ID.nl logo
Alles over de iPhone 13 Pro en iPhone 13 camera’s
© PXimport
Huis

Alles over de iPhone 13 Pro en iPhone 13 camera’s

De nieuwe iPhone 13 en iPhone 13 Pro zijn nauwelijks te onderscheiden van hun voorgangers. Toch zijn er op cameragebied flinke stappen gemaakt. In dit artikel lees je meer over de iPhone 13 camera’s.

In dit artikel leggen we je uit wat de iPhone 13-camera’s zoal te bieden hebben. De voorbeeldfoto’s in dit artikel zijn gemaakt met zowel de iPhone 13 als de iPhone 13 Pro Max. Met uitzondering van de foto’s van de iPhones zelf natuurlijk.

Wellicht hadden we wat meer verwacht van de iPhone 13-serie. Ten opzichte van de iPhone 12-serie is er nauwelijks iets veranderd. Hoewel de langere accuduur zeker welkom is. Op papier lijkt de camera ook niet zo spannend, totdat je hem in praktijk gebruikt. Apple legt de lat weer hoog voor concurrenten als Samsung en Google om bij te benen. Niet met gimmicks, zoals de filmmodus met automatische camerafocus bij het maken van video’s, maar gewoon als het aankomt op goede kwaliteit foto’s en video’s. Ongeacht de lichtomstandigheden.

De iPhone 13-serie bestaat uit de iPhone 13 en de iPhone 13 Mini, welke beide over dezelfde dualcam beschikken. De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max beschikken ook over dezelfde camera’s: drie op de achterzijde, aangevuld met een dieptesensor. Dat is anders dan de Pro-modellen uit de iPhone 12-serie. Die waren verschillend, wat onnodig verwarrend was.

©PXimport

Specs

iPhone 13 en iPhone 13 Mini camera’s:

  • Primaire lens: 12 megapixel, f/1,6 diafragma, 1,7 µm pixelgrootte, 26mm lensgrootte
  • Groothoeklens: 12 megapixel, f/2,4 diafragma, 13mm lensgrootte

iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max camera’s:

  • Primaire lens: 12 megapixel, f/1,5 diafragma, 1,9 µm pixelgrootte, 26mm lensgrootte
  • Groothoeklens: 12 megapixel, f/1,8 diafragma, 13mm lensgrootte
  • Telelens: 12 megapixel, f/2,8 diafragma, 77mm lensgrootte

Nieuw is dat de lenzen voorzien zijn van beeldstabilisatie, waarbij de camera in de behuizing kan bewegen. Op videogebied heb je de mogelijkheid om in HDR 10 en met Dolby Atmos-geluid op te nemen. Je kunt met maximaal 60 fps opnemen, ook in 4K-resolutie.

De Pro-uitvoeringen beschikken bovendien over een vierde lens, die de diepte kan inschatten. In praktijk merk je er niet bijzonder veel van. Deze lens komt met name van pas bij AR-apps.

©PXimport

Megapixelrace

Er is momenteel een megapixelrace gaande op het gebied van smartphones. Er zijn momenteel zelfs smartphones op de markt met 108 megapixelcamera’s. Het aantal megapixels zegt echter niks over de kwaliteit van hoe de lens beeld vastlegt. Alleen de resolutie van het vastgelegde beeld. Veel van de smartphones met zoveel megapixel gebruiken technieken waarbij de resolutie als het ware door vier wordt gedeeld, om zo te voorkomen dat het opslaggeheugen van de smartphone onnodig volloopt. Een 12 megapixellens zorgt alsnog voor foto’s in 4.000 bij 3.000, scherp zat dus.

Het zijn overige specificaties die meetellen. Zoals de lensopening (diafragma), die bepaalt hoeveel licht er opgevangen kan worden en de pixelgrootte, die bepaalt hoeveel detail er met iedere pixel gelegd wordt.

©PXimport

Het grootste verschil wordt echter gemaakt in de rekenkracht van de smartphone. Vooral het verschil ten opzichte van gewone compactcamera’s. Hoewel deze veel meer ruimte hebben voor bijvoorbeeld grotere lenzen en zoomlenzen, worden deze camera’s steeds verder in het nauw gedreven op de markt. Deze ‘ouderwetse’ camera’s, maken een eenmalige beeldopname. Je smartphone is al begonnen met de opname voordat je op de sluiterknop drukt. Om te herkennen wat je vastlegt en daar de juiste focus op te leggen, de omgeving, de hoeveelheid licht, enzovoort. Bovendien worden veel foto’s samengevoegd, zodat je bijvoorbeeld met verschillende lichtwaardes zowel donkere als verlichte delen zo gedetailleerd mogelijk vastlegt zonder zwarte plekken of overbelichting. Dat wordt ook wel dynamisch bereik genoemd. Bij gewone camera’s komt er vaak nabewerking bij in de RAW-bestanden om zowel lichte als donkere vlakken tot hun recht te laten komen. Bij de iPhone 13 gebeurt dit automatisch, nu is dat niet verwonderlijk, maar de algoritmes die dit bepalen maken het eindresultaat beter dan ooit.

iPhone 13 camera in praktijk

Dat is bijvoorbeeld te zien in de volgende foto’s: in het restaurant is er veel verschil in licht. In veel gevallen zou het raam overbelicht zijn omdat het zonlicht feller is dan het kunstlicht. Bij de zonsondergangfoto zijn de kleurdetails overeind gebleven van zowel het gras en pad - én de oranje kleuren van de zon waar tegenin gefotografeerd wordt. De derde foto tenslotte laat veel details van het pand zien in een schemerige buitenomgeving, terwijl het felle kunstlicht binnen geen overbelichte ramen oplevert. Sterker nog, het interieur en de mensen zijn herkenbaar.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Toch zijn er zeker wel uitdagingen waar de iPhone 13-camera minder goed mee overweg kan. Wanneer je tegen de zon in fotografeert komen regelmatig orbs en overbelichte stralen voorbij.

Wanneer je buiten bent en voldoende licht hebt, weet de iPhone 13-camera altijd goede foto’s vast te leggen met veel kleur en detail. Ook wanneer je de portretmodus inschakelt. Deze functie kun je gebruiken om mensen vast te leggen, maar ook andere objecten worden met deze modus als onderwerp uitgelicht op een vervaagde voor- of achtergrond.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Ook binnen blijft er veel detail beschikbaar en zijn schaduwen geen zwarte vlakken.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Verschillende lenzen

Wanneer mogelijk kun je altijd het beste de primaire camera gebruiken. Deze is altijd in staat betere foto’s vast te leggen. Pas wanneer de compositie niet anders toelaat, dan komen de groothoeklenzen en zoomlens van de iPhone 13 Pro van pas. Hoewel je bij de primaire camera van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro pas verschil ziet wanneer er weinig licht voorhanden is, waar je verderop meer over leest, zijn de verschillen tussen de twee groothoeklenzen wel wat groter. De groothoeklens van de iPhone 13 Pro werkt een stuk beter bij moeilijke lichtomstandigheden, en ontloopt daarmee de reguliere camera van het toestel niet zo veel. De groothoeklens van de iPhone 13 kun je beter niet gebruiken als het wat donkerder is.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De drie zoomniveau's van de iPhone 13 Pro.

De zoomlens van de iPhone 13 Pro kan ook niet zo goed overweg met moeilijke lichtomstandigheden. Hierdoor zijn de verschillen tussen de reguliere camera en extra camera’s groter dan bij de iPhone 12. Niet omdat de zoom- en groothoekcamera’s zo slecht zijn, maar omdat de reguliere zo goed is.

De zoomlens is echter een waardevolle aanvulling. De foto’s zijn kwalitatief nog altijd uitstekend: wanneer je genoeg licht voorhanden hebt zijn de kleuren en het detail erg goed. De camera herkent ook automatisch close-ups, waarbij de macrofoto-modus aanspringt. Je herkent dit, omdat het beeld opeens verspringt en de voor- en achtergrond vervaagt, eigenlijk net als bij een portretfoto. Na het maken van de foto merk je dat er nog meer nadruk is gelegd op de kleinste details. Het is even vervelend dat macrofotografie automatisch in- en uitschakelt, het liefst wil je dit zelf ook activeren.

©PXimport

Mag het licht uit?

Wanneer het echter donker is, dan stijgt de reguliere camera boven de andere smartphonecamera’s uit. Alleen Huawei had een technologie ontwikkeld, die vergelijkbare resultaten oplevert. Wat knap is, is dat er veel detail en zelfs kleur wordt vastgelegd en dat ruis nauwelijks optreedt. Wanneer je de camera opent en merkt dat er weinig licht voorhanden is, schakelt deze automatisch de nachtmodus in. Deze gebruikt een sluitertijd van een paar seconden en de beeldstabilisatie om een zo scherp mogelijke foto te krijgen, zonder dat er een statief voor nodig is. Wanneer je een foto van beweging maakt, merk je echter wel dat er veel bewegingsonscherpte optreedt door de lange sluitertijd. In dat geval schakel je wellicht beter de nachtmodus uit.

De nachtmodus heeft echter wel moeite met licht, zoals in de twee onderstaande voorbeelden waarbij op de ene foto de achtergrond verlicht is door straatverlichting en daardoor de boot op de voorgrond een donker vlak blijft. Op de andere foto wordt juist de voorgrond door straatverlichting verlicht, waardoor er niets vast te leggen valt van het weiland achter het hek. Ook valt op dat de bomen op de foto's bewogen zijn.

©PXimport

©PXimport

Wanneer je de nachtmodus gebruikt met een van de andere lenzen, merk je al snel meer ruis op en vallen details weg. Zoals te zien is bij de foto van de zwarte kat, zijn vacht lijkt wel van plastic omdat alle details zijn weggevallen. Bewegingsonscherpte valt op, maar ook dat ondanks de donkerte tóch kleur te zien is.

©PXimport

©PXimport

Hoe goed de reguliere camera is, valt vooral op bij de nachtmodus. Onderstaande foto's, gemaakt met de groothoek (links) en reguliere camera van de iPhone 13 laat zien dat kleur en detail veel beter worden vastgelegd.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Welke iPhone camera is voor jou geschikt?

De camera’s van de iPhone 13 en iPhone 13 Pro maken indruk. Vooral laatstgenoemde biedt de beste camera die je op dit moment in een smartphone vindt. Dat gezegd hebbende: de verschillen met de iPhone 13 camera zijn niet groot genoeg om het grote prijsverschil te verantwoorden. Heb je een iPhone 12 (Pro) of een Samsung Galaxy S21, dan zijn de verschillen qua telefoon én qua camera al helemaal te klein om de aankoop van een iPhone 13 (Pro) te verantwoorden.

iPhone instellingen Een iPhone maakt doorgaans wat natuurgetrouwere foto’s, terwijl bijvoorbeeld de camera van Samsung kleuren wat satureert. Dat levert vaak mooiere foto’s op. Huawei is ook ver met zijn cameratechniek en lijkt soms wat onnatuurlijk, door zelfs delen die door te weinig licht onzichtbaar zijn vast te leggen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur welke stijl het mooiste is. In de instellingen heeft Apple ervoor gezorgd dat je nu ook je eigen stijl kunt kiezen. Ga hiervoor naar Instellingen / Camera / Fotografische stijlen. De foto’s die wij hebben gemaakt voor dit artikel zijn in de standaard-stijl genomen. Overigens kun je in deze instellingen ook het raster inschakelen, wat je helpt bij het vinden van een juiste compositie. Bij Cameraopname kun je RAW-fotografie inschakelen en aangeven dat je foto’s op Meest Compatibel wilt maken. In dat geval wordt je foto gewoon als JPEG opgeslagen in plaats van het HEIF-bestandsformaat waar veel apparaten en apps (nog) niet mee overweg kunnen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: