ID.nl logo
15 tips om veilig de vakantie door te komen
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 tips om veilig de vakantie door te komen

Eens in de zoveel tijd is het goed om de beveiliging van je (mobiele) apparaten weer op te schroeven, zeker als je op vakantie gaat. In dit artikel geven we vijftien tips over hoe je veilig de vakantie doorkomt. Waar je ook bent.

Tip 01: Check je antivirus

Antivirussoftware is erg belangrijk op elke computer. De meeste antivirussoftware doet meer dan simpelweg virussen detecteren, door bijvoorbeeld heuristische scans uit te voeren, websites te controleren en patchmanagement voor je te regelen. Toch kan het geen kwaad eens te kijken of alles nog in orde is. Lees ook: Zo krijg je meer privacy in Windows 10.

Een eerste check die je kunt uitvoeren, is om een testvirus te downloaden om te kijken wat er gebeurt. Dat kun je doen vanaf de EICAR-website. Scrol op die pagina iets naar onderen en klik in het tabelletje Download area using ... op eicar.com en kijk of je antivirussoftware een melding geeft, iets wat zou moeten gebeuren. Een alternatief is om een second opinion van bijvoorbeeld MalwareBytes of Hitman Pro of een andere virusscanner te nemen. Voer vervolgens een snelle of volledige scan uit en kijk of je huidige virusscanner iets gemist heeft.

©PXimport

Tip 01 In dit geval heeft onze virusscanner het testvirus goed herkend.

Geen paniek?

Browsers en sommige overijverige beveiligingsprogramma's geven soms een waarschuwing bij sommige downloads. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen. Meestal is dit onzin. Als je twijfelt aan een download, kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal.com. Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma's en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Wij hebben alle programma's die we noemen in dit artikel getest en vrijwel allemaal zijn ze (op moment van schrijven) 100% schoon.

Tip 02: Alles geüpdatet

Essentieel om veilig te blijven, is om te zorgen dat de software op je pc of laptop is bijgewerkt. Dat is een verschrikkelijke taak als je handmatig alle programma's één voor één af moet gaan. Gelukkig zijn er andere oplossingen. Eén zo'n oplossing is bijvoorbeeld het gebruik van Flexera Secunia PSI of Patch My PC. Beide programma's scannen alle software op je pc en controleren of de nieuwste versie is geïnstalleerd. Vervolgens kan in veel gevallen de software automatisch worden geüpdatet of word je doorverwezen naar een download om zelf de software bij te werken. Voer vervolgens het gedownloade bestand uit en volg de installatie-instructies. Kies voor de optie Programma's automatisch bijwerken (aanbevolen). Na de installatie wordt het programma geopend. Klik op Nu scannen om je pc te scannen op oude software. Zo'n scan kan even wat tijd in beslagnemen. Je ziet direct welke programma's een update nodig hebben.

©PXimport

Tip 02 Secunia PSI heeft de pc gescand en alles is up-to-date op onze pc.

Tip 03: Browserextensies

Extensies voor je browser kunnen erg veel bijdragen aan je veiligheid en ook aan je privacy. Een handige extensie voor extra veiligheid online is bijvoorbeeld één die de kwaliteit van websites scant, zoals Web of Trust (WOT) of Webutation. Een andere handige extensie is Disconnect, dat je privacy op het internet beschermt door tracking cookies te blokkeren.

Ook handig is Secure Sanitizer voor Firefox, dat je browsercache na elke sessie veilig verwijdert. HTTPS Everywhere is een andere belangrijke add-on en zorgt ervoor dat je elke website met een versleutelde verbinding bezoekt, indien beschikbaar. Ook handig is Clean Links, dat links verpakt in andere links omzet naar de daadwerkelijke url, bijvoorbeeld eerstewebsite.nl/goto=http://test.nl dat vervolgens dan 'test.nl' wordt met die add-on. Helaas is Clean Links alleen beschikbaar voor Firefox.

©PXimport

Tip 03 Een extensie als Web of Trust geeft aan met een groene, gele of rode cirkel aan of een website veilig is of niet.

Tip 04: Unchecky

Unchecky is een klein programmaatje met maar één taak: automatisch vinkjes uitzetten. Als je een gratis programma installeert, wordt hier vaak extra software meegeleverd, zoals werkbalken, een zoekmachine die als standaard wordt ingesteld of andere nare software die advertenties vertoont. Zulke software is ongewenst en kan een beveiligingsrisico vormen.

De remedie is simpel: het vinkje weghalen tijdens de installatie. Soms kijk je daar echter overheen of vergeet je het simpelweg. Unchecky voorkomt zulke foutjes en zorgt ervoor dat alle vinkjes in een installatie standaard uitgevinkt zijn, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken als je gratis software installeert. Je downloadt Unchecky hier. Vervolgens klik je op Download en voer je het gedownloade bestand uit. Kies bij Language voor Nederlands en klik op Installeren en daarna op Voltooien. Als je nu iets installeert, vinkt Unchecky eventuele aanbiedingen vanzelf uit. Je kunt zien waartegen je beschermd bent door in het systeemvak op het Unchecky-icoon te klikken en te kiezen voor Activiteiten-log.

Tip 05: VPN

Als je veel onderweg bent en helemaal op vakantie, is een VPN erg handig om je internetverkeer te beveiligen. Onderweg zul je toch wel een aantal keer verbinding maken met een onbeveiligd draadloos netwerk, waarna je je smartphone of tablet wellicht onbedoeld blootstelt aan kwaadwillenden. Een VPN heeft als voordeel dat deze het dataverkeer tussen jou en de VPN-provider versleutelt. Bovendien verbergt een VPN je daadwerkelijke locatie. Er zijn heel erg veel VPN-diensten, zoals IPVanish, ExpressVPN of Faceless.ME, waarbij alleen die laatste gratis te gebruiken is. Voor de andere diensten is het vaak mogelijk deze een week of een maand gratis te proberen, maar als je langer dan dat wilt, zijn daar kosten aan verbonden.

©PXimport

Tip 05 Met IPVanish kun je verbinding maken met servers van over heel de wereld.

Tip 06: Wachtwoorden wijzigen

Het is een goed idee om regelmatig je wachtwoorden te wijzigen. Belangrijk hierbij is om een sterk wachtwoord te kiezen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus is het handig om een wachtwoordmanager te gebruiken. Die slaat niet alleen je wachtwoorden op, maar kan ze ook voor je genereren zodat je zeker weet dat de wachtwoorden veilig zijn.

Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld KeePass, LastPass en 1Password. Een optie is ook om de ingebouwde wachtwoordmanager van je browser te gebruiken. Chrome en Firefox bevatten eveneens mogelijkheden om wachtwoorden op te slaan, maar alleen Chrome kan veilige wachtwoorden genereren. Hiervoor ga je naar chrome://flags en zoek je naar de optie Wachtwoorden handmatig genereren. Zet die op Ingeschakeld en klik op Nu opnieuw starten. Als je nu met de rechtermuisknop op een wachtwoordveld klikt, kun je voor de optie Wachtwoord genereren kiezen.

©PXimport

Tip 06 Zet de optie Wachtwoorden automatisch genereren op Ingeschakeld om in Chrome automatisch wachtwoorden te genereren.

Tip 07: Donkere patronen

Het is iets waar veel websites zich schuldig aan maken: je probeert een bestand te downloaden, maar er zijn meerdere downloadknoppen die allemaal op elkaar lijken. In het beste geval proberen de websitemakers je te laten klikken op een advertentie om geld te verdienen. In het ergste geval raak je geïnfecteerd met malware. Alleen al door op de hoogte te zijn dat dit door sommige websitemakers bewust wordt gedaan, helpt het je om er minder snel in te trappen. Neem eens een kijkje op de website darkpatterns.org: hier staat een handige video met uitleg over het concept van zogenaamde donkere patronen. Bij Browse Library vind je verschillende typen patronen die op het internet te vinden zijn, zoals verborgen advertenties, verborgen kosten en trick questions.

©PXimport

Tip 07 Een voorbeeld van een donker patroon op darkpatterns.org, waarbij de enige echte downloadknop niet het woord 'download' bevat.

Tip 08: Exploitbescherming

Exploits zijn lekken in software waarmee hackers je pc kunnen binnenkomen. De meest bekende vorm van een exploit is de 'buffer overflow'. Veel software is in de C-programmeertaal geschreven, waar programmeurs zelf geheugen moeten beheren. Dan wordt nogal eens vergeten te controleren of het object dat wordt weggeschreven wel past in het vrijgemaakte geheugen.

Aanvallers buiten zo'n fout uit, door veel meer weg te schrijven dan in het geheugenblokje past. Als ze genoeg wegschrijven, komen ze bij een gedeelte aan dat kritiek is voor de rest van het programma en kunnen ze de controle van het programma, en vaak ook het systeem, overnemen. Moderne besturingssystemen bevatten al veel maatregelen om dit soort aanvallen te voorkomen, maar het kan altijd beter. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld MalwareBytes Anti-Exploit of Microsoft EMET. Die laatste is echter wel zeer geavanceerd en zal minstens een middagje vereisen om op te zetten.

©PXimport

Tip 08 MalwareBytes heeft exploitbescherming voor alle bekende browsers, evenals voor veel Adobe-software.

Tip 09: Routerupdates

Om te voorkomen dat aanvallers je thuisnetwerk infecteren, is de router een belangrijk onderdeel van je beveiliging. De router is de eerste beschermingslaag in je netwerk en verantwoordelijk om 'nee' te zeggen tegen ongevraagd internetverkeer. Je router up-to-date houden is daarom essentieel, zelfs als al je poorten dicht zijn. Soms zijn er alsnog lekken uit te buiten van een router, waarna deze toch van buitenaf overgenomen kan worden.

Om in te loggen op je router, moet je het gatewayadres hebben. Vaak is dat iets als 192.168.1.1. Het specifieke adres vind je door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en te kiezen voor Opdrachtprompt of Uitvoeren / tik cmd gevolgd door Enter. Vervolgens tik je het commando ipconfig en druk je op Enter. Je ziet het adres Default Gateway. Nieuwere NETGEAR-routers kun je bereiken via routerlogin.net. Typ dat in je browser in en druk op Enter. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord die je hebt ingesteld toen je de router voor het eerst opzette. Vervolgens ga je naar iets als Beheer / Router-update en klik je op Controleer. Die stap zal per router verschillen. De router controleert automatisch op updates en installeert deze.

©PXimport

Tip 09 In een nieuwe NETGEAR-router ga je naar Geavanceerd / Beheer / Router-update.

Tip 10: Data verwijderen

Als je je pc of laptop wilt doorverkopen, is het nodig om de data veilig te verwijderen. Hoe je dat doet, verschilt nogal of er een harde schijf of SSD in je computer zit. Bij een harde schijf is het voldoende om de data een keer met nullen te overschrijven. Meerdere keren is tijdverspilling en een populaire mythe. Een handig programma hiervoor is bijvoorbeeld Eraser. Gebruik je echter een SSD, dan is veilig data verwijderen bijna alleen mogelijk met software van de fabrikant. Bij een HDD is het overschijven één actie: de bestaande data wordt direct overschreven.

Een SSD kan dat niet en vereist dat eerst de oude data verwijderd is voordat de nieuwe data weggeschreven kan worden. Om het gebruik niet te veel te vertragen, wordt daarom bij een overschrijving eerst de nieuwe data op een willekeurige plek op de schijf geplaatst en wordt pas later, of soms niet, de oude data verwijderd. Als je een SSD dus doorverkoopt, download je software van de fabrikant, zoals Samsung Magician of de Intel SSD Toolbox, om je schijf veilig te legen. Een andere optie is om de gehele schijf te versleutelen. Dan hoef je je geen zorgen te maken over data die teruggehaald kan worden.

©PXimport

Tip 10 De Samsung Magician-tool bevat bijvoorbeeld de optie om een SSD veilig te legen.

Tip 11: Ransomware

Ransomware is de nieuwste manier voor internetcriminelen om geld te verdienen. Het is malware die je persoonlijke bestanden versleutelt, waarna je de bestanden alleen kunt ontsleutelen door een paar honderd euro te betalen.

Er zijn verschillende tools om je te beschermen tegen ransomware, zoals BDAntiRansomware van BitDefender, WinAntiRansom en MalwareBytes Anti-Ransom. Deze applicaties houden je persoonlijke bestanden in de gaten en controleren applicaties die erbij willen. Helaas is alleen de eerste tool gratis beschikbaar. Indien je al geïnfecteerd bent, dan is ID Ransomware een handige website. Als je hier de ransom note uploadt en één van de versleutelde bestanden, dan kan deze dienst in veel gevallen het type ransomware identificeren en je helpen met, indien mogelijk, de ontsleuteling van je bestanden. ID Ransomware kan zestig verschillende typen ransomwares detecteren. Natuurlijk is een ander goed wapen tegen ransomware het maken van back-ups.

En wat je verder ook doet: betaal niet, want in vrijwel alle gevallen worden je bestanden nooit meer vrijgegeven.

©PXimport

Tip 11 De BitDefender-tool werkt stilletjes in de achtergrond met het enige doel om je tegen ransomware te beschermen.

Tip 12: O&O ShutUp!

Windows 10 stuurt nogal wat gegevens door naar Microsoft over hoe je je computer precies gebruikt. Microsoft stelt dat het deze gegevens anonimiseert en dat het goed met je privacy omgaat. Goed omgaan met je privacy zou echter zijn om je de keuze geven of je de gegevens wilt uploaden of niet. In Windows 10 Pro kun je het verzamelen van gegevens uitzetten via de Windows-registereditor en door bepaalde services uit te schakelen. Een handigere en snellere oplossing is er in de vorm van O&O ShutUp10 dat voorkomt dat er nog langer gegevens verzonden worden. Na het uitvoeren klik je op Actions en kies je voor Apply all recommended settings om het spioneren van Windows 10 een halt toe te roepen. Let op dat soms sommige 'Modern UI'-apps niet goed meer kunnen functioneren na het gebruik van de app.

©PXimport

Tip 12 O&O ShutUp10 heeft alle aanbevolen instellingen toegepast, waarna Windows 10 niet zomaar meer data door zal sturen.

Tip 13: BitLocker

Als je veel onderweg bent en je laptop ergens mee naartoe neemt, wil je goed voorbereid zijn op het ergste. Als deze bijvoorbeeld gestolen wordt, wil je niet dat de dief toegang heeft tot je persoonlijke bestanden en wachtwoorden. Daarom is het een goed idee om je laptop te versleutelen. Een pc met een professionele versie van Windows kan gebruikmaken van BitLocker, waarna de hele computer is versleuteld. Om dat in te schakelen, ga je naar het Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / BitLocker-stationsversleuteling. Vervolgens klik je bij je C-schijf op BitLocker inschakelen en volg je de stappen. Het kan zijn dat Windows een foutmelding geeft over een ontbrekende TPM-chip. Je opent dan het menu Start, typt Groepsbeleid en drukt op Enter. Ga nu naar Computerconfiguratie / Beheerssjablonen / Windows-onderdelen / BitLocker-stationsversleuteling / Systeemstations en kies de optie Extra authenticatie vereisen bij opstarten. Zet deze op Ingeschakeld en zorg dat de optie BitLocker zonder een compatible TPM toestaan is ingeschakeld. Klik op OK.

©PXimport

Tip 13 Windows Pro heeft BitLocker dat de pc in zijn geheel kan versleutelen.

Tip 14: VeraCrypt

Als je niet de beschikking hebt over een professionele versie van Windows en dus geen BitLocker kunt gebruiken, is de beste optie om te kiezen voor VeraCrypt, waarmee je in ieder geval de belangrijkste bestanden van je pc kunt versleutelen. Je downloadt VeraCrypt vanaf de website. Volg de installatiestappen. Na het openen maak je een beveiligde container aan waarin je je bestanden kwijt kunt. Klik hiervoor op Create Volume. Klik op Next / Next, kies een locatie voor de versleutelde container. Klik opnieuw op Next, vul de grootte in en klik op nieuw op Next. Vul hier het wachtwoord in waarmee je de container kunt ontsleutelen en klik op Next. Beweeg nu willekeurig je muis, totdat de balk bij Randomness Collected groen is. Klik dan op Format en daarna op OK. Klik op Exit om de wizard te sluiten. Om het volume te mounten, klik je in het hoofdscherm op Select File en blader je naar je net aangemaakte container. Kies bovenin een schijfletter waaraan je het volume wilt koppelen en klik op Mount.

©PXimport

Tip 14 VeraCrypt gebruikt het zeer sterke AES256-encryptiealgoritme om je bestanden te versleutelen.

Tip 15: Windows repareren

Een malware-infectie kan veel schade aan je Windows-installatie aanrichten en op den duur kunnen ook fouten ontstaan. Om snel weer de meest voorkomende problemen op te lossen, klik je met de rechtermuisknop op de startnop en kies je voor Opdrachtprompt (administrator). Ontbreekt die optie, tik dan cmd in zoekveld van het startmenu en klik met rechts op cmd.exe en kies voor de optie Als administrator uitvoeren. Vervolgens tik je het commando sfc /scannow. Alle Windows-bestanden worden nu gecontroleerd of ze nog in orde zijn. Daarna voer je het commando DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth uit om eventuele beschadigde bestanden te herstellen.

Als Windows Update niet meer goed werkt, kun je het script Reset Windows Update Agent gebruiken dat Windows Update opnieuw kan instellen en daarmee veelvoorkomende problemen kan oplossen. Download het zip-bestand en pak het uit. In de map staat het bestand ResetWUEng.cmd. Klik er met rechts op en kies Als administrator uitvoeren. Eenmaal geopend, ga je de opties door om Windows Update weer werkend te krijgen. De belangrijkste opties zijn nummer 2, 6, 7 en 8.

▼ Volgende artikel
Calibre via Docker: boekenplank op je server
© Paolese
Huis

Calibre via Docker: boekenplank op je server

Verzamel je je e-books het liefst centraal op een server? Dan ligt het voor de hand om die verzameling daar ook te beheren. Een van de beste beheerprogramma’s is Calibre. Hoewel dit vaak onder Windows wordt gebruikt, kun je het ook via Docker installeren en gebruiken. Daarna beheer je alles via een browser. We laten zien hoe dat werkt.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je e-books via Calibre Web kunt beheren. Daarvoor ondernemen we de volgende stappen:

  • Docker installeren
  • Calibre instellen
    • Database maken
    • E-books toevoegen
  • Calibre Web configureren
  • Draadloos synchroniseren met Kobo-e-readers

Lees ook: Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?

Code downloaden

In dit artikel staat een voorbeeld van wat YAML-code (en diverse andere commando’s). Omdat YAML erg gevoelig is voor foute spaties, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Zie het bestand code-calweb.txt.

Calibre is een populair en voor velen vertrouwd programma voor het beheren van e-books, dat al heel lang mee gaat (zie het kader ‘Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer’). De meeste mensen gebruiken het op een pc, maar daar kleven wel wat nadelen aan. Een installatie op een server is praktischer. Een centrale installatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker toegang tot Calibre hebt, vanaf verschillende apparaten en met verschillende gebruikers.

Ook de regelmatige software-updates zijn eenvoudiger te installeren, desgewenst zelfs automatisch. Het maken van back-ups is eveneens makkelijker. Op een pc vergeten mensen dat vaak, waardoor bij een crash of herinstallatie van Windows de zorgvuldig opgebouwde verzameling verloren gaat.

In dit artikel gaan we Calibre via Docker draaien. Je kunt de software daarna via een browser gebruiken, met dezelfde vertrouwde gebruikersinterface. We combineren het met Calibre Web. Daarmee kun je, ook weer via de browser, comfortabel je e-books lezen.

Ook de communicatie met e-readers komt aan bod. We laten zien hoe je via Calibre Web rechtstreeks synchroniseert met een Kobo e-reader. En vanuit Calibre gaan we e-books naar een Kindle sturen.

Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer

Calibre is een populair programma voor het beheren van je verzameling e-books. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Calibre kan op basis van metadata alle relevante informatie over e-books voor je ophalen, zoals beschrijvingen en een omslagafbeelding.

Je kunt de details ook handmatig aanpassen, per bestand of op groepsniveau. Ook converteer je e-books direct in Calibre om ze compatibel te maken met jouw e-reader. Bovendien zijn er de nodige extra’s, zoals het omzetten van nieuwsartikelen naar een e-book op basis van rss-feeds.

De eerste versie van Calibre verscheen in oktober 2006. Dat was kort na de release van de Sony PRS-500, een van de eerste op e-ink gebaseerde e-readers. Aanvankelijk lag de kracht bij de conversie van e-books tussen verschillende formaten. Tegenwoordig staan vooral de beheerfuncties centraal, en de uitgebreide zoek- en sorteeropties. De software is gratis, opensource en vrij aanpasbaar.

Calibre is veruit het bekendste programma voor het beheren van e-books.

1 Calibre (Web) en Docker (Compose)

We gaan in dit artikel Calibre en Calibre Web installeren op een server. Hierbij maken we gebruik van Docker en Docker Compose. Hiervoor gebruiken we een Linux-server met Ubuntu 24.04 LTS. Voor het werken met Docker installeren we Docker CE (Community Edition). Daar zijn installatiegidsen voor. Hierna kun je zowel Docker als Docker Compose gebruiken.

Zorg dat het systeem dat je gaat gebruiken genoeg geheugen heeft. Er is geen schokkende hoeveelheid voor nodig, maar 2 GB is geen overbodige luxe. Dit heeft vooral te maken met de ‘remote desktop’-opzet: op de achtergrond wordt een VNC-verbinding opgezet om de gebruikersinterface van Calibre weer te geven. Gebruik je een container in Proxmox VE, dan is 4 GB een veilige bovengrens. Meestal ligt het geheugengebruik rond 500 MB, maar tijdens het gebruik loopt dat snel op naar 1 GB met wat uitschieters naar boven.

Alle e-books staan bij onze opzet op een NAS. Daarom koppelen (‘mounten’) we die map aan het systeem, op de locatie /mnt/nas/boeken. Die locatie gaan we (in de volgende paragraaf) als volume toevoegen aan Calibre. Het voordeel is dat je vanuit Calibre gemakkelijk door die map kunt bladeren om e-books toe te voegen aan de bibliotheek in Calibre zelf.

Zorg dat je op het systeem over Docker en Docker Compose beschikt.

2 Docker Compose

Op het systeem maken we een mapje voor Calibre en plaatsen daarin een bestand docker-compose.yml met de onderstaande inhoud. We kiezen voor zowel Calibre als Calibre Web het Docker-image van het bekende LinuxServer.io.

Mogelijk zijn voor jouw situatie wat aanpassingen nodig. De belangrijkste opties nemen we in de volgende twee paragrafen met je door. Bij twijfel kun je ook de documentatie voor de genoemde Docker-images raadplegen. Bij de uitleg maken we onderscheid tussen de host en de container. De host is daarbij uiteraard jouw server met Docker.

Met de hulp van Docker Compose beheren we de instellingen voor beide containers.

3 Volumes koppelen

Volumes zorgen feitelijk voor de mogelijkheid bestanden uit te wisselen tussen de host en container. Voor Calibre maken we onder volumes: een koppeling tussen de map ./config op de host en /config in de container. Hier bewaart Calibre de configuratie en straks ook de Calibre-bibliotheek.

Verder koppelen we de gemounte map /mnt/nas/boeken met daarin alle ongesorteerde e-books aan /media. Binnen Calibre kun je straks door de map /media bladeren om eenvoudig e-books aan je bibliotheek toe te voegen.

Optioneel kun je een map, zoals de hier voorgestelde map /mnt/nas/boeken/Toevoegen, koppelen aan de container onder bijvoorbeeld /toevoegen. We laten in paragraaf 7 zien hoe je met een kleine aanpassing de e-books in die map automatisch aan Calibre kunt toevoegen. Bij de container voor Calibre Web zie je onder volumes: alleen de koppeling met de lokale map ./config. Daar staat straks de bibliotheek van Calibre, die we bij de configuratie van Calibre Web alleen nog hoeven aan te wijzen. Controleer voor beide containers onder environment: de waardes bij PUID en PGID. Dat is de ID van respectievelijk de eigenaar en groep van de gekoppelde volumes. Deze waardes kun je nagaan met de opdracht id gebruiker. Dit voorkomt problemen met rechten bij bestandstoegang.

In een onderliggende map worden de configuratie en bibliotheek bewaard.

Back-up maken van Calibre

Het is raadzaam om af en toe een back-up te maken van Calibre en Calibre Web. Het gaat hierbij om het bestand docker-compose.yml en de onderliggende map config. In de map met het bestand docker-compose.yml kun je daarvoor de onderstaande opdracht geven. Bewaar vervolgens het bestand calibre.tar op een veilige plek. Gebruik deze opdracht:

tar --exclude=config/.cache -cvf calibre.tar docker-compose.yml config/

Hierbij sluiten we overigens de folder .cache die in de map config te vinden is uit.

4 Poorten configureren

Er zijn voor beide containers poorten gekoppeld. Dit zie je onder ports:. Het poortnummer links is steeds de poort op de host. Die mag je eventueel veranderen, bijvoorbeeld omdat een poort (zoals de populaire poort 8080) al in gebruik is. Het poortnummer rechts is de poort in de container. Die mag je niet veranderen. We houden hier dezelfde poortnummers aan. Bij de container voor Calibre geeft poort 8080 toegang tot Calibre zelf en poort 8081 dient voor de ingebouwde contentserver (zie paragraaf 8 en het kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Calibre Web maken we via poort 8083 toegankelijk.

Poort 8083 geeft toegang tot Calibre Web, waarmee je e-books via een browser kunt lezen.

5 Beheer van de containers

Als je alle gewenste aanpassingen hebt gemaakt en de configuratie hebt bewaard, kun je beide containers starten met één opdracht:

docker compose up -d

Om de containers te stoppen, geef je deze opdracht:

docker compose down

Merk op dat er regelmatig updates verschijnen voor Calibre, waar je ook een melding van zult krijgen. Je hoeft dan in Calibre zelf niets te doen. Enkele commando’s vanaf de opdrachtregel volstaan. Stop als eerste de containers met:

docker compose down

Haal dan de nieuwe images op waarop de containers zijn gebaseerd. Dit kan in één keer met:

docker compose pull

Daarna kun je de containers opnieuw starten met:

docker compose up -d

Daarbij zullen de containers op basis van de nieuwe images worden opgebouwd. Controleer eventueel de status met:

docker ps

Dit laat zien welke containers actief zijn en welke poorten ze gebruiken.

Via enkele eenvoudige commando’s kun je de Docker-containers beheren.

6 Eerste stappen in Calibre

We gaan nu verder in de browser en beginnen met het instellen van Calibre. Log in op het ip-adres van het systeem waarop Calibre staat en poort 8080, zoals http://ipadres:8080. Kies in het eerste scherm Nederlands als taal. Kies daarna de locatie voor de bibliotheek voor Calibre. Hier worden alle toegevoegde boeken naartoe gekopieerd. We accepteren de standaardlocatie /config/Calibre Bibliotheek.

In het volgende scherm kies je je type e-reader. We kiezen voor een model van Kobo. Klik op Volgende om verder te gaan en dan Voltooien. Je komt nu direct in Calibre. Als je eerder met deze software hebt gewerkt, zal de gebruikersinterface vertrouwd zijn. Je ziet nog maar één boek in je Calibre-bibliotheek: de snelstartgids voor het werken met Calibre. Tijd dus voor wat extra leesvoer!

Bij het eerste gebruik moet je enkele instellingen aanpassen.

7 Boeken toevoegen

Om een e-book toe te voegen aan Calibre ga je naar Boeken toevoegen. Blader via de bestandsbeheerder vervolgens naar /media. Hier zie je de gemounte map met alle e-books. Wil je ook automatisch boeken aan Calibre kunnen toevoegen? Dit kun je instellen onder Voorkeuren. Kies onder Importeren/Exporteren de optie Boeken toevoegen. Op het tabje Automatisch toevoegen kun je naar de map bladeren waar de automatisch toe te voegen e-books staan. In ons voorbeeld is dat /toevoegen. Alle boeken die je in die map zet, zullen automatisch aan Calibre worden toegevoegd en daarna uit die map worden verwijderd. Kies na deze wijziging voor het herstarten van Calibre.

Boeken in deze speciale map worden automatisch aan Calibre toegevoegd.

8 Calibre Web

Met Calibre Web kun je een Calibre-database via een browser toegankelijk maken, zodat je door je verzameling e-books kunt bladeren en deze kunt lezen of downloaden. Het geeft je meer mogelijkheden dan de contentserver van Calibre (zie kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Zo kun je in Calibre Web boekenplanken maken en beheren. Deze kun je vervolgens synchroniseren met een Kobo e-reader.

Open om te beginnen Calibre Web op poort 8083, zoals http://ipadres:8083. Hier log je in met het initiële gebruikersaccount (gebruikersnaam admin en wachtwoord admin123). Eerst wordt gevraagd naar de locatie van de database van Calibre. Blader hiervoor naar /config/Calibre Bibliotheek en kies Select. Bewaar de instelling met Save. Als je naar Books gaat, zie je nu ook de eerdergenoemde gids voor Calibre en de boeken die je mogelijk zelf al had toegevoegd.

Voeg je in het vervolg in Calibre een boek toe, dan verschijnt deze ook direct in Calibre Web, omdat ze de database delen. Het is raadzaam om de taal van de gebruikersinterface op Nederlands te zetten. Klik daarvoor op je naam (admin) om je profiel te openen. Bij Language kies je Nederlands. Klik daarna op Save.

In Calibre Web verwijzen we naar de bibliotheek van Calibre.

Inhoudsserver van Calibre gebruiken

Calibre heeft een ingebouwde contentserver ofwel inhoudsserver. Schakel je deze in, dan kun je met een browser door je bibliotheek bladeren, en e-books te lezen of downloaden. Er is wat functionaliteit betreft wat overlap met Calibre Web. Je kunt ze eventueel naast elkaar gebruiken.

Voor de inhoudsserver hebben we poort 8081 op de host gekoppeld met poort 8081 in de container. Om de inhoudsserver te starten, ga je in Calibre naar Verbinden/delen en kies je Inhoudsserver starten. Open je browser en bezoek het ip-adres met poort 8081. Hier kun je je Calibre-bibliotheek bekijken. Dat kan ook direct vanaf de browser van een e-reader.

Er zijn ook andere, handigere methodes om e-books over te zetten. In dit artikel komt een directe synchronisatie met Kobo aan bod (paragrafen 9 en 10) en het versturen naar een Kindle vanuit Calibre (paragraaf 11).

De inhoudsserver maakt je bibliotheek beschikbaar via een browser.

9 Boekenplanken maken

Calibre Web kent het principe van boekenplanken, waarvan het beheer overigens los staat van Calibre. Begin hiervoor in het menu aan de linkerkant met Boekenplank maken. Open je vervolgens een e-book, dan kun je deze toevoegen aan een of meerdere boekenplanken. Handig aan de e-reader van Kobo is dat hij je boekenplanken met inhoud weergeeft in je bibliotheek als je naar het tabje Verzamelingen gaat. Hiervoor moet je de e-reader synchroniseren met Calibre Web. Je zou bijvoorbeeld een boekenplank kunnen maken voor boeken die je binnenkort wilt lezen. Of een boekplank voor elk genre. Ook kun je voor een specifieke e-reader een boekenplank maken. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe je boekenplanken met je Kobo-e-reader kunt synchroniseren.

Je kunt boekenplanken maken voor synchronisatie met je e-reader.

10 Synchronisatie

Je kunt een e-reader van Kobo draadloos synchroniseren met Calibre Web. Hiervoor ga je naar het menu Beheer. Kies onder Instellingen de optie Bewerk basisconfiguratie. Onder het kopje Geavanceerde opties zet je vinkjes bij Zet Kobo sync aan en Proxy onbekende verzoeken naar Kobo winkel. Met die laatste optie zul je op je e-reader bij synchronisatie ook nog steeds boeken ontvangen die je bijvoorbeeld via bol.com hebt gekocht.

Op zoek naar leesvoer?

Koop een e-book bij bol

Controleer of de correcte poort is ingesteld voor Calibre Web (wij gebruiken de standaardpoort 8083). Als je een ander poortnummer hebt gekozen, moet je dat hier wijzigen. Kies daarna Opslaan. Open nu je profiel door op je gebruikersnaam te klikken (standaard is dat admin). Klik bij Kobo Sync Token op Aanmaken/Bekijken. Kopieer nu de regel die er als volgt uitziet:

api_endpoint=http://10.0.10.37:8083/kobo/faa613c4e5d334a3d82210b157bb0e

Sluit je Kobo e-reader aan op de pc. Blader naar de map .kobo/Kobo en open het bestand Kobo eReader.conf. Zoek naar de regel met api_endpoint. De standaardconfiguratie ziet er meestal als volgt uit:

api_endpoint=https://storeapi.kobo.com

Verander deze regel naar de voorgestelde configuratie van Calibre Web. Als de bewuste regel (nog) niet bestaat, moet je deze aanmaken onder de groep [OneStoreServices].

We maken een aanpassing aan de configuratie van Calibre Web.

Selectief boekenplanken synchroniseren

Standaard worden met een Kobo-e-reader alle boekenplanken gesynchroniseerd. Wil je alleen één of enkele boekenplanken synchroniseren? Ga dan naar je profiel (veelal admin). Zet een vinkje bij Synchroniseer alleen boeken op geselecteerde boekenplanken met Kobo en kies Opslaan. Open daarna een boekenplank en kies Bewerk boekenplank eigenschappen. Met een vinkje kun je kiezen of die boekenplank met een boekenplank met een Kobo-apparaat moet worden gesynchroniseerd.

Naar voorkeur kun je ook één of enkele boekenplanken synchroniseren.

11 Kindle-e-reader

De Kindle van Amazon is een populair alternatief voor Kobo, dat wel werkt met een eigen ecosysteem. Heb je e-books in een afwijkend formaat, bijvoorbeeld drm-vrije epub-bestanden, dan kun je deze per e-mail naar een Kindle sturen. Dit gaat via de servers van Amazon, waar ze worden geconverteerd naar een geschikt formaat. Het e-mailadres waar je boeken naar kunt sturen kun je achterhalen door op je Kindle de instellingen te openen. Je ziet het @kindle.com-adres onder E-mail voor versturen naar Kindle. Je kunt hier direct vanuit Calibre e-books naar sturen.

Ga daarvoor in Calibre naar Voorkeuren. Kies onder Delen de optie Deel boeken via e-mail. Vul onder E-mail het e-mailadres van de Kindle in. Vul ook je e-mailadres als afzenderadres in onder Afzender e-mail. Je kunt eventueel een server instellen voor het versturen, maar het werkt meestal ook zonder.

Klik nu in Calibre met rechts op een e-book. Het menu Verbinden/delen geeft de optie voor het versturen per er-mail. Je e-book verschijnt hierna vanzelf op je Kindle. Mislukt de conversie, dan ontvang je een e-mailbericht van Amazon. Het is vrijwel altijd op te lossen met een trucje: converteer het e-book binnen Calibre naar het formaat .mobi. Converteer het daarna terug van .mobi naar .epub. Probeer vervolgens opnieuw het e-book naar je Kindle te sturen.

Je kunt per e-mail boeken delen met bijvoorbeeld een Kindle-e-reader.

Inspiratie voor extra leesvoer

Hebban is een leuke website om inspiratie voor nieuwe boeken op te doen. Je vindt er een enorme catalogus met Nederlandstalige boeken, voorzien van meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies. Er zijn ook veel lijstjes, zoals de tiplijst met boeken van de laatste dertig dagen, de Hebban Rank met de duizend populairste boeken van dit moment en een lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden. Die laatste lijst wordt samengesteld op basis van de persoonlijke tiplijsten van duizenden leden. Je kunt op de website ook zelf een lijstje bijhouden met boeken die je interessant vindt. De meeste boeken zijn uiteraard ook als e-book verkrijgbaar. Een internationaal alternatief is Goodreads.

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl