9 tips voor nieuwe Android-gebruikers
Nieuwe Android-gebruikers worden in het diepe gegooid. Het werkt allemaal net even anders als bij een computer en het OS staat niet alles toe. Wij zetten negen tips voor je op een rij om met snel Android om te leren gaan.
1. Automatische updates
Als je met Android werkt zul je snel merken dat je geen controle hebt over updates die het systeem wil doorvoeren. Dit wordt gedaan door de provider of fabrikant van je smartphone. Zo krijg je op een gegeven moment de melding dat het systeem aan het updaten is. Je kunt zo vaak op het kruisje achter de update drukken, dit heeft geen effect. Applicaties daarentegen geven een melding wanneer een update beschikbaar is. Hierover mag je zelf beslissen of je die wilt doorvoeren. Lees ook: De 35 beste Android-apps van 2015.
2. Ga voor Play Store!
Nu we het toch over apps hebben, weet waar je ze download. De simpelste optie is om je apps gewoon uit de Play Store van Google te halen. Ook muziek, films en boeken zijn hier toegankelijk voor elke Android-gebruiker. Kies gewoon de applicatie uit die je wilt hebben, gratis of betaald, en begin met downloaden. De app zal dan op het bureaublad van je smartphone terechtkomen. Je kunt de applicaties ook via een huiscomputer downloaden. Als je bent ingelogd op hetzelfde Google-account als op je smartphone, dan zal de download daar ook starten. Er zijn andere opties zoals Amazon Appstore, maar die maken het je soms onnodig moeilijk.
©PXimport
Verberg applicaties die je niet gebruikt en download veilige applicaties in de Play Store van Google.
3. Verberg vooraf geïnstalleerde apps
Bij het opstarten van je Android valt meteen op hoeveel rotzooi er vooraf is geïnstalleerd door providers en fabrikanten. Veel van de applicaties die je tijdens je kennismaking met Android tegenkomt, zal je nooit gebruiken. Enkele van deze apps kunnen verwijderd worden, anderen niet. Je kunt ze dan wel verbergen en ziet dan alleen applicaties die je wilt gebruiken.
4. Pas je beginscherm aan
Je hoofdmenu kun je compleet naar eigen stijl aanpassen. Niet iedereen is zich daarvan bewust, maar je bepaalt zelf waar je naar kijkt. Experimenteer dus een beetje met de mogelijkheden. Je kunt de vooraf ingestelde apps en Widgets gewoon verwijderen en in de plaats daarvan items wegzetten die er voor jou echt toe doen.
©PXimport
Kies je eigen stijl en maak je Android persoonlijk.
5. Flash is ontoegankelijk
Je Android is geen pc. Aangezien veel webpagina's gebruikmaken van Flash, en deze op het web worden uitgeschakeld door Android, is niet alle content altijd zichtbaar. Er is geen mogelijkheid om wel toegang te krijgen tot de Flash-website's. Applicaties waarvan wordt gezegd dat ze dat wel kunnen, moet je vermijden. Dit zijn waarschijnlijk andere applicaties dan datgene wat erover beweerd wordt op de uitlegpagina.
6. Delen met Android
Android-apparaten zijn bedoeld om informatie, foto's en video's te delen. Het is niet voor niets dat er een speciaal deel-icoontje is gemaakt. Als je een foto hebt gemaakt dan zie je dat icoontje verschijnen. Je kunt meteen via WhatsApp of de foto versturen. Het deel-icoon is niet alleen bedoeld voor social media, je kunt het ook gebruiken om webpagina's op te slaan in applicaties of om video's op te slaan in de cloud.
©PXimport
Het deel-icoontje dat je vaak gaat gebruiken.
7. Google
Android werkt het beste als je je Google-account gebruikt. Je zal het in elk geval niet over het hoofd zien, want als je je Android-device voor de eerste keer gebruikt, zal Google je om de haverklap vragen in te loggen. Dit kan allemaal wat vervelend overkomen, maar als je Android echt wil gebruiken zoals het is bedoeld, is het wel aan te raden Google vrij spel te geven.
Als je je account eenmaal aan je smartphone hebt gekoppeld, hoef je je om veel andere dingen geen zorgen meer te maken. Je bent automatisch ingelogd bij Gmail, je contacten worden geïmporteerd, je kunt chatten via Hangouts, Google Maps weet waar je bent, waar je werkt en waar je vaak naartoe gaat, al je documenten in Google Drive zijn beschikbaar, je kunt kiezen voor automatische back-pus naar de cloud, en ga zo maar door. Het kost je een beetje van je privacy, maar erg handig is het wel.
8. Launchers
Launchers zijn apps op je telefoon die als het ware de functie van het besturingssysteem gedeeltelijk overnemen. Elk Android-toestel heeft een standaard launcher, die verschilt per Android-versie en telefoonmerk. Maar er zijn ook veel particuliere launchers op de markt. De Play Store staat vol met dat soort programma's.
Om van launcher te veranderen ga je naar Instellingen > Applicaties en zoek je de launcher die je net hebt gedownload op. Hoe alles werkt en welke taken allemaal worden overgenomen, hangt af van welke app je gebruikt. Probeer er een paar uit (in dit artikel vind je enkele goede launchers om te proberen) en maak je keuze.
©PXimport
De Action Launcher is een van de meest gebruikte launchers die er zijn.
9. Widgets
Apps mogen dan de hoeksteen zijn waar elk mobielbesturingssysteem op draait, we mogen ook widgets niet vergeten. Widgets zijn handige toevoegingen die je in real-time op de hoogte houden van bepaalde gebeurtenissen. Je plaatst widgets op je startscherm en ze worden vanzelf geüpdatet. Zo kun jein een oogopslag zien wanneer het gaat regenen, welk nummer je afspeelt of wie je een mailtje heeft gestuurd, zonder dat je daarvoor losse apps hoeft te openen.
Het nadeel aan widgets is dat het echte stroomvreters zijn, dus gooi je telefoon er niet helemaal mee vol. Als ze echter met mate gebruikt kunnen widgets erg handig zijn. De beste Android-widgets vind je hier.