Android opslagruimte optimaal benutten doe je zo

© PXimport

Android opslagruimte optimaal benutten doe je zo

Geplaatst: 12 november 2018 - 04:17

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Gertjan Groen

Android en opslag: het blijft veel vragen oproepen. Waarom zit een smartphone zo snel vol? Waar gaat al die ruimte aan op? Hoe kun je gemakkelijk je bestanden beheren? Wat is het nut van een geheugenkaart als extra opslagmiddel? We zetten 10 tips op een rij om je Android-opslagruimte optimaal te benutten.

Tip 01: Interne ruimte

De interne opslagruimte bij Android kan snel volraken, zelfs als je een forse geheugenkaart ernaast gebruikt. Android zelf neemt al veel ruimte in op de interne opslag, zeker met de nodige updates en vaste systeemapps. Daarbij komen ook nog eens alle apps die je installeert, inclusief de bijbehorende data. Een telefoon met minder dan 16 GB aan opslagruimte is daarom geen aanrader, ook niet wanneer de ruimte uitgebreid kan worden met een sd-kaart. Dat lost de opslagbeperkingen namelijk meestal niet op. Voor foto’s, video’s en muziek is een geheugenkaartje wel praktisch, maar voor apps heb je er minder aan. De mogelijkheden om apps naar de geheugenkaart te verplaatsen zijn bij recente Android-versies namelijk beperkt. Het is vaak wel mogelijk om de gehele geheugenkaart als interne opslag formatteren (zie tip 10), maar dat is meer een laatste redmiddel bij een nijpend opslagtekort. Een geheugenkaart is tenslotte minder betrouwbaar en ook veel minder snel. Overigens zijn er ook steeds meer toestellen zonder geheugenkaartslot. Let bij aankoop van zo’n toestel dus extra goed op de hoeveelheid beschikbare interne opslagruimte.

Een telefoon met minder dan 16 GB aan opslagruimte is snel vol.

© PXimport

Tip 02: Test opslagsnelheid

Wil je meten hoe snel de opslag van je toestel is? Dat kan eenvoudig met de app Androbench. Via de instellingen kies je of je de interne opslag of een eventuele geheugenkaart wil testen. Kies daarna in het hoofdmenu bijvoorbeeld Micro, waarmee een serie tests wordt uitgevoerd. Een daarvan is het lezen van een aaneengesloten blok, sequential read genoemd. Bij een Samsung Galaxy Note 4 meten we voor de interne opslag 185 MB/s. Een mooie score, al zijn de nieuwste topmodellen dankzij moderne interne opslagtechnologieën als ufs 2.0 en 2.1 al tot zo’n vijf keer sneller. Dat komt vooral de gebruikservaring ten goede: het besturingssysteem reageert vlotter en start sneller, net als de apps. De geheugenkaart, een SanDisk Ultra 64 GB, blijkt met 42 MB/s aanmerkelijk minder snel dan de interne opslag. Bij andere benchmarks zien we een vergelijkbaar verschil. Voor alledaags gebruik is dat overigens meer dan toereikend. Ook het opnemen van 4K-video is gewoon mogelijk met dit toestel en geheugenkaartje. Bij recentere smartphones zit er nog meer rek in, zeker met snellere geheugenkaartjes, waardoor je voor een hogere framerate en opnamekwaliteit kunt kiezen.

Tip 03: Geheugengebruik

Android geeft via Instellingen / Systeem / Opslag aardig inzicht in het opslaggebruik van je toestel, zowel voor de interne opslag als de geheugenkaart. Een van de apps die dat op een veel mooiere en betere manier inzichtelijk maken, is Discs. Bovenaan kun je een opslaglocatie kiezen, bijvoorbeeld interne opslag, geheugenkaart, de systeempartitie of de partitie waar apps worden opgeslagen. Vervolgens zie je in een grafiek welke soorten bestanden en (onder Schijfgebruik) welke mappen de meeste ruimte innemen. Door de partitie met apps te scannen, krijg je bovendien een mooi gesorteerd overzicht van de ruimtevretende apps. Er zijn apps die meer dan 250 MB ruimte innemen. Dat is vooral zonde wanneer je de app weinig gebruikt en ruimte tekort komt.

Discs laat zien welke onderdelen de meeste ruimte innemen.

© PXimport

Google Play Music bewaart gedownloade muziek standaard op het interne geheugen

-

Tip 04: Optimaal benutten

Wie een geheugenkaart plaatst, zal zelf nog de nodige aanpassingen moeten maken om die optimaal te benutten. Zo vind je in het menu van de camera-app bijvoorbeeld vaak de optie om foto’s en video’s op de geheugenkaart te bewaren. Je eigen muziekbestanden kun je gemakkelijk overbrengen via de pc en in willekeurige mappen op de geheugenkaart zetten: het toestel zal de mediabestanden automatisch vinden. Gebruik je Google Play Music, dan zal gedownloade muziek standaard op het interne geheugen worden bewaard. Via de instellingen van de app kun je die locatie wijzigen naar de sd-kaart. Bekijk per app of die de geheugenkaart kan gebruiken als opslagplaats.

Tip 05: Apps op de kaart

AppMgr III laat zien welke apps je naar de geheugenkaart kunt verplaatsen.

© PXimport

Vooral wat oudere toestellen (tot Android 6.0) geven je vaak de mogelijkheid om sommige apps naar de geheugenkaart te verplaatsen. De app AppMgr III laat snel zien met welke apps dat mogelijk is en kan ze naar wens ook verplaatsen via de instellingen van je toestel. Als deze optie niet beschikbaar is, komt dat omdat de ontwikkelaar van de app daarvoor heeft gekozen, het toestel dit zelf niet ondersteunt of omdat Android het heeft uitgeschakeld. Dit laatste gebeurt als een app bepaalde systeemfeatures gebruikt. Vanaf Android 6.0 bieden toestellen steeds minder de mogelijkheid apps naar een geheugenkaart te verplaatsen. Kan dat wel, dan meestal alleen nog maar naar kaartjes die als interne opslag zijn geformatteerd, zie tip 10.

Tip 06: Files Go

Een smartphone heeft niet per se een volledige bestandsbeheerder nodig, maar om het overzicht te behouden van bestanden op het toestel (en eventueel ook in Dropbox of Google Drive) zijn ze wel erg handig. Een aanrader is de nieuwe app Files Go van Google. Hiermee kun je snel via de tab Opslag niet alleen dubbele bestanden opsporen, maar ook bekijken welke apps erg veel ruimte innemen. Files Go laat ook zien welke apps je langere tijd niet hebt gebruikt en sorteert deze op de grootte die ze innemen. Je kunt ze dan gemakkelijk aanvinken en verwijderen. Het tabje Bestanden kan nuttig zijn wanneer je zelf geen Bestandsbeheer-app hebt. Je vindt hier verwijzingen naar Downloads, Afbeeldingen, Video’s en Documenten. Zo kun je een recent gedownload bestand snel terugvinden.

Files Go laat zien welke apps je langere tijd niet hebt gebruikt, gesorteerd op ruimtebeslag

-

Tip 07: Snel apps vinden

Ben je ontevreden over de bestandsbeheerder op je telefoon, of heb je er misschien geen, dan kun je naast Files Go in Google Play nog veel meer bestandsbeheerders voor Android vinden. Een aanrader is de app Bestandsbeheer (van de maker Flashlight + Clock). Bij het openen van de app vind je knoppen om door de interne opslag en de geheugenkaart te bladeren; ook zijn er verwijzingen naar bijvoorbeeld foto’s en video’s. Erg handig is verder de knop New files die direct de laatst gemaakte bestanden laat zien, gesorteerd op datum. Het kopiëren of verplaatsen van bestanden gaat met deze app heel soepel en gebruiksvriendelijk. Druk lang op een bestand, voeg eventueel andere bestanden toe aan de selectie door ze aan te klikken, en kies daarna voor Copy of Move. Blader vervolgens naar de gewenste map en kies onderaan voor Paste om de actie uit te voeren.

Bestandsbeheer is één van de meest gebruiksvriendelijke bestandsbeheerders.

© PXimport

Tip 08: WhatsApp opschonen

Een populaire app die helaas geen rekening houdt met de aanwezigheid van een geheugenkaart, is WhatsApp. De via chats uitgewisselde foto’s en video’s plaatst de app altijd op het interne geheugen. Helaas worden ze niet automatisch een keer in de zoveel tijd opgeschoond. Zo heb je dus al snel een flinke map vol bestanden. Via de instellingen van WhatsApp kun je zien hoeveel opslag er per contact (of groep) gebruikt wordt. Je doet er goed aan zo nu en dan die map op te ruimen. Je kunt dan meteen de leukste foto’s en video’s in je eigen archief bewaren. Sluit je smartphone aan op de pc en blader naar de map WhatsApp op de telefoon. In de map Media zie je mappen voor foto’s en video’s, met daarin een mapje Sent voor de foto’s en video’s die je zelf hebt verstuurd. Bestanden die je wilt bewaren, kun je gemakkelijk naar je pc verplaatsen. In WhatsApp zijn ze dan overigens niet meer zichtbaar. Foto’s bijvoorbeeld worden geblurd.

Tip 09: Extra extern

Vaak passen er grotere geheugenkaartjes in een smartphone dan de fabrikant zelf opgeeft. Redenen daarvoor zijn bijvoorbeeld dat grotere kaartjes op het moment dat het toestel uitgebracht werd nog niet beschikbaar waren. Een niet al te oude smartphone, zeker modellen gemaakt in of na 2011, zullen technisch geen moeite hebben met de zogenaamde sdxc-geheugenkaarten. Waar je wel op moet letten, is dat oudere smartphones het bij sdxc voorgeschreven bestandssysteem exFat soms niet ondersteunen. Je kunt dat oplossen door het kaartje te formatteren als fat32. De standaard-formatteertool in Windows geeft die optie bij grotere kaarten overigens niet en heeft een duidelijke voorkeur voor exFat, maar er zijn genoeg programmaatjes waarmee dat wel lukt. Ook kun je de interne formatteertool van Android gebruiken. Hoewel de geheugenkaartjes nog niet bestaan, ligt de grens voor fat32 bij 2 TB. Houd er wel rekening mee dat individuele bestanden niet groter dan 4 GB mogen zijn.

Smartphones van na 2011 zullen geen moeite hebben met een sdxc-kaartje.

© PXimport

Zorg voor een back-up, want geheugenkaarten zijn kwetsbaar

-

Tip 10: Kaart als intern

Sinds Android 6.0 (Marshmallow) kun je geheugenkaartjes formatteren als permanent intern geheugen. Helaas bieden niet alle smartphonemerken die optie: onder meer Samsung heeft de functie eruit gehaald. Om de geheugenkaart als interne opslag te gebruiken, ga je naar Instellingen / Opslag. Tik op de naam en open het menu via de drie puntjes rechtsboven. Kies Instellingen voor opslag. Vervolgens kun je het kaartje naar keuze als ‘gewone’ draagbare opslag of als interne opslag formatteren. Wanneer je het als interne opslag wilt gaan gebruiken, wordt het kaartje geformatteerd naar een Linux-bestandssysteem dat versleuteld en gebonden is aan het toestel. Je kunt vrijwel alle apps op dit geheugen installeren. Weet wel dat de apps dus afhankelijk van het kaartje zijn. Je kunt het dus niet meer verwijderen! Gebruik je een sd-kaart als intern geheugen, zorg dan voor een snelle (class 10) geheugenkaart van een betrouwbaar merk. En zorg voor een back-up, want geheugenkaarten zijn kwetsbaar. Android doet overigens een eenvoudige snelheidstest en geeft een waarschuwing als het de geheugenkaart te traag acht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten