ID.nl logo
Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie
Huis

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie

De Philips LatteGo 5500 is een volautomatisch espressoapparaat van 699 euro. Dat houdt in dat je vaak maar drie of vier handelingen hoeft uit te voeren voor het zetten van een lekker bakje koffie. Je voegt koffiebonen en water toe, eventueel wat melk, en selecteert wat je wilt drinken.

Uitstekend
Conclusie

Je hebt met maar een paar handelingen dus al snel een lekkere kop koffie, maar wat we wel echt missen is een apart compartiment voor cafeïnevrije koffiebonen. Nu is er wel een klepje waar je vooraf gemalen koffiebonen in kunt doen, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Je haalt zo’n machine in huis omdat je optimaal wilt genieten van je kopje koffie. Als er al bonen in het bonenreservoir aanwezig zijn en je een andere soort boon wilt gebruiken, is het behoorlijk omslachtig om al die bonen eerst te moeten verwijderen. Dat is eigenlijk het grootste gemis van de Philips LatteGo 5500. Voor de rest komen we vooral dingen tegen die we persoonlijk iets minder vinden – maar dat hoeft voor andere gebruikers dus niet zo te zijn (los van die hoge prijs natuurlijk). Onder aan de streep is de Philips LatteGo 5500 een volautomatisch espressoapparaat waarvan je snel merkt dat je niet zonder kunt. De aanpassingsmogelijkheden zijn enorm en het onderhoud is vrij gemakkelijk (op de melkhouder na). Een kopje koffie zetten gaat zeer snel dankzij de vier profielen en de smaak is echt ultiem (mede dankzij die personalisatie-opties en de keramische schijven). Ja, hij maakt wat herrie en af en toe moet je helpen met het doorschuiven van de bonen, maar verder was het niet eerder zo gemakkelijk een fantastische kop koffie te zetten.

Plus- en minpunten
  • Vier profielen voor voorkeuren
  • Veel personalisatie-opties
  • Keramische schijven
  • Onderhoud snel en relatief makkelijk
  • Twintig soorten drankjes
  • Prijs
  • Schuimlaag kan beter
  • Loopt snel vlekken op
  • Bonen moet je soms doorschuiven
  • Maakt redelijk wat lawaai
  • Geen apart vakje voor andere bonen

De machine doet de rest. Nu hoef je niet voor elke bak water of bonen toe te voegen, dus als het gaat om het dagelijks gebruik dan blijft de handeling wellicht zelfs beperkt tot één actie. Op het frontpaneel kies je een van de twintig soorten koffie uit. Dit kan variëren van een espresso tot aan latte macchiato of een ijscappuccino. Vervolgens stel je in hoe sterk, warm en  groot de koffie moet zijn en hoeveel melk je ervoor wilt gebruiken. Zodra je op de startknop drukt, neemt de machine het werk van je over en kun je binnen twee minuten van het bakje genieten.

Die twee minuten is het maximum; de precieze tijd hangt uiteraard af van welke koffievariëteit en temperatuur je kiest en of je wel of geen melk gebruikt. Meestal is het apparaat sneller. Voor je gevoel heb je er helemaal geen omkijken naar. Je hoeft bijvoorbeeld niet eerst te wachten totdat het apparaat opgewarmd is voordat je een keuze kunt maken. Je zet hem aan, maakt de keuze en keert terug wanneer de koffie klaarstaat. Dat hoor je vanzelf, want de 5500 is behoorlijk luid, zeker wanneer je de melkopschuimer gebruikt.

©Wesley Akkerman

Gemak dient de mens

Wat we misschien nog wel het mooiste aan dit apparaat vinden, is dat je er geen app voor nodig hebt. Dat klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig voor een website die van moderne producten houdt. Er zijn genoeg koffiemachines in deze prijscategorie die via een app heel veel instelmogelijkheden aanbieden en zelfs de koffie op afstand zetten. Handig voor wanneer iemand in de keuken staat die niet weet hoe die machine werkt, terwijl je zelf vanaf de bank de instellingen regelt. Maar niets van dat dus: je regelt alles direct en lokaal op de LatteGo 5500.

Wat daar fijn aan is? Dat betekent dat je geen gedoe hebt met het installeren. Je hoeft geen verbinding te maken met een wifi-netwerk en kunt na het uitpakken vrij snel van de koffie genieten. Je kunt de onderdelen slechts op één manier installeren, dus ook op dat vlak kan een kind de was doen. Wanneer je eenmaal wat bakjes gezet hebt en toch het idee hebt dat je de smaak wilt aanpassen, dan kun je dat dus regelen via het frontpaneel. De Philips LatteGo 5500 kan die persoonlijke instellingen op een van vier profielen opslaan, zodat je ook daar niet steeds om hoeft te denken. In een huishouden met meer mensen kan zo iedere persoon zijn of haar eigen koffiefavoriet opslaan.

©Wesley Akkerman

Losse melkopschuimer

Voordat we meer vertellen over hoe de verschillende koffies bevallen, nemen we even heel snel een kijkje onder de motorkap. Want de Philips LatteGo 5500 beschikt namelijk over een keramische molen. En als je vandaag de dag een koffiezetapparaat koopt, dan is het belangrijk dat de machine over zo’n soort molen beschikt. Keramische molens zijn namelijk slijtvast en daardoor een stuk duurzamer. Bovendien kunnen andere molens de smaak negatief beïnvloeden – waarbij we eerlijkheidshalve wel moeten zeggen dat je een fijn smakenpalet moet hebben om dat te proeven.

Daarnaast zijn we onder de indruk van de melkopschuimer. Niet zozeer van de prestaties (daarover later meer), maar meer het systeem. Er zijn geen slangetjes aanwezig; de melk loopt via een gootje dat uitsteekt het kopje in. Is niet alle melk opgegaan? Je kunt de melkopschuimer gemakkelijk losklikken en hem met melk en al in de koelkast zetten. Dat voorkomt verspilling. Alles schoonmaken is overigens ook zo gepiept.

©Wesley Akkerman

Schoonmaken en onderhoud

En over onderhoud gesproken: je kunt alles gewoon onder de kraan schoonmaken. Of er ook onderdelen in de vaatwasser mogen, daar is Philips niet heel duidelijk over. Ja, er wordt melding gemaakt van onderdelen die expliciet níet in de vaatwasmachine mogen, maar wij hadden het fijn gevonden als er ook was gemeld welke onderdelen dat wél mogen. Die informatie vinden we nergens: niet in de handleiding en niet in de app waar je recepten en onderhoudstips in aantreft. Dat is een beetje vervelend. Ook kan de machine snel vies ogen door vlekken en vegen op het kunststof aan de buitenkant. Die kun je, doordat het kunststof is, helaas ook niet altijd even snel weghalen met wat water op een stukje keukenpapier.

©Wesley Akkerman

Verder geeft de machine het altijd aan wanneer er ergens een probleem is of wanneer een bepaalde bak geleegd moet worden. Dat zie je dan op het schermpje op de frontplaat op het moment dat je de machine inschakelt of als je net een bakje koffie gezet hebt. Je kunt alle onderdelen heel gemakkelijk losschuiven, leeggooien, omspoelen en weer terugplaatsen. Ook krijg je er meteen een filter bij waardoor je tot vijfduizend kopjes koffie moet kunnen zetten voordat de machine toe is aan ontkalking. Die vijfduizend hebben we overigens niet gered tijdens onze recensieperiode van enkele weken 😉.

©Wesley Akkerman

Koffie uit de Philips LatteGo 5500

Goed, dan nu de belangrijkste vraag: hoe bevalt de koffie die uit het apparaat komt? Dat is vanzelfsprekend afhankelijk van de bonen die je gebruikt. Maar dat betekent niet dat we niets over de smaak kunnen vertellen. Zelf houden we wel van een stevige bak, waardoor we per kopje meer bonen zijn gebruiken. Niet omdat er iets mis is met de koffie of cremalaag, maar omdat we een stevigere smaak simpelweg prefereren. Het is fijn dat we de sterkte met een druk op de knop kunnen aanpassen én opslaan. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid water.

©Wesley Akkerman

De Philips LatteGo 5500 is daarnaast natuurlijk in staat verschillende koffierecepten met melk te produceren. De naam doet vermoeden dat dit het belangrijkste onderdeel van de koffiemachine is. Maar naar onze ervaring laat dit onderdeel nog wel wat te wensen over. Daarbij plaatsen we de kanttekening dat dit ontzettend persoonlijk is, en afhankelijk is van wat je gewend bent. Normaliter gebruiken we een losse melkopschuimer van een ander merk, waarmee we veel meer controle kunnen uitoefenen op de hoeveelheid melk en de dikte van de melkschuimlaag.

Niet de beste schuimlaag

We hebben niet alleen onszelf, maar ook andere mensen verschillende koffies voorgeschoteld. En iedereen is achteraf van mening dat de schuimlaag veel te snel verdwijnt, te mager is en de warmte van de koffie te weinig vasthoudt – óók wanneer je de instellingen verder personaliseert. Daarnaast is het lastig in te schatten hoeveel melk je nodig hebt in de melkhouder. Aan de buitenkant zie je wel verschillende streepjes staan die moeten overbrengen hoeveel melk er nodig is per kopje, maar de praktijk leert dat er altijd melk achterblijft in die houder.

Het maakt overigens niet uit wat voor melk je in het apparaat stopt. We hebben voornamelijk koffies gezet met koeien- en sojamelk, maar andere soorten vormen geen probleem. Het enige waar we nog een beetje over struikelen in het kader van de melkopschuimer is dat hij veel hoeken en rondingen heeft. Dat maakt het schoonmaken, maar vooral het afdrogen achteraf, wat lastiger. Je slaat snel een stukje over, waardoor er natte strepen achter kunnen blijven. Dat hoeft niet nadelig te zijn, maar we houden het liefst alles schoon, fris en droog.

©Wesley Akkerman

Philips LatteGo 5500 kopen

Je hebt met maar een paar handelingen dus al snel een lekkere kop koffie, maar wat we wel echt missen is een apart compartiment voor cafeïnevrije koffiebonen. Nu is er wel een klepje waar je vooraf gemalen koffiebonen in kunt doen, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Je haalt zo’n machine in huis omdat je optimaal wilt genieten van je kopje koffie. Als er al bonen in het bonenreservoir aanwezig zijn en je een andere soort boon wilt gebruiken, is het behoorlijk omslachtig om al die bonen eerst te moeten verwijderen. Dat is eigenlijk het grootste gemis van de Philips LatteGo 5500. Voor de rest komen we vooral dingen tegen die we persoonlijk iets minder vinden – maar dat hoeft voor andere gebruikers dus niet zo te zijn (los van die hoge prijs natuurlijk).

Onder aan de streep is de Philips LatteGo 5500 een volautomatisch espressoapparaat waarvan je snel merkt dat je niet zonder kunt. De aanpassingsmogelijkheden zijn enorm en het onderhoud is vrij gemakkelijk (op de melkhouder na). Een kopje koffie zetten gaat zeer snel dankzij de vier profielen en de smaak is echt ultiem (mede dankzij die personalisatie-opties en de keramische schijven). Ja, hij maakt wat herrie en af en toe moet je helpen met het doorschuiven van de bonen, maar verder was het niet eerder zo gemakkelijk een fantastische kop koffie te zetten.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube