ID.nl logo
Apple iPad Air - Groot was nog nooit zó compact
© PXimport
Huis

Apple iPad Air - Groot was nog nooit zó compact

20 procent dunner, 28 procent lichter en tweemaal zo snel als zijn voorganger. De iPad Air van Apple doet zijn naam absoluut eer aan. Ik ging de afgelopen dagen met de nieuwe Apple-tablet aan de slag en zocht voor je uit of deze zijn hoge prijskaartje waard is.

Na mijn eerste hands-on ervaring met de iPad Air in Londen, was ik zeer enthousiast over deze nieuwste gadget van Apple. Dun, licht en werkelijk een schitterend nieuw design. Maar weet die positieve eerste indruk ook stand te houden na enkele dagen? Jazeker. En hieronder zal ik uiteenzetten waarom Apple met de iPad Air zijn beste tablet ooit aflevert.

Grote iPad mini

Zoals de vele geruchten van de laatste maanden al deden vermoeden, heeft Apple voor de iPad Air een nieuw design gekozen. En inderdaad, het is feitelijk een grote iPad mini geworden, met aanzienlijk dunnere randen langs het scherm op de lange zijde en een platte achterkant. Qua kleur kan er gekozen worden voor een zilverkleurig-model met witte schermlijst of een stijlvolle spacegrijs-variant met zwarte bezel.

©PXimport

Ook voor de iPad Air zijn de bekende Smart Covers verkrijgbaar.

Als je de iPad Air oppakt zal direct het gebrek aan gewicht opvallen. Ga je voor de wifi-versie van de tablet dan weegt deze slechts 469 gram. De door mij geteste Air is zo'n 10 gram zwaarder, wat te danken is aan de 4G-ondersteuning die is ingebouwd. Beide versies zijn slechts 7,5 millimeter dik. Dit zorgt ervoor dat de tablet compleet nieuw en modern aandoet. Vooral wanneer je teruggrijpt naar een vorige generatie iPad, zal deze log aanvoelen en is de dikke schermrand een absolute no go.

Je gooit de Air dan ook eenvoudig in een tas en in het dagelijks gebruik zal je merken dat de tablet prettiger te gebruiken is. Lig je bijvoorbeeld op de bank of in bed, dan is de iPad eenvoudig met één hand vast te houden. De tablet is nét iets te groot om hem met één hand vast te klemmen, dus als je dat belangrijk vindt; wacht nog even tot de iPad mini met Retina-display (hands-on) later deze maar naar Nederland komt.

In alles een iPad

Bekend met Apple's iPad? Dan zal de Air qua werking weinig verrassingen voor je in petto hebben. De knoppen en camera's zitten immers nog allemaal op dezelfde plek en al het geluid komt weer uit de onderkant van de tablet. Dit laatste vind ik nog altijd jammer. Het is dan wel stereo geluid, bij het kijken van films of het spelen van games was het toch prettig geweest wanneer er een speaker aan de bovenkant van de iPad zou zitten. Voor die momenten trekken we dus toch maar weer een hoofdtelefoon tevoorschijn...

©PXimport

Met zijn 7,5 millimeter is de Air ontzettend dun.

We zijn natuurlijk al enkele jaren verwend met de Retina-schermen van Apple, en ook op de iPad Air betreft het weer een 9,7 inch-display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Deze pixels zijn met het blote oog bijna niet te zien, wat voor een haarscherp en rustig beeld zorgt. Daarbij is het een zeer helder IPS-scherm, wat het een ideaal apparaat maakt voor het spelen van games en het kijken naar films. In zonlicht reflecteert het scherm helaas wel enorm. Geen tablet dus om lekker mee in de zon te gaan zitten.

Klaar voor de toekomst

Net als de iPhone 5s draait de iPad Air op de nieuwe A7-processor. Een razendsnelle en energiezuinige dualcore-chip die de tablet in iedere situatie vloeiend laat draaien. Daarbij is het Apple's eerste processor met een 64-bit-architectuur, wat (vooral in de toekomst) voor aanzienlijk krachtigere apps moet gaan zorgen.

Het aantal apps dat momenteel volgens deze nieuwe 64-bit-standaard is ontwikkeld, is klein. Wanneer je echter een game als Infinity Blade III speelt of foto's gaat bewerken in iPhoto, wordt wel direct duidelijk dat 64-bit de toekomst is voor mobiele apps. Maar met die wetenschap zal je voorlopig nog even genoegen moeten nemen, want in het dagelijks gebruik zal je niet veel van de extra pk's merken.

Productiviteit

Apple levert zijn productiviteitssoftware (iLife, iWork) tegenwoordig gratis bij nieuwe producten. En ook op de iPad Air kan je dus voor nop aan de slag met handige programma's als Pages, iMovie, Keynote en het geweldige GarageBand. Ben je gewend om met Microsofts Office of Google Drive te werken? Dan zal het zeker even wennen zijn om in het visuele spektakel van de Apple-software te duiken. De apps zijn grondig vernieuwd, en zien er mede hierdoor zeer mooi uit op de iPad. De bediening is in mijn ogen echter wat 'te' simpel gemaakt, waardoor veel handige functies moeilijk terug te vinden zijn.

Uiteraard is iOS 7 als besturingssysteem aanwezig. En dat we zeer te spreken zijn over Apple's grondig vernieuwde mobiele OS, kon je al lezen in de uitgebreide review van iOS 7 en onze test van de iPhone 5s. De moderne kleurstellingen van de software en de vloeiende animaties passen perfect bij de de dunne en lichte iPad Air. Apple bewijst ook hier maar weer eens dat het een groot voordeel is wanneer de fabrikant zowel de hardware als de software voor zijn rekening neemt. Apple heeft er opvallend genoeg voor gekozen om de Touch ID-vingerafdrukscanner, die geïntroduceerd werd met de iPhone 5s, niet in te bouwen op de nieuwe generatie iPads. Jammer, want Touch ID is een van de handigste nieuwe functies op de iPhone. Je iPad beveiligen doe je dus nog ouderwets met een toegangscode.

©PXimport

We kunnen nu gratis gebruikmaken van Apple's kantoorsoftware.

Razendsnel internetten met 4G

Onze iPad Air ondersteunt (naast de gangbare wifi-standaarden) ook 4G internet. Ik ging online met het lte-netwerk van KPN, en dat blijft toch een indrukwekkende ervaring. Onderweg internetten met een snelheid alsof je thuis op je wifi-netwerk zit, zal iedereen als muziek in de oren klinken. Daarbij is de 4G-ontvangst van de Air prima, wat eveneens gezegd kan worden over de wifi-verbinding.

Apple heeft de iPad dus een stukje dunner weten te maken dan voorgaande edities, maar toch claimt de fabrikant dat de batterijduur onveranderd is. En inderdaad, als je de helderheid niet volledig opendraait en niet non-stop full-hd-video's streamt op Netflix (kortom, je gebruikt de tablet normaal) dan haal je met gemak de beloofde 10 uur. Netjes.

FaceTime

Ben jij iemand die bij een concert foto's staat te maken met je iPad? Dan zal je verheugd zijn om te horen dat achterop de tablet een uitstekende 5 megapixel-camera zit die mooie foto's en full-hd-video's schiet. De camera is snel en vooral de foto's die ik in donkere ruimtes nam, waren opvallend goed. Zo sterk als de camera in de iPhone 5s, is het echter zeker niet.

©PXimport

De camera aan de achterkant schiet prima foto's en video's.

De camera aan de vookant vind ik doorgaans veel belangrijker op een tablet. Ik gebruik het apparaat namelijk veel vaker voor het voeren van FaceTime-gesprekken dan dat ik er foto's of video's mee schiet. Vooral ook omdat het er nogal idioot uitziet wanneer je in de dierentuin foto's staat te maken met een grote tablet... De front-facing-camera is 1,2 megapixel groot, en geschikt voor 720p-video's. Uitstekend materiaal om videogesprekken mee te voeren, maar verder niet veel bijzonders.

Aan de prijs

Apple heeft met de iPad Air zijn beste tablet tot op heden afgeleverd, en het apparaat is absoluut klaar om komend jaar op te boksen tegen tablets van concurrenten als Samsung, LG en Microsoft. Maar goed, daar betaal je dan ook wel flink voor. De iPad Air is namelijk verkrijgbaar vanaf 479 euro, waarmee je het wifi-only model met 16 GB aan geheugen in huis haalt. Voor de meest uitgebreide versie ( wifi, 4G en 128 GB opslag) moet je zelfs 869 euro betalen.

Later deze maand lanceert Apple ook de iPad mini met Retina-display. Een tablet die zowel qua vorm als specificaties nagenoeg gelijk is aan de iPad Air, alleen dan een flinke slag kleiner. Welke nieuwe iPad het beste bij jou past? Het zal aankomen op je persoonlijke voorkeur. Wat ligt lekker in de hand? Hoe gebruik je jouw iPad? Welke prijs wil je betalen? We zullen er uitgebreid op terugkomen zodra we ook de nieuwe iPad mini op de redactie binnen hebben.

©PXimport

De iPad Air is eenvoudig met één hand vast te houden

Conclusie

Het mag geen verrassing zijn dat Apple met de iPad Air zijn beste tablet tot op heden aflevert. Veel interessanter: de iPad Air mag zich momenteel de beste tablet op de markt noemen, en is dankzij zijn uitstekende hardware klaar om nog lange tijd op het hoogste niveau mee te spelen. Heb je momenteel nog een iPad 1 of 2, dan is dit een ideaal moment om over te stappen op een tablet die je een schitterend Retina-scherm geeft, een compleet nieuw design voert en met zijn uitstekende hardware klaar is voor de toekomst. Daarbij zijn Apple's productiviteitsapps gratis beschikbaar voor de iPad Air, wat de tablet meer dan ooit een handige aanvulling maakt op je werkstation. Houd er echter wel rekening mee dat je voor een Apple-tablet ook een Apple-prijs mag betalen.

Fantastisch
Conclusie

Apple iPad Air -------------- **Prijs** v.a. 479 euro **Besturingssysteem** iOS 7 **Beeldscherm** 9,7 inch Retina (2048 x 1536 pixels) **Processor** A7 (met M7 bewegingscoprocessor) **Opslag** 16, 32, 64 of 128 GB **Netwerk** Gsm/edge, umts/hspa+. dc-hsdpa, lte **Verbindingen** Wifi 802.11 a/b/g/n, bluetooth 4.0, gps **Afmetingen** 240 x 169,5 x 7,5 mm (HxBxD) **Gewicht** 469 gram (478 gram voor wifi + 4G) **Camera voorkant** 1,2 megapixel, 720p video **Camera achterkant** 5 megapixel, 1080p video **Sensoren** Gyroscoop, versnellingsmeter, lichtsensor

Plus- en minpunten
  • Razendsnel
  • Strak design
  • Bouwkwaliteit
  • Accuduur
  • Propvolle App Store
  • Gratis kantoorapps
  • Reflecterend scherm
  • Prijs
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000-serie Contactgrill

Op zoek naar een contactgrill die snel opwarmt, eenvoudig te bedienen is én veelzijdig genoeg is voor tosti’s, groenten en vlees? De Philips 5000-serie is door testers van het Review.nl Testpanel beoordeeld als een krachtig en praktisch apparaat met een groot grilloppervlak en afneembare platen. In deze review lees je alles over de ervaringen van gebruikers, inclusief plus- en minpunten en hun uiteindelijke oordeel.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een veelzijdige en krachtige grill. Met zijn 2200 watt vermogen, verstelbare temperatuurstanden en afneembare grillplaten biedt deze grill een gebruiksvriendelijke ervaring voor zowel snelle als uitgebreidere maaltijden. De leden van het Review.nl Testpanel zijn enthousiast over de prestaties, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van dit apparaat, hoewel sommigen opmerken dat de grill wel aan de forse kant is voor kleinere keukens.

©Philips

Praktisch en stevig ontwerp

Het design van de Philips 5000-serie contactgrill wordt over het algemeen goed ontvangen. Onze testers prijzen het strakke uiterlijk, de degelijkheid en de praktische opbouw. Een groot pluspunt is dat de grill volledig kan worden opengeklapt tot een tafelgrill, waardoor er ruimte ontstaat om meerdere gerechten tegelijk te bereiden.

Roman M. noemt de grill 'onmisbaar in drukke keukens' en vindt dat de verstelbare hoogte en het volledig openklappen ideaal zijn voor grotere porties. Tester Theo benadrukt dat het prettig is dat de platen vast te zetten zijn, zodat het apparaat bij het opbergen niet openvalt.

Toch noemen meerdere testers als nadeel dat het apparaat aan de grote kant is. CB82 merkt op dat de grill vrij hoog en breed is, en daardoor best wat ruimte inneemt. Ook Natal en KevinEllen noemen de opbergmogelijkheden als minpunt, maar vinden de prestaties en het gebruiksgemak zwaarder wegen.

Veelzijdigheid in gebruik

De Philips-contactgrill blinkt uit in veelzijdigheid. Je kunt er niet alleen tosti's mee maken, maar ook vlees, groenten, panini’s en wraps in bereiden. Dankzij de verstelbare temperatuur kun je elk gerecht precies goed klaarmaken.

KevinEllen vindt het vooral fijn dat de ruimte tussen de platen is in te stellen, wat het mogelijk maakt om ook gevulde wraps goed te bereiden. AK2000 is eveneens erg te spreken over de verstelbare hoogte, omdat je op deze manier de dikte van het voedsel goed kunt aanpassen.

CB82 vindt het prettig dat in de handleiding duidelijk staat welke stand je moet gebruiken voor verschillende producten. Ook Theo vindt de instelbare temperatuur een groot voordeel: "Je kunt per product instellen hoe heet hij moet worden, wat erg fijn is."

©Philips

Prestaties: snel en gelijkmatig grillen

De testers zijn erg te spreken over de prestaties van de grill. De platen verwarmen snel en zorgen voor een gelijkmatige garing. Vaya vat het simpel samen: "Snel, makkelijk en warmt snel op."

CB82 merkt op dat alles gelijkmatig gegrild wordt en een mooie krokante textuur krijgt. MovanRooij testte de grill uitvoerig en concludeerde dat tosti’s supersnel klaar zijn en je er vier tegelijk kunt maken. Theo ervoer wel dat vis soms iets te droog werd, maar was verder tevreden.

"Alles wordt gelijkmatig gegrild en krijgt een mooie krokante textuur."

- Tester CB82

Gebruiksgemak en schoonmaken

De gebruiksvriendelijkheid van deze contactgrill scoort hoog. De bediening is enorm eenvoudig: een draaiknop om de temperatuur in te stellen en afneembare grillplaten die gemakkelijk schoon te maken zijn.

Een tester prijst hoe makkelijk het apparaat is in te stellen: "Een kwestie van even aan het knopje draaien, meer niet!" Hilda vindt de de mogelijkheid om de grill helemaal open te klappen superhandig. MBisschop vindt het verwijderen van de platen een groot voordeel: "Je klikt ze er zo uit en maakt ze snel schoon."

Een klein minpunt volgens sommige testers is dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. CB82 vindt het wat dat betreft jammer dat de platen met de hand gereinigd moeten worden. MovanRooij was hier aanvankelijk ook huiverig voor, maar ontdekte dat ze met een sopje snel weer schoon zijn.

©Philips

Pluspunten

  • Warmt snel op
  • Veelzijdig in gebruik
  • Eenvoudig schoon te maken
  • Volledig open te klappen als tafelgrill
  • Verstelbare temperatuur en hoogte

❌ Minpunten

  • Groot formaat, neemt veel ruimte in
  • Platen niet vaatwasserbestendig

Conclusie: een aanrader voor de meeste keukens

De Philips 5000-serie HD6301/90 contactgrill scoort uitstekend op prestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Testers zijn enthousiast over hoe snel en eenvoudig je met dit apparaat heerlijke gerechten bereidt. De afneembare platen maken schoonmaken eenvoudig en de volledig openklapbare functie is een groot pluspunt.

De enige nadelen die genoemd worden, zijn het grote formaat en het feit dat de platen niet in de vaatwasser kunnen. Voor wie weinig opbergruimte heeft, kan dit een nadeel zijn. Toch geven bijna alle testers aan dat ze de grill zeker aanbevelen; de gemiddelde totaalscore is dan ook een 8,9!

Meer weten over deze handige contactgrill?

Check 'm op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

5 tips voor een betere ontvangst op je draagbare radio

Niets zo frustrerend als een radio die stoort of zenders niet goed ontvangt. Of je nu FM, DAB+ of internetradio gebruikt: met een paar simpele aanpassingen kun je de ontvangst van je draagbare radio flink verbeteren. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

We hebben 5 tips voor je waarmee je de ontvangst op je draagbare radio kunt verbeteren. Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn ze in het kort: 📻 Zoek de beste stand voor je antenne 📻 Weg met storende elektronica 📻 Gebruik een externe antenne 📻 Internetradio? Verbeter je internetsignaal 📻 Houd je zenderlijst up-to-date

Lees ook: Van FM tot DAB+: zo vind je makkelijk je favoriete zenders op je draagbare radio

Tip 1: Zoek de beste stand voor je antenne

Wil je een sterker signaal? Dan loont het om de antenne goed te positioneren. Schuif hem volledig uit en probeer verschillende richtingen. Voor FM-radio werkt een verticale stand vaak het best, terwijl DAB+ signalen soms verbeteren als je de radio draait of hoger zet. Houd de antenne uit de buurt van metalen oppervlakken, want die kunnen de ontvangst verstoren.

Tip 2: Weg met storende elektronica

Elektronische apparaten zoals wifi-routers, magnetrons en zelfs led-verlichting kunnen de ontvangst van je radio verstoren. Zet het toestel op een andere plek in huis, uit de buurt van deze storingsbronnen. Soms maakt het verplaatsen naar een andere kamer al een groot verschil.

Tip 3: Gebruik een externe antenne

Als de ingebouwde antenne van je radio niet voldoende is, kun je overwegen een externe antenne aan te sluiten. Veel draagbare radio's hebben een aansluiting voor een externe antenne, waarmee je het signaal aanzienlijk kunt versterken. Dit is vooral handig in gebieden met zwakke FM- of DAB+ dekking.

©Stig Alenäs – stock.adobe.com

Tip 4: Internetradio? Verbeter je internetsignaal

Gebruik je internetradio via wifi? Dan is een stabiele internetverbinding belangrijk. Zorg ervoor dat je radio binnen het bereik van je router staat en kies, als dat kan, voor een 5 GHz-netwerk voor een stabieler signaal. Ondersteunt je radio dit niet? Dan kan een eenvoudige wifi-versterker helpen.

Tip 5: Houd je zenderlijst up-to-date

Zenders veranderen soms van frequentie of passen hun signaal aan. Door regelmatig de scanfunctie van je radio te gebruiken, ontvang je altijd de best beschikbare signalen. Dit is vooral handig bij DAB+ radio's, waar het aanbod regelmatig wordt uitgebreid.

Dus? Zeg maar dag tegen storing!

Met deze tips luister je zorgeloos naar je radio, zonder frustraties over een slechte ontvangst. Of je nu thuis bent of onderweg: een paar kleine aanpassingen kunnen het verschil maken tussen storende signalen en lekker luisteren!