ID.nl logo
Rommeltje van gemaakt? Zo deel je je schijven overzichtelijk in
Huis

Rommeltje van gemaakt? Zo deel je je schijven overzichtelijk in

De opslagruimte in onze computers en laptops worden steeds groter. Heel fijn natuurlijk, maar hoe zorg je ervoor dat je je bestanden geordend houdt? Schijfpartities maken, losse schijven koppelen, mappen maken of gewoon een goede lokale zoekmachine: er zijn verschillende manieren om opgeruimd te blijven en je bestanden en mappen snel te vinden als je ze nodig hebt.

We hebben steeds meer data die we op onze computer opslaan. Om later nog iets terug te kunnen vinden, is het van belang om het overzicht te behouden. Daar zijn verschillende manieren voor; welke past het beste bij jou?

Met partities breng je meer ordening aan op de schijf. Een partitie gedraagt zich op hoofdlijnen hetzelfde als een aparte schijf: Windows kent er een schijfletter aan toe en de inhoud is gescheiden van de rest van de harde schijf. Een schijf kan meerdere partities bevatten en elke partitie kan eigen kenmerken hebben. Computerfabrikanten maken vaak verborgen partities waarop zij de originele installatiebestanden van het besturingssysteem zetten. Heb je problemen met de computer en maak je gebruik van systeemprogramma’s (bijvoorbeeld om de computer te herstellen naar de fabrieksinstellingen), dan is de kans groot dat die een verborgen systeempartitie gebruiken.

First things first Uiteraard zorg je altijd voor een recente reservekopie van je kostbare bestanden en mappen, vooral als je aan de slag gaat met het ordenen of opschonen van de schijf. Bewaar de back-up bij voorkeur op een externe schijf of usb-stick, een NAS of maak gebruik van een online opslagdienst zoals Dropbox of OneDrive.

Met het ingebouwde Systeembeheer maak je de indeling van de schijf. In het startmenu typ je Diskmgmt.msc en druk je op Enter. Bovenin het venster van Schijfbeheer zijn de volumes van het systeem zichtbaar. Volumes kunnen fysieke schijven zijn, maar ook partities. In dit venster vind je ook verborgen (systeem)partities, waarover je eerder hebt gelezen. Zodra je op een volume klikt, wordt deze gemarkeerd in de tweede helft van het venster. Klik bijvoorbeeld op de C-schijf: onderin lees je dat het om de primaire schijf gaat, of deze is versleuteld en wat de status is (zoals In orde). Ook lees je of het hier om het gedeelte van de schijf gaat waarvan wordt opgestart.

Geen geduld meer met je computer?

Een (externe) ssd kan razendsnel je bestanden openen en opslaan

Aanpassen

Je gebruikt Schijfbeheer onder andere om nieuwe partities op de schijf te maken, al moet er wel voldoende vrije ruimte zijn. Zo kun je een partitie maken die je gebruikt voor de opslag van persoonlijke bestanden. Je houdt de data hiermee gescheiden van andere onderdelen, bijvoorbeeld een partitie met het besturingssysteem.

Klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt indelen en kies Volume verkleinen. De ruimte die we hiermee vrijmaken, is bedoeld voor de nieuwe partitie. Lees bij Hoeveelheid beschikbare ruimte voor verkleinen hoeveel ruimte beschikbaar is. Geef aan hoeveel MB van de schijf mag worden gebruikt voor de nieuwe partitie. Controleer de waarde bij Totale grootte na verkleinen en Klik op Verkleinen.

De ruimte is vrijgekomen en wordt aangegeven als Niet-toegewezen ruimte. Je kunt deze ruimte benutten voor het maken van een of meerdere partities. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Nieuw eenvoudig volume. Geef aan hoe groot de partitie mag worden. Maak je slechts één partitie, dan benut je uiteraard de volledige ruimte. Elke partitie heeft een eigen schijfletter, vergelijkbaar met een fysieke schijf. Geef de gewenste schijfletter op.

Formatteren

Net als bij een nieuwe harde schijf, is het bij een nieuwe partitie nodig om deze te formatteren. Pas hierna is de partitie klaar voor gebruik. Kies voor Dit volume op basis van de volgende instellingen formatteren. We kiezen voor NTFS, de standaardbestandsindeling van Windows. Geef de partitie een naam bij Volumenaam, bijvoorbeeld Archief. Kies voor Snelformatteren en klik op Volgende. De partitie is klaar voor gebruik. Heb je nog niet-toegewezen ruimte overgehouden voor het maken van andere partities, dan volg je dezelfde stappen om ook hier partities van te maken.

Schijfletters aanpassen Bij een geordende omgeving hoort ook een slim gebruik van schijfletters. Heb je een partitie een letter toegekend, maar ben je uiteindelijk niet tevreden? Open Schijfbeheer en zoek de partitie op. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Stationsletter en paden wijzigen. Klik op de letter, kies Wijzigen en selecteer de gewenste bij Deze stationsletter toewijzen. Bevestig met een klik op OK. Het resultaat is direct zichtbaar, bijvoorbeeld in Verkenner.

Meer indelingsmogelijkheden

Hoewel Schijfbeheer zich prima leent voor eenvoudige schijfindeling, heeft het geen geavanceerde functies, bijvoorbeeld voor als je een bestandssysteem wilt omzetten naar een ander bestandssysteem. Goed voorbeeld hiervan is een eventuele overstap van FAT naar NTFS. Met een gratis tool als MiniTool Partition Wizard Free heb je meer mogelijkheden. Haal het programma binnen en let op dat je bij het installeren kiest voor Continue installing free edition en geen andere aangeboden programma’s mee-installeert.

Op het tabblad Partition Management vind je de belangrijkste functies. Links in het venster zijn de opties ondergebracht, terwijl je rechts een overzicht van de volumes aantreft. Vooral de opties in de sectie Change Partition (links in het venster) zijn interessant voor het ordenen van de schijf.

Heb je een bestaand volume en wil je hierin partities aanbrengen? Via de optie Split Partition kun je een bestaande partitie in meerdere segmenten verdelen en hiermee meerdere partities maken. Een nieuw venster wordt geopend. Gebruik de schuifregelaar om de gewenste grootte aan te geven. In plaats hiervan kun je ook de directe waarden opgeven, in het onderste gedeelte van het venster. Klik op OK. Je keert terug naar het hoofdvenster, waarin je de wijziging controleert. Ben je tevreden: klik op Apply. Nu pas wordt de wijziging doorgevoerd. Of klik op Undo als je de partities intact wilt houden.

Partities koppelen

Heb je in het verleden partities gemaakt en wil je juist terug naar een eenvoudiger indeling met minder partities? Met Partition Wizard kun je bestaande partities met elkaar samenvoegen. Kies links in het venster voor Merge Partition. Deze functie werkt alleen met NTFS-partities. Maak je nog gebruik van FAT-partities, dan zet je die eerst om naar NTFS, waarna je ze alsnog met elkaar kunt samenvoegen.

Selecteer de eerste partitie die je wilt samenvoegen en klik op Next. Kies hierna de volgende partitie die je wilt koppelen aan de eerste. Voor de overzichtelijkheid wordt de inhoud van de tweede partitie naar een eigen map gekopieerd, die vervolgens op de eerste partitie wordt geplaatst. Onder in het venster geef je in het daarvoor bestemde vak de gewenste bestandsnaam op. Klik op Finish.

Alles veiligstellen

Een back-up is alleen nuttig als deze recent gemaakt. Zorg dat je het maken van back-ups automatiseert, zodat je altijd over een reservekopie beschikt. Met GoodSync maak je automatisch een back-up van verschillende mappen. De software onderscheidt zich vooral op het gebied van ondersteunde diensten.

Zo kun je met GoodSync automatisch een back-up maken van je cloudopslag naar de lokale NAS. Stel bijvoorbeeld in dat elke zondag een back-up van Google Drive, Dropbox of OneDrive naar de lokale NAS moet worden gekopieerd. Of een synchronisatie tussen twee cloudaccounts.

GoodSync ondersteunt verschillende NAS-fabrikanten, waaronder Western Digital, Synology en QNAP. De gratis versie ondersteunt maximaal drie back-uptaken en honderd bestanden. Is dat te weinig, dan schakel je over op de betaalde variant.

Klik in GoodSync op New Job. Geef de taak een naam en kies het taaktype. Bij Backup worden items één kant uit gekopieerd: bijvoorbeeld van cloud naar NAS. Bij Synchronize worden de veranderingen op beide locaties uitgevoerd, zodat de inhoud op elk moment identiek is. Klik op OK. In het hoofdvenster klik je op de linkermap. Selecteer de eerste locatie, bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Volg de stappen van de wizard om een verbinding met de dienst te maken. Herhaal deze stappen voor de tweede map.

Om de sessie later te starten, klik je met de rechtermuisknop op de taak (links in het venster) en kies je voor Analyze and Sync.

OneDrive onder de knie

Gebruik je OneDrive voor de opslag van je bestanden? Je hoeft niet per se alle bestanden zowel lokaal als online op te slaan. Heb je bijvoorbeeld ruimtegebrek op de lokale schijf, dan kun je ervoor kiezen om een deel van je bestanden alleen online beschikbaar te maken. De bestanden worden dan alleen in de cloud opgeslagen en niet meer lokaal. Dat scheelt ruimte.

In Verkenner blijf je alle bestanden netjes zien, ook als ze alleen online beschikbaar zijn. Zodra je het bestand opent, haalt OneDrive het bestand op de achtergrond snel binnen en wordt het geopend. Uiteraard moet de computer dan online zijn. Je bepaalt zelf welke mappen alleen online worden opgeslagen.

Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van OneDrive in de taakbalk van Windows en klik op het tandwiel rechtsboven in het venster. In de sectie Synchroniseren en back-up klik je op Geavanceerde instellingen. Zet bij Bestanden op aanvraag de schuif op Aan.

Hierna bepaal je welke mappen altijd of alleen op aanvraag beschikbaar zijn. Open Verkenner (tip: gebruik Windows-toets+E) en blader naar de OneDrive-map. Klik met de rechtermuisknop op de map die je altijd lokaal beschikbaar wilt hebben, bijvoorbeeld omdat je eraan wilt werken tijdens een vliegreis en dan niet online bent. Kies Altijd bewaren op dit apparaat.

Andersom kan ook: een lokale map alleen online beschikbaar maken, zodat deze geen ruimte meer inneemt. Klik erop met de rechtermuisknop en kies Ruimte vrijmaken.

OneDrive als extra schijf Gebruik je OneDrive ook voor het archiveren van bestanden, die je verder niet op dagelijkse basis gebruikt? Je hoeft niet alle OneDrive-mappen zichtbaar te maken in Verkenner. Je zorgt hiermee voor een overzichtelijkere werkomgeving.

Open de instellingen van OneDrive en ga naar de sectie Account. Klik op Mappen kiezen. Een overzicht van alle OneDrive-mappen en -bestanden verschijnt. Haal de vinkjes weg bij de items die je niet meer zichtbaar wilt maken op de computer. OneDrive verwijdert ze vervolgens uit Verkenner. De bestanden blijven uiteraard nog wel bewaard in de OneDrive-account: je kunt ze bijvoorbeeld via de webomgeving van OneDrive alsnog benaderen.

Vergrendelde bestanden de baas

Ben je de computer aan het opschonen en opnieuw indelen, maar lukt het niet om een specifiek bestand of map te verwijderen? Als een item ‘in gebruik is’, is Windows weinig flexibel. Een vergrendeld bestand wordt mogelijk gegijzeld door een programma of een proces.

Heb je alle programma’s gesloten en kun je het item alsnog niet verwijderen? Met het programma LockHunter spoor je snel op wie de boosdoener is en kun je het bestand alsnog opruimen. Ga je met het programma aan de slag, let dan op dat je tijdens de installatie ervan de andere ongevraagde programma’s niet mee-installeert.

Na installatie klik je met de rechtermuisknop op het vergrendelde bestand. Kies What’s locking this file en ontdek welk programma of proces het bestand vergrendelt. Om het bestand te verwijderen, klik je erop met de rechtermuisknop en kies je Delete At Next System Restart. Je kunt LockHunter ook gebruiken om een dwarsliggend bestand een andere naam te geven (Unlock & Rename) of te kopiëren naar een andere map (Unlock & Copy).

Bestanden ontdubbelen

In de loop van de tijd zijn er mogelijk dubbele bestanden ontstaan op de computer. Bijvoorbeeld een map met foto’s die tweemaal is gekopieerd of gesynchroniseerd. Of identieke Word-documenten die op twee locaties staan. Het opzoeken en ontdubbelen van de schijf is tijdrovend. Toch is het belangrijk voor een geordende werkomgeving. Je kunt hiervoor gebruikmaken van Duplicate Cleaner. Het programma is opgebouwd uit een aantal tabbladen.

Op het tabblad Zoekcriteria bepaal je naar welke bestanden je op zoek wilt gaan en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Bijvoorbeeld Dezelfde bestandsnaam of Dezelfde mapnaam. Duplicate Cleaner heeft een aantal aparte modi, bedoeld voor specifieke bestanden. Zo is er een Afbeeldingenmodus, Muziekmodus en Videomodus. Juist van dit type bestanden zijn vaak duplicaten aanwezig. Bepaal ook hier de voorwaarden.

Op het tabblad Scanlocatie geef je aan waar Duplicate Cleaner op zoek moet gaan. Kies tot slot voor het tabblad Scan starten. In het resultatenvenster zie je welke bestanden en mappen dubbel voorkomen en kun je ze verwijderen.

Snel je bestanden vinden

De ingebouwde zoekmachine van Windows is vooral de afgelopen edities een stuk bruikbaarder geworden. Toch is de zoekfunctie niet altijd even behulpzaam als je op zoek bent naar een specifiek bestand of map. De makers van het gratis Everything pakken het anders aan.

In tegenstelling tot de ingebouwde zoekfunctie van Windows, indexeert Everything alle items op de harde schijf. Zo weet je zeker dat je daadwerkelijke alle resultaten te zien krijgt bij elke zoekactie. Het programma is bijzonder compact. Er is zelfs een versie beschikbaar die je niet hoeft te installeren.

Everything toont alle bestanden zodra je het venster opent. Door de zoekterm te typen, worden de zoekresultaten verder verfijnd.

Zoeken 2.0

Wil je de ingebouwde zoekfunctie van Windows toch een kans geven? Je kunt de bruikbaarheid van Windows Zoeken verbeteren: open het startmenu en typ Indexeringsopties. Werp een blik boven in het scherm: hier lees je hoeveel items zijn geïndexeerd en of het indexeren is voltooid. In het vak eronder zie je welke locaties door Windows worden geïndexeerd en daarmee doorzoekbaar zijn. Klik op Wijzigen. Geef aan welke locaties je ook wilt indexeren, bijvoorbeeld een externe schijf of zelf gemaakte partities. Klik op Alle locaties weergeven als Windows niet alle locaties toont.

Keer hierna terug naar het hoofdvenster en klik op Geavanceerd. Hier kun je onder meer opgeven dat je versleutelde bestanden ook gewoon wilt indexeren. Op het tabblad Bestandstypen geef je aan welke bestandsformaten doorzoekbaar moeten zijn.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube