze zo nodig met het installeren van de apps!

Lees ook: Zo vind je de beste laptop voor senioren

Eenzaamheid begrijpen

Eenzaamheid is meer dan fysiek alleen zijn. Het is een emotionele staat waarin iemand zich geïsoleerd en onbegrepen voelt. Dit gevoel kan leiden tot vervelende zaken zoals depressie en angst en ook tot andere gezondheidsproblemen. Het is van cruciaal belang om de symptomen van eenzaamheid op tijd te herkennen. 

Symptomen van eenzaamheid

  • Terugtrekking - je opa of oma kan zich steeds meer terugtrekken uit sociale activiteiten en contact met anderen (proberen te) vermijden.

  • Verdriet en depressie - Een gevoel van verdriet, leegte en somberheid kan optreden. Hij of zij is vaak down en ziet overal het negatieve van in. 

  • Lichamelijke klachten - Eenzaamheid kan gepaard gaan met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slapeloosheid en vermoeidheid.

  • Verlies van interesse - Het verlies van interesse in activiteiten die hij of zij vroeger graag deed hoort ook bij eenzaamheid. 

  • Verminderd zelfvertrouwen - Eenzaamheid kan het zelfvertrouwen van mensen aantasten, waardoor ze zich minderwaardig voelen.

©feliks szewczyk

Tips om eenzaamheid tegen te gaan

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Het belangrijkste is regelmatig contact houden en hen aanmoedigen om betrokken te blijven bij de wereld om hen heen. Hier zijn enkele tips:

  • Bezoek ze regelmatig - Persoonlijk contact is vaak het meest waardevol. Plan regelmatig bezoeken, maak een schema met de familie en breng zo meer tijd door met je grootouders.

  • Help hen nieuwe vrienden te maken - Moedig je grootouders aan om deel te nemen aan sociale activiteiten of clubs waar ze mensen van hun leeftijd kunnen ontmoeten. Doe eventueel mee om de spanning een beetje van ze weg te nemen en ze over de streep te trekken. 

  • Stimuleer hun hobby’s - Ontdek waar ze van houden en stimuleer ze hiermee aan de slag te gaan. Koop een mooie puzzel of spel en vraag of diegene het leuk vindt om met een schilderdoek en wat kwasten aan de gang te gaan. 

  • Introduceer technologie - Neem de tijd om je opa en/of oma met de nieuwste technologie om te leren gaan. Stiekem zijn ze nieuwsgierig wat het inhoudt en vinden ze de tijd die jullie zo samen doorbrengen heel waardevol. Bovendien kunnen ze zo meer en beter contact houden met familie en vrienden. 

De beste apps om eenzaamheid te bestrijden

Technologie vervangt geen persoonlijk contact, maar kan een waardevolle aanvulling zijn om de eenzaamheid bij je grootouders te verminderen. Hieronder vind je enkele apps die kunnen helpen. Heeft jouw opa of oma nog geen smartphone? Dít zijn de beste mobiele telefoons voor senioren

📌 Facebook en Instagram

Dit is een makkelijke, maar toch staan veel mensen hier niet bij stil. Social media worden gezien als iets voor jongeren, maar ook ouderen kunnen dit fantastisch vinden. Deze socialemedia-platforms stellen hen in staat om foto's en updates van hun (klein)kinderen te bekijken. Ze kunnen ook oude vrienden opsporen en met hen in contact blijven.

Download Facebook voor iOS of voor Android

Download Instagram voor iOS of voor Android

📌 Wordfeud

Wordfeud is gunstig voor je opa en oma omdat het sociale interactie stimuleert doordat je tegen elkaar speelt. Hierdoor kunnen ze contact houden met vrienden en familie. Tegelijkertijd traint het spel hun hersenen door hun woordenschat, taalvaardigheid en probleemoplossend vermogen te verbeteren. Dit draagt bij aan het behoud van mentale scherpte op latere leeftijd. Hier vind je 15 andere spelletjes om samen te spelen.

Download Wordfeud voor iOS of voor Android

📌 Hello 24/7

Ongeacht de zorgbehoefte van je grootouders is Hello 24/7 een handige app die zorgt voor gedeelde verantwoordelijkheid. Met deze app kun je moeiteloos een sociaal netwerk creëren voor je opa of oma, waarin je afspraken kunt organiseren met familie, vrienden en buren. Daarnaast voorziet de app in handige functies, zoals het delen van contactgegevens en essentiële documenten, het bestellen van gezonde maaltijden, het aanvragen van thuisondersteuning en diverse alarmopties die je kunt activeren via de app. In geval van ongewone situaties zal de app onmiddellijk contact met je opnemen, zodat diegene er niet alleen voor staat.

Download Hello 24/7 voor iOS of voor Android

📌 Storytel

Als jouw opa of oma dol is op lezen, maar dit haast niet meer doet omdat het te veel moeite kost, kan deze app ideaal zijn. Je vindt hier namelijk duizenden luisterboeken. Bovendien kan het ouderen helpen bij het vinden van nieuwe interesses en het leren van nieuwe dingen.

Download Storytel voor iOS of voor Android

📌 Nextdoor

Nextdoor is een waardevol hulpmiddel voor eenzame ouderen, omdat ze zo op een eenvoudige manier in contact kunnen komen met hun omgeving. Op de app kunnen ze allerlei informatie delen en ontvangen van hun bewoners in de buurt. Dit betekent dat ze op de hoogte kunnen blijven van belangrijke zaken. Het bevordert de sociale interactie, wat fijn is voor eenzame ouderen. Het versterkt daarnaast het gevoel van gemeenschap en verbondenheid.

Download Nextdoor voor iOS of voor Android

Het vergt geduld en toewijding om eenzaamheid bij ouderen te verminderen, maar het is de investering in hun welzijn meer dan waard, want je grootouders hebben jouw steun en liefde nodig. De genoemde apps kunnen een uitstekende manier zijn om jullie relatie te versterken en hen te helpen zich minder eenzaam te voelen.


📱Veel ouderen vinden een tablet prettig werken👇🏻
▼ Volgende artikel
Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android
Huis

Zo zet je Google Gemini en Assistent uit op Android

Als je nu een Android-toestel koopt, dan is de kans groot dat je daar zowel Google Assistent als Google Gemini op aantreft. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je de assistenten uitschakelt.

Dit artikel in het kort:

  • Je kunt beide uitschakelen via de Google-app en de instellingen.
  • Google Gemini wordt eerst uitgeschakeld door naar de Assistent over te stappen en deze daarna te deactiveren.
  • Handmatige stappen omvatten het navigeren in de Google-app en het omzetten van schuifregelaars.
  • Volledig verwijderen van de assistenten is niet mogelijk, maar opnieuw inschakelen kan via de instellingen.

Meer weten over Gemini? Lees dan: Alles over Google Gemini, Googles antwoord op ChatGPT

Laten we wel wezen: chatbots op je smartphone kunnen handig zijn. Zelf kunnen we niet zonder Google Gemini als we Lord of the Rings: The Rings of Power aan het kijken zijn, maar niet iedereen zit op die digitale hulp te wachten.

Buiten dat zitten ze soms in de weg. Als je een verkeerd knopje indrukt of een bepaalde zin uitspreekt, kan het zomaar zijn dat er onder in beeld ineens een pop-up verschijnt met de vraag waar de Assistent of Gemini je mee kan helpen. Nou, met het uitschakelen van je aanwezigheid, wat dacht je daarvan?

Eerste stap: overstappen op Google Assistent

De kans is heel groot dat je Android-toestel standaard Gemini ingeschakeld heeft als stemassistent. Je kunt die chatbot uitschakelen door over te stappen op de Google Assistent, die we daarna uitzetten. Maar eerst moet je het volgende doen:

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Gemini.

  • Scrol naar beneden en tik op De digitale assistenten van Google.

  • Selecteer Google Assistent.

  • Bevestig je keuze.

Tweede stap: Google Assistent uitschakelen

Nu hebben we Google Gemini uitgeschakeld. Vervolgens kunnen we de Google Assistent uitschakelen. Volg daarvoor de onderstaande stappen op.

  • Ga naar de Google-app.

  • Tik op je profielfoto.

  • Selecteer Instellingen.

  • Tik op Google Assistent.

  • Zet de schuifregelaar naast Hey Google om (naar uit). Doe hetzelfde voor Tijdens het autorijden.

  • Je kunt tot slot nog eventueel het Voice Match-profiel verwijderen. Daarmee zet je eveneens Hey Google uit.

Je kunt de stemassistenten weer inschakelen door de bovenstaande stappen op te volgen en een andere keuze te maken, of door bijvoorbeeld de powerknop ingedrukt te houden. Het is helaas niet mogelijk de Assistent of Gemini volledig te verwijderen.


▼ Volgende artikel
Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!
© Batorskaya Larisa
Huis

Batterij leeg? Met deze tips houdt jouw smartphone het de hele dag vol!

Is je smartphonebatterij veel te snel leeg of merk je dat bepaalde apps veel van je batterij vragen? Met deze 15 praktische tips voor zowel iOS als Android kun je de batterijduur verlengen.

We geven allerlei tips om slimmer – en daarmee langer – om te gaan met de batterij van je smartphone:

  • Verlaag de helderheid van je scherm
  • Zet de donkere modus aan
  • Beperk de achtergrondactiviteit van apps
  • Schakel de locatieservices uit
  • Zet nutteloze meldingen uit
  • Zet de vliegtuigmodus aan
  • Synchroniseer alleen handmatig
  • Update het besturingssysteem

Lees ook: Je smartphone kan slecht tegen kou: zo bescherm je ‘m in de winter

Let erop dat de menustructuur van jouw Android-smartphone kan afwijken van wat wij beschrijven.

1 Schermhelderheid

Je beeldscherm is een van de grootste stroomverbruikers van je smartphone. Als je de helderheid van je scherm aanpast, kun je aanzienlijk meer tijd doorbrengen op je mobiel. Zet de helderheid zo laag mogelijk of schakel de automatische helderheid in die op basis van het omgevingslicht werkt. Zo zal je scherm niet helderder dan nodig worden verlicht. Vrijwel alle smartphones hebben een instelling om de helderheid handmatig aan te passen in het bedieningspaneel.

In iOS veeg je omhoog om het bedieningspaneel te openen, hier pas je handmatig de helderheid aan.

2 Donkere modus

Op een oledscherm, wat de meeste recente smartphones hebben, vragen donkere kleuren minder van je batterij dan heldere kleuren. Gelukkig kun je zowel in iOS als Android een donkere modus instellen. Op een iPhone ga je naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid en kies je voor Donker. Op een Android-toestel ga je naar Instellingen / Scherm en selecteer je Donker thema. Dit vermindert overigens niet alleen het energieverbruik, maar is ook prettiger voor je ogen in slecht verlichte omgevingen.

De donkere modus is niet alleen beter voor het energieverbruik, maar ook voor je ogen.

3 Achtergrondactiviteit

Veel apps blijven je batterij belasten, zelfs als je die apps niet actief gebruikt. Door de achtergrondactiviteit te beperken, kun je de batterijduur verlengen. Controleer in de instellingen van je telefoon welke apps onnodig veel stroom gebruiken en beperk de achtergrondactiviteit. In iOS ga je naar Instellingen / Algemeen / Ververs op achtergrond. In Android ga je naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en schakel je App-gegevens automatisch synchroniseren uit.

Bepaal per app of ze op de achtergrond mogen blijven draaien.

Goed om te weten: Zo doe je jarenlang met je smartphone

4 Locatie uitschakelen

Locatieservices, zoals gps, zijn erg handig, maar vreten heel veel stroom. Bovendien is het helemaal niet nodig dat elke app op elk moment toegang tot je locatie heeft.

Op een iPhone ga je naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Locatievoorzieningen. Geef daar bij Bij gebruik aan welke apps toegang tot jouw locatie mogen hebben. Op Android-telefoons ga je naar Instellingen / Locatie en pas je de machtigingen aan, zodat apps alleen toegang tot je locatie hebben wanneer het nodig is. Voor een nog grotere batterijbesparing kun je de locatieservices volledig uitschakelen. Maar wees je ervan bewust dat je dan bijvoorbeeld niet meer kunt navigeren binnen Google Maps.

Continue locatiebepaling kan veel van je batterij vragen.

5 Meldingen uitschakelen

Als je een melding krijgt, dan gebeuren er een aantal dingen: je scherm licht op, je smartphone speelt een geluid af, het vibreert en waarschijnlijk wordt er ook nog een animatie afgespeeld. Niet alle meldingen zijn nuttig, schakel dan ook de meldingen van die apps uit. Dat is niet alleen handig om de batterijduur te verlengen, maar het voorkomt ook dat je voortdurend naar je smartphone kijkt. In iOS vind je de notificaties bij Instellingen / Meldingen, waar je de instellingen per app aanpast. Binnen Android ga je naar Instellingen / Meldingen / App-meldingen.

Van welke apps hoef jij niet per se meldingen te ontvangen?

6 5G uitschakelen

Hoewel 5G-snelheden indrukwekkend zijn, verbruikt het ook meer energie dan oudere netwerktypen. Als je geen gebruik hoeft te maken van de hogere snelheden, overweeg dan om terug te schakelen naar 4G om de batterij te besparen. In iOS vind je dit bij Instellingen / Mobiel netwerk / Opties mobiele data / Gesprekken en data. Binnen Android ga je naar Instellingen / Netwerk en internet / Simkaarten waar je terugschakelt naar 4G.

Schakel terug naar 4G als je de snelheid van 5G niet per se nodig hebt.

7 Vliegtuigmodus aanzetten

Ben je op een plek waar je slecht bereik hebt, zet je telefoon dan op vliegtuigmodus. Heb je namelijk ergens een belabberde ontvangst, dan blijft je smartphone constant naar een sterker signaal zoeken. Dit trekt de batterij snel leeg. Als die locatie wel beschikt over een wifi-netwerk, schakel dan alleen de wifi in. Je smartphone is hierdoor niet bereikbaar voor inkomende belletjes (tenzij je bellen via wifi hebt ingeschakeld) of andere zaken waarvoor het mobiele netwerk of bluetooth nodig is. De vliegtuigmodus vind je in het bedienings- of notificatiepaneel op je smartphone.

De vliegtuigmodus kan veel batterij besparen.

8 Synchronisatie aanpassen

Automatische synchronisatie van e-mails en de agenda kan de batterij sneller leeg laten lopen. Overweeg eens om de synchronisatie-instellingen aan te passen, zodat apps minder vaak worden gesynchroniseerd of zelfs alleen worden gesynchroniseerd als jij dat handmatig aangeeft. In iOS kun je dit voor mails en agenda’s apart instellen. Ga naar Instellingen en kies voor Agenda of Mail. Bij beide opties tik je op Accounts / Nieuwe gegevens en kies je voor een langer interval onder Ophalen. Op een Android-toestel ga je naar Instellingen / Wachtwoorden en accounts en beheer je de synchronisatie-instellingen per account.

Door handmatig apps te synchroniseren, bespaar je batterij.

9 Batterijgebruik inzichtelijk

Dat je batterij snel leeg raakt, kan ook te maken hebben met een bepaalde app die buitengewoon veel energie verbruikt. Om te zien welke apps de meeste energie slurpen, ga je in iOS naar Instellingen / Batterij. Je ziet nu welke apps in de afgelopen 24 uur het meest hebben verbruikt. Door op Toon activiteit te tikken, zie je hoeveel minuten je de app hebt gebruikt. In Android ga je naar Instellingen / Batterij / Batterijverbruik.

Achterhaal welke apps (te) veel gebruikmaken van de batterij.

Nog maar 5% batterij over?

Met een powerbank heb je 'm zo weer opgeladen

10 Batterijcapaciteit controleren

Algemeen bekend is dat een batterij van een smartphone ook gewoon na verloop van tijd slechter wordt. In iOS kun je de batterijgezondheid controleren via Instellingen / Batterij / Batterijconditie en opladen. Achter Maximumcapaciteit zie je wat de status van je batterij is. Bij Apple kun je je batterij laten vervangen tussen de 79 en 109 euro, afhankelijk van je model. Op een Android-smartphone vind je informatie over de capaciteit van je batterij bij Instellingen / Batterij. Een extra app als AccuBattery maakt inzichtelijk in hoeverre je accu versleten is.

Is jouw batterij nog gezond? Deze batterij is aan vervanging toe.

11 Batterijbesparingsmodus

Elke moderne smartphone heeft tegenwoordig een optie om de batterij te ontlasten met een batterijbesparingsmodus. Deze modus beperkt bijvoorbeeld de achtergrondactiviteit van apps, verlaagt de helderheid van je scherm en schakelt animaties uit. Op iOS activeer je dit via Instellingen / Batterij / Energiebesparingsmodus. Binnen Android kun je naar Instellingen / Batterij / Batterijbesparing gaan om deze modus in te schakelen. Het gebruik van deze functie is vooral nuttig wanneer je batterij al bijna leeg is.

De batterijbesparingsmodus is vooral handig als je geen oplader bij de hand hebt en je telefoon bijna leeg is.

12 App-updates beheren

Vergelijkbaar met het beperken van de achtergrondactiviteit, is het voorkomen van automatische app-updates. Ook deze vinden vaak in de achtergrond plaats en belasten de batterij. Om zuiniger met je batterij om te gaan, kun je deze instelling uitschakelen en ervoor kiezen om apps alleen te updaten wanneer je je telefoon oplaadt. In iOS ga je naar Instellingen / App Store en schakel je App-updates uit. Binnen Android open je de Google Play Store, ga je naar Instellingen / Netwerkvoorkeuren / Apps automatisch updaten en kies je Apps niet automatisch bijwerken.

Je kunt ervoor kiezen om apps niet automatisch te laten updaten.

13 OS updaten

Het regelmatig bijwerken van het besturingssysteem is belangrijk om de prestaties te optimaliseren. In elke update worden bugs en foutjes gecorrigeerd die ook voor je batterij gunstig uit kunnen pakken. Op je iPhone controleer je op updates via Instellingen / Algemeen / Software-update. Op je Android-toestel ga je naar Instellingen / Systeem / Systeemupdate. Onder Instellingen / Beveiliging en privacy / Updates kun je ook de status van Google Play-systeemupdates controleren. Zorg ervoor dat je smartphone volledig is opgeladen of opgeladen wordt wanneer je een update uitvoert.

Zorg dat je besturingssysteem up-to-date is.

14 Widgets uitzetten

Widgets en live achtergronden zijn visueel aantrekkelijk, maar ze verbruiken wel constant stroom, doordat ze gegevens verversen en je scherm activeren. In iOS kun je widgets verwijderen door naar het Vandaag-scherm te gaan (één veeg naar rechts), onderin op Wijzig te tikken en ongewenste widgets te verwijderen. Binnen Android kun je door lang te drukken op het startscherm widgets verwijderen. Als je dynamische of live achtergronden hebt ingesteld en je batterij is niet meer zo best, dan kun je beter een statische afbeelding instellen via het instellingenmenu van je smartphone. Dit werkt op elke smartphone net even anders.

Verwijder widgets van je startscherm.

15 Algemene tips

Er zijn een aantal algemene tips wat betreft het opladen en het gebruik van je smartphone. De 20/80-regel betekent dat je je smartphone oplaadt wanneer je rond de 20 procent lading over hebt. Stop vervolgens met opladen als je rond de 80 procent zit. Dit is optimaal voor je batterij. Mede hierom is het niet handig om je smartphone ’s nachts aan de oplader te laten liggen. Doe je dat wel, en heb je een iPhone die beschikt over de functie Geoptimaliseerd opladen, controleer dan of die optie is ingeschakeld. Tot slot: kijk uit met het gebruik van je smartphone in weersextremen, zoals in volle zon of bij hele lage temperaturen.

Laat een smartphone nooit compleet leeglopen voordat je hem weer oplaadt.

Draadloos of met een kabeltje?

De juiste oplader voor jouw telefoon vind je bij bol

Watch on YouTube