ID.nl logo
iPhone 6s (Plus) - Apple's beste smartphone ooit
© PXimport
Huis

iPhone 6s (Plus) - Apple's beste smartphone ooit

Zoals bij iedere s-serie, voert Apple met de iPhone 6s (en 6s Plus) weer een groot aantal updates onder de motorkap door. Zo is de iPhone 6s sneller, werkt de camera beter en beschikt het touchscreen over het zogenoemde 3D Touch. Maar is dit alles genoeg reden om over te stappen op de nieuwe iPhone? -

De iPhone 6s is qua uiterlijk amper te onderscheiden van de iPhone 6. Nog steeds heeft het toestel ronde hoeken, een aluminium behuizing, en die bekende witte strepen op de achterkant. Aan de voorkant zit de inmiddels beroemde home-knop, aan de zijkant zitten volumeknoppen en een aan/uit-knop. Lees ook: 12 briljante tips voor iOS 9.

De grootste vernieuwing aan het uiterlijk van het toestel is dat die nu in een andere kleur beschikbaar komt. Naast de standaard zilver, goud en spacegrijs-uitvoering is er ook een zalmroze toestel beschikbaar - niet de kleur die wij zouden kiezen, maar wel die we kregen van Apple.

iPhone 6s is stuk sneller

Het is vooral de binnenkant van de telefoon die hem een stuk beter maakt dan zijn voorganger. De processor is een heel stuk sneller, en dat is één van de dingen die direct opvalt. Apple zegt zelf dat het gaat om een versnelling van wel 30 procent ten opzichte van de iPhone 6, en hoewel we het niet hebben kunnen benchmarken is het duidelijk merkbaar dat de 6s veel sneller is.

Misschien heeft dat ook te maken met het verdubbelde werkgeheugen: Dat is nu van 1 GB naar 2 GB gegaan. Daardoor is het makkelijk schakelen tussen applicaties, en blijven meer apps op de achtergrond werken waardoor die sneller opstarten als je ze aanzet.

©PXimport

Naast de bekende kleuren is de nieuwe iPhone ook in het roze beschikbaar.

De vingerafdrukscanner die we al sinds de iPhone 5 in Apple-apparaten zien, zit ook in de 6s verwerkt in de homeknop. Die is in dit model aanzienlijk sneller - zo snel zelfs, dat je je notificaties amper kunt lezen wanneer je de telefoon met je duim aanzet. Een eerste-wereld-probleem, zullen we het maar noemen.

3D Touch

Is er dan helemaal niets revolutionair anders aan de 6s? Jawel. 3D Touch, dat eerst nog bekend stond als 'Force Touch', is een opvallende nieuwe functie in het scherm. Dat scherm is namelijk drukgevoelig, waardoor je er op meerdere manieren op kunt drukken. Naast de gewone tik en het lang ingedrukt houden, kun je ook extra hard op het scherm tikken.

Op die manier kun je verschillende acties uitvoeren door op verschillende manieren te tikken op het scherm. Klik je in Safari normaal op een link, dan opent er een nieuwe pagina. Druk je het scherm echter iets harder in, dan verschijnt er eerst een preview van het nieuwe tabblad zodat je weet of het wel de moeite waard is om te klikken. Dat werkt ook op het home-scherm, waar je met een camera-app bijvoorbeeld al een snelle selfie kunt maken voor je de app ook echt geopend hebt.

©PXimport

Qua design behoort de iPhone 6 nog altijd tot de mooiste toestellen van dit moment.

Wat 3D Touch doet, doet het bijzonder goed. De functie werkt altijd, herkent iedere aanraking perfect en voelt nooit alsof het 'in de weg' zit. De potentie van 3D Touch is enorm, en kan zorgen voor een grote verandering in hoe je je telefoon bedient.

Potentie van 3D Touch

We zeggen 'kan', want op dit moment is dat nog lang niet het geval. Er zijn namelijk nog maar weinig apps beschikbaar die 3D Touch gebruiken. Aanvankelijk waren het alleen de standaard-apps van Apple zelf (Safari, Foto's etc.), en inmiddels is er een handjevol apps zoals Facebook en, verrassend, WhatsApp, dat 3D Touch gebruikt. Maar tenzij je een erg grote Apple-fan bent die al het nieuws in de gaten houdt, weet je niet welke apps 3D Touch hebben.

Het hangt op dit moment erg af van de ontwikkelaars die aan de slag gaan met 3D Touch. Hoe meer apps er gebruik van gaan maken, des te groter is de kans op succes.

Helaas werkt 3D Touch niet meteen intuïtief, want je weet niet precies welke functies in een app het ondersteunen. Als je niet weet dat het er is, mis je het bovendien niet. De iPhone kan namelijk gewoon op de normale manier bediend worden.

©PXimport

3D Touch is een mooie toevoeging, waar we in de toekomst veel van verwachten. Maar nu nog niet.

Vertrouwd iOS 9

Standaard draait de iPhone 6s op iOS 9, en is inmiddels te updaten naar iOS 9.1. Je vindt in iOS 9.1 op de nieuwe iPhone echter weinig unieks dat je niet ook op andere iApparaten terugvindt. iOS 9 is wel het meest uitgebreide besturingssysteem tot nu toe, en werkt net zo intuïtief als altijd. Ja, sommige gebruikers vinden Android fijner en zouden nooit naar iOS overstappen - een keuze die vooral met smaak te maken heeft.

Eén opvallende feature, die overigens wel alleen in de nieuwe iPhone 6s zit, is dat Siri altijd aan staat. Je kunt de slimme assistent daarmee altijd oproepen door 'Hey Siri' te zeggen en zonder eerst de homeknop ingedrukt te houden. Als je veel van Siri gebruikmaakt, is het een prettige toevoeging, al vonden wij de home-knop ook al praktisch werken.

Een belangrijk punt waar de 6s achterblijft, of in ieder geval gelijk blijft, is de accuduur. Die is op papier een stuk beter dan zijn voorganger, maar door de krachtigere processor en het verdubbelde RAM haal je in de praktijk net zoveel uren uit je accu als je uit de iPhone 6 haalt.

Gelijke camera

Ook de camera van de iPhone is op papier een heel stuk beter dan de vorige telefoons, met 12 megapixels ten opzichte van 8. Een flinke verhoging, maar megapixels zeggen niet altijd alles. Dat blijkt uit het feit dat foto's niet significant beter zijn dan die van de iPhone 6. Ook niet persé slechter, maar we zagen met het blote oog geen heel groot verschil tussen de oude en de nieuwe camera.

Wel nieuw zijn een aantal extra functies in de app, zoals het filmen van 4k-beelden waar je in de praktijk niet heel veel aan hebt (er zijn nog maar weinig 4k-tv's op de markt), maar die er wel voor zorgt dat je geheugen binnen de kortste keren bomvol staat. De iPhone 6s Plus heeft wel een belangrijke nieuwe toevoeging in de cameralens: optische beeldstabilisatie. Waarom dit niet in de iPhone 6s is verwerkt is ook voor ons volstrekt onduidelijk - een gemiste kans. Met de iPhone 6s Plus kan je aanzienlijk mooiere video's schieten dan de 'gewone' iPhone 6, en ook biedt de langere sluitertijd interessante opties voor de iPhone-fotograaf.

©PXimport

De 6s Plus heeft een aanzienlijk betere lens dan zijn kleine broertje.

Live Foto's maken

Live Foto's is een leuke functie in de Foto's-app waarbij alle foto's automatisch een soort gif'je of kort filmpje worden. De camera maakt namelijk anderhalve seconde vóór en anderhalve seconde ná je een foto al een opname. Daardoor krijg je in de Foto's-app de normale foto te zien die je hebt gemaakt, maar kun je door erop te klikken een kort filmpje zien.

Dat klinkt niet spannend, maar het geeft een compleet nieuwe dimensie aan foto's. Die worden er levendiger van, spreken meer tot de verbeelding, zonder dat het filmpjes worden. We zullen niet zover gaan door het een nieuwe fotografische revolutie te noemen, maar als je het hebt over innovatie in fotografie is dit wel één van de meest spannende ontwikkelingen die we recent hebben gezien.

©PXimport

Onder normale omstandigheden is er weinig verschil in fotokwaliteit te zien.

Weinig opslagruimte

Een notoir kritiekpunt op oude iPhones was altijd de opslagruimte, en om onbegrijpelijke redenen is dat in de iPhone 6s niet anders. Je komt anno 2015 niet meer weg met slechts 16 GB, maar dat is wel de opslagruimte van het instapmodel. En nee, net zoals in oudere iPhones is ook de 6s niet uit te breiden met (micro-)sd. Als je daarom de goedkoopste iPhone van 16 GB haalt, hou er dan rekening mee dat dat vol staat voor je het doorhebt en dat je dus moet betalen voor cloud-opslag via bijvoorbeeld iCloud of Dropbox.

Je kunt ook kiezen voor de iPhone 6s met 64 GB of zelfs 128 GB - maar let op dat dat respectievelijk 100 en 200 euro duurder is. Laat je dus niet misleiden door de prijs van de goedkoopste iPhone met 16 GB, want er is geen enkele reden die te kopen.

Conclusie

De voordelen, zoals 3D Touch en de merkbaar snellere processor, maken de iPhone 6s tot een geweldig toestel. Niet alles aan het toestel is perfect: vooral de matige opslagruimte van 16 GB valt tegen, en de accuduur is praktisch hetzelfde als in de iPhone 6. Maar dat mag geen naam hebben. Apple-fans willen deze telefoon toch wel hebben. En terecht. Op dit moment zijn er weinig telefoons te krijgen die zo goed zijn als de iPhone 6s. Heb je echter al een iPhone 6, dan is er vrij weinig reden om te upgraden. De iPhone 6s is namelijk prijzig, en hoewel het toestel op praktisch alle punten beter is dan zijn voorganger, willen we de upgrade niet essentieel noemen.

Fantastisch
Conclusie

iPhone 6s en iPhone 6s Plus --------------------------- **Besturingssysteem:** iOS 9.1 **Kleuren:** Zilver, goud, spacegrijs, rozégoud **Beeldscherm:** 4.7" (of 5,5" voor 6s Plus) met 3D Touch **Resolutie:** 1334 x 750 pixels (1920 x 1080 voor 6s Plus) **Processor:** Apple A9 (dualcore 1,84 GHz) **Werkgeheugen:** 2 GB **Connectiviteit** NFC, bluetooth 4.2, 802.11a/b/g/n/ac wifi, 4G **Accu:** 1,715 mAh (of 2750 mAh in 6s Plus) **Geheugen:** 16, 64 of 128 GB **Camera achter:** 12 megapixels **Camera voor:** 5 megapixels **Website:** [Apple.com](http://www.apple.com/nl/)

Plus- en minpunten
  • Design
  • Razendsnel
  • Camera
  • Potentie 3D Touch
  • 16 GB variant
  • Batterij iPhone 6s
  • Prijs
▼ Volgende artikel
Films, muziek en meer: beheer al je media met Kodi
© JuanCi Studio - stock.adobe.com
Huis

Films, muziek en meer: beheer al je media met Kodi

We tonen hoe je met het gratis mediacenter Kodi allerlei media uit verschillende bronnen kunt afspelen. Je leert hoe je de app installeert en configureert, hoe je media streamt (inclusief content van streamingdiensten), en hoe je add-ons en skins toevoegt.

In dit artikel laten we zien hoe je Kodi installeert, configureert en gebruikt om je mediabestanden te beheren en te streamen:

  • Installeer Kodi op Android, Windows, of Raspberry Pi en stel de interface naar wens in
  • Voeg mediabestanden toe, zowel lokaal als via een NAS
  • Stream films en muziek via DLNA, Chromecast, of HDMI
  • Installeer add-ons voor extra functies, zoals SoundCloud, Netflix en Disney+

Lees ook: Review Google TV Streamer – Basale upgrade in een slanke jas

Heb je een grote collectie foto’s, muziek en/of films, dan is Kodi een handig gratis opensource-platform. Het biedt diverse voordelen ten opzichte van andere media-apps. Om te beginnen is Kodi veelzijdig: het ondersteunt talrijke bestandsformaten en biedt uitgebreide opties voor het organiseren en afspelen van media.

Alles is vanuit één interface te bedienen, dus je hebt geen aparte apps nodig voor verschillende mediabestanden. Je kunt ook het uiterlijk aanpassen met skins en via talrijke add-ons kun je de functionaliteit verder uitbreiden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ondertitels, weerinformatie en zelfs streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video direct in Kodi te gebruiken.

Kodi is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en Raspberry Pi. Soms is het zelfs vooraf geïnstalleerd op goedkope Android TV-kastjes (mogelijk onder de oorspronkelijke naam XBMC), zodat je media op meerdere apparaten kunt bekijken. Je kunt Kodi via Docker bijvoorbeeld ook nog op een NAS installeren.

Kodi-alternatieven

Kodi is een van de bekendste mediacenter-apps, maar er zijn andere opties zoals Plex, Emby, Jellyfin en Stremio.

  • Plex is gebruiksvriendelijker en biedt cloudopslag, handig voor streaming, maar is minder aanpasbaar en heeft functies achter een betaalmuur.
  • Emby biedt meer controle dan Plex, maar vereist, net als Kodi, meer configuratie. Het freemium-model is helaas minder geschikt voor wie alles gratis wil.
  • Jellyfin is gratis en opensource met focus op privacy en lokale opslag, maar vereist wat meer technische kennis.
  • Stremio ten slotte is goed in het integreren van streamingdiensten met add-ons, maar is minder flexibel voor lokale media.

Kortom, Kodi is alles bij elkaar de veelzijdigste optie, vooral voor lokale media, maar vereist iets meer configuratie.

Het Jellyfin-dashboard (geïnstalleerd via Docker op een NAS).

Installatie

Het begint uiteraard met de installatie van Kodi zelf. We laten zien hoe je dit doet op Android als mobiele app en op Windows als desktopapplicatie. In het kader ‘Kodi op een Raspberry Pi’ bespreken we kort de installatie op Raspberry Pi.

Op Android is de installatie eenvoudig: download de officiële Kodi-app via Google Play Store en installeer deze met de knop Installeren. Open de app, tik op continue, geef de toestemming voor Tijdens gebruik van app en schakel de optie Toegang geven om alle bestanden te beheren in. Kodi is nu bijna klaar voor gebruik.

Op Windows ga je naar www.kodi.tv, klik je op Windows en dan op Installer (64BIT), tenzij je met een oudere 32bit-versie van Windows werkt. Dubbelklik op het gedownloade exe-bestand om de installatie te starten en klik op achtereenvolgend op Ja / Next / I Agree / Next (2x) / Install / Finish. Als de firewall vraagt om toegang tot het netwerk, klik je op Toestaan. Ook hier is Kodi bijna klaar voor gebruik.

Het initiële startscherm van Kodi op Android, nagenoeg gelijk aan het startscherm op Windows.

Kodi op een Raspberry Pi

Kodi installeer je eenvoudig op een Raspberry Pi, bij voorkeur model 4 of 5 voor Full HD. Dit gaat het makkelijkst met LibreELEC of OSMC, besturingssystemen die hiervoor zijn ontworpen. We laten kort zien hoe je dit doet met LibreELEC. Download de LibreELEC USB-SD Creator, installeer en start het programma. Selecteer je Raspberry Pi-model bij Kies versie en klik op Download. Kies vervolgens de microSD-kaart voor de installatie en klik op de knop Schrijf om het image op het microSD-kaartje te zetten. Als alternatief kun je ook een tool als Win32 Disk Imager gebruiken om de image naar de kaart over te zetten.

Plaats vervolgens het microSD-kaartje in je Raspberry Pi, sluit deze via HDMI aan op je tv en zorg voor een internetverbinding. Zet de Pi aan en volg de stappen in de set-upwizard. Zodra LibreELEC is gestart, kom je in de Kodi-interface en kun je mediabronnen toevoegen, instellingen aanpassen en add-ons installeren.

Met LibreELEC USB-SD Creator draait Kodi in een paar klikken op je Raspberry Pi.

Snelle aanpassingen

Je merkt dat de Kodi-interface schermvullend is. Vind je dit vervelend, klik dan op het tandwielpictogram Settings, kies System, open Display en stel de optie Display mode in op Windowed in plaats van Full screen. Via de rechtermuisknop (in Windows) of door naar rechts te vegen (in Android) keer je terug naar het vorige scherm.

Om de interfacetaal te wijzigen, ga je opnieuw naar Settings en kies je Interface. Bij Regional kun je onder meer de taal op Dutch instellen. We gaan hier verder uit van een Nederlandstalige interface.

Nederlands bekt misschien iets beter.

Media toevoegen

Bij de eerste keer opstarten laat Kodi weten dat je mediabibliotheek leeg is. Dat klopt natuurlijk, want zonder media heb je weinig aan een mediacenter. Op een pc gebruik je waarschijnlijk vooral lokale bronnen, maar op een smartphone of ander apparaat verwijs je wellicht liever naar een netwerkbron, zoals gedeelde mappen op je NAS.

In het hoofdmenu vind je de nodige rubrieken, zoals Speelfilms, Series, Muziek, Muziekvideo’s, TV en Radio. We nemen Speelfilms als voorbeeld. Klik op Bestanden / +Toevoegen video’s / Bladeren. De beschikbare locaties worden opgesomd. Selecteer een geschikte map en kies OK. Voer eventueel een andere naam in voor de locatie en druk op OK. Via Voeg toe kun je direct extra locaties toevoegen.

In de locatielijst zie je onder meer Netwerkbestanden (NFS) en Windowsnetwerk (SMB) (zie ook kader ‘Bestanden delen’).

Kodi voorziet al in een aantal typische mediarubrieken.

Bestanden delen

Als je media aan Kodi wilt toevoegen die zich in gedeelde bestanden bevinden, zoals op een netwerk-pc of NAS, gebruik je bij Windows standaard het SMB-protocol (Server Message Block). Op Linux-gebaseerde systemen en Raspberry Pi’s presteert het NFS-protocol (Network File System) vaak beter.

Op een NAS zijn meestal beide protocollen beschikbaar, maar controleer wel of ze zijn ingeschakeld. Op een Synology-NAS open je hiervoor het Configuratiescherm van DSM en ga je naar Bestandsservices. Vink bij SMB de optie SMB-service inschakelen aan. Doe hetzelfde voor NFS via NFS-service inschakelen. Stel daarna de toegangsrechten in voor de gedeelde mappen: klik op Bewerken en open het tabblad Machtigingen (voor SMB) of NFS-machtigingen (voor NFS) om de juiste rechten toe te wijzen.

Wil je gedeelde mappen op je NAS bereiken, controleer dan de protocollen en machtigingen.

Media definiëren

Na je bevestiging met OK opent het venster Inhoud toewijzen, waar je opties hebt voor de gekozen mediamap. Klik naast Deze map op Geen om het inhoudstype te bepalen. Kies bijvoorbeeld Speelfilms en selecteer dan een informatieleverancier, zoals The Movie Database Python. Hier vind je ook opties als Ook onderliggende mappen scannen (die wil je meestal inschakelen) en Locatie uitsluiten van bibliotheekupdates. Bevestig met OK en klik Ja op de vraag Wilt u informatie vernieuwen voor alle items in deze locatie. De nieuwe medialocatie is nu toegevoegd in de gekozen rubriek.

Klik in Windows met rechts op je locatie (in Android druk je langer met je vinger op die optie) en je ziet een menu met duidelijke opties zoals Afspelen, Aan afspeellijst toevoegen, Aan bladwijzers toevoegen, Locatie aanpassen, Locatie verwijderen, Inhoud wijzigen en Naar nieuwe inhoud scannen. Voor andere mediatypes volg je een vergelijkbare aanpak.

Vanuit het contextmenu kun je allerlei bewerkingen uitvoeren op een medialocatie.

Streams bekijken

Je kunt streaming media via Kodi afspelen op de pc of smartphone waarop je Kodi hebt geïnstalleerd, maar ook op je tv of beamer. Dit kan op verschillende manieren.

Met een HDMI-kabel of -adapter (zoals usb-c- of micro-usb-naar-HDMI) sluit je je apparaat direct aan. Op je Windows-pc druk je op Windows-toets+P, en kies je Dupliceren of Uitbreiden in het projectiemenu.

Voor draadloos streamen kun je Miracast gebruiken, mits je tv of beamer dit ondersteunt (of met een Miracast-adapter). Druk op Windows-toets+P en kies Verbinden met een draadloos beeldscherm om het beeld te spiegelen. Een andere optie is via DLNA/UPnP. In Kodi schakel deze functie in via Instellingen / Diensten / UPnP/DLNA , waar je de drie opties aanvinkt. Je tv of beamer moeten wel ook DLNA ondersteunen en met hetzelfde netwerk als je pc verbonden zijn. Zoek hier vervolgens naar netwerkapparaten via de mediabrowser van je tv of beamer.

Via een omweg Kodi-streams op je mobiele apparaat casten.

Voor Chromecast volg je deze stappen (de Kodi-app biedt namelijk geen directe Chromecast-ondersteuning): open Kodi, start de gewenste media en minimaliseer de app. Open de app Google Home op Android (of iOS), selecteer je Chromecast en kies Mijn scherm casten / Scherm casten. Bevestig met Casten starten en selecteer het Kodi-scherm. Op Windows kun je dit via Chrome doen: klik op de drie puntjes, kies Casten, selecteer je Chromecast-apparaat en bij Bronnen kies je Scherm casten.

Kodi streamt via Google Home en Chromecast de beelden naar onze beamer.

Add-ons

Kodi is eigenlijk een eenvoudige mediaspeler die enkel media afspeelt die op het apparaat of binnen het eigen netwerk is opgeslagen. Alle andere functies komen voort uit een goed geïntegreerd systeem van add-ons. Het toevoegen van een taal of een skin (Instellingen / Interface / Skin, kies Meer verkrijgen) gebeurt bijvoorbeeld via deze add-ons. Daarnaast zijn er add-ons die extra inhoud toevoegen aan Kodi, zoals nieuws, documentaires, films of tv-shows. Sommige add-ons bevinden zich in een grijze (of zwarte) zone, waardoor gebruikers vaak een versleutelde en anonimiserende VPN-verbinding inschakelen.

Add-ons vind je in online softwarecollecties, ook wel repository’s genoemd. De officiële Kodi-repository is al toegevoegd, dus je hoeft die niet te installeren. Open het menu Add-ons en kies bijvoorbeeld Muziek add-ons. Bij de eerste keer klik je op Ga naar add-on verkenner, waarna een alfabetische lijst met add-ons verschijnt. Neem SoundCloud als voorbeeld. Klik op Installeren (afhankelijk van de add-on moet je mogelijk nog de installatie van wat extra onderdelen bevestigen). SoundCloud wordt toegevoegd aan je lijst met add-ons en is direct beschikbaar met opties als Zoeken, Hitlijsten en Ontdekken.

Meteen na de installatie van de SoundCloud-add-on kun je op muzikale ontdekkingsreis gaan.

Streamingsdiensten

Via Kodi kun je ook add-ons gebruiken om media van streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ te streamen. Hier laten we zien hoe je Netflix toevoegt. Eerst voeg je de benodigde repository toe. Ga naar Instellingen / Bestandsbeheer, selecteer aan de linkerkant Locatie toevoegen en klik op <Geen>. Vul de url https://castagnait.github.io/respository.castagnait in en bevestig met OK (2x). Ga daarna naar Instellingen / Systeem, kies Add-ons, schakel Onbekende bronnen in en bevestig met Ja.

Ga nu naar Instellingen / Add-ons en selecteer Add-ons installeren via een zipbestand. Kies de bron die je zojuist hebt toegevoegd (repository.castagnait) en selecteer het juiste zipbestand (repository.castagnait-2.0.1.zip). Bevestig met OK om de repository toe te voegen.

De repository is toegevoegd, nu de juiste add-in (in zip-formaat) nog.

De Netflix-add-on is nu te vinden bij Add-ons/Video add-ons. Selecteer de add-on, klik op Installeren en daarna op OK. Start Netflix en klik op Openen om je aan te melden.

Let op, inloggen via E-mail/Wachtwoord werkt niet meer. Je moet inloggen met de optie Authenticatiesleutel. De instructies vind je onder het subkopje For Windows. Dit gaat als volgt: unzip het archief, voer het uitgepakte exe-bestand, meld je aan bij Netflix, noteer de pincode en verwijs in Kodi via Authenticatiesleutel naar het gegenereerde NFAuthentication.key-bestand. Je hebt ook de pincode en je Netflix-wachtwoord nodig. Als alles goed is, kun je nu Netflix-films bekijken, mogelijk na het installeren van Widevine-DRM-systeem van Google voor het afspelen van DRM-content.

Ook streamingdienst Netflix is nu bereikbaar vanaf Kodi.

Welke dienst kies jij? De strijd om de bingekijker: Netflix, Disney+ of Prime Video?

Speciale Kodi-versies

Op een vergelijkbare manier kun je zelfs een volledige nieuwe ‘build’ voor Kodi installeren. Dit verandert niet alleen de skin, maar voegt vaak ook meerdere add-ons toe. Houd er wel rekening mee dat het uiterlijk en de functionaliteit van Kodi na een herstart flink kunnen veranderen. Sommige add-ons kunnen bovendien toegang geven tot illegale content, wat je wellicht juist wilt vermijden.

Via deze webpagina vind je een lijst met dertig populaire en recente Kodi-builds, inclusief bron-url’s en stap-voor-stap instructies (via How to Install <build-naam>). Je zult zien: deze instructies overlappen grotendeels met wat we hebben besproken in de vorige paragraaf.

Het installeren van nieuwe Kodi-build (hier: The Crew Wizard).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro
© Epson
Huis

Waar voor je geld: 5 navulbare inkttankprinters voor max 295 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare printer met navulbare inktreservoirs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de besproken inkttankprinters bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 295 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Epson EcoTank ET-2860

De scherp geprijsde Epson EcoTank ET-2860 is gegarandeerd een goede aankoop. Deze all-in-one-printer is op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Bovendien sleepte dit product onlangs het Beste Koop-predicaat van de Consumentenbond in de wacht. Volgens de Japanse fabrikant bespaar je met de EcoTank ET-2860 tot negentig procent op de inktkosten ten opzichte van een reguliere printer met cartridges. Er is een flessenset bijgesloten, zodat je meteen aan de slag kunt. Hiermee vul je de vier beschikbare kleuren zonder morsen na. Aan de voorzijde kun je het actuele inktniveau aflezen.

Dankzij een hoge printresolutie van 5760 × 1440 dpi leent de EcoTank ET-2860 zich goed voor het afdrukken van foto's. Dat kan in verschillende formaten, bijvoorbeeld 15 × 10 (randloos) en 20 × 13 centimeter. De geïntegreerde scanner ondersteunt een respectabele resolutie van 2400 × 1200 dpi. Daarnaast maak je met dit apparaat eventueel kopietjes. Als je de printer op wifi aanmeldt, voer je vanaf elke computer, tablet en smartphone afdruktaken uit. Voor een bekabelde aansluiting gebruik je als alternatief de usb-poort.

Epson EcoTank ET-4800

Als je geregeld meerdere paperassen scant of kopieert, is de Epson EcoTank ET-4800 een goede keuze. Bovenop bevindt zich namelijk een houder voor automatische documentinvoer. Leg hierin maximaal dertig A4'tjes van pakweg een verslag of rapport. De vellen worden vervolgens een voor een gescand of gekopieerd. Hierdoor hoef je niet elk A4'tje eigenhandig op de glasplaat te leggen. Een pluspunt is dat je de EcoTank ET-4800 zowel draadloos als bekabeld op jouw (thuis)netwerk kunt aansluiten. Op die manier kun je vanaf elk (mobiel) apparaat afdruktaken starten.

Met de bijgesloten flessenset kun je wel een tijdje vooruit. De fabrikant claimt dat de inhoud hiervan overeenkomt met maximaal 72 cartridges. Ga uit van ongeveer 4500 pagina's in kleur. Net zoals de meeste Epson-printers ondersteunt ook dit exemplaar een maximale resolutie van 5760 × 1440 dpi. Je kunt dus foto's scherp uitprinten. Gebruik je fotopapier van 15 × 10 centimeter, dan hebben de uitgeprinte kiekjes geen witranden. Tot slot is er ook nog een fax ingebakken.

HP Smart Tank 5107

Deze prijsvriendelijke inkttankprinter van HP neemt nauwelijks ruimte in beslag, want de Smart Tank 5107 meet slechts 43,5 × 15,7 × 36,2 centimeter. Plaats hem bijvoorbeeld in een kast of op het hoekje van je bureau. Ondanks het compacte formaat hebben de vier navulbare inktreservoirs een gezamenlijke capaciteit van duizenden pagina's. Verder kun je tot zo'n honderd vellen in de papierlade kwijt. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je print foto's in een formaat van maximaal 29,7 × 21 centimeter zonder witranden.

De Smart Tank 5107 heeft een wifi-adapter. Zodra je het apparaat met het thuisnetwerk verbindt, kun je vanaf een willekeurige computer, tablet of smartphone afdrukken. Je hoeft hiervoor niet per se de print-app van HP te installeren. Deze all-in-one-printer kan namelijk overweg met Apple AirPrint en Mopria. Hierdoor benader je de Smart Tank 5107 rechtstreeks vanuit het menu van jouw mobiele toestel. Voor een rechtstreekse verbinding met een pc of laptop is er ook nog een usb-poort beschikbaar.

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

HP Smart Tank 7605

De HP Smart Tank 7605 heeft erg veel te bieden. Zo ondersteunt deze all-in-one-printer automatisch dubbelzijdig afdrukken. Zeker wanneer je regelmatig lange documenten uitprint, bespaar je op het papierverbruik. Kopieer of scan je weleens een stapeltje documenten? In dat geval komt de automatische documentinvoer voor maximaal 35 A4'tjes goed van pas. Maak op die manier in één klap een (digitale) kopie. De bovenzijde bevat diverse aanraaktoetsen. Start hiermee bijvoorbeeld een scan- of kopieertaak. Dankzij een respectabele resolutie van 4800 × 1200 dpi is de Smart Tank 7605 voor fotoafdrukken een goede keuze. Er is ook nog een fax ingebouwd.

Fijn is dat de inkttankprinter met 2,4GHz- en 5GHz-netwerken uit de voeten kan. Hiermee vergroot je de kans op een stabiele draadloze verbinding. Je kunt trouwens ook een internetkabel in de netwerkpoort prikken. Dankzij AirPrint-ondersteuning maak je vanaf een iPhone, iPad of ander geschikt Apple-apparaat rechtstreeks printjes. Op andere mobiele apparaten kun je de gebruiksvriendelijke HP Smart-app installeren. Mooi meegenomen is de ruime invoerlade voor maximaal 250 vellen. Voorkom zo dat je steeds papier moet bijvullen.

Canon PIXMA G550

Voor (hobby)fotografen is de Canon PIXMA G550 een uitstekende kandidaat. In tegenstelling tot de andere besproken inkttank-printers heeft dit exemplaar niet vier, maar zes navulbare inktreservoirs. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zijn er 'vakjes' voor grijze en rode inkt beschikbaar. Daardoor hebben fotoafdrukken natuurgetrouwe kleuren. Canon belooft dat je met een enkele flessenset maar liefst 3800 kiekjes in een standaardformaat van 15 × 10 centimeter kunt afdrukken. Let op: je kunt met deze fotoprinter niet kopiëren en scannen. Op de iets duurdere Canon PIXMA G650 zijn deze functies wél beschikbaar.

Een voordeel is dat de uitgeprinte kiekjes geen witrand hebben. Zelfs fotoafdrukken op A4-formaat zijn randloos. De maximale afdrukresolutie bedraagt 4800 × 1200 dpi. Je kunt de PIXMA G550 met wifi verbinden en vervolgens vanaf een computer, tablet, smartphone of geschikt fototoestel afdrukken. Ondersteuning voor AirPrint en Mopria is ingebakken, waardoor je de Canon PRINT-app in feite links kunt laten liggen. Print in plaats daarvan gewoon vanuit de standaardmenu's van je smartphone of tablet.