Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie

© Wesley Akkerman

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie

Geplaatst: 14 juni 2024 - 10:22

Wesley Akkerman

De Philips LatteGo 5500 is een volautomatisch espressoapparaat van 699 euro. Dat houdt in dat je vaak maar drie of vier handelingen hoeft uit te voeren voor het zetten van een lekker bakje koffie. Je voegt koffiebonen en water toe, eventueel wat melk, en selecteert wat je wilt drinken.

8,5

Philips LatteGo 5500

Pluspunten

Vier profielen voor voorkeuren

Veel personalisatie-opties

Keramische schijven

Onderhoud snel en relatief makkelijk

Twintig soorten drankjes

Minpunten

Prijs

Schuimlaag kan beter

Loopt snel vlekken op

Bonen moet je soms doorschuiven

Maakt redelijk wat lawaai

Geen apart vakje voor andere bonen

Conclusie

Je hebt met maar een paar handelingen dus al snel een lekkere kop koffie, maar wat we wel echt missen is een apart compartiment voor cafeïnevrije koffiebonen. Nu is er wel een klepje waar je vooraf gemalen koffiebonen in kunt doen, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Je haalt zo’n machine in huis omdat je optimaal wilt genieten van je kopje koffie. Als er al bonen in het bonenreservoir aanwezig zijn en je een andere soort boon wilt gebruiken, is het behoorlijk omslachtig om al die bonen eerst te moeten verwijderen. Dat is eigenlijk het grootste gemis van de Philips LatteGo 5500. Voor de rest komen we vooral dingen tegen die we persoonlijk iets minder vinden – maar dat hoeft voor andere gebruikers dus niet zo te zijn (los van die hoge prijs natuurlijk). Onder aan de streep is de Philips LatteGo 5500 een volautomatisch espressoapparaat waarvan je snel merkt dat je niet zonder kunt. De aanpassingsmogelijkheden zijn enorm en het onderhoud is vrij gemakkelijk (op de melkhouder na). Een kopje koffie zetten gaat zeer snel dankzij de vier profielen en de smaak is echt ultiem (mede dankzij die personalisatie-opties en de keramische schijven). Ja, hij maakt wat herrie en af en toe moet je helpen met het doorschuiven van de bonen, maar verder was het niet eerder zo gemakkelijk een fantastische kop koffie te zetten. ...
Lees meer

De machine doet de rest. Nu hoef je niet voor elke bak water of bonen toe te voegen, dus als het gaat om het dagelijks gebruik dan blijft de handeling wellicht zelfs beperkt tot één actie. Op het frontpaneel kies je een van de twintig soorten koffie uit. Dit kan variëren van een espresso tot aan latte macchiato of een ijscappuccino. Vervolgens stel je in hoe sterk, warm en  groot de koffie moet zijn en hoeveel melk je ervoor wilt gebruiken. Zodra je op de startknop drukt, neemt de machine het werk van je over en kun je binnen twee minuten van het bakje genieten.

Die twee minuten is het maximum; de precieze tijd hangt uiteraard af van welke koffievariëteit en temperatuur je kiest en of je wel of geen melk gebruikt. Meestal is het apparaat sneller. Voor je gevoel heb je er helemaal geen omkijken naar. Je hoeft bijvoorbeeld niet eerst te wachten totdat het apparaat opgewarmd is voordat je een keuze kunt maken. Je zet hem aan, maakt de keuze en keert terug wanneer de koffie klaarstaat. Dat hoor je vanzelf, want de 5500 is behoorlijk luid, zeker wanneer je de melkopschuimer gebruikt.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-JU3jPqlxTV2RCIElgq8gZg

© Wesley Akkerman

Het apparaat biedt veel keuzes en instellingsmogelijkheden.

Gemak dient de mens

Wat we misschien nog wel het mooiste aan dit apparaat vinden, is dat je er geen app voor nodig hebt. Dat klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig voor een website die van moderne producten houdt. Er zijn genoeg koffiemachines in deze prijscategorie die via een app heel veel instelmogelijkheden aanbieden en zelfs de koffie op afstand zetten. Handig voor wanneer iemand in de keuken staat die niet weet hoe die machine werkt, terwijl je zelf vanaf de bank de instellingen regelt. Maar niets van dat dus: je regelt alles direct en lokaal op de LatteGo 5500.

Wat daar fijn aan is? Dat betekent dat je geen gedoe hebt met het installeren. Je hoeft geen verbinding te maken met een wifi-netwerk en kunt na het uitpakken vrij snel van de koffie genieten. Je kunt de onderdelen slechts op één manier installeren, dus ook op dat vlak kan een kind de was doen. Wanneer je eenmaal wat bakjes gezet hebt en toch het idee hebt dat je de smaak wilt aanpassen, dan kun je dat dus regelen via het frontpaneel. De Philips LatteGo 5500 kan die persoonlijke instellingen op een van vier profielen opslaan, zodat je ook daar niet steeds om hoeft te denken. In een huishouden met meer mensen kan zo iedere persoon zijn of haar eigen koffiefavoriet opslaan.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-DO-3ESnzQciZoZlVro8t4A

© Wesley Akkerman

Nog meer opties iets dieper in het menu.

Losse melkopschuimer

Voordat we meer vertellen over hoe de verschillende koffies bevallen, nemen we even heel snel een kijkje onder de motorkap. Want de Philips LatteGo 5500 beschikt namelijk over een keramische molen. En als je vandaag de dag een koffiezetapparaat koopt, dan is het belangrijk dat de machine over zo’n soort molen beschikt. Keramische molens zijn namelijk slijtvast en daardoor een stuk duurzamer. Bovendien kunnen andere molens de smaak negatief beïnvloeden – waarbij we eerlijkheidshalve wel moeten zeggen dat je een fijn smakenpalet moet hebben om dat te proeven.

Daarnaast zijn we onder de indruk van de melkopschuimer. Niet zozeer van de prestaties (daarover later meer), maar meer het systeem. Er zijn geen slangetjes aanwezig; de melk loopt via een gootje dat uitsteekt het kopje in. Is niet alle melk opgegaan? Je kunt de melkopschuimer gemakkelijk losklikken en hem met melk en al in de koelkast zetten. Dat voorkomt verspilling. Alles schoonmaken is overigens ook zo gepiept.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-MU27ZPKCREKt-2GBgueVNQ

© Wesley Akkerman

Aan de buitenkant zie je streepjes staan voor bepaalde porties.

Schoonmaken en onderhoud

En over onderhoud gesproken: je kunt alles gewoon onder de kraan schoonmaken. Of er ook onderdelen in de vaatwasser mogen, daar is Philips niet heel duidelijk over. Ja, er wordt melding gemaakt van onderdelen die expliciet níet in de vaatwasmachine mogen, maar wij hadden het fijn gevonden als er ook was gemeld welke onderdelen dat wél mogen. Die informatie vinden we nergens: niet in de handleiding en niet in de app waar je recepten en onderhoudstips in aantreft. Dat is een beetje vervelend. Ook kan de machine snel vies ogen door vlekken en vegen op het kunststof aan de buitenkant. Die kun je, doordat het kunststof is, helaas ook niet altijd even snel weghalen met wat water op een stukje keukenpapier.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-IRu4gHcTR8K3YclQEoVklw

© Wesley Akkerman

Dit soort vlekken zijn zo gemaakt.

Verder geeft de machine het altijd aan wanneer er ergens een probleem is of wanneer een bepaalde bak geleegd moet worden. Dat zie je dan op het schermpje op de frontplaat op het moment dat je de machine inschakelt of als je net een bakje koffie gezet hebt. Je kunt alle onderdelen heel gemakkelijk losschuiven, leeggooien, omspoelen en weer terugplaatsen. Ook krijg je er meteen een filter bij waardoor je tot vijfduizend kopjes koffie moet kunnen zetten voordat de machine toe is aan ontkalking. Die vijfduizend hebben we overigens niet gered tijdens onze recensieperiode van enkele weken 😉.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-XBlnhT4jSAWCc80uVJ8fYg

© Wesley Akkerman

Openmaken is zo gepiept.

Koffie uit de Philips LatteGo 5500

Goed, dan nu de belangrijkste vraag: hoe bevalt de koffie die uit het apparaat komt? Dat is vanzelfsprekend afhankelijk van de bonen die je gebruikt. Maar dat betekent niet dat we niets over de smaak kunnen vertellen. Zelf houden we wel van een stevige bak, waardoor we per kopje meer bonen zijn gebruiken. Niet omdat er iets mis is met de koffie of cremalaag, maar omdat we een stevigere smaak simpelweg prefereren. Het is fijn dat we de sterkte met een druk op de knop kunnen aanpassen én opslaan. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid water.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-d3vhBjoqReyURULYr8GZ2g

© Wesley Akkerman

Soms moet je even de bonen doorschuiven.

De Philips LatteGo 5500 is daarnaast natuurlijk in staat verschillende koffierecepten met melk te produceren. De naam doet vermoeden dat dit het belangrijkste onderdeel van de koffiemachine is. Maar naar onze ervaring laat dit onderdeel nog wel wat te wensen over. Daarbij plaatsen we de kanttekening dat dit ontzettend persoonlijk is, en afhankelijk is van wat je gewend bent. Normaliter gebruiken we een losse melkopschuimer van een ander merk, waarmee we veel meer controle kunnen uitoefenen op de hoeveelheid melk en de dikte van de melkschuimlaag.

Niet de beste schuimlaag

We hebben niet alleen onszelf, maar ook andere mensen verschillende koffies voorgeschoteld. En iedereen is achteraf van mening dat de schuimlaag veel te snel verdwijnt, te mager is en de warmte van de koffie te weinig vasthoudt – óók wanneer je de instellingen verder personaliseert. Daarnaast is het lastig in te schatten hoeveel melk je nodig hebt in de melkhouder. Aan de buitenkant zie je wel verschillende streepjes staan die moeten overbrengen hoeveel melk er nodig is per kopje, maar de praktijk leert dat er altijd melk achterblijft in die houder.

Het maakt overigens niet uit wat voor melk je in het apparaat stopt. We hebben voornamelijk koffies gezet met koeien- en sojamelk, maar andere soorten vormen geen probleem. Het enige waar we nog een beetje over struikelen in het kader van de melkopschuimer is dat hij veel hoeken en rondingen heeft. Dat maakt het schoonmaken, maar vooral het afdrogen achteraf, wat lastiger. Je slaat snel een stukje over, waardoor er natte strepen achter kunnen blijven. Dat hoeft niet nadelig te zijn, maar we houden het liefst alles schoon, fris en droog.

Review Philips LatteGo 5500 – Maakt een fantastische kop koffie-ddcgzIOfTSCGJwywdrnYvw

© Wesley Akkerman

Philips LatteGo 5500 kopen

Je hebt met maar een paar handelingen dus al snel een lekkere kop koffie, maar wat we wel echt missen is een apart compartiment voor cafeïnevrije koffiebonen. Nu is er wel een klepje waar je vooraf gemalen koffiebonen in kunt doen, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Je haalt zo’n machine in huis omdat je optimaal wilt genieten van je kopje koffie. Als er al bonen in het bonenreservoir aanwezig zijn en je een andere soort boon wilt gebruiken, is het behoorlijk omslachtig om al die bonen eerst te moeten verwijderen. Dat is eigenlijk het grootste gemis van de Philips LatteGo 5500. Voor de rest komen we vooral dingen tegen die we persoonlijk iets minder vinden – maar dat hoeft voor andere gebruikers dus niet zo te zijn (los van die hoge prijs natuurlijk).

Onder aan de streep is de Philips LatteGo 5500 een volautomatisch espressoapparaat waarvan je snel merkt dat je niet zonder kunt. De aanpassingsmogelijkheden zijn enorm en het onderhoud is vrij gemakkelijk (op de melkhouder na). Een kopje koffie zetten gaat zeer snel dankzij de vier profielen en de smaak is echt ultiem (mede dankzij die personalisatie-opties en de keramische schijven). Ja, hij maakt wat herrie en af en toe moet je helpen met het doorschuiven van de bonen, maar verder was het niet eerder zo gemakkelijk een fantastische kop koffie te zetten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten