5 voordelen van de e-simkaart voor je smartphone
Hoewel veel mensen nog altijd een fysieke simkaart in hun telefoon hebben zitten, stappen steeds meer gebruikers op een digitale simkaart. Die noemen we ook wel de e-sim. Maar wat is dat precies en wat zijn er de voordelen van? Daar geven we antwoord op in dit artikel.
De e-sim heeft een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere kaart:
- Je hebt hem altijd bij je (en kan hem niet beschadigen)
- Gemakkelijk voor de wereldreizigers onder ons (want dual-sim)
- E-sims zijn veilig
- Activeren is een peulenschil (je hoeft daar geen technerd voor te zijn)
- De impact op het milieu is lager
Lees ook: Waar voor je geld: 5 betaalbare smartphones van max 550 euro
Het grote verschil tussen de gewone simkaart en de e-sim is dat de laatstgenoemde digitaal is. Het is een ingebouwde simkaart – de e staat in dit geval voor het Engelse woord embedded. In goed Nederlands is dat ingebed. Je provider kan jouw nummer daarop plaatsen, wat voor jou betekent dat er een handeling minder is tijdens het installeren van je nieuwe smartphone. De digitale kaart is gekoppeld aan je smartphone (net zoals de fysieke versie) en werkt vervolgens precies zoals de ouderwetse simkaart. Maar waarom zou je voor dit type kaart kiezen?
1- Je hebt hem altijd bij je
Nou, er kleven veel voordelen aan het gebruik van een e-sim. Zo heb je hem altijd bij de hand en kun je hem onmogelijk kwijtraken. Hij zit immers ín je smartphone. Alleen wanneer je je toestel kwijtraakt, ben je ook je simkaart kwijt. In de meeste gevallen zit een fysieke simkaart in dezelfde sleuf als een micro-sd-kaart. En als je die er even uit wil halen, bestaat het risico dat de simkaart uit de houder valt. En als je dat dan niet ziet, kun je zomaar je kaart kwijtraken. Bovendien kun je een e-sim niet beschadigen wanneer je van kaart wisselt (indien nodig).
2- Handig op reis of voor je werk
Dat wisselen van simkaart gebeurt misschien vaker dan je denkt. Helemaal wanneer je naar het buitenland reist, een zakelijk of tweede nummer hebt of wanneer je smartphones test als beroep. In plaats van constant frunniken met kaartjes wisselen, kun je ook een tweede e-sim activeren (voordat je vertrekt) en die inzetten wanneer de situatie daarom vraagt. Android-smartphones kunnen vijf tot zeven e-sim aan, terwijl iPhones soms tot acht stuks gaan. Check even de specificaties om dat zeker te weten, want dit kan per toestel verschillen.
©Production Perig
3- E-sims zijn veilig
En ook goed om te weten: e-sims zijn over het algemeen gewoon veilig te gebruiken. Traditionele simkaartjes kunnen gestolen of gekloond worden. Iedereen met zo’n klein pennetje of haakje, dat in de doos van je smartphone zit, kan de kaartsleuf openen en de fysieke kaarten omwisselen (in theorie). Dat kan niet met een e-sim, aangezien er geen fysieke kaart is om te stelen of te klonen. Bovendien moet iemand je telefoon kunnen ontgrendelen om tot de informatie op die digitale kaart te komen, en dat is voor veel kwaadwillenden de moeite niet waard.
4- Activeren is echt een peulenschil
Bovendien is het zo dat het activeren van de kaart veel simpeler is. Je hoeft niet naar een winkel om de kaart op te halen of te wachten totdat die via de post geleverd wordt. In plaats daarvan ontvang je een qr-code van je provider, die je scant met het toestel waarop je de kaart gebruikt. Het duurt slechts enkele minuten om de kaart te installeren, waardoor je binnen no-time na het regelen van je nieuwe abonnement online kunt gaan. Datzelfde geldt voor het activeren van een tweede of zelfs derde e-sim. In dit geval is het echt zo dat gemak de mens dient.
Nieuwe simkaart nodig?
Met een prepaid-exemplaar sta je niet voor onverwachte kosten
5- De impact op het milieu is lager
Tot slot vestigen we onze aandacht nog even op het milieu. Want de impact op het milieu is met een e-sim minder groot. Voordat een fysieke simkaart bij jou op de mat ploft, is die gefabriceerd, verscheept en bezorgd; en dat kost heel veel materialen en energie. Omdat e-sims geen fysieke omhulsels en pakketten nodig hebben, reduceer je de CO2-voetafdruk als gebruiker. Daarmee verklein je ook de elektronische afvalberg wanneer je de kaart niet meer wenst te gebruiken. Toegegeven, zo’n kaart neemt niet veel ruimte in, maar alle beetjes helpen.
Nadelen van de e-sim
Om een zo volledig mogelijk beeld van de e-sim mee te geven, brengen we ook twee nadelen aan het licht. Zo is het minder gemakkelijk om van toestel te wisselen. Je moet namelijk iedere keer het installatieproces doorlopen en daarvoor soms de app van de provider gebruiken. Overstap gaat alleen volgens een specifiek stappenplan; je kunt niet gewoon het kaartje uit het ene toestel halen en het in de andere stoppen. Daarnaast kunnen hackers een poging doen je e-sim te hacken, wanneer je na het overzetten probeert in te loggen. Dan proberen ze tussen jou en dat inlogproces te komen, om zodoende je persoonlijke informatie te ontfutselen. Gelukkig bouwen providers veiligheidsmaatregelen in om problemen te voorkomen.