ID.nl logo
Apple iPad Air - Groot was nog nooit zó compact
© PXimport
Huis

Apple iPad Air - Groot was nog nooit zó compact

20 procent dunner, 28 procent lichter en tweemaal zo snel als zijn voorganger. De iPad Air van Apple doet zijn naam absoluut eer aan. Ik ging de afgelopen dagen met de nieuwe Apple-tablet aan de slag en zocht voor je uit of deze zijn hoge prijskaartje waard is.

Na mijn eerste hands-on ervaring met de iPad Air in Londen, was ik zeer enthousiast over deze nieuwste gadget van Apple. Dun, licht en werkelijk een schitterend nieuw design. Maar weet die positieve eerste indruk ook stand te houden na enkele dagen? Jazeker. En hieronder zal ik uiteenzetten waarom Apple met de iPad Air zijn beste tablet ooit aflevert.

Grote iPad mini

Zoals de vele geruchten van de laatste maanden al deden vermoeden, heeft Apple voor de iPad Air een nieuw design gekozen. En inderdaad, het is feitelijk een grote iPad mini geworden, met aanzienlijk dunnere randen langs het scherm op de lange zijde en een platte achterkant. Qua kleur kan er gekozen worden voor een zilverkleurig-model met witte schermlijst of een stijlvolle spacegrijs-variant met zwarte bezel.

©PXimport

Ook voor de iPad Air zijn de bekende Smart Covers verkrijgbaar.

Als je de iPad Air oppakt zal direct het gebrek aan gewicht opvallen. Ga je voor de wifi-versie van de tablet dan weegt deze slechts 469 gram. De door mij geteste Air is zo'n 10 gram zwaarder, wat te danken is aan de 4G-ondersteuning die is ingebouwd. Beide versies zijn slechts 7,5 millimeter dik. Dit zorgt ervoor dat de tablet compleet nieuw en modern aandoet. Vooral wanneer je teruggrijpt naar een vorige generatie iPad, zal deze log aanvoelen en is de dikke schermrand een absolute no go.

Je gooit de Air dan ook eenvoudig in een tas en in het dagelijks gebruik zal je merken dat de tablet prettiger te gebruiken is. Lig je bijvoorbeeld op de bank of in bed, dan is de iPad eenvoudig met één hand vast te houden. De tablet is nét iets te groot om hem met één hand vast te klemmen, dus als je dat belangrijk vindt; wacht nog even tot de iPad mini met Retina-display (hands-on) later deze maar naar Nederland komt.

In alles een iPad

Bekend met Apple's iPad? Dan zal de Air qua werking weinig verrassingen voor je in petto hebben. De knoppen en camera's zitten immers nog allemaal op dezelfde plek en al het geluid komt weer uit de onderkant van de tablet. Dit laatste vind ik nog altijd jammer. Het is dan wel stereo geluid, bij het kijken van films of het spelen van games was het toch prettig geweest wanneer er een speaker aan de bovenkant van de iPad zou zitten. Voor die momenten trekken we dus toch maar weer een hoofdtelefoon tevoorschijn...

©PXimport

Met zijn 7,5 millimeter is de Air ontzettend dun.

We zijn natuurlijk al enkele jaren verwend met de Retina-schermen van Apple, en ook op de iPad Air betreft het weer een 9,7 inch-display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Deze pixels zijn met het blote oog bijna niet te zien, wat voor een haarscherp en rustig beeld zorgt. Daarbij is het een zeer helder IPS-scherm, wat het een ideaal apparaat maakt voor het spelen van games en het kijken naar films. In zonlicht reflecteert het scherm helaas wel enorm. Geen tablet dus om lekker mee in de zon te gaan zitten.

Klaar voor de toekomst

Net als de iPhone 5s draait de iPad Air op de nieuwe A7-processor. Een razendsnelle en energiezuinige dualcore-chip die de tablet in iedere situatie vloeiend laat draaien. Daarbij is het Apple's eerste processor met een 64-bit-architectuur, wat (vooral in de toekomst) voor aanzienlijk krachtigere apps moet gaan zorgen.

Het aantal apps dat momenteel volgens deze nieuwe 64-bit-standaard is ontwikkeld, is klein. Wanneer je echter een game als Infinity Blade III speelt of foto's gaat bewerken in iPhoto, wordt wel direct duidelijk dat 64-bit de toekomst is voor mobiele apps. Maar met die wetenschap zal je voorlopig nog even genoegen moeten nemen, want in het dagelijks gebruik zal je niet veel van de extra pk's merken.

Productiviteit

Apple levert zijn productiviteitssoftware (iLife, iWork) tegenwoordig gratis bij nieuwe producten. En ook op de iPad Air kan je dus voor nop aan de slag met handige programma's als Pages, iMovie, Keynote en het geweldige GarageBand. Ben je gewend om met Microsofts Office of Google Drive te werken? Dan zal het zeker even wennen zijn om in het visuele spektakel van de Apple-software te duiken. De apps zijn grondig vernieuwd, en zien er mede hierdoor zeer mooi uit op de iPad. De bediening is in mijn ogen echter wat 'te' simpel gemaakt, waardoor veel handige functies moeilijk terug te vinden zijn.

Uiteraard is iOS 7 als besturingssysteem aanwezig. En dat we zeer te spreken zijn over Apple's grondig vernieuwde mobiele OS, kon je al lezen in de uitgebreide review van iOS 7 en onze test van de iPhone 5s. De moderne kleurstellingen van de software en de vloeiende animaties passen perfect bij de de dunne en lichte iPad Air. Apple bewijst ook hier maar weer eens dat het een groot voordeel is wanneer de fabrikant zowel de hardware als de software voor zijn rekening neemt. Apple heeft er opvallend genoeg voor gekozen om de Touch ID-vingerafdrukscanner, die geïntroduceerd werd met de iPhone 5s, niet in te bouwen op de nieuwe generatie iPads. Jammer, want Touch ID is een van de handigste nieuwe functies op de iPhone. Je iPad beveiligen doe je dus nog ouderwets met een toegangscode.

©PXimport

We kunnen nu gratis gebruikmaken van Apple's kantoorsoftware.

Razendsnel internetten met 4G

Onze iPad Air ondersteunt (naast de gangbare wifi-standaarden) ook 4G internet. Ik ging online met het lte-netwerk van KPN, en dat blijft toch een indrukwekkende ervaring. Onderweg internetten met een snelheid alsof je thuis op je wifi-netwerk zit, zal iedereen als muziek in de oren klinken. Daarbij is de 4G-ontvangst van de Air prima, wat eveneens gezegd kan worden over de wifi-verbinding.

Apple heeft de iPad dus een stukje dunner weten te maken dan voorgaande edities, maar toch claimt de fabrikant dat de batterijduur onveranderd is. En inderdaad, als je de helderheid niet volledig opendraait en niet non-stop full-hd-video's streamt op Netflix (kortom, je gebruikt de tablet normaal) dan haal je met gemak de beloofde 10 uur. Netjes.

FaceTime

Ben jij iemand die bij een concert foto's staat te maken met je iPad? Dan zal je verheugd zijn om te horen dat achterop de tablet een uitstekende 5 megapixel-camera zit die mooie foto's en full-hd-video's schiet. De camera is snel en vooral de foto's die ik in donkere ruimtes nam, waren opvallend goed. Zo sterk als de camera in de iPhone 5s, is het echter zeker niet.

©PXimport

De camera aan de achterkant schiet prima foto's en video's.

De camera aan de vookant vind ik doorgaans veel belangrijker op een tablet. Ik gebruik het apparaat namelijk veel vaker voor het voeren van FaceTime-gesprekken dan dat ik er foto's of video's mee schiet. Vooral ook omdat het er nogal idioot uitziet wanneer je in de dierentuin foto's staat te maken met een grote tablet... De front-facing-camera is 1,2 megapixel groot, en geschikt voor 720p-video's. Uitstekend materiaal om videogesprekken mee te voeren, maar verder niet veel bijzonders.

Aan de prijs

Apple heeft met de iPad Air zijn beste tablet tot op heden afgeleverd, en het apparaat is absoluut klaar om komend jaar op te boksen tegen tablets van concurrenten als Samsung, LG en Microsoft. Maar goed, daar betaal je dan ook wel flink voor. De iPad Air is namelijk verkrijgbaar vanaf 479 euro, waarmee je het wifi-only model met 16 GB aan geheugen in huis haalt. Voor de meest uitgebreide versie ( wifi, 4G en 128 GB opslag) moet je zelfs 869 euro betalen.

Later deze maand lanceert Apple ook de iPad mini met Retina-display. Een tablet die zowel qua vorm als specificaties nagenoeg gelijk is aan de iPad Air, alleen dan een flinke slag kleiner. Welke nieuwe iPad het beste bij jou past? Het zal aankomen op je persoonlijke voorkeur. Wat ligt lekker in de hand? Hoe gebruik je jouw iPad? Welke prijs wil je betalen? We zullen er uitgebreid op terugkomen zodra we ook de nieuwe iPad mini op de redactie binnen hebben.

©PXimport

De iPad Air is eenvoudig met één hand vast te houden

Conclusie

Het mag geen verrassing zijn dat Apple met de iPad Air zijn beste tablet tot op heden aflevert. Veel interessanter: de iPad Air mag zich momenteel de beste tablet op de markt noemen, en is dankzij zijn uitstekende hardware klaar om nog lange tijd op het hoogste niveau mee te spelen. Heb je momenteel nog een iPad 1 of 2, dan is dit een ideaal moment om over te stappen op een tablet die je een schitterend Retina-scherm geeft, een compleet nieuw design voert en met zijn uitstekende hardware klaar is voor de toekomst. Daarbij zijn Apple's productiviteitsapps gratis beschikbaar voor de iPad Air, wat de tablet meer dan ooit een handige aanvulling maakt op je werkstation. Houd er echter wel rekening mee dat je voor een Apple-tablet ook een Apple-prijs mag betalen.

Fantastisch
Conclusie

Apple iPad Air -------------- **Prijs** v.a. 479 euro **Besturingssysteem** iOS 7 **Beeldscherm** 9,7 inch Retina (2048 x 1536 pixels) **Processor** A7 (met M7 bewegingscoprocessor) **Opslag** 16, 32, 64 of 128 GB **Netwerk** Gsm/edge, umts/hspa+. dc-hsdpa, lte **Verbindingen** Wifi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.0, gps **Afmetingen** 240 x 169,5 x 7,5 mm (HxBxD) **Gewicht** 469 gram (478 gram voor wifi + 4G) **Camera voorkant** 1,2 megapixel, 720p video **Camera achterkant** 5 megapixel, 1080p video **Sensoren** Gyroscoop, versnellingsmeter, lichtsensor

Plus- en minpunten
  • Razendsnel
  • Strak design
  • Bouwkwaliteit
  • Accuduur
  • Propvolle App Store
  • Gratis kantoorapps
  • Reflecterend scherm
  • Prijs
▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.