ID.nl logo
Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde
© นุห์ชาล์ ปา
Huis

Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Je lijst met contactpersonen is in de loop der tijd flink uitgebreid, maar ook minder overzichtelijk geworden. Dubbele contacten, gedateerde gegevens, ongestructureerde lijstjes. Eerlijk is eerlijk: het is tijd voor een opschoonbeurt van je adresboek. Appeltje-eitje met deze stappen.

In dit artikel besteden we aandacht aan het opschonen van je digitale adresboek:

  • iOS en iPadOS
  • Android
  • Outlook op een Windows-pc

Ook foto's kennen dit fenomeen: Staan jouw foto's overal en nergens? Zo krijg je de regie weer in handen

Niets is zo hinderlijk als een adresboek waarin je dezelfde contactpersonen tweemaal of zelfs vaker tegenkomt. Toch gebeurt dit in de praktijk vaak, bijvoorbeeld als een contactpersoon meerdere telefoonnummers gebruikt of onder verschillende (achter)namen in de lijst voorkomt. Gelukkig kun je de adresboeken vaak eenvoudig ontdubbelen, zodat je een opgeruimde lijst overhoudt.

Contacten op iOS en iPadOS

Maak je gebruik van de app Contacten op een iPhone of iPad? Die app detecteert meestal zelf de dubbele contacten. Open het menu in de app Contacten en kijk onder Mijn kaart. In het geval van dubbele contacten verschijnt daarvan een melding. Tik op Bekijk dubbele. Een overzicht van de contactpersonen verschijnt. Onder elke naam vind je het aantal kaarten dat vermoedelijk bij die persoon hoort. Heb je vertrouwen in de sorteerkwaliteiten van de app, tik dan op Voeg alles samen. Ben je het niet met het overzicht eens, maar hoef je er ook niets aan te veranderen, kies dan voor Negeer alles. Het verstandigst is om alle individuele contacten te bekijken en per situatie te beoordelen wat er moet gebeuren. Tik op een contactpersoon om te zien welke onderliggende kaarten er zijn aangetroffen. In de sectie Gecombineerde contactgegevens stelt Contacten voor welke gegevens worden kunnen worden samengevoegd. Klik op Voeg samen als je het daarmee eens bent.

De app Contacten herkent dubbele contactpersonen.

Handmatig

Soms worden de doublures niet herkend door je iPhone of iPad. Je kunt die dubbele contactgegevens dan zelf samenvoegen. Tik op de contactpersoon en kies Wijzig. Blader naar onderen en kies voor koppel contacten. Een lijst met alle contactpersonen verschijnt: tik op de naam waarmee je het contact wilt samenvoegen. Herhaal dit voor alle kaarten die dubbel zijn. De app Contacten bepaalt vervolgens hoe de contactpersoon in de lijst verschijnt. Wil je dat de contactpersoon onder een andere naam in de lijst verschijnt (bijvoorbeeld de roepnaam in plaats van de officiële naam)? Tik dan op de naam van diegene en kies voor Gebruik deze naam voor kaartbundel.

Wordt het duplicaat niet herkend? Help je iPhone of iPad een handje.

Eén account kiezen

Je kunt voorkomen dat je deze handelingen over een tijdje weer moet uitvoeren door voor één account te kiezen waarin je je contacten opslaat. Open de instellingen van iOS en kies voor Contacten. Tik op Accounts zodat het overzicht van je accounts verschijnt. Tik op het account dat je wilt gebruiken als bron en als opslag voor nieuwe contactpersonen, bijvoorbeeld iCloud of Outlook. Zet de schuif op Aan bij Contacten.

Contacten op Android

Ook op je Android-toestel kunnen dubbele contacten voor een onoverzichtelijke situatie zorgen. Maak je gebruik van de app Contacten, dan kun je de situatie snel verbeteren. Onder in het venster tik je op Organiseren. Kies vervolgens voor Voeg samen & los op. Tik op Duplicaten samenvoegen. Worden dubbele contacten niet herkend? Dan voeg je ze handmatig samen. Tik op Meer en kies Selecteren. Tik nu op de contactpersonen die je wilt samenvoegen en tik hierna wederom op Meer. Kies Samenvoegen.

Android helpt je met het automatisch samenvoegen van contactpersonen.

Standaardaccount instellen

Doordacht beheer van contactpersonen op je Android-telefoon voorkomt dat je lijsten onoverzichtelijk raken. Maak je bijvoorbeeld gebruik van meerdere accounts (zoals Gmail en Outlook), dan bestaat de kans dat je contactpersonen ‘dubbel’ worden getoond als ze van verschillende accounts afkomstig zijn. In Android kun je aangeven welk account standaard moet worden gebruikt voor de opslag van contactpersonen.

Open de app Contacten en tik op je gebruikersnaam. Kies vervolgens voor Instellingen voor contacten / Accounts. Bij Accounts voor <gebruikersnaam> zie je alle accounts die in potentie als bron kunnen dienen voor je contactpersonenlijst. Tik op een account en bekijk bij Accountsynchronisatie of er items worden gesynchroniseerd. Tik hierop en controleer of Contacten wordt gesynchroniseerd. Zorg dat de schuif op Uit staat bij de accounts die je niet als bron wilt gebruiken. Het is verstandig om één account te gebruiken voor je adresboek, bijvoorbeeld het account van Google of van Microsoft, en de synchronisatie van contacten bij andere accounts uit te schakelen. Keer hierna terug naar het instellingenscherm. Zoek naar de sectie Contacten bewerken en tik op Standaardaccount voor nieuwe contacten. Kies hier het account dat je voortaan als hoofdlocatie gebruikt, bijvoorbeeld Google Contacten of Apparaat.

Beperk het aantal accounts waarmee je met contactpersonen werkt.

Google Contacten via browser

Je kunt je contacten ook opschonen via de browser. Als je gebruikmaakt van Google voor het beheer, open je de pagina https://contacts.google.com. Zijn er dubbele gegevens aangetroffen, dan wordt hiervan melding gemaakt in de sectie Oplossen en beheren. Je vindt een rood pictogram naast Samenvoegen en oplossen. Het getal in het pictogram geeft aan hoeveel dubbele contacten zijn aangetroffen. Klik op de optie en kies Duplicaten samenvoegen. Google toont een overzicht van vergelijkbare personen. Als je het ermee eens bent, kies je Samenvoegen. Klik op Sluiten als je het niet eens bent met de suggestie. Je herhaalt deze stappen voor elke contactpersoon die mogelijk meerdere vermeldingen heeft.

Contacten in Microsoft Outlook

Ook in Microsoft Outlook kun je dubbele contactpersonen verwijderen. Er bestaan twee manieren om dit handmatig te doen en daarmee de meeste controle te houden. Vermoed je dat het om een relatief beperkte hoeveelheid duplicaten gaat, dan kun je de doublures één voor één verwijderen.

Open Outlook en kies voor Contactpersonen. Je vindt deze sectie via het menu aan de linkerzijde. In de praktijk kun je de kolom met telefoonnummers vaak goed gebruiken om snel dubbele vermeldingen te achterhalen. Open de tab Start. In de sectie Huidige weergave kies je voor Telefoon. De lijst wordt nu opnieuw gerangschikt, waarbij dezelfde telefoonnummers bij elkaar worden geplaatst. Je ziet hierdoor gemakkelijk welke vermeldingen dubbel in de lijst voorkomen. Vervolgens kun je de dubbele contactpersonen verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Om meerdere contactpersonen in één keer te verwijderen, kun je ze een voor een selecteren terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Druk hierna op Delete.

Rangschik de contactpersonen in Outlook op telefoonnummer, zodat je eventuele duplicaten makkelijk herkent.

Back-uppen maar

Ga je rigoureus te werk in Outlook? Maak voor de zekerheid dan eerst een reservekopie van al je contactpersonen. Kies in Outlook voor Bestand / Openen / Importeren/exporteren. Kies Naar een bestand exporteren en klik op Volgende. Selecteer Door komma’s gescheiden waarden / Volgende. Selecteer nu Contactpersonen / Volgende. Geef het bestand een naam en klik weer op Volgende. Klik tot slot op Voltooien. Gaat er iets mis, dan kun je altijd terug naar de oorspronkelijke lijst met contactpersonen.

Bij veel duplicaten

Heb je een grote hoeveelheid duplicaten in Microsoft Outlook, dan is het beter om voor een andere aanpak te kiezen. Hierbij exporteer je de contactpersonen naar een bestand en vervolgens importeer je ze in een nieuwe map. Tijdens dit proces kun je de dubbele contactpersonen verwijderen. Klik op Contactpersonen links in het venster. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de map Contactpersonen. Kies Nieuwe map. Deze voorzie je van een duidelijke naam, zoals Dubbele contacten. Open nu de map met alle contactpersonen en druk op Ctrl+A om alle items te selecteren. Sleep vervolgens de contactpersonen naar de zojuist gemaakte map Dubbele contacten. Kies nu Bestand / Openen / Importeren/exporteren en kies in de wizard voor Door komma’s gescheiden waarden. Kies de map Dubbele contacten en sla het bestand vervolgens op een gemakkelijk te bereiken locatie op, bijvoorbeeld het Bureaublad. Sluit de wizard af.

Nu gaan we de contactpersonen weer importeren. Kies opnieuw voor Bestand / Openen / Importeren/exporteren en selecteer nu Gegevens uit een ander programma of bestand importeren. Wijs het zojuist gemaakte exportbestand aan. Kies bij Opties voor Geen duplicaten importeren. Klik op Volgende. Wijs nu de gewenste locatie aan: de hoofdmap Contactpersonen. Klik op Voltooien.

Weg met die duplicaten in Outlook!

Handig om van tevoren over na te denken: Rommeltje van gemaakt? Zo deel je je schijven overzichtelijk in

Controleren

Tot slot controleer je of er geen onnodige contacten uit Outlook zijn verwijderd. Open de map Dubbele contacten en selecteer alle items uit de lijst (met Ctrl+A). Sleep die items naar de map hoofdmap Contactpersonen. Outlook controleert nu of er dubbele contactpersonen aanwezig zijn en maakt hiervan melding. Gaat het niet om een duplicaat, kies dan voor Nieuwe contactpersoon toevoegen. Gaat het wel om een dubbele vermelding, dan kies je Gegevens van geselecteerde contactpersoon bijwerken. Klik vervolgens op Bijwerken. Herhaal deze stap voor alle contactpersonen. Controleer de map Contactpersonen hierna grondig. Tevreden? Dan kun je de map Dubbele contacten (die je immers tijdelijk aangemaakt had) verwijderen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 flinke airfryers voor de lekkere trek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 flinke airfryers voor de lekkere trek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke airfryer waar veel voedel in past? We hebben vijf interessante modellen voor je gespot.

Met een airfryer kun je van alles klaarmaken: frietjes, snacks, groenten, kip en zelfs cake. Het grootste voordeel is dat je gezonder kunt koken zonder dat je smaak hoeft in te leveren. Ook maakt het minder rommel en stinkt je huis niet naar frituurvet. Bovendien hoef je er weinig omkijken naar te hebben: je stelt de tijd en temperatuur in, en de airfryer doet de rest. Wij vonden een vijftal mooie, grote modellen voor je.

Ninja Max Pro AF180EU

De Ninja Max Pro AF180EU is nog steeds een van de meest polulaire airfryers van dit moment. Dit 2000 watt-model heeft een riante inhoud van 6,2 liter. Hiermee braad je met gemak vier kippenbouten gaar. Met het bedieningspaneel kies je tussen zes kookfuncties, namelijk heteluchtfrituren, knapperig maken, bakken, braden, drogen en opwarmen. Je selecteert op het overzichtelijke bedieningspaneel de tijd en temperatuur, waarna je lekker achterover kunt leunen. De maximaal instelbare temperatuur bedraagt 240 graden.

Zoals we inmiddels van Ninja-airfryers gewend zijn, bevat ook dit exemplaar een zogeheten crispplaat. Daarmee geef je jouw gerechten een lekker krokant laagje! Voor het klaarmaken van kleine porties plaats je dit onderdeel eventueel een verdieping hoger. Klaar met koken? Doe de lade en crispplaat dan in de vaatwasser. Ninja levert een receptenboek mee. Lees voor ervaringen van andere gebruikers deze reviews op Kieskeurig.nl.

Philips 3000 Series NA352/04

Philips heeft op airfryergebied al sinds jaar en dag een goede reputatie. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,9 onder Kieskeurig.nl-bezoekers is de 3000 Series NA352/04 daarvan weer eens het bewijs. Vrijwel alle testers waarderen de aanwezigheid van twee manden. Logisch, want je maakt zo tegelijkertijd twee verschillende gerechten klaar. De manden zijn overigens niet even groot. De gedachte daarvan is dat je zo een hoofd- en bijgerecht kunt scheiden. De totale inhoud bedraagt negen liter. 

In tegenstelling tot de meeste andere airfryers heeft dit model een bedieningspaneel aan de bovenzijde. Je activeert hierop bijvoorbeeld de synchronisatiefunctie, zodat gerechten met afwijkende bereidingstijden op hetzelfde moment klaar zijn. Dankzij een hoog vermogen van 2750 watt kun je de mandjes helemaal volstoppen, want alles wordt evengoed gaar. We vallen met deze airfryer in herhaling, maar ook dit exemplaar was op het moment van schrijven nooit eerder zo goedkoop.

Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU

Met de imposante Ninja Foodi FlexDrawer AF500EU maak je moeiteloos twee gerechten tegelijk klaar. Deze variant beschikt namelijk over twee flinke lades met een inhoud van 5,2 liter. Hierdoor serveer je bijvoorbeeld tegelijk friet en een bittergarnituur. Je stelt voor elke kookzone een ander kookprogramma in. Hebben de afzonderlijke gerechten een andere bereidingstijd? Met behulp van de Sync-functie regelt de airfryer dat alle etenswaren evengoed op hetzelfde moment klaar zijn. Vanwege de omvang ondersteunt het apparaat een hoog vermogen van 2470 watt.

In de zogenoemde Megazone-modus kun je eten in één grote lade van maar liefst 10,4 liter bereiden. Verwijder hiervoor de verdeler en maak zo bijvoorbeeld een grote hoeveelheid patat klaar. Met de twee bijgesloten crispplaten geef je snacks en vleesgerechten een krokant laagje. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Kies tussen knapperig maken, heteluchtfrituren, braden, bakken, opwarmen, drogen en rijzen. Overweeg je om deze grote airfryer te kopen? Wacht dan niet te lang, want het product is momenteel goedkoper dan ooit.

Philips Premium Smart Sensing HD9867/90

Ten opzichte van veel andere airfryers gaat dit exemplaar van Philips een stapje verder. Op basis van de hoeveelheid en het gerecht kiest de Premium Smart Sensing HD9867/90 namelijk op eigen houtje de optimale temperatuur en bereidingstijd. Het resultaat is een perfecte maaltijd! Er zijn vijf automatische kookprogramma's. Uiteraard kun je als alternatief ook zelf het aantal graden Celsius en de tijd instellen. Bewaar favoriete instellingen eventueel in het geheugen en kies de volgende keer direct jouw zelfbedachte programma.

Deze airfryer heeft een mand met een inhoud van 7,3 liter. Volgens de fabrikant maak je daarin 1,4 kilo patat klaar. Bovendien kun je er met gemak een volledige kip in kwijt. Het hoge vermogen van 2225 watt zorgt ervoor dat alle etenswaren geleidelijk gaar worden. Kortom, vul het hele mandje gerust met bitterhapjes. Philips ontwikkelt een eigen app waarin je allerlei lekkere gerechten voor deze airfryer kunt vinden. Tot slot is het product op het moment van schrijven goedkoper dan ooit.

Tefal Easy Fry & Grill Dual EY905D

De Easy Fry & Grill Dual EY905D van Tefal scoort goed bij gebruikers op Kieskeurig.nl – de positieve reviews spreken voor zich. Bovendien is dit model momenteel aantrekkelijk geprijsd. Deze airfryer beschikt over twee aparte kookzones: een ruime linkerlade van 5,2 liter voor bijvoorbeeld het hoofdgerecht en een rechterlade van 3,1 liter voor een bijgerecht. Zo kun je moeiteloos vlees en groenten tegelijkertijd bereiden. De temperatuur en bereidingstijd stel je per lade afzonderlijk in, en dankzij de synchronisatiefunctie zijn beide gerechten tegelijkertijd klaar om te serveren.

Je hebt keuze uit acht automatische programma’s. Met een simpele tik op het display selecteer je bijvoorbeeld het friet-, vis-, groente- of kipprogramma, waarna de juiste instellingen automatisch worden toegepast. Handig is ook het hoge vermogen van 2700 watt, waardoor je eten snel en gelijkmatig wordt bereid. Tot slot: Tefal belooft een lange levensduur, want door de beschikbaarheid van reserveonderdelen is deze airfryer zeker vijftien jaar te repareren.

▼ Volgende artikel
Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?
© Kaspars Grinvalds
Huis

Hoe betrouwbaar zijn weer- en regenapps eigenlijk?

Wel of niet een terrasje pakken? Jas mee of hoeft dat niet? Vanavond de BBQ aan of toch maar binnen de airfryer? Even snel de weerapp checken is inmiddels een automatisme geworden. Vooral in de zomer bekijken we massaal de regenradar. Maar hoe betrouwbaar zijn die voorspellingen eigenlijk? Waarom kloppen ze soms tot op de minuut, en lijken ze op andere momenten nergens op? En kun je erop vertrouwen als je je planning erop afstemt?

☀️⛅☔ In dit artikel lees je:

• Hoe weerapps aan hun data komen • Waarom voorspellingen soms wel, en soms niet kloppen • Hoe je een weerapp zo goed mogelijk interpreteert • Waarom het weer (vooral lokaal!) toch altijd blijft verrassen

Lees ook: De handigste apps voor een onvergetelijke zomer

Van meting tot melding: hoe een app aan zijn data komt

Weerapps maken geen eigen voorspellingen, maar gebruiken data van meteorologische instituten zoals het KNMI, ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) of het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Die instellingen verwerken gigantische hoeveelheden informatie uit weerstations, satellieten, vliegtuigen, weerballonnen en radars. Op basis daarvan draaien ze computermodellen die het weer proberen te voorspellen. Zo'n model analyseert bijvoorbeeld hoe luchtdruksystemen zich bewegen, hoe windrichtingen veranderen en wat de temperatuurverschillen zijn in verschillende lagen van de atmosfeer.

Een weerapp kiest één of meer van die modellen als basis en combineert dat met eigen algoritmes en visualisaties. De bekende buienradars gaan nog een stap verder en laten regen zien die al is gevallen of onderweg is. Daarvoor gebruiken ze gegevens van neerslagradars, die elk kwartier of zelfs elke vijf minuten een nieuwe 'foto' maken van waar regenbuien zich bevinden en hoe die zich verplaatsen.

Waarom voorspellingen wél en soms juist níet kloppen

In grote lijnen zijn de verwachtingen van weerapps vaak behoorlijk accuraat, zeker als het om de eerstkomende uren gaat. Hoe dichter je bij het moment zit, hoe betrouwbaarder de voorspelling. Dat komt omdat het weer zich op korte termijn minder grillig gedraagt dan op langere termijn. Je kunt een bui redelijk goed volgen over een tijdsbestek van een uur of twee, maar het is veel lastiger om drie dagen vooruit exact te zeggen wanneer en waar die bui valt.

Vooral bij regenval in de zomer zit daar vaak de grootste afwijking. Zomerse buien ontstaan door opwarming van de lucht en ontwikkelen zich snel en lokaal. Op het ene moment lijkt er nog niets aan de hand, en tien minuten later valt er een wolkbreuk in één wijk, terwijl een paar straten verderop de stoep droog blijft. Dat maakt het haast onmogelijk om op straatniveau precies te voorspellen waar het gaat regenen.

Daarnaast hangt veel af van welk weermodel de app gebruikt. Het Europese ECMWF-model wordt wereldwijd gezien als zeer nauwkeurig, maar is ook duur om te gebruiken. Sommige apps kiezen daarom voor Amerikaanse modellen of zelfs simpelere versies om kosten te besparen. Dat maakt de ene app betrouwbaarder dan de andere, ook al lijken ze qua uiterlijk op elkaar.

©ID.nl

De weerapp goed interpreteren

Wie slim omgaat met weerapps, kan er veel profijt van hebben. Kijk niet alleen naar het icoontje van een zon of wolk, maar naar de verwachte neerslag in millimeters en het tijdstip daarvan. Bekijk ook de regenradar in beweging en niet als stilstaand beeld: je ziet dan hoe snel een bui zich verplaatst en of je die kunt ontwijken.

Veel apps geven tegenwoordig ook aan hoe 'zeker' een voorspelling is. Staat er bijvoorbeeld 40% kans op regen? Dan betekent dat: op 4 van de 10 vergelijkbare dagen in het verleden viel er daadwerkelijk neerslag. Het is geen gokje, maar een inschatting op basis van modelberekeningen. En hoe hoger dat percentage, hoe groter de kans dat het ook echt nat wordt.

Waarom het weer (vooral lokaal!) blijft verrassen

Ondanks alle technologie blijft het weer een natuurverschijnsel met een eigen wil. Geen enkel model is feilloos. Kleine veranderingen in luchtdruk of windrichting kunnen grote gevolgen hebben, zeker in een land als Nederland waar zee, rivieren en open vlaktes allemaal invloed uitoefenen. Dat verklaart waarom het soms ineens hard begint te regenen terwijl je app nog droog weer beloofde – of andersom.

Toch is de betrouwbaarheid van de meeste apps de afgelopen jaren sterk toegenomen. Snellere computers, betere satellietbeelden en geavanceerdere modellen zorgen ervoor dat de inschattingen steeds dichter bij de werkelijkheid komen. Maar honderd procent garantie biedt geen enkele app, en dat is misschien maar goed ook: want we moeten natuurlijk wel íéts hebben om over te klagen, toch?

Regen én harde wind?

Kijk voor stormparaplu's