All-in-one alternatieven voor Mac-systemen Apple

All-in-one alternatieven voor Mac-systemen Apple

Smartphone & tablet

Geplaatst: 5 maart 2014 - 09:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:36

Jeroen Boer

Apple maakt volgens velen de fraaiste notebooks en all-in-ones, maar smaak is uiteraard persoonlijk. Er zijn genoeg mensen die liever voor een all-in-one-pc met Windows kiezen. Wij nemen er een paar onder de loep.

Samsung ATIV One 5 Style

De ATIV One 5 Style is door zijn formaat te beschouwen als een alternatief voor de 21,5 inch iMac. Helemaal eerlijk is die vergelijking niet, want met een prijs van 749 euro valt de ATIV One 5 Style in een totaal andere prijsklasse. De vormgeving van de ATIV One 5 Style is bijna tabletachtig en het gladde kunststof lijkt sterk op wat we van Samsungs tablets kennen. Het scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels is voorzien van een spiegelende glasplaat die van rand tot rand loopt. Het Nederlandse model bevat vreemd genoeg geen aanraakscherm.

De beeldkwaliteit van het scherm is niet heel goed, vooral de inkijkhoeken zijn erg slecht. De helderheid is alleen te regelen met een programma van Samsung zelf en niet met de instellingen van Windows. Het scherm is ook te gebruiken als beeldscherm via de HDMI-ingang voor bijvoorbeeld een spelcomputer of notebook. De pc bevat een AMD A6-5200, een quadcore-processor die gericht is op notebooks en niet bijzonder snel is. De pc bevat verder 4 GB RAM en een 500 GB harde schijf. De score die de ATIV One 5 Style neerzet in PCMark 7 is dan ook niet heel goed.

De ingebakken Radeon HD 8400 zit qua prestaties ongeveer op het niveau van de Intel HD Graphics 4000 en is voor gaming dus niet echt geschikt. Het toetsenbord en de muis zijn net als de pc wit. Het chiclet-toetsenbord voldoet, over de te kleine muis zijn we niet te spreken.

Samsung ATIV One 5 Style

Prijs: € 749,-

Website: www.samsung.nl

Pluspunten

HDMI-ingang

Prijs

Minpunten

Bediening helderheid omslachtig

Schermhelderheid

Inkijkhoek

Langzaam

SCORE: 3/5

Mini-pc Intel NUC

De Mac mini is een erg compacte desktopcomputer, maar de Intel NUC (Next Unit of Computing) bewijst dat het nog compacter kan. De behuizing met een afmeting van 11,6 x 11,2 x 3,5 cm is opgetrokken uit aluminium met een zwarte kunststof bovenkant. Intel verkoopt de NUC als barebone waaraan zelf geheugen, opslag en eventueel een wifi-kaartje moet worden toegevoegd.

De gebruikte hardware is vergelijkbaar met een ultrabook. Het exemplaar dat we van Intel kregen bevat een Intel Core i5-4250U: een dualcore Haswell-processor met een basiskloksnelheid van 1,3 GHz. Deze processor bevat een Intel Graphics 5000-gpu. Er kunnen twee SO-DIMMs in de NUC, let er wel op dat dit DDR3L is. Dit is geheugen dat op een lager voltage draait (1,35 volt in plaats van 1,5 volt). De NUC bevat twee mini-PCI-E-sloten waarin een mSATA-SSD en een wifi-kaartje geplaatst kunnen worden. Handig is dat de NUC wordt verkocht inclusief een adapter om hem aan te sluiten op VESA-gaten op een monitor of televisie. De NUC bevat een HDMI-poort en Mini DisplayPort als beeldaansluiting.

Uitbreiden kan via vier usb3.0-poorten en de gigabit-netwerkaansluiting. De NUC aan de voorkant een infraroodsensor, handig voor een mediacenter-afstandsbediening. We gaan de NUC in een volgend nummer uitgebreid testen.

Prijzen

€ 280,- (D34010WYK met Intel Core i3-4010U)

€ 350.- (D54250WYK met Intel Core i5-4250U)

HP ENVY Recline 23

In zijn standaardpositie lijkt de HP ENVY Recline 23 erg veel op Apples iMac. De voet bevat echter een vernuftig scharnier waardoor het scherm volledig vlak te leggen is en een soort aanraaktafel wordt. Erg handig is de mogelijkheid om het scherm over de bureaurand heen te hangen. Hierdoor kan het aanraakscherm heel ontspannen gebruikt worden. Het 23inch-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels, maar valt negatief op door de lage schermhelderheid. Helaas is het scherm alleen via een programma van HP in te stellen.

De pc bevat een Intel Core i5-4570T uit Intels Haswell-generatie die bijgestaan wordt door 8 GB RAM. HP heeft een SSHD van Seagate geplaatst: een 1 TB harde schijf met een SSD-gedeelte van 8 GB. Qua grafische mogelijkheden kan zowel de ingebouwde Intel HD Graphics 4600 als de NVIDIA GeForce GT 730A worden gebruikt. In de benchmark PCMark 7 scoort deze pc ten opzichte van andere apparaten in dit artikel niet heel goed wat vermoedelijk komt doordat deze pc geen SSD heeft. De schijfpositie en geheugensloten zijn eenvoudig bereikbaar voor upgraden. Grappig is de verborgen usb-poort waar de ontvanger voor het draadloze invoersetje zit, deze zou je dus kunnen vervangen voor een andere ontvanger.

De ENVY heeft een HDMI-ingang zodat je het scherm ook voor bijvoorbeeld een spelcomputer of een notebook kunt gebruiken.

HP ENVY RECLINE 23

Prijs: € 1299,-

Website: www.hp.nl

Pluspunten

Veelzijdig scharnier

Eenvoudig uit te breiden

HDMI-ingang

Minpunten

Schermhelderheid

Toetsenbord en muis

SCORE: 4/5

Mini-pc Gigabyte Brix

We verwachten dat Intels NUC navolging gaat krijgen van andere fabrikanten, maar tot nu heeft alleen Gigabyte een erg vergelijkbaar product in de vorm van de Brix. Ook Gigabyte verkoopt de Brix als barebone die zelf afgemaakt moet worden. Gigabytes Brix is net als Intels NUC vervaardigd van aluminium maar is volledig zwart afgewerkt.

De Brix is met een afmeting van 10,7 x 11,4 x 3 cm zelfs nog iets compacter dan Intels mini-pc. De aansluitingen zijn grotendeels hetzelfde als de NUC en omvatten vier usb3.0-poorten, HDMI, Mini DisplayPort en een gigabit-netwerkaansluiting. Een verschil is dat de 3,5mm-geluidsaansluiting bij de Brix ook optische S/PDIF ondersteunt. Ten opzichte van de NUC missen we de infraroodsensor voor een afstandsbediening.

Handig is dat Gigabyte een lipje aan de onderkant heeft gemaakt om de pc eenvoudig open te trekken. Binnenin zien we net als bij de NUC twee SO-DIMM-geheugensloten en twee mini-PCI-E-sloten voor een mSATA-SSD en een wifi-kaartje. Fijn is dat Gigabyte in tegenstelling tot Intel een wifi-kaartje meelevert met de Brix. Mogelijk interessant is dat Gigabyte een Core i7-model heeft en hiermee de krachtigste mini-pc heeft. We zullen de Brix in een volgend nummer uitgebreid testen.

Prijzen

€ 290,- (GB-BXI3-4010 met Intel Core i3-4010U)

€ 385,- (GB-BXI5-4200 met Intel Core i5-4200U)

€ 510,- (GB-BXi7-4500 met Intel Core i7-4500U)

Acer Aspire U5-610

Acer heeft het ontwerp van de U5-610 simpel gehouden. Het scherm met zwarte rand rust op een strook van plexiglas en wordt aan de achterkant als een fotolijstje ondersteund door een uitklapbare voet. Het scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en gebruikt IPS-technologie. De helderheid van het scherm is in te stellen via een OSD dat bediend wordt met knoppen aan de zijkant.

Acer heeft gekozen voor relatief krachtige hardware. De door ons geteste uitvoering (9402 NL) bevat een Core i5-4200M, een dualcore-cpu die op 2,5 GHz draait en 8 GB RAM. Als opslag heeft Acer gekozen voor een hybride harde schijf van Seagate die 8 GB flashgeheugen bevat. De grafische kaart is een NVIDIA GTX 760M, een kaart waarmee nog prima te gamen is op wat lagere instellingen. De prestaties van de machine zijn in lijn met de verwachting en worden geremd door het ontbreken van een SSD. Positief voor wie meer prestaties wenst, is dat het pc-gedeelte eenvoudig is te openen waarna je opslag en geheugen kunt vervangen.

Opvallend is dat de pc een dvd-brander bevat. Acer heeft de aansluitingen aan de achterkant ondersteboven geplaatst. Dit lijkt wellicht onhandig, maar is dit gezien de voet niet.

Acer Aspire U5-610 9402 NL

Prijs: € 1299,-

Website: www.acer.nl

Pluspunten

Dun

Schermhelderheid

Eenvoudig uit te breiden

Minpunten

Verticale inkijkhoek

S/PDIF

SCORE: 4/5

Koop een all-in-one computersysteem via de Prijsvergelijker:

Samsung Ativ One 5 Style vanaf € 739,05

Acer Aspire U5-610 vanaf € 1.177,41

Bekijk de 160.000 andere producten in onze Prijsvergelijker

Toch liever een ultrabook? Wij hebben aan fabrikanten gevraagd om Ultrabooks op te sturen die zich kunnen meten met het productaanbod van Apple.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000