ID.nl logo
Alles over de iPhone 13 Pro en iPhone 13 camera’s
© PXimport
Huis

Alles over de iPhone 13 Pro en iPhone 13 camera’s

De nieuwe iPhone 13 en iPhone 13 Pro zijn nauwelijks te onderscheiden van hun voorgangers. Toch zijn er op cameragebied flinke stappen gemaakt. In dit artikel lees je meer over de iPhone 13 camera’s.

In dit artikel leggen we je uit wat de iPhone 13-camera’s zoal te bieden hebben. De voorbeeldfoto’s in dit artikel zijn gemaakt met zowel de iPhone 13 als de iPhone 13 Pro Max. Met uitzondering van de foto’s van de iPhones zelf natuurlijk.

Wellicht hadden we wat meer verwacht van de iPhone 13-serie. Ten opzichte van de iPhone 12-serie is er nauwelijks iets veranderd. Hoewel de langere accuduur zeker welkom is. Op papier lijkt de camera ook niet zo spannend, totdat je hem in praktijk gebruikt. Apple legt de lat weer hoog voor concurrenten als Samsung en Google om bij te benen. Niet met gimmicks, zoals de filmmodus met automatische camerafocus bij het maken van video’s, maar gewoon als het aankomt op goede kwaliteit foto’s en video’s. Ongeacht de lichtomstandigheden.

De iPhone 13-serie bestaat uit de iPhone 13 en de iPhone 13 Mini, welke beide over dezelfde dualcam beschikken. De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max beschikken ook over dezelfde camera’s: drie op de achterzijde, aangevuld met een dieptesensor. Dat is anders dan de Pro-modellen uit de iPhone 12-serie. Die waren verschillend, wat onnodig verwarrend was.

©PXimport

Specs

iPhone 13 en iPhone 13 Mini camera’s:

  • Primaire lens: 12 megapixel, f/1,6 diafragma, 1,7 µm pixelgrootte, 26mm lensgrootte
  • Groothoeklens: 12 megapixel, f/2,4 diafragma, 13mm lensgrootte

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max camera’s:

  • Primaire lens: 12 megapixel, f/1,5 diafragma, 1,9 µm pixelgrootte, 26mm lensgrootte
  • Groothoeklens: 12 megapixel, f/1,8 diafragma, 13mm lensgrootte
  • Telelens: 12 megapixel, f/2,8 diafragma, 77mm lensgrootte

Nieuw is dat de lenzen voorzien zijn van beeldstabilisatie, waarbij de camera in de behuizing kan bewegen. Op videogebied heb je de mogelijkheid om in HDR 10 en met Dolby Atmos-geluid op te nemen. Je kunt met maximaal 60 fps opnemen, ook in 4K-resolutie.

De Pro-uitvoeringen beschikken bovendien over een vierde lens, die de diepte kan inschatten. In praktijk merk je er niet bijzonder veel van. Deze lens komt met name van pas bij AR-apps.

©PXimport

Megapixelrace

Er is momenteel een megapixelrace gaande op het gebied van smartphones. Er zijn momenteel zelfs smartphones op de markt met 108 megapixelcamera’s. Het aantal megapixels zegt echter niks over de kwaliteit van hoe de lens beeld vastlegt. Alleen de resolutie van het vastgelegde beeld. Veel van de smartphones met zoveel megapixel gebruiken technieken waarbij de resolutie als het ware door vier wordt gedeeld, om zo te voorkomen dat het opslaggeheugen van de smartphone onnodig volloopt. Een 12 megapixellens zorgt alsnog voor foto’s in 4.000 bij 3.000, scherp zat dus.

Het zijn overige specificaties die meetellen. Zoals de lensopening (diafragma), die bepaalt hoeveel licht er opgevangen kan worden en de pixelgrootte, die bepaalt hoeveel detail er met iedere pixel gelegd wordt.

©PXimport

Het grootste verschil wordt echter gemaakt in de rekenkracht van de smartphone. Vooral het verschil ten opzichte van gewone compactcamera’s. Hoewel deze veel meer ruimte hebben voor bijvoorbeeld grotere lenzen en zoomlenzen, worden deze camera’s steeds verder in het nauw gedreven op de markt. Deze ‘ouderwetse’ camera’s, maken een eenmalige beeldopname. Je smartphone is al begonnen met de opname voordat je op de sluiterknop drukt. Om te herkennen wat je vastlegt en daar de juiste focus op te leggen, de omgeving, de hoeveelheid licht, enzovoort. Bovendien worden veel foto’s samengevoegd, zodat je bijvoorbeeld met verschillende lichtwaardes zowel donkere als verlichte delen zo gedetailleerd mogelijk vastlegt zonder zwarte plekken of overbelichting. Dat wordt ook wel dynamisch bereik genoemd. Bij gewone camera’s komt er vaak nabewerking bij in de RAW-bestanden om zowel lichte als donkere vlakken tot hun recht te laten komen. Bij de iPhone 13 gebeurt dit automatisch, nu is dat niet verwonderlijk, maar de algoritmes die dit bepalen maken het eindresultaat beter dan ooit.

iPhone 13 camera in praktijk

Dat is bijvoorbeeld te zien in de volgende foto’s: in het restaurant is er veel verschil in licht. In veel gevallen zou het raam overbelicht zijn omdat het zonlicht feller is dan het kunstlicht. Bij de zonsondergangfoto zijn de kleurdetails overeind gebleven van zowel het gras en pad - én de oranje kleuren van de zon waar tegenin gefotografeerd wordt. De derde foto tenslotte laat veel details van het pand zien in een schemerige buitenomgeving, terwijl het felle kunstlicht binnen geen overbelichte ramen oplevert. Sterker nog, het interieur en de mensen zijn herkenbaar.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Toch zijn er zeker wel uitdagingen waar de iPhone 13-camera minder goed mee overweg kan. Wanneer je tegen de zon in fotografeert komen regelmatig orbs en overbelichte stralen voorbij.

Wanneer je buiten bent en voldoende licht hebt, weet de iPhone 13-camera altijd goede foto’s vast te leggen met veel kleur en detail. Ook wanneer je de portretmodus inschakelt. Deze functie kun je gebruiken om mensen vast te leggen, maar ook andere objecten worden met deze modus als onderwerp uitgelicht op een vervaagde voor- of achtergrond.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Ook binnen blijft er veel detail beschikbaar en zijn schaduwen geen zwarte vlakken.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Verschillende lenzen

Wanneer mogelijk kun je altijd het beste de primaire camera gebruiken. Deze is altijd in staat betere foto’s vast te leggen. Pas wanneer de compositie niet anders toelaat, dan komen de groothoeklenzen en zoomlens van de iPhone 13 Pro van pas. Hoewel je bij de primaire camera van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro pas verschil ziet wanneer er weinig licht voorhanden is, waar je verderop meer over leest, zijn de verschillen tussen de twee groothoeklenzen wel wat groter. De groothoeklens van de iPhone 13 Pro werkt een stuk beter bij moeilijke lichtomstandigheden, en ontloopt daarmee de reguliere camera van het toestel niet zo veel. De groothoeklens van de iPhone 13 kun je beter niet gebruiken als het wat donkerder is.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De drie zoomniveau's van de iPhone 13 Pro.

De zoomlens van de iPhone 13 Pro kan ook niet zo goed overweg met moeilijke lichtomstandigheden. Hierdoor zijn de verschillen tussen de reguliere camera en extra camera’s groter dan bij de iPhone 12. Niet omdat de zoom- en groothoekcamera’s zo slecht zijn, maar omdat de reguliere zo goed is.

De zoomlens is echter een waardevolle aanvulling. De foto’s zijn kwalitatief nog altijd uitstekend: wanneer je genoeg licht voorhanden hebt zijn de kleuren en het detail erg goed. De camera herkent ook automatisch close-ups, waarbij de macrofoto-modus aanspringt. Je herkent dit, omdat het beeld opeens verspringt en de voor- en achtergrond vervaagt, eigenlijk net als bij een portretfoto. Na het maken van de foto merk je dat er nog meer nadruk is gelegd op de kleinste details. Het is even vervelend dat macrofotografie automatisch in- en uitschakelt, het liefst wil je dit zelf ook activeren.

©PXimport

Mag het licht uit?

Wanneer het echter donker is, dan stijgt de reguliere camera boven de andere smartphonecamera’s uit. Alleen Huawei had een technologie ontwikkeld, die vergelijkbare resultaten oplevert. Wat knap is, is dat er veel detail en zelfs kleur wordt vastgelegd en dat ruis nauwelijks optreedt. Wanneer je de camera opent en merkt dat er weinig licht voorhanden is, schakelt deze automatisch de nachtmodus in. Deze gebruikt een sluitertijd van een paar seconden en de beeldstabilisatie om een zo scherp mogelijke foto te krijgen, zonder dat er een statief voor nodig is. Wanneer je een foto van beweging maakt, merk je echter wel dat er veel bewegingsonscherpte optreedt door de lange sluitertijd. In dat geval schakel je wellicht beter de nachtmodus uit.

De nachtmodus heeft echter wel moeite met licht, zoals in de twee onderstaande voorbeelden waarbij op de ene foto de achtergrond verlicht is door straatverlichting en daardoor de boot op de voorgrond een donker vlak blijft. Op de andere foto wordt juist de voorgrond door straatverlichting verlicht, waardoor er niets vast te leggen valt van het weiland achter het hek. Ook valt op dat de bomen op de foto's bewogen zijn.

©PXimport

©PXimport

Wanneer je de nachtmodus gebruikt met een van de andere lenzen, merk je al snel meer ruis op en vallen details weg. Zoals te zien is bij de foto van de zwarte kat, zijn vacht lijkt wel van plastic omdat alle details zijn weggevallen. Bewegingsonscherpte valt op, maar ook dat ondanks de donkerte tóch kleur te zien is.

©PXimport

©PXimport

Hoe goed de reguliere camera is, valt vooral op bij de nachtmodus. Onderstaande foto's, gemaakt met de groothoek (links) en reguliere camera van de iPhone 13 laat zien dat kleur en detail veel beter worden vastgelegd.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Welke iPhone camera is voor jou geschikt?

De camera’s van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro maken indruk. Vooral laatstgenoemde biedt de beste camera die je op dit moment in een smartphone vindt. Dat gezegd hebbende: de verschillen met de iPhone 13 camera zijn niet groot genoeg om het grote prijsverschil te verantwoorden. Heb je een iPhone 12 (Pro) of een Samsung Galaxy S21, dan zijn de verschillen qua telefoon én qua camera al helemaal te klein om de aankoop van een iPhone 13 (Pro) te verantwoorden.

iPhone instellingen Een iPhone maakt doorgaans wat natuurgetrouwere foto’s, terwijl bijvoorbeeld de camera van Samsung kleuren wat satureert. Dat levert vaak mooiere foto’s op. Huawei is ook ver met zijn cameratechniek en lijkt soms wat onnatuurlijk, door zelfs delen die door te weinig licht onzichtbaar zijn vast te leggen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur welke stijl het mooiste is. In de instellingen heeft Apple ervoor gezorgd dat je nu ook je eigen stijl kunt kiezen. Ga hiervoor naar Instellingen / Camera / Fotografische stijlen. De foto’s die wij hebben gemaakt voor dit artikel zijn in de standaard-stijl genomen. Overigens kun je in deze instellingen ook het raster inschakelen, wat je helpt bij het vinden van een juiste compositie. Bij Cameraopname kun je RAW-fotografie inschakelen en aangeven dat je foto’s op Meest Compatibel wilt maken. In dat geval wordt je foto gewoon als JPEG opgeslagen in plaats van het HEIF-bestandsformaat waar veel apparaten en apps (nog) niet mee overweg kunnen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.