10 tips om je smartphone klaar te maken voor de vakantie
Ga je binnenkort op vakantie? Dan kan het handig zijn om van te voren je smartphone of tablet 'vakantieproof' te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een vakantiebundel voor mobiel internet of houd een grote appschoonmaak. In dit artikel sommen we tien vakantietips voor je op.
Tip 01: Roaming
Voordat je op vakantie gaat, is het handig om nog even te kijken naar een vakantiebundel voor mobiel internet. Helaas duurt het nog een jaar voordat roamingkosten in de EU worden afgeschaft en tot die tijd zal je het moeten doen met andere oplossingen. Veel providers bieden de mogelijkheid om internet in het buitenland te nemen, maar vaak betaal je dan veel en krijg je maar weinig. Als je serieuzer internet op je vakantieadres wilt, is het vaak een betere oplossing om een prepaid-simkaart op locatie te kopen. Dan krijg je vaak veel meer voor hetzelfde. Lees ook: 15 tips om veilig de vakantie door te komen.
Tip 02: Films converteren
Voordat je op pad gaat, heb je misschien een aantal films of series gedownload om onderweg te kijken. Het kan lastig zijn om die vervolgens op je smartphone of tablet te krijgen, vanwege verschil in ondersteunde bestandsformaten. Bovendien kan een te grote film te veel ruimte innemen. Je lost deze problemen op met Freemake Video Converter. Let tijdens de installatie heel goed op, omdat Freemake wat andere ongewenste programma's meelevert die je niet nodig hebt.
Zodra je het programma hebt gestart, geeft de duidelijke interface je de mogelijkheid video's naar allerlei formaten te converteren, bijvoorbeeld naar het iOS- of Android-videoformaat, waarvoor een speciale optie in het programma beschikbaar is. Daarmee kun je ook de kwaliteit regelen, zodat je niet meer ruimte verbruikt dan daadwerkelijk nodig is. Je converteert een video door deze naar het venster toe te slepen of te klikken op + Video waarna je naar het het bestand bladert. Onderaan kies je vervolgens het gewenste uitvoerformaat en stel je de gewenste kwaliteit in.
©PXimport
Tip 02 Freemake heeft handige kant-en-klare opties zoals voor Android-toestellen.
Tip 03: Muziek bij de hand
Naast je films is het ook handig om je muziek bij de hand te hebben. Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden, afhankelijk van je apparaat. Voor iOS kun je natuurlijk iTunes gebruiken, maar dan zit je wel vast aan de beperkte formaten van iTunes. Voor Android kun je de muziek via Windows Verkenner kopiëren en plakken. Hiervoor sluit je je Android-apparaat met een usb-kabel aan en veeg je op het Android-toestel de notificatiebalk naar beneden om de instelling voor usb aan te passen. Kies achter de instelling USB gebruiken voor de optie Bestanden overzetten (MTP).
Op sommige toestellen heet die optie Koppelen als Media-apparaat (MTP), de exacte naamgeving varieert per merk. Vervolgens kun je de muziek naar de Music-map kopiëren en zie je deze terug in de muziek-app op je smartphone. Andere mogelijkheden zijn er ook. Via Spotify synchroniseer je offlinemuziek door je pc en smartphone op hetzelfde netwerk aan te sluiten. Je ziet je eigen muziek bij Lokale muziek. Mist hier iets, dan voeg je het toe via Bewerken / Voorkeuren / Een bron toevoegen. Vervolgens plaats je de lokale muziek in een Spotify-afspeellijst. Als je een afspeellijst op je smartphone offline beschikbaar maakt, dan wordt de muziek van je desktop overgezet op je smartphone.
Tip 04: Dataverbruik
©PXimport
Tip 04 In Android kun je bij gegevensverbruik inzien welke apps de meeste data verbruiken en, afhankelijk van je toestel, er ook iets aan doen.
Als je net je vakantiebundel hebt afgesloten, wil je natuurlijk zo zuinig mogelijk omgaan met het gebruik van mobiele data. Zorg er dus voor dat je zo veel mogelijk acties over het mobiele netwerk uitschakelt. Schakel bijvoorbeeld automatische updates uit. In iOS ga je daarvoor naar Instellingen / iTunes en App Store waar je de instelling Automatische downloads vindt. Zet daar alle opties uit. Daaronder vind je overigens Gebruik mobiele data.
Op Android open je de Play Store. Tik links op het icoontje met de drie verticale streepjes, scrol naar onderen naar Instellingen. Zorg dat bij Apps automatisch updaten de optie Apps alleen via wifi automatisch updaten is geselecteerd. Als je sommige apps helemaal geen toegang wilt geven tot mobiele data, dan is dat mogelijk in iOS door naar de app Instellingen te gaan en te kiezen voor Mobiele gegevens. Vervolgens zie je daaronder een lijst met alle apps. Zet de schakelaar om, hiermee voorkom je dat een app mobiele data kan gebruiken. Op Android kun je hetzelfde bereiken, afhankelijk van je telefoon, door naar Instellingen / Gegevensgebruik te gaan.
Tip 05: Vakantieapps
Als je op vakantie de omgeving wilt verkennen, is het handig om voorbereid aan te komen. Een handige app hiervoor is bijvoorbeeld Here Maps, beschikbaar voor Android en iOS, waarmee je kaarten offline kunt opslaan. Bovendien slaat Here Maps ov-informatie offline op, zodat je eenvoudig kunt zien wanneer de volgende bus aankomt. Je installeert Here Maps vanuit de Apple App Store of Google Play Store. Eenmaal in de app, tik je op het icoontje met de drie verticale streepjes en kies je voor Kaarten downloaden. Vervolgens tik je op Haal nu uw kaart op en kies je de regio die je wilt binnenhalen. Je kunt ook stembediening binnenhalen, maar dan ga je naar Instellingen / Stemopties / Stem downloaden en kies je voor Nederlands. Overigens bieden veel toeristische gebieden eigen apps aan uitgegeven door de provincie of overheid. Deze bevatten handige en gratis informatie over de regio die je bezoekt.
Tip 06: Appschoonmaak
Minstens eens in de jaar is het aan te raden om eens een grote appschoonmaak te houden. In iOS is het zo simpel als alle apps op het thuisscherm bekijken en diegene die je niet wilt, verwijderen. Daarna ga je naar Instellingen / Algemeen / Ververs op achtergrond. Hier zie je apps die achtergrondactiviteiten mogen uitvoeren. Als je wilt dat je accu zo lang mogelijk meegaat, schakel je er zo veel mogelijk uit. Gebruik je echter een app heel vaak, dan kan het 't waard zijn deze toch achtergrondactiviteiten te laten uitvoeren, zodat de nieuwste gegevens automatisch worden opgehaald. Heb je de lijst doorgewerkt, dan is het nog nodig de permissies van elke app even door te nemen. Daarvoor ga je terug naar Instellingen / Privacy en ga je per onderdeel door welke apps daar allemaal toegang tot hebben.
Voor Android kun je apps verwijderen door deze in de launcher vast te houden en naar Verwijderen te slepen. Helaas heb je hier minder mogelijkheden om achtergrondactiviteit van apps te beheren. Je kunt apps individueel sluiten of stoppen via Instellingen / Apps. Daarna tik je op een app en kies je voor Nu stoppen. Een alternatief is om een app als Greenify te gebruiken, die apps automatisch pauzeert. Maar die app werkt alleen optimaal als je telefoon geroot is.
Tip 07: Back-ups
Ook van je mobiele apparaten is het belangrijk om back-ups te hebben. In het geval van verlies of diefstal kun je zo overstappen op een ander apparaat. Op iOS maak je of iCloud-back-ups, waarna die in de cloud liggen, of een (versleutelde) iTunes-back-up. Voor iTunes-back-ups is het bovendien mogelijk om back-ups via wifi te maken, dus je hoeft niet steeds je smartphone of tablet met de pc te verbinden. Als je een iTunes-back-up wilt maken, verbind je de smartphone een keer met de pc en klik je op het icoon van je smartphone linksboven in iTunes. Vervolgens kies je bij Maak automatisch reservekopieën op voor Deze computer en zet je een vinkje bij Codeer iPhone-reservekopie. Onderaan bij Opties zet je een vinkje bij Synchroniseer met deze iPhone via Wi-Fi. Klik op Pas toe en klaar.
Voor Android gebruik je de opties van Google of van je telefoonfabrikant, zoals LG, Samsung of HTC.
©PXimport
Tip 07 Voor Samsung-toestellen gebruik je SmartSwitch voor Windows en Mac om een back-up te maken.
Tip 08: Media opruimen
Je wilt niet opeens voor de verrassing komen te staan dat er geen ruimte meer beschikbaar is op je smartphone of tablet. Belangrijk hierbij is om grip te krijgen op de media die op je apparaat aanwezig is. Android heeft hiervoor een ingebouwde tool om de opslag in te kunnen zien. Dat kun je zien in Instellingen en vervolgens ga je naar Opslag. Je ziet daaronder welke type bestanden al die ruimte innemen. Je kunt bijvoorbeeld de app Google Foto's (zie tip 21) gebruiken om je foto's op te ruimen en in de cloud te zetten. Andere media verwijder je via een bestandsbeheerder. Ook een mogelijkheid is om de app DiskUsage te gebruiken voor Android. Deze app lijkt op WinDirStat voor Windows en werkt vergelijkbaar. Je kunt zowel intern als externe opslag scannen en ziet per map hoeveel ruimte deze inneemt.
Voor iOS gebruik je iTunes om te zien waar al je opslagruimte naar toe is gegaan. Als je je apparaat aansluit aan de computer, opent iTunes zich automatisch. Als je linksboven klikt op je apparaaticoon, zie je onderaan een balk met de ruimteverdeling op je apparaat.
Tip 09: E-books beheren
Als je graag iets leest onderweg, is het handig om e-books mee te nemen. Je kunt e-books beheren met bijvoorbeeld Calibre in combinatie met de Calibre Companion-app voor Android. Calibre is software om op je pc je e-books mee te beheren en kan allerlei formaten omzetten naar epub en pdf. Met de Calibre Companion-app voor Android, die eenmalig 3,25 euro kost, kun je vervolgens je collectie e-books via wifi synchroniseren met je smartphone of tablet. Calibre is handig omdat het e-books van bol.com en Amazon met DRM kan converteren en de DRM eraf kan halen, zodat je deze vervolgens overal op kunt lezen. Voor iOS zit je vast aan iBooks of bijvoorbeeld aan de app Gerty.
©PXimport
Tip 09 Met Calibre beheer je eenvoudig je e-books, met de Companion-app voor Android kun je ook e-books op je smartphone lezen.
Tip 10: RAM opruimen
Het gebruik van taakbeheer op Android is omstreden. Echter, sommige apps blijven nu eenmaal actief op de achtergrond, zelfs als je dat liever niet wilt. Dan is een taakbeheer-app toch wel handig. Voordat je daarmee aan de slag gaat, is het echter nuttig om eerst je smartphone te herstarten om te kijken of dat helpt. Een handige taakbeheerapp is bijvoorbeeld ES Task Manager. Je installeert de app vanuit Google Play en opent 'm daarna. Je ziet dan een lijst van alle actieve applicaties op de telefoon. Je kunt in het hoofdmenu op Kill all klikken om alles in één keer te legen. Anders klik je op het icoontje met de drie verticale streepjes links en kies je voor Taakbeheer, waar je individuele actieve applicaties kunt beheren.