ID.nl logo
Huis

6 klassieke arcadegames voor je iPad

De nieuwste iPads zijn zo krachtig dat je er de meest prachtige, meeslepende games op kunt spelen. Toch houden klassieke games hun charme. Titels als Pac-Man en Space Invaders kennen we uit de arcadehallen. Welke arcadegames zijn beschikbaar voor de iPad en hoe beleef je deze het beste?

Arcadehallen

De arcadehal is een begrip dat jongeren al niets meer zegt. Oudere gamers zal het bekender in de oren klinken. Arcades waren ruimtes waarin arcadekasten waren te vinden: een kast met een beeldscherm, ingebouwde computer en joystick, knoppen of een andere besturingsmethode om een videogame te spelen. Wie genoeg muntjes op zak had kon telkens opnieuw spelen. Een andere methode om bezig te blijven, was overleven in de game: wie de juiste opdrachten haalde of in leven bleef, kon lang spelen voor zijn guldens. Vaak waren in arcadehallen ook flipperkasten en gokkasten te vinden. In de arcadehallen waren voornamelijk videogames te spelen die grafisch hun tijd ver vooruit waren en niet geschikt waren om thuis te spelen: daarvoor waren de thuiscomputers nog niet uitgerust of waren ze gewoonweg voor de gemiddelde consument gewoonweg te duur.

©PXimport

Door de opkomst van arcadehallen werden gamehits als Space Invaders en Pac-Man bekend bij het grote publiek.

Bijna verdwenen

In Nederland zijn tegenwoordig weinig arcadehallen meer te vinden. In de jaren tachtig kon je in diverse grote en kleinere steden uitgebreide speelhallen bezoeken met allerlei soorten videogames. Ook in badplaatsen vonden de speelkasten gretig aftrek. Zelfs op kleinere locaties zoals snackbars, hotels en restaurants stonden speelkasten zoals Pac-Man en Space Invaders. Door de komst van spelcomputers van Atari, Nintendo en PlayStation zijn de arcadekasten snel verdwenen uit het Nederlandse straatbeeld. De games konden thuis gespeeld worden zonder telkens een muntje op zak te hebben. Op sommige plekken zijn nog wel arcadegames te spelen, zoals op de boulevard van Scheveningen en in Hall of Game in Tilburg.

©PXimport

In Hall of Game in Tilburg zijn oude en nieuwe arcadekasten te spelen, zoals deze F-Zero AX van Nintendo.

Weinig pixels

Het vereist natuurlijk weinig uitleg dat de iPad uitermate geschikt is om oude spellen op te spelen. Even ter vergelijking: de eerste speelkast waarop je Pac-Man kon spelen, was een 8bit-machine met 2 KB (ja, kilobyte) geheugen en een schermresolutie van 224 bij 288 pixels. Zelfs de eerste iPad kan dit makkelijk aan, al is het per app altijd goed om in de App Store te controleren of het apparaat of de beschikbare versie van iOS voldoende is om de nieuwste versie van een game te draaien. Ook zonder externe controller kun je de games spelen. Een veelgekozen besturingsmethode is de oude joystick en richtingstoetsen als virtuele variant op het scherm te tonen. Veel apps beschikken in het optiemenu ook over alternatieve methoden, zoals het gebruik van de bewegingsgevoelige besturing door bij racegames de iPad te kantelen in de gewenste stuurrichting.

©PXimport

De techniek van oude arcadekasten is met gemak na te bootsen op een iPad.

Topscores

De meest gebruikelijke manier om de oude games op de iPad te spelen, is door klassieke spellen te bundelen in een verzamel-app. De oorspronkelijke versies met de oude beelden en de karakteristieke geluidseffecten en muziek roepen vooral bij oudere gamers nostalgische gevoelens op. Hoe zagen die games er ook al weer uit en is Galaga nog steeds zo verslavend als toen ik die als klein jongetje op vakantie speelde? Wie nog steeds veel games speelt is gewaarschuwd: de oudere games zijn heel wat moeilijker dan de gemiddelde moderne videogame en de actie is vaak minder gevarieerd.

Ook voor kinderen zijn de oude arcadegames leuk, al verschilt dat per titel. Ten slotte zijn bijna alle arcadegames qua opzet bedoeld om telkens vanaf het begin te spelen: gooi een virtuele munt in het kabinet en probeer zo ver mogelijk te komen. Er wordt geen voortgang opgeslagen: het doel is overleven en een topscore neerzetten.

©PXimport

Veel arcadegames zoals Galaga hadden als doel zo lang mogelijk overleven en een topscore neerzetten.

Nostalgie

De belangrijkste apps in de App Store om ongestoord van klassieke arcadegames te genieten zijn de verzamel-apps. De arcadehal werd gedomineerd door een aantal grote speluitgevers uit voornamelijk de Verenigde Staten en Japan. Bedrijven als Capcom en Sega speelden een grote rol, maar hebben hun verleden als arcadegamesfabrikant niet uitgebuit. Namco, Atari en Midway doen het beter en bieden een virtuele omgeving waarin de zogenaamde 'back catalogue' - dat zijn de rechten op de games inclusief de techniek en afbeeldingen - ter beschikking wordt gesteld aan de gamer.

De gratis verzamel-apps gebruiken in-app-aankopen om de games onbeperkt te kunnen spelen en bieden andere nostalgische elementen, zoals het originele artwork van de speelkasten, handleiding en extra informatie over de games.

©PXimport

Sommige uitgevers van arcadegames brengen alleen nieuwere speelhalspellen uit, zoals Sega met Crazy Taxi.

Namco Arcade

Het Japanse bedrijf Namco mag natuurlijk niet ontbreken. Namco heeft een iOS-app die eer doet aan het rijke arcadegamesverleden. De gratis verzamel-app heet simpelweg Namco Arcade en biedt een verzameling klassiekers uit de jaren tachtig. Het gratis karakter van de app blijkt minder vriendelijk dan je denkt: de app is slechts een omgeving waarin de games kunnen worden aangeschaft. Zo zijn het wereldberoemde Pac-Man en het lastige schietspel Xevious verkrijgbaar voor 2,69 euro. Andere bekende titels zijn Galaga en Rolling Thunder.

Een leuke extra is dat je elke dag een game kunt uitkiezen om een gratis potje mee te spelen. Zo kun je alvast een voorproefje krijgen voordat je de portemonnee trekt. Kun je niet kiezen en wil je gewoon een paar potjes spelen, dan kun je voor 0,89 euro tien 'Play Coins' aanschaffen. Zo'n virtuele munt is goed voor één speelsessie met een spel naar keuze. Er zijn ook nog cheats te koop, zoals oneindig veel ruimteschepen of levens. Na een recente update biedt de app ondersteuning voor MFi-controllers.

©PXimport

Pac-Man is misschien wel de bekendste game uit de jaren tachtig en speelbaar in de Namco Arcade-app.

Namco Arcade

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 43,7 MB

Score: 5 van 5 sterren

Atari's Greatest Hits

Net als Namco is Atari een grote naam uit het verleden. Het bedrijf heeft het later nog even volgehouden als speluitgever voor pc, PlayStation en Xbox, maar is toen in de vergetelheid geraakt. In de App Store kun je opnieuw kennismaken met een aantal klassiekers van deze legendarische uitgever via de gratis verzamel-app Atari's Greatest Hits. De titel is wat misleidend: in plaats van de grootste hits krijg je toegang tot 100 oude games uit de jaren zeventig en tachtig.

Het beroemde Missile Command, waarin je raketten afvuurt om de stad te beschermen tegen buitenaardse aanvallen, wordt gratis geleverd. Games als Asteroids en Centipede kosten 0,89 euro via een in-app-aankoop. Hetzelfde bedrag betaal je voor 15 'tokens', virtuele muntjes waarmee je een potje kunt spelen met een game naar keuze. Wil je toegang tot de volledige catalogus, dan betaal je in één keer 5,49 euro voor de volledige verzameling games. Een deel van de games, zoals het verslavende Tempest, kun je ook via bluetooth tegen elkaar spelen met twee iOS-apparaten.

©PXimport

Missile Command is gratis te spelen, de andere games moeten worden aangeschaft in Atari's Greatest Hits.

Atari's Greatest Hits

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 21,6 MB

Score: 5 van 5 sterren

Midway Arcade

Midway komt qua naamsbekendheid zeker niet in de buurt van Atari, maar heeft toch een behoorlijke verzameling ijzersterke games achtergelaten. Midway Arcade is een gratis verzamel-app die zijn games presenteert in een speelhal. Door een speelkast aan te raken draait de camera naar de juiste plek in de speelhal, wat voor een extra nostalgisch momentje zorgt. Een aantal spellen is gratis te spelen, zoals Air Hockey en basketballen gooien. Hiermee verdien je tickets die je kunt inleveren voor prijzen, zoals je ook wel tegenkomt in de overgebleven speelhallen in Nederland. Naast een gratis app waarin je via in-app-aankopen voor 0,89 euro pakketten met drie of vier games moet aanschaffen, is er ook een betaalde versie van de app (ook 0,89 euro) waarin je tien games zonder verdere extra kosten kunt spelen. Het gaat dan om games als Spy Hunter, waarin je als spion in een auto met wapens vecht tegen vijanden. Of Rampage, waarin je als monster op flatgebouwen klimt om ze te slopen.

Andere bekende titels zijn platformspel Joust en zijwaarts scrollend schietspel Defender. In de games kun je kiezen voor verschillende soorten besturingsopties, zoals het kantelen van de iPad. Afgezien van je persoonlijk smaak in videogames is Midway Arcade de beste app voor arcadeliefhebbers: de app is mooi uitgevoerd, heeft veel mogelijkheden en games aanschaffen is relatief voordelig.

©PXimport

In Midway Arcade is een arcadehal nagemaakt waarin je naar de verschillende spellen navigeert.

Midway Arcade

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 39,8 MB

Score: 5 van 5 sterren

Activision Anthology

De app Activision Anthology bevat meer games voor spelcomputers in de woonkamer dan van de speelkasten in arcadehallen, maar zal de nostalgische gamer desondanks kunnen bekoren. Het is gebaseerd op de spelcomputer Atari 2600, die in Nederland ook een groot succes was en waarmee je het soort spellen dat normaal in de arcadehallen was te spelen nu ook eindelijk thuis kon ervaren. In totaal bevat deze app 45 klassieke games, die je in één keer ontgrendelt met een in-app-aankoop van 5,49 euro. Pakketten van 11 games zijn verkrijgbaar voor 2,69 euro. Wil je niets aanschaffen, dan kun je alleen het simpele Kaboom spelen, dat behoorlijk snel gaat vervelen. Misschien wel de beroemdste game in deze app is Pitfall, waarin je als een soort Indiana Jones aan lianen slingert en schorpioenen ontwijkt. De besturing in de app laat soms wel te wensen over, al is dat vaak te verhelpen door in de opties voor een andere besturingsmethode te kiezen.

©PXimport

Activision Anthology bevat naast arcadegames als Pitfall oude gamehits van klassieke spelcomputers.

Activision Anthology

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 44,7 MB

Score: 4 van 5 sterren

Losse apps

Naast de oorspronkelijke versie van oude games brengen de uitgevers van deze spellen af en toe opgewaardeerde versies uit. Zo is Pitfall een 'endless runner' geworden met vooral grafische elementen uit het origineel. Pac-Man is ruim vertegenwoordigd in de App Store, met een losse app voor Pac-Man en Ms. Pac-Man en afgeleide games met het personage in de hoofdrol, zoals puzzelspel Pac-Man Monsters en Pac-Man Championship. De laatstgenoemde game is een officieel vervolg en biedt de klassieke Pac-Man-speelstijl in allerlei nieuwe levels.

Ook Frogger heeft een aantal iOS-games, al zijn ook bedrijven die geen recht hebben op de oorspronkelijke game aan de haal gegaan met de bekendheid van het kikkertje, met als resultaat wat minder leuke spellen. Frogger Decades is een nieuwe variant van het oude spel, uitgebracht door de oorspronkelijke uitgever. In deze game ontwijkt de kikker opnieuw obstakels en probeert hij aan de overkant te komen, maar nu met veel mooier beeld en geluid.

©PXimport

Hoofdpersonen uit oude arcadegames krijgen soms een nieuwe game, zoals Frogger.

Frogger Decades

Prijs: € 0,89 (+ in-app-aankoop)

Omvang: 165 MB

Score: 3 van 5 sterren

PAC-MAN Championship Edition DX

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 380 MB

Score: 3 van 5 sterren

Echte arcadekast

Om de arcadegames te spelen is niet meer nodig dan een iPad, maar de juiste accessoires kunnen de ervaring wel verrijken. Een bekend voorbeeld is de iCade, een kastje waarin je de iPad plaatst zodat deze als beeldscherm fungeert. De iCade bevat acht knoppen en een digitale stuurpook met acht richtingen. Op de website van producent ION Audio staat een lijst met games die met dit accessoire werken. De iCade heeft wel twee batterijen nodig. Ook Atari heeft een ouderwetse joystick uitgebracht voor klassieke games. Je plaatst de iPad op de controller zelf. Dit accessoire oogt dus niet als een ouderwetse speelkast. De joystick werkt helaas alleen met de eigen app Atari's Greatest Hits.

©PXimport

De kast van de iCade geeft dat echte arcadegevoel.

Wel handig is dat het apparaat geen batterijen gebruikt. Deze twee apparaten zijn al een tijdje op de markt en zijn vooral geschikt voor de wat oudere iPads. De iCade Core is de opvolger van de iCade. Dit accessoire ziet er in tegenstellingen tot de originele iCade niet uit als een speelkast, maar kan wel overweg met de iPad Air en werkt prima in zowel de portrait- als de landscapestand.

©PXimport

De iCade Core is van de makers van iCade en werkt ook met de iPad Air.

Ook voor iPad mini

Heb je een iPad mini, dan kun je terecht bij de Arcadie. Net als de iCade is dit een behuizing die op een speelkast lijkt. De Arcadie heeft twee actieknoppen en een digitale joystick, werkt zonder batterijen en maakt verbinding via bluetooth. Wie geen behoefte heeft aan een vaste behuizing en ook grotere, modernere games wil spelen kan gebruikmaken van een externe controller. Apple heeft de MFi-standaard in het leven geroepen om het gebruik van losse controllers te ondersteunen. Er zijn inmiddels aardig wat MFi-controllers te koop, zoals de SteelSeries Stratus Wireless GameController en de MOGA Rebel Premium Game Controller. Het voordeel van deze apparaten is dat je ze ook met je iPhone of iPod touch kunt gebruiken. Zet de iPad rechtop met een standaard naar keuze, bijvoorbeeld de officiële Air Smart Cover voor de landschapsmodus en gebruik de controller om die lastige arcadegames eens serieus aan te pakken.

©PXimport

De Arcadie is speciaal voor de iPad mini gemaakt.

▼ Volgende artikel
Calibre via Docker: boekenplank op je server
© Paolese
Huis

Calibre via Docker: boekenplank op je server

Verzamel je je e-books het liefst centraal op een server? Dan ligt het voor de hand om die verzameling daar ook te beheren. Een van de beste beheerprogramma’s is Calibre. Hoewel dit vaak onder Windows wordt gebruikt, kun je het ook via Docker installeren en gebruiken. Daarna beheer je alles via een browser. We laten zien hoe dat werkt.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je e-books via Calibre Web kunt beheren. Daarvoor ondernemen we de volgende stappen:

  • Docker installeren
  • Calibre instellen
    • Database maken
    • E-books toevoegen
  • Calibre Web configureren
  • Draadloos synchroniseren met Kobo-e-readers

Lees ook: Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?

Code downloaden

In dit artikel staat een voorbeeld van wat YAML-code (en diverse andere commando’s). Omdat YAML erg gevoelig is voor foute spaties, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Zie het bestand code-calweb.txt.

Calibre is een populair en voor velen vertrouwd programma voor het beheren van e-books, dat al heel lang mee gaat (zie het kader ‘Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer’). De meeste mensen gebruiken het op een pc, maar daar kleven wel wat nadelen aan. Een installatie op een server is praktischer. Een centrale installatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker toegang tot Calibre hebt, vanaf verschillende apparaten en met verschillende gebruikers.

Ook de regelmatige software-updates zijn eenvoudiger te installeren, desgewenst zelfs automatisch. Het maken van back-ups is eveneens makkelijker. Op een pc vergeten mensen dat vaak, waardoor bij een crash of herinstallatie van Windows de zorgvuldig opgebouwde verzameling verloren gaat.

In dit artikel gaan we Calibre via Docker draaien. Je kunt de software daarna via een browser gebruiken, met dezelfde vertrouwde gebruikersinterface. We combineren het met Calibre Web. Daarmee kun je, ook weer via de browser, comfortabel je e-books lezen.

Ook de communicatie met e-readers komt aan bod. We laten zien hoe je via Calibre Web rechtstreeks synchroniseert met een Kobo e-reader. En vanuit Calibre gaan we e-books naar een Kindle sturen.

Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer

Calibre is een populair programma voor het beheren van je verzameling e-books. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Calibre kan op basis van metadata alle relevante informatie over e-books voor je ophalen, zoals beschrijvingen en een omslagafbeelding.

Je kunt de details ook handmatig aanpassen, per bestand of op groepsniveau. Ook converteer je e-books direct in Calibre om ze compatibel te maken met jouw e-reader. Bovendien zijn er de nodige extra’s, zoals het omzetten van nieuwsartikelen naar een e-book op basis van rss-feeds.

De eerste versie van Calibre verscheen in oktober 2006. Dat was kort na de release van de Sony PRS-500, een van de eerste op e-ink gebaseerde e-readers. Aanvankelijk lag de kracht bij de conversie van e-books tussen verschillende formaten. Tegenwoordig staan vooral de beheerfuncties centraal, en de uitgebreide zoek- en sorteeropties. De software is gratis, opensource en vrij aanpasbaar.

Calibre is veruit het bekendste programma voor het beheren van e-books.

1 Calibre (Web) en Docker (Compose)

We gaan in dit artikel Calibre en Calibre Web installeren op een server. Hierbij maken we gebruik van Docker en Docker Compose. Hiervoor gebruiken we een Linux-server met Ubuntu 24.04 LTS. Voor het werken met Docker installeren we Docker CE (Community Edition). Daar zijn installatiegidsen voor. Hierna kun je zowel Docker als Docker Compose gebruiken.

Zorg dat het systeem dat je gaat gebruiken genoeg geheugen heeft. Er is geen schokkende hoeveelheid voor nodig, maar 2 GB is geen overbodige luxe. Dit heeft vooral te maken met de ‘remote desktop’-opzet: op de achtergrond wordt een VNC-verbinding opgezet om de gebruikersinterface van Calibre weer te geven. Gebruik je een container in Proxmox VE, dan is 4 GB een veilige bovengrens. Meestal ligt het geheugengebruik rond 500 MB, maar tijdens het gebruik loopt dat snel op naar 1 GB met wat uitschieters naar boven.

Alle e-books staan bij onze opzet op een NAS. Daarom koppelen (‘mounten’) we die map aan het systeem, op de locatie /mnt/nas/boeken. Die locatie gaan we (in de volgende paragraaf) als volume toevoegen aan Calibre. Het voordeel is dat je vanuit Calibre gemakkelijk door die map kunt bladeren om e-books toe te voegen aan de bibliotheek in Calibre zelf.

Zorg dat je op het systeem over Docker en Docker Compose beschikt.

2 Docker Compose

Op het systeem maken we een mapje voor Calibre en plaatsen daarin een bestand docker-compose.yml met de onderstaande inhoud. We kiezen voor zowel Calibre als Calibre Web het Docker-image van het bekende LinuxServer.io.

Mogelijk zijn voor jouw situatie wat aanpassingen nodig. De belangrijkste opties nemen we in de volgende twee paragrafen met je door. Bij twijfel kun je ook de documentatie voor de genoemde Docker-images raadplegen. Bij de uitleg maken we onderscheid tussen de host en de container. De host is daarbij uiteraard jouw server met Docker.

Met de hulp van Docker Compose beheren we de instellingen voor beide containers.

3 Volumes koppelen

Volumes zorgen feitelijk voor de mogelijkheid bestanden uit te wisselen tussen de host en container. Voor Calibre maken we onder volumes: een koppeling tussen de map ./config op de host en /config in de container. Hier bewaart Calibre de configuratie en straks ook de Calibre-bibliotheek.

Verder koppelen we de gemounte map /mnt/nas/boeken met daarin alle ongesorteerde e-books aan /media. Binnen Calibre kun je straks door de map /media bladeren om eenvoudig e-books aan je bibliotheek toe te voegen.

Optioneel kun je een map, zoals de hier voorgestelde map /mnt/nas/boeken/Toevoegen, koppelen aan de container onder bijvoorbeeld /toevoegen. We laten in paragraaf 7 zien hoe je met een kleine aanpassing de e-books in die map automatisch aan Calibre kunt toevoegen. Bij de container voor Calibre Web zie je onder volumes: alleen de koppeling met de lokale map ./config. Daar staat straks de bibliotheek van Calibre, die we bij de configuratie van Calibre Web alleen nog hoeven aan te wijzen. Controleer voor beide containers onder environment: de waardes bij PUID en PGID. Dat is de ID van respectievelijk de eigenaar en groep van de gekoppelde volumes. Deze waardes kun je nagaan met de opdracht id gebruiker. Dit voorkomt problemen met rechten bij bestandstoegang.

In een onderliggende map worden de configuratie en bibliotheek bewaard.

Back-up maken van Calibre

Het is raadzaam om af en toe een back-up te maken van Calibre en Calibre Web. Het gaat hierbij om het bestand docker-compose.yml en de onderliggende map config. In de map met het bestand docker-compose.yml kun je daarvoor de onderstaande opdracht geven. Bewaar vervolgens het bestand calibre.tar op een veilige plek. Gebruik deze opdracht:

tar --exclude=config/.cache -cvf calibre.tar docker-compose.yml config/

Hierbij sluiten we overigens de folder .cache die in de map config te vinden is uit.

4 Poorten configureren

Er zijn voor beide containers poorten gekoppeld. Dit zie je onder ports:. Het poortnummer links is steeds de poort op de host. Die mag je eventueel veranderen, bijvoorbeeld omdat een poort (zoals de populaire poort 8080) al in gebruik is. Het poortnummer rechts is de poort in de container. Die mag je niet veranderen. We houden hier dezelfde poortnummers aan. Bij de container voor Calibre geeft poort 8080 toegang tot Calibre zelf en poort 8081 dient voor de ingebouwde contentserver (zie paragraaf 8 en het kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Calibre Web maken we via poort 8083 toegankelijk.

Poort 8083 geeft toegang tot Calibre Web, waarmee je e-books via een browser kunt lezen.

5 Beheer van de containers

Als je alle gewenste aanpassingen hebt gemaakt en de configuratie hebt bewaard, kun je beide containers starten met één opdracht:

docker compose up -d

Om de containers te stoppen, geef je deze opdracht:

docker compose down

Merk op dat er regelmatig updates verschijnen voor Calibre, waar je ook een melding van zult krijgen. Je hoeft dan in Calibre zelf niets te doen. Enkele commando’s vanaf de opdrachtregel volstaan. Stop als eerste de containers met:

docker compose down

Haal dan de nieuwe images op waarop de containers zijn gebaseerd. Dit kan in één keer met:

docker compose pull

Daarna kun je de containers opnieuw starten met:

docker compose up -d

Daarbij zullen de containers op basis van de nieuwe images worden opgebouwd. Controleer eventueel de status met:

docker ps

Dit laat zien welke containers actief zijn en welke poorten ze gebruiken.

Via enkele eenvoudige commando’s kun je de Docker-containers beheren.

6 Eerste stappen in Calibre

We gaan nu verder in de browser en beginnen met het instellen van Calibre. Log in op het ip-adres van het systeem waarop Calibre staat en poort 8080, zoals http://ipadres:8080. Kies in het eerste scherm Nederlands als taal. Kies daarna de locatie voor de bibliotheek voor Calibre. Hier worden alle toegevoegde boeken naartoe gekopieerd. We accepteren de standaardlocatie /config/Calibre Bibliotheek.

In het volgende scherm kies je je type e-reader. We kiezen voor een model van Kobo. Klik op Volgende om verder te gaan en dan Voltooien. Je komt nu direct in Calibre. Als je eerder met deze software hebt gewerkt, zal de gebruikersinterface vertrouwd zijn. Je ziet nog maar één boek in je Calibre-bibliotheek: de snelstartgids voor het werken met Calibre. Tijd dus voor wat extra leesvoer!

Bij het eerste gebruik moet je enkele instellingen aanpassen.

7 Boeken toevoegen

Om een e-book toe te voegen aan Calibre ga je naar Boeken toevoegen. Blader via de bestandsbeheerder vervolgens naar /media. Hier zie je de gemounte map met alle e-books. Wil je ook automatisch boeken aan Calibre kunnen toevoegen? Dit kun je instellen onder Voorkeuren. Kies onder Importeren/Exporteren de optie Boeken toevoegen. Op het tabje Automatisch toevoegen kun je naar de map bladeren waar de automatisch toe te voegen e-books staan. In ons voorbeeld is dat /toevoegen. Alle boeken die je in die map zet, zullen automatisch aan Calibre worden toegevoegd en daarna uit die map worden verwijderd. Kies na deze wijziging voor het herstarten van Calibre.

Boeken in deze speciale map worden automatisch aan Calibre toegevoegd.

8 Calibre Web

Met Calibre Web kun je een Calibre-database via een browser toegankelijk maken, zodat je door je verzameling e-books kunt bladeren en deze kunt lezen of downloaden. Het geeft je meer mogelijkheden dan de contentserver van Calibre (zie kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Zo kun je in Calibre Web boekenplanken maken en beheren. Deze kun je vervolgens synchroniseren met een Kobo e-reader.

Open om te beginnen Calibre Web op poort 8083, zoals http://ipadres:8083. Hier log je in met het initiële gebruikersaccount (gebruikersnaam admin en wachtwoord admin123). Eerst wordt gevraagd naar de locatie van de database van Calibre. Blader hiervoor naar /config/Calibre Bibliotheek en kies Select. Bewaar de instelling met Save. Als je naar Books gaat, zie je nu ook de eerdergenoemde gids voor Calibre en de boeken die je mogelijk zelf al had toegevoegd.

Voeg je in het vervolg in Calibre een boek toe, dan verschijnt deze ook direct in Calibre Web, omdat ze de database delen. Het is raadzaam om de taal van de gebruikersinterface op Nederlands te zetten. Klik daarvoor op je naam (admin) om je profiel te openen. Bij Language kies je Nederlands. Klik daarna op Save.

In Calibre Web verwijzen we naar de bibliotheek van Calibre.

Inhoudsserver van Calibre gebruiken

Calibre heeft een ingebouwde contentserver ofwel inhoudsserver. Schakel je deze in, dan kun je met een browser door je bibliotheek bladeren, en e-books te lezen of downloaden. Er is wat functionaliteit betreft wat overlap met Calibre Web. Je kunt ze eventueel naast elkaar gebruiken.

Voor de inhoudsserver hebben we poort 8081 op de host gekoppeld met poort 8081 in de container. Om de inhoudsserver te starten, ga je in Calibre naar Verbinden/delen en kies je Inhoudsserver starten. Open je browser en bezoek het ip-adres met poort 8081. Hier kun je je Calibre-bibliotheek bekijken. Dat kan ook direct vanaf de browser van een e-reader.

Er zijn ook andere, handigere methodes om e-books over te zetten. In dit artikel komt een directe synchronisatie met Kobo aan bod (paragrafen 9 en 10) en het versturen naar een Kindle vanuit Calibre (paragraaf 11).

De inhoudsserver maakt je bibliotheek beschikbaar via een browser.

9 Boekenplanken maken

Calibre Web kent het principe van boekenplanken, waarvan het beheer overigens los staat van Calibre. Begin hiervoor in het menu aan de linkerkant met Boekenplank maken. Open je vervolgens een e-book, dan kun je deze toevoegen aan een of meerdere boekenplanken. Handig aan de e-reader van Kobo is dat hij je boekenplanken met inhoud weergeeft in je bibliotheek als je naar het tabje Verzamelingen gaat. Hiervoor moet je de e-reader synchroniseren met Calibre Web. Je zou bijvoorbeeld een boekenplank kunnen maken voor boeken die je binnenkort wilt lezen. Of een boekplank voor elk genre. Ook kun je voor een specifieke e-reader een boekenplank maken. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe je boekenplanken met je Kobo-e-reader kunt synchroniseren.

Je kunt boekenplanken maken voor synchronisatie met je e-reader.

10 Synchronisatie

Je kunt een e-reader van Kobo draadloos synchroniseren met Calibre Web. Hiervoor ga je naar het menu Beheer. Kies onder Instellingen de optie Bewerk basisconfiguratie. Onder het kopje Geavanceerde opties zet je vinkjes bij Zet Kobo sync aan en Proxy onbekende verzoeken naar Kobo winkel. Met die laatste optie zul je op je e-reader bij synchronisatie ook nog steeds boeken ontvangen die je bijvoorbeeld via bol.com hebt gekocht.

Op zoek naar leesvoer?

Koop een e-book bij bol

Controleer of de correcte poort is ingesteld voor Calibre Web (wij gebruiken de standaardpoort 8083). Als je een ander poortnummer hebt gekozen, moet je dat hier wijzigen. Kies daarna Opslaan. Open nu je profiel door op je gebruikersnaam te klikken (standaard is dat admin). Klik bij Kobo Sync Token op Aanmaken/Bekijken. Kopieer nu de regel die er als volgt uitziet:

api_endpoint=http://10.0.10.37:8083/kobo/faa613c4e5d334a3d82210b157bb0e

Sluit je Kobo e-reader aan op de pc. Blader naar de map .kobo/Kobo en open het bestand Kobo eReader.conf. Zoek naar de regel met api_endpoint. De standaardconfiguratie ziet er meestal als volgt uit:

api_endpoint=https://storeapi.kobo.com

Verander deze regel naar de voorgestelde configuratie van Calibre Web. Als de bewuste regel (nog) niet bestaat, moet je deze aanmaken onder de groep [OneStoreServices].

We maken een aanpassing aan de configuratie van Calibre Web.

Selectief boekenplanken synchroniseren

Standaard worden met een Kobo-e-reader alle boekenplanken gesynchroniseerd. Wil je alleen één of enkele boekenplanken synchroniseren? Ga dan naar je profiel (veelal admin). Zet een vinkje bij Synchroniseer alleen boeken op geselecteerde boekenplanken met Kobo en kies Opslaan. Open daarna een boekenplank en kies Bewerk boekenplank eigenschappen. Met een vinkje kun je kiezen of die boekenplank met een boekenplank met een Kobo-apparaat moet worden gesynchroniseerd.

Naar voorkeur kun je ook één of enkele boekenplanken synchroniseren.

11 Kindle-e-reader

De Kindle van Amazon is een populair alternatief voor Kobo, dat wel werkt met een eigen ecosysteem. Heb je e-books in een afwijkend formaat, bijvoorbeeld drm-vrije epub-bestanden, dan kun je deze per e-mail naar een Kindle sturen. Dit gaat via de servers van Amazon, waar ze worden geconverteerd naar een geschikt formaat. Het e-mailadres waar je boeken naar kunt sturen kun je achterhalen door op je Kindle de instellingen te openen. Je ziet het @kindle.com-adres onder E-mail voor versturen naar Kindle. Je kunt hier direct vanuit Calibre e-books naar sturen.

Ga daarvoor in Calibre naar Voorkeuren. Kies onder Delen de optie Deel boeken via e-mail. Vul onder E-mail het e-mailadres van de Kindle in. Vul ook je e-mailadres als afzenderadres in onder Afzender e-mail. Je kunt eventueel een server instellen voor het versturen, maar het werkt meestal ook zonder.

Klik nu in Calibre met rechts op een e-book. Het menu Verbinden/delen geeft de optie voor het versturen per er-mail. Je e-book verschijnt hierna vanzelf op je Kindle. Mislukt de conversie, dan ontvang je een e-mailbericht van Amazon. Het is vrijwel altijd op te lossen met een trucje: converteer het e-book binnen Calibre naar het formaat .mobi. Converteer het daarna terug van .mobi naar .epub. Probeer vervolgens opnieuw het e-book naar je Kindle te sturen.

Je kunt per e-mail boeken delen met bijvoorbeeld een Kindle-e-reader.

Inspiratie voor extra leesvoer

Hebban is een leuke website om inspiratie voor nieuwe boeken op te doen. Je vindt er een enorme catalogus met Nederlandstalige boeken, voorzien van meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies. Er zijn ook veel lijstjes, zoals de tiplijst met boeken van de laatste dertig dagen, de Hebban Rank met de duizend populairste boeken van dit moment en een lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden. Die laatste lijst wordt samengesteld op basis van de persoonlijke tiplijsten van duizenden leden. Je kunt op de website ook zelf een lijstje bijhouden met boeken die je interessant vindt. De meeste boeken zijn uiteraard ook als e-book verkrijgbaar. Een internationaal alternatief is Goodreads.

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl