ID.nl logo
Checklist: Welke tablet past bij mij?
© PXimport
Huis

Checklist: Welke tablet past bij mij?

Vandaag de dag bestaan er een heleboel tablets en omdat ze niet alleen lekker handzaam maar ook zeer krachtig zijn, worden ze voor van alles en nog wat gebruikt. Welke tablets zijn er allemaal en waar moet je op letten als je er eentje gaat kopen?

Tip 01: Onderweg of op locatie

Tablets zijn niet alleen handzame mini-computers, ze zijn tegenwoordig ook zeer krachtig en daarom ontzettend veelzijdig. Behalve thuis of op het werk, zijn ze ook ideaal voor onderweg. Alleen al omdat het riante beeldscherm zo prettig werkt, in tegenstelling tot het kleinere scherm van een smartphone.

Tablets bestaan in verschillende formaten. Voor onderweg zijn vooral kleinere tablets ideaal omdat je ze zo gemakkelijk bij je steekt en het gewicht lager is. Een tablet van rond de zeven of acht inch past vaak zelfs prima in een wat ruimere jaszak. Wordt een tablet vooral thuis of op kantoor gebruikt, dan mag deze best wat forser zijn. Je hoeft er dan immers amper mee rond te lopen.

Het verschil tussen een acht en een tien inch tablet lijkt in cijfers misschien klein, maar in formaat en gewicht scheelt het aanzienlijk. Kun je nagaan hoe lijvig een tablet van twaalf inch is. Ga je op pad en heb je toch een (schouder)tas bij je, dan is het minder lastig om een grotere tablet mee te nemen.

©PXimport

Tip 01 Tablets bestaan in allerlei maten, hier een iPad van 9,7 inch en die van 7,9 inch.

Tip 02: Televisiekijken

Het formaat van tablets is niet alleen van invloed op het meeneem-gemak, maar bepaalt uiteraard ook de schermgrootte. Zijn je ogen wat minder goed aan het worden en grijp je steeds vaker naar een leesbril, dan kijk en lees je meer ontspannen op een groter scherm. Met een kleine tablet moet jij je misschien net wat teveel inspannen en dat gaat ten koste van het lees- en kijkplezier.

Daarnaast maakt het uit wat je met je tablet wilt gaan doen. Ben je helemaal weg van films, dan ga je veel meer in het verhaal op als het beeld lekker groot is. Films zijn niet voor niets gemaakt voor een groot doek of televisiescherm. Wil je gezellig samen naar een film kijken, dan is een groot scherm ook aan te raden. Tenzij je juist heel dicht op elkaar wilt kruipen. Steeds vaker kunnen we met een tablet televisiekijken. Dat kan dan door het hele huis, super makkelijk.

Ook heb je zo geen enkele last van huisgenoten die per se ergens anders naar willen kijken. Televisiekijken met je tablet kan tegenwoordig niet alleen achteraf via websites zoals www.uitzendinggemist.nl, maar steeds vaker ook live als extra dienst bij digitale televisie.

©PXimport

Tip 02 Televisiekijken op een tablet wordt steeds makkelijker en populairder.

Tip 03: Snelheid

Je hebt snelle maar ook minder snelle tablets. Snelheid is zeker niet altijd belangrijk. Gebruik je een tablet vrijwel alleen om je mail te lezen, wat op websites rond te neuzen en zo nu en dan een handleiding of boek te lezen? Dan heb je echt geen snelheidsmonster nodig.

Omdat tablets elk jaar sneller worden, kun je dan gerust voor een wat ouder model kiezen. Een oudere generatie is niet alleen iets langzamer, maar vooral ook een stuk goedkoper. Vaak worden ze met fikse kortingen of zelfs voor een zacht prijsje aangeboden. Dat is mooi meegenomen als je een budgetoplossing zoekt. Een voorbeeld. Ook al heeft Apple vorig jaar de iPad Air gelanceerd, de iPad 2 is nog steeds te koop. Dit model is al wat jaartjes oud en zeker niet de snelste, maar nog steeds een prima tablet die nog wel een hele tijd meekan.

Gebruik je een tablet echter om te gamen, dan heb je juist wel een snelle nodig. We hebben het dan natuurlijk niet over kaart- of woordspelletjes, maar games met snelle actie en spectaculaire graphics. Dan kun je je beter richten op een recente tablet met snelle processor voor een vloeiende spelervaring.

©PXimport

Tip 03 Voor licht werk volstaat een langzamere of oudere tablet prima.

Tip 04: Platform

Heb je een smartphone? Dan weet je ongetwijfeld dat er verschillende besturingssystemen voor mobiele apparaten bestaan. Android (van Google), Windows en natuurlijk iOS (Apple). Kijk je rond voor een tablet, dan kan het slim zijn om voor hetzelfde platform als je mobiele telefoon te kiezen. Je hebt dan niet alleen dezelfde 'look and feel', maar vaak hoef je een app dan maar eenmalig aan te schaffen, waarna je hem zowel op je smartphone als je tablet mag gebruiken.

Daar is je portemonnee weer blij mee. Ook zijn er apps die instellingen en gegevens kunnen synchroniseren, zodat je beide apparaten willekeurig door elkaar kunt gebruiken en toch altijd alle gegevens hebt. Dat is een groot voordeel.

Verder kun je contactgegevens, afspraken, notities en zelfs documenten gemakkelijker uitwisselen. Voor Apple en Android bestaan verreweg de meeste apps. Bij Windows is het assortiment helaas nog steeds een stuk beperkter. Gebruik je jouw smartphone voor heel andere dingen dan je tablet, dan kan het voordelen hebben om voor een ander platform te kiezen. Misschien bestaan er wel betere of mooiere apps voor.

©PXimport

Tip 04 Wil je dezelfde 'look and feel' als op je smartphone of mag het afwijken?

Tip 05: Open of gesloten

De tablets van Apple zijn nogal gesloten. Communiceren met andere apparaten (zoals camera's, externe schijven en usb-sticks) is hierdoor wat lastiger. Een iPad communiceert juist wel zeer gemakkelijk met andere Apple-apparaten, zoals een iPhone en uiteraard de Mac. Ook met een Windows-pc is uitwisselen van gegevens trouwens heel goed te doen. Wil je een geheugenkaartje lezen of je camera aan een iPad koppelen, dan heb je altijd een extra accessoire nodig.

Ook om foto's of een film op je televisie te bekijken is een extra stekkertje of een ander apparaat van Apple nodig, de Apple TV. Bestanden even overzetten van of naar een extern opslagmedium zit er helaas niet in, al hebben sommige fabrikanten hier wel wat slimme trucs voor bedacht. Daarmee vergeleken zijn tablets die op Android of Windows draaien een stuk opener.

Er zit meestal een HDMI-poort op, zodat je de tablet prima aan een beeldscherm of televisie kunt koppelen. Je hebt alleen het juiste kabeltje en eventueel een verloopstekker nodig. Ook een usb-poort ontbreekt bij Android zelden. Camera's en opslagapparaten zijn daarom in de meeste gevallen snel te benaderen.

©PXimport

Tip 05 Een microSD-kaartje wordt op Android-apparaten vaak gebruikt voor extra opslagmogelijkheden.

Tip 06: Opslagruimte

Het is altijd lastig om in te schatten hoeveel opslagruimte je nodig hebt. Je wilt lang plezier hebben van je tablet en zeker niet na een paar maanden of een jaar al tegen geheugenproblemen aanlopen.

Kijk je graag films, heb je een mooie muziekverzameling, fotografeer je alles wat los en vast zit of lees je rijk geïllustreerde boeken? Dan heb je een tablet met een ruime hoeveelheid geheugen nodig. Kies dan zeker niet het instapmodel, want dan zit hij zo vol. Een Android-tablet heeft gelukkig meestal ook nog een sleuf waarin een geheugenkaartje past. Dus raakt de interne opslag onverhoopt vol, dan plaats je er gewoon een microSD-kaartje in en kun je weer een tijd vooruit. Zo'n kaartje maakt het ook makkelijker om gegevens uit te wisselen met je computer, want ook die heeft vast wel een geheugenkaartlezer.

Lezen en schrijven gaat zo ook veel sneller dan wanneer je het via een usb-poort doet. De iPad kent helemaal geen uitbreidingsmogelijkheden. Je moet dus meteen een model met het door jou benodigde geheugen kopen. Kijk daarom altijd heel ver vooruit en koop liever een model met te veel dan met te weinig geheugen, als je het kunt veroorloven.

©PXimport

Tip 06 Zorg bij aanschaf dat je voldoende opslagruimte aan boord hebt.

Tip 07: Kleur en resolutie

Het scherm van een tablet is doorgaans prachtig om naar te kijken. Vroeger bestonden er budgetmodellen met sterk verouderde schermen, maar die sterven langzaam maar zeker uit. Gebruik je een tablet om foto's te bewerken, monteer je films of ben je kunstenaar en maak je illustraties, tekeningen of schilderijen? Dan is er goed nieuws, want daar bestaan prachtige apps voor.

Kies dan wel een snelle tablet, want het vergt nogal wat van de processor. Kies sowieso een tablet met een goede kleurweergave en een hoge resolutie. Daarop komen je artistieke inspanningen het beste tot hun recht. Wat kleuren en resolutie betreft, dat kun je alleen maar in het echt beoordelen. Koop een tablet daarom niet van een plaatje, maar probeer eerst een paar tablets uit in de winkel. Een hoge resolutie is ook fijn als je veel leest. De tekst lijkt soms net gedrukt. Je ziet geen enkele pixel meer.

©PXimport

Tip 07 Een goede kleurweergave en hoge resolutie zijn essentieel voor artwork, foto's en film.

Tip 08: Pennetje

Een tablet bedien je met je vingers. Lekker makkelijk, al wordt dat wel anders als je heel nauwkeurig moet werken of iets kleins wilt aantikken. Daar is handig op ingesprongen door een soort tekenpennen op de markt te brengen. Die hebben een kleine maar wel stompe rubberen punt. Bewerk je foto's of maak je een schets in een teken-app, dan is zo'n pennetje aan te raden.

Je koopt ze gewoon los, en ze werken op alle schermen. Het werkt prettiger en ook iets nauwkeuriger. Zo'n pen imiteert je vinger, dus je kunt er nog steeds niet pixel-precies mee werken. Er zijn ook fabrikanten die een speciale pen met hun tablets meeleveren. Dan werken pen en tablet nauw samen en daardoor is er wel secuur mee te werken. Een voorbeeld is de Samsung Galaxy Note (Android) en ASUS VivoTab Note (Windows). Super handig als je foto's bewerkt, maar vooral voor de creatievere geesten onder ons die zelf illustraties, tekeningen of schilderijen maken.

©PXimport

Tip 08 Met een pennetje kun je nauwkeuriger tekenen, schilderen of iets aantikken.

Tip 09: Internet

We doen steeds meer dingen via internet. Om met je tablet contact te leggen met de rest van de wereld, is het meestal nodig dat er een draadloos netwerk in de buurt is waar je verbinding mee kunt maken.

Ben je veel onderweg of kom je op plekken waar je geen toegang hebt tot het aanwezige draadloze netwerk, dan heeft een tablet die daarnaast ook via het mobiele datanetwerk kan communiceren de voorkeur. Anders heb je op veel plekken geen internet en kun je geen e-mail ontvangen en versturen, muziek of films streamen, websites raadplegen of online tegen anderen gamen.

Met de mogelijkheid tot een datanetwerk lijkt je tablet op een smartphone, behalve dat er geen belfunctie op zit. Je kunt alleen data versturen en ontvangen. Bellen via diensten zoals Skype of FaceTime kan dan natuurlijk wel (VoIP). Een tablet met zowel wifi als ondersteuning voor mobiele datanetwerken is wel een stukje duurder dan een model dat alleen wifi heeft. Aanvullend heb je een simkaartje nodig en dus zijn er (veelal maandelijkse) kosten aan verbonden.

Tip 10: Gps

Tablets hebben een lekker ruim scherm. Zeker vergeleken met smartphones. Ze zijn dan ook ideaal om kaartmateriaal op te bekijken. Er bestaan zowel wegenkaarten als apps waarin het terrein tot in detail in kaart is gebracht. Handig voor op vakantie, tijdens zakenreis, of gewoon zomaar ergens waar je minder goed bekend bent. Nu heeft niet elke tablet een ingebouwde gps.

Dan kun je wel mooi het kaartmateriaal zien, alleen zie je dan niet precies waar jij je bevindt. Als noodoplossing kun je in veel apps wel een straatnaam intikken voor een indicatie, maar ideaal is dat zeker niet. Handiger is het dan om voor een tablet met ingebouwde gps te kiezen. Ondersteunt jouw tablet het mobiele datanetwerk, dan is er meestal niets aan de hand. In dat geval zit er vrijwel altijd meteen ook een gps in het apparaat en kan jouw locatie prima bepaald worden.

Heb je gps, dan helpen de juiste apps op je tablet je ook om een vreemde omgeving te verkennen. Zo zoek je de beste restaurants en leukste winkels, of gebruik je je tablet om je auto of het station weer terug te vinden.

©PXimport

Tip 10 Een tablet met ingebouwde gps is een prima reishulp.

Tip 11: Camera

Maak je graag foto's en wil je ook later nog precies weten waar ze gemaakt zijn, dan komt de gps in je tablet weer prima van pas. De locatie wordt dan automatisch aan elk plaatje toegevoegd. Je kunt je foto's eventueel meteen met anderen delen als je continu een internetverbinding hebt. Wie graag fotografeert of filmt, is uiteraard beter af met een tablet waarin een goede camera zit.

Ook al wordt er veel meer met een smartphone gefotografeerd, in het straatbeeld zie je mensen steeds vaker een tablet omhoog houden om een mooi moment vast te leggen. Waarom ook niet, als je die tablet toch al bij je hebt. Foto's bewerken en films monteren gaat ook nog eens super makkelijk en veel nauwkeuriger dankzij het grote scherm. Het aantal megapixels van de camera is niet zo heel erg belangrijk. Liever zelfs iets minder megapixels dan je van een 'echte' gewone camera gewend bent, dat komt de beeldkwaliteit namelijk ten goede.

Je mag er gerust van uitgaan dat de tablets van gerenommeerde merken een prima beeldkwaliteit hebben. Althans, zolang er voldoende licht is. De beeldkwaliteit blijft nog steeds iets achter bij die van compactcamera's.

©PXimport

Tip 11 Fotograferen ook met een tablet.

Kooptips

De keuze moet nu iets gemakkelijker of in elk geval duidelijker geworden zijn. We geven tot slot nog drie kooptips.

iPad Air

Ben je veeleisend? De iPad met het Retina-scherm van tien inch is perfect voor foto's, films, televisie en hij is geschikt voor zeer krachtige en snelle apps zoals games. De resolutie van het scherm is zo hoog dat tekst eruitziet als drukwerk van topkwaliteit. Prijs vanaf 479 euro, www.apple.nl.

iPad mini met Retina-display

Als je vaak onderweg bent en ook veel van je tablet eist, dan kun je beter de nieuwste iPad mini kiezen. Met een Retina-scherm van bijna acht inch is dit de kleinere en tevens lichtere variant van de iPad Air. Kies je voor het model met mobiel netwerk, dan kun je altijd op internet. Prijs vanaf 509 euro, www.apple.nl.

Samsung Galaxy Note 10.1

Wil je minder gevangen zitten en gemakkelijk kunnen uitbreiden en uitwisselen, dan is de Android-tablet Samsung Galaxy Note 10.1 ideaal. Je kunt het opslaggeheugen uitbreiden met een microSD-kaartje tot 64 gigabyte. Het uitwisselen van gegevens kan eenvoudig via de usb-poort. Zelf foto's bewerken of artwork maken? Dan kun je je uitleveren met de S Pen. Prijs vanaf 599 euro, www.samsung.nl.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: