6 klassieke arcadegames voor je iPad

De nieuwste iPads zijn zo krachtig dat je er de meest prachtige, meeslepende games op kunt spelen. Toch houden klassieke games hun charme. Titels als Pac-Man en Space Invaders kennen we uit de arcadehallen. Welke arcadegames zijn beschikbaar voor de iPad en hoe beleef je deze het beste?

Arcadehallen

De arcadehal is een begrip dat jongeren al niets meer zegt. Oudere gamers zal het bekender in de oren klinken. Arcades waren ruimtes waarin arcadekasten waren te vinden: een kast met een beeldscherm, ingebouwde computer en joystick, knoppen of een andere besturingsmethode om een videogame te spelen. Wie genoeg muntjes op zak had kon telkens opnieuw spelen. Een andere methode om bezig te blijven, was overleven in de game: wie de juiste opdrachten haalde of in leven bleef, kon lang spelen voor zijn guldens. Vaak waren in arcadehallen ook flipperkasten en gokkasten te vinden. In de arcadehallen waren voornamelijk videogames te spelen die grafisch hun tijd ver vooruit waren en niet geschikt waren om thuis te spelen: daarvoor waren de thuiscomputers nog niet uitgerust of waren ze gewoonweg voor de gemiddelde consument gewoonweg te duur.

 

© PXimport

Door de opkomst van arcadehallen werden gamehits als Space Invaders en Pac-Man bekend bij het grote publiek.

Bijna verdwenen

In Nederland zijn tegenwoordig weinig arcadehallen meer te vinden. In de jaren tachtig kon je in diverse grote en kleinere steden uitgebreide speelhallen bezoeken met allerlei soorten videogames. Ook in badplaatsen vonden de speelkasten gretig aftrek. Zelfs op kleinere locaties zoals snackbars, hotels en restaurants stonden speelkasten zoals Pac-Man en Space Invaders. Door de komst van spelcomputers van Atari, Nintendo en PlayStation zijn de arcadekasten snel verdwenen uit het Nederlandse straatbeeld. De games konden thuis gespeeld worden zonder telkens een muntje op zak te hebben. Op sommige plekken zijn nog wel arcadegames te spelen, zoals op de boulevard van Scheveningen en in Hall of Game in Tilburg.

 

© PXimport

In Hall of Game in Tilburg zijn oude en nieuwe arcadekasten te spelen, zoals deze F-Zero AX van Nintendo.

Weinig pixels

Het vereist natuurlijk weinig uitleg dat de iPad uitermate geschikt is om oude spellen op te spelen. Even ter vergelijking: de eerste speelkast waarop je Pac-Man kon spelen, was een 8bit-machine met 2 KB (ja, kilobyte) geheugen en een schermresolutie van 224 bij 288 pixels. Zelfs de eerste iPad kan dit makkelijk aan, al is het per app altijd goed om in de App Store te controleren of het apparaat of de beschikbare versie van iOS voldoende is om de nieuwste versie van een game te draaien. Ook zonder externe controller kun je de games spelen. Een veelgekozen besturingsmethode is de oude joystick en richtingstoetsen als virtuele variant op het scherm te tonen. Veel apps beschikken in het optiemenu ook over alternatieve methoden, zoals het gebruik van de bewegingsgevoelige besturing door bij racegames de iPad te kantelen in de gewenste stuurrichting.

 

© PXimport

De techniek van oude arcadekasten is met gemak na te bootsen op een iPad.

Topscores

De meest gebruikelijke manier om de oude games op de iPad te spelen, is door klassieke spellen te bundelen in een verzamel-app. De oorspronkelijke versies met de oude beelden en de karakteristieke geluidseffecten en muziek roepen vooral bij oudere gamers nostalgische gevoelens op. Hoe zagen die games er ook al weer uit en is Galaga nog steeds zo verslavend als toen ik die als klein jongetje op vakantie speelde? Wie nog steeds veel games speelt is gewaarschuwd: de oudere games zijn heel wat moeilijker dan de gemiddelde moderne videogame en de actie is vaak minder gevarieerd.

Ook voor kinderen zijn de oude arcadegames leuk, al verschilt dat per titel. Ten slotte zijn bijna alle arcadegames qua opzet bedoeld om telkens vanaf het begin te spelen: gooi een virtuele munt in het kabinet en probeer zo ver mogelijk te komen. Er wordt geen voortgang opgeslagen: het doel is overleven en een topscore neerzetten.

 

© PXimport

Veel arcadegames zoals Galaga hadden als doel zo lang mogelijk overleven en een topscore neerzetten.

Nostalgie

De belangrijkste apps in de App Store om ongestoord van klassieke arcadegames te genieten zijn de verzamel-apps. De arcadehal werd gedomineerd door een aantal grote speluitgevers uit voornamelijk de Verenigde Staten en Japan. Bedrijven als Capcom en Sega speelden een grote rol, maar hebben hun verleden als arcadegamesfabrikant niet uitgebuit. Namco, Atari en Midway doen het beter en bieden een virtuele omgeving waarin de zogenaamde 'back catalogue' - dat zijn de rechten op de games inclusief de techniek en afbeeldingen - ter beschikking wordt gesteld aan de gamer.

De gratis verzamel-apps gebruiken in-app-aankopen om de games onbeperkt te kunnen spelen en bieden andere nostalgische elementen, zoals het originele artwork van de speelkasten, handleiding en extra informatie over de games.

 

© PXimport

Sommige uitgevers van arcadegames brengen alleen nieuwere speelhalspellen uit, zoals Sega met Crazy Taxi.

Namco Arcade

Het Japanse bedrijf Namco mag natuurlijk niet ontbreken. Namco heeft een iOS-app die eer doet aan het rijke arcadegamesverleden. De gratis verzamel-app heet simpelweg Namco Arcade en biedt een verzameling klassiekers uit de jaren tachtig. Het gratis karakter van de app blijkt minder vriendelijk dan je denkt: de app is slechts een omgeving waarin de games kunnen worden aangeschaft. Zo zijn het wereldberoemde Pac-Man en het lastige schietspel Xevious verkrijgbaar voor 2,69 euro. Andere bekende titels zijn Galaga en Rolling Thunder.

Een leuke extra is dat je elke dag een game kunt uitkiezen om een gratis potje mee te spelen. Zo kun je alvast een voorproefje krijgen voordat je de portemonnee trekt. Kun je niet kiezen en wil je gewoon een paar potjes spelen, dan kun je voor 0,89 euro tien 'Play Coins' aanschaffen. Zo'n virtuele munt is goed voor één speelsessie met een spel naar keuze. Er zijn ook nog cheats te koop, zoals oneindig veel ruimteschepen of levens. Na een recente update biedt de app ondersteuning voor MFi-controllers.

 

© PXimport

Pac-Man is misschien wel de bekendste game uit de jaren tachtig en speelbaar in de Namco Arcade-app.

Namco Arcade

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 43,7 MB

Score: 5 van 5 sterren

Atari's Greatest Hits

Net als Namco is Atari een grote naam uit het verleden. Het bedrijf heeft het later nog even volgehouden als speluitgever voor pc, PlayStation en Xbox, maar is toen in de vergetelheid geraakt. In de App Store kun je opnieuw kennismaken met een aantal klassiekers van deze legendarische uitgever via de gratis verzamel-app Atari's Greatest Hits. De titel is wat misleidend: in plaats van de grootste hits krijg je toegang tot 100 oude games uit de jaren zeventig en tachtig.

Het beroemde Missile Command, waarin je raketten afvuurt om de stad te beschermen tegen buitenaardse aanvallen, wordt gratis geleverd. Games als Asteroids en Centipede kosten 0,89 euro via een in-app-aankoop. Hetzelfde bedrag betaal je voor 15 'tokens', virtuele muntjes waarmee je een potje kunt spelen met een game naar keuze. Wil je toegang tot de volledige catalogus, dan betaal je in één keer 5,49 euro voor de volledige verzameling games. Een deel van de games, zoals het verslavende Tempest, kun je ook via bluetooth tegen elkaar spelen met twee iOS-apparaten.

 

© PXimport

Missile Command is gratis te spelen, de andere games moeten worden aangeschaft in Atari's Greatest Hits.

Atari's Greatest Hits

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 21,6 MB

Score: 5 van 5 sterren

Midway Arcade

Midway komt qua naamsbekendheid zeker niet in de buurt van Atari, maar heeft toch een behoorlijke verzameling ijzersterke games achtergelaten. Midway Arcade is een gratis verzamel-app die zijn games presenteert in een speelhal. Door een speelkast aan te raken draait de camera naar de juiste plek in de speelhal, wat voor een extra nostalgisch momentje zorgt. Een aantal spellen is gratis te spelen, zoals Air Hockey en basketballen gooien. Hiermee verdien je tickets die je kunt inleveren voor prijzen, zoals je ook wel tegenkomt in de overgebleven speelhallen in Nederland. Naast een gratis app waarin je via in-app-aankopen voor 0,89 euro pakketten met drie of vier games moet aanschaffen, is er ook een betaalde versie van de app (ook 0,89 euro) waarin je tien games zonder verdere extra kosten kunt spelen. Het gaat dan om games als Spy Hunter, waarin je als spion in een auto met wapens vecht tegen vijanden. Of Rampage, waarin je als monster op flatgebouwen klimt om ze te slopen.

Andere bekende titels zijn platformspel Joust en zijwaarts scrollend schietspel Defender. In de games kun je kiezen voor verschillende soorten besturingsopties, zoals het kantelen van de iPad. Afgezien van je persoonlijk smaak in videogames is Midway Arcade de beste app voor arcadeliefhebbers: de app is mooi uitgevoerd, heeft veel mogelijkheden en games aanschaffen is relatief voordelig.

 

© PXimport

In Midway Arcade is een arcadehal nagemaakt waarin je naar de verschillende spellen navigeert.

Midway Arcade

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 39,8 MB

Score: 5 van 5 sterren

Activision Anthology

De app Activision Anthology bevat meer games voor spelcomputers in de woonkamer dan van de speelkasten in arcadehallen, maar zal de nostalgische gamer desondanks kunnen bekoren. Het is gebaseerd op de spelcomputer Atari 2600, die in Nederland ook een groot succes was en waarmee je het soort spellen dat normaal in de arcadehallen was te spelen nu ook eindelijk thuis kon ervaren. In totaal bevat deze app 45 klassieke games, die je in één keer ontgrendelt met een in-app-aankoop van 5,49 euro. Pakketten van 11 games zijn verkrijgbaar voor 2,69 euro. Wil je niets aanschaffen, dan kun je alleen het simpele Kaboom spelen, dat behoorlijk snel gaat vervelen. Misschien wel de beroemdste game in deze app is Pitfall, waarin je als een soort Indiana Jones aan lianen slingert en schorpioenen ontwijkt. De besturing in de app laat soms wel te wensen over, al is dat vaak te verhelpen door in de opties voor een andere besturingsmethode te kiezen.

 

© PXimport

Activision Anthology bevat naast arcadegames als Pitfall oude gamehits van klassieke spelcomputers.

Activision Anthology

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 44,7 MB

Score: 4 van 5 sterren

Losse apps

Naast de oorspronkelijke versie van oude games brengen de uitgevers van deze spellen af en toe opgewaardeerde versies uit. Zo is Pitfall een 'endless runner' geworden met vooral grafische elementen uit het origineel. Pac-Man is ruim vertegenwoordigd in de App Store, met een losse app voor Pac-Man en Ms. Pac-Man en afgeleide games met het personage in de hoofdrol, zoals puzzelspel Pac-Man Monsters en Pac-Man Championship. De laatstgenoemde game is een officieel vervolg en biedt de klassieke Pac-Man-speelstijl in allerlei nieuwe levels.

Ook Frogger heeft een aantal iOS-games, al zijn ook bedrijven die geen recht hebben op de oorspronkelijke game aan de haal gegaan met de bekendheid van het kikkertje, met als resultaat wat minder leuke spellen. Frogger Decades is een nieuwe variant van het oude spel, uitgebracht door de oorspronkelijke uitgever. In deze game ontwijkt de kikker opnieuw obstakels en probeert hij aan de overkant te komen, maar nu met veel mooier beeld en geluid.

 

© PXimport

Hoofdpersonen uit oude arcadegames krijgen soms een nieuwe game, zoals Frogger.

Frogger Decades

Prijs: € 0,89 (+ in-app-aankoop)

Omvang: 165 MB

Score: 3 van 5 sterren

PAC-MAN Championship Edition DX

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang: 380 MB

Score: 3 van 5 sterren

Echte arcadekast

Om de arcadegames te spelen is niet meer nodig dan een iPad, maar de juiste accessoires kunnen de ervaring wel verrijken. Een bekend voorbeeld is de iCade, een kastje waarin je de iPad plaatst zodat deze als beeldscherm fungeert. De iCade bevat acht knoppen en een digitale stuurpook met acht richtingen. Op de website van producent ION Audio staat een lijst met games die met dit accessoire werken. De iCade heeft wel twee batterijen nodig. Ook Atari heeft een ouderwetse joystick uitgebracht voor klassieke games. Je plaatst de iPad op de controller zelf. Dit accessoire oogt dus niet als een ouderwetse speelkast. De joystick werkt helaas alleen met de eigen app Atari's Greatest Hits.

 

© PXimport

De kast van de iCade geeft dat echte arcadegevoel.

Wel handig is dat het apparaat geen batterijen gebruikt. Deze twee apparaten zijn al een tijdje op de markt en zijn vooral geschikt voor de wat oudere iPads. De iCade Core is de opvolger van de iCade. Dit accessoire ziet er in tegenstellingen tot de originele iCade niet uit als een speelkast, maar kan wel overweg met de iPad Air en werkt prima in zowel de portrait- als de landscapestand.

 

© PXimport

De iCade Core is van de makers van iCade en werkt ook met de iPad Air.

Ook voor iPad mini

Heb je een iPad mini, dan kun je terecht bij de Arcadie. Net als de iCade is dit een behuizing die op een speelkast lijkt. De Arcadie heeft twee actieknoppen en een digitale joystick, werkt zonder batterijen en maakt verbinding via bluetooth. Wie geen behoefte heeft aan een vaste behuizing en ook grotere, modernere games wil spelen kan gebruikmaken van een externe controller. Apple heeft de MFi-standaard in het leven geroepen om het gebruik van losse controllers te ondersteunen. Er zijn inmiddels aardig wat MFi-controllers te koop, zoals de SteelSeries Stratus Wireless GameController en de MOGA Rebel Premium Game Controller. Het voordeel van deze apparaten is dat je ze ook met je iPhone of iPod touch kunt gebruiken. Zet de iPad rechtop met een standaard naar keuze, bijvoorbeeld de officiële Air Smart Cover voor de landschapsmodus en gebruik de controller om die lastige arcadegames eens serieus aan te pakken.

 

© PXimport

De Arcadie is speciaal voor de iPad mini gemaakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten