ID.nl logo
JURA ONO: heerlijke koffie in een prachtig design
Huis

JURA ONO: heerlijke koffie in een prachtig design

Enkele weken kregen de leden van het Review.nl testpanel de kans om de ONO in gebruik te nemen en het apparaat aan een grondige test te onderwerpen. En de resultaten mogen er zijn! De testers hebben de ONO beoordeeld met een 8,1. Want: de ONO is simpel in gebruik, heeft geen overbodige functies, ziet er prachtig uit en zet ook nog eens fantastische koffie. In dit artikel lees je over de ervaringen van het testpanel en waarom deze koffiemachine het predicaat 'Best Reviewed' mag dragen.

Partnerbijdrage - In samenwerking met JURA.

Bekijk de Kieskeurig unboxing video!

Watch on YouTube

Gebruiksgemak: snel en makkelijk

Voor je van koffie kunt genieten, moet je hem natuurlijk wel eerst zetten. En dat is bij de JURA ONO geen enkel probleem. Het testpanel vond over het algemeen dat de espressomachine makkelijk te bedienen is. Alles gaat snel en makkelijk, tot het schoonmaken van het apparaat aan toe. Maar ook het koffiezetten zelf is zeer gebruiksvriendelijk: je drukt op de knop, stopt je bonen in het apparaat, kiest je eigen sterkte en het apparaat doet de rest. Het is ook fijn dat de ONO snel opwarmt, zodat je niet lang hoeft te wachten om je koffie te zetten. De ONO werkt naadloos samen met de koffiemolen van JURA.

Een klein minpunt is dat de waterbak in de machine niet al te groot is, waardoor je hem regelmatig moet bijvullen. Ook is de ONO niet het ideale apparaat om koffie te zetten voor grote groepen mensen.

Smaak: hoge kwaliteit

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de smaak. En hoewel dat uiteraard deels met de koffiebonen te maken heeft, speelt het koffiezetapparaat er ook een grote rol in. Op dat punt gooit de JURA ONO hoge ogen. Alle leden van het testpanel waren zeer te spreken over de kwaliteit van de koffie. De koffiemolen die tijdens de test werd gebruikt maalde de koffie zeer fijn, waardoor een sterke smaak overbleef. Ook niet onbelangrijk: de koffie komt goed heet uit de machine, dus je kunt er lekker rustig aan mee doen. Het is even wennen om de juiste hoeveelheid koffie in het apparaat te stoppen, maar als je eenmaal doorhebt hoe dat werkt, kun je elke dag genieten van een heerlijke kop koffie.

Vormgeving: eyecatcher

Het oog wil natuurlijk ook wat, en ook daar stelt de JURA ONO niet teleur. De testers waren zeer positief over de looks van het apparaat. Door de strakke en moderne uitstraling past het apparaat goed in de meeste modernere keukens. De ONO is een compacte machine, dus hij komt ook in kleinere keukens goed tot zijn recht, en hij staat niet in de weg op het aanrecht. De ONO voelt stevig en solide aan en alle losse onderdelen zijn van goede kwaliteit en passen naadloos in elkaar. Een eyecatcher op het keukenblad, zo typeerde een van de testers de espressomachine, en hij misstaat in geen enkele keuken. Niet alle testers waren helemaal te spreken over de opvallende bol aan de hendel, maar voor de meesten was dat geen enkel probleem.

Mogelijkheden: milieuvriendelijk

De JURA ONO is niet helemaal volgepropt met allerlei functies, maar is vooral goed in wat hij moet doen: lekkere koffie zetten. De machine warmt razendsnel op en is al klaar voor gebruik voor je klaar bent met het malen van de koffiebonen. Hij gaat vanzelf uit, dus ook aan het milieu wordt gedacht. De restanten van de koffie komen in een handig opvangbakje terecht, dat makkelijk te legen is – je kunt het zelfs gebruiken als compost in de tuin. De ONO geeft zelf aan wanneer hij schoongemaakt moet worden, en hoewel dat vrijwel automatisch gaat, moet je tussendoor wel zelf nog even een handeling verrichten. Het waterreservoir is niet al te groot, maar de machine onthoudt dat hij bezig was met een kopje koffie, en gaat na het bijvullen gewoon verder waar hij gebleven was.

Conclusie: simpel en goed

Over het algemeen sloeg de JURA ONO zeer goed aan bij het testpanel. De koffie die uit het apparaat komt is heerlijk, zowel qua smaak, aroma als temperatuur, en het maakt bijna niet uit welke bonen je gebruikt. Je kunt bovendien zelf aangeven hoe sterk je je koffie wilt hebben. Het is een compact apparaat dat goed tot zijn recht komt in de meeste keukens, en hoewel de bol op de hendel niet bij iedereen in de smaak viel, werd de ONO over het algemeen gezien als een mooie espressomachine.

De ONO werkt perfect samen met de koffiemolen van JURA die tijdens de test werd gebruikt. De bouwkwaliteit is stevig en de losse onderdelen zijn goed op elkaar afgesteld. De ONO heeft een vrijwel automatisch reinigingsprogramma. Je moet een paar handelingen verrichten voor het zetten van een kopje koffie, en het apparaat is misschien niet het meest geschikt voor grote gezinnen of op feestjes, maar voor een heerlijk bakje koffie ’s ochtends is de JURA ONO volgens de leden van het testpanel een zeer fijn apparaat. Daarmee verdient de JURA ONO de titel 'Best Reviewed' op Kieskeurig volledig.

Lees de volledige reviews van de JURA ONO

Op Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen
© NAD Electronics
Huis

Receiver of stereoversterker? Dit zijn de verschillen

Wil je losse speakers op een audiosysteem aansluiten? Kies dan tussen een receiver en stereoversterker. Welk apparaat je het best kunt kopen, hangt grotendeels af van het luistergedrag, het budget en de akoestische ruimte. Bovendien hebben beide audiosystemen zelf ook nog de nodige verschillen. Die doen we in dit artikel uit de doeken.

In dit artikel bespreken we:

  • Wat de voornaamste verschillen zijn tussen een receiver en stereoversterker
  • Of je het best een receiver of stereoversterker kunt kopen
  • Hoe het zit met de prijs-kwaliteitverhouding van een receiver en stereoversterker

Ook interessant: Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Als je de achterzijden van een stereoversterker en receiver met elkaar vergelijkt, zie je de nodige verschillen. Zo heeft laatstgenoemd apparaat over het algemeen véél meer in- en uitgangen. Maar is dat per definitie ook beter? Dat is afhankelijk van verschillende factoren.

Twee of meer luidsprekers?

Het voornaamste verschil tussen beide audiosystemen is eigenlijk heel simpel. Een stereoversterker loodst het geluid naar twee kanalen (stereogeluid), terwijl een receiver doorgaans meer kanalen (surroundgeluid) ondersteunt. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een 5.1- of 7.2-kanaals opstelling. Aan jou de vraag of je geluid uit twee of (veel) meer speakers wilt horen. Voor de weergave van lage tonen hebben vrijwel alle receivers en bepaalde stereoversterkers een subwooferuitgang.

©Advance Paris

Op de Advance Paris A12 Classic-versterker kun je alleen een linker- en rechterspeaker aansluiten.

Focus op muziek óf film en gaming

Belangrijk is de vraag waarvoor je het audiosysteem hoofdzakelijk gaat gebruiken. Fanatieke muziekliefhebbers luisteren het liefst naar stereogeluid. Logisch, want veruit de meeste albums zijn voorzien van een stereomix. Dat kun je tijdens het luisteren van een liedje duidelijk horen. De linkerspeaker produceert bijvoorbeeld een gitaarsolo, terwijl de rechterluidspreker felle drums laat horen. Deze wisselwerking tussen twee kanalen ligt voor het luisteren van muziek prettig in het gehoor. Je hebt tenslotte ook maar twee oren.

Een stereoversterker telt meerdere analoge en digitale audiopoorten. Hierop sluit je verschillende audiobronnen aan, zoals een draaitafel, cd-speler en cassettedeck. Uitgebreide modellen hebben daarnaast een (draadloze) netwerkaansluiting en/of bluetooth-ontvanger. Nuttig voor het geval je afspeellijsten via Spotify, Apple Music, Tidal of een andere muziekdienst wilt streamen. Overigens bestaan er ook stereoversterkers met videopoorten. Sluit dan met behulp van HDMI bijvoorbeeld een tv-ontvanger of gameconsole aan. De versterker verwerkt het geluid en stuurt het videosignaal naar een aangesloten televisie.

Kijk je elke avond naar Netflix en/of speel je graag games? In dat geval is een receiver met minimaal vijf speakers en een subwoofer het overwegen waard. Deze luidsprekers werken naadloos samen met de televisie. Schiet een sluipschutter bijvoorbeeld vanaf het dak van een wolkenkrabber, dan hoor je achter of boven je het zoevende geluid van een kogel. Uiteraard is het dan wel een voorwaarde dat alle speakers correct zijn opgesteld. Elke receiver bevat meerdere audio- en videopoorten, zodat je onder meer een tv-ontvanger, blu-rayspeler, cd-speler en gameconsole kunt aansluiten. Met een receiver luister je desgewenst ook naar muziek via de twee voorste luidsprekers. Lees voor meer informatie het artikel Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten.

Stereoversterker kopen?

Bekijk hier alle modellen op een rij!

Prijs-kwaliteitverhouding

Heb je een relatief bescheiden budget? Als je goed geluid belangrijk vindt, investeer je elke euro bij voorkeur in een audio-opstelling met twee kanalen. Binnen dezelfde prijsklasse presteert een stereoversterker in de regel beter dan een receiver. De aanwezige voeding hoeft de beschikbare energie tenslotte maar over maar twee kanalen te verdelen.

Bij een receiver zijn dat er veel meer. Om die reden is er dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Het resultaat is een wat vlakker geluid met minder hoorbare details. Bij een stereo-opstelling is de drempel ook nog eens lager om in twee hoogstaande luidsprekers en goede audiokabels te investeren. Wil je een surround-opstelling met ongeveer dezelfde geluidskwaliteit, dan is dat trouwens ook mogelijk, alleen kleeft daar wel een veel hoger prijskaartje aan.

©NAD Electronics

Besteed voor het beste geluid je volledige budget aan een stereoversterker en twee luidsprekers.

Akoestische ruimte

Naast je persoonlijke voorkeuren en budget speelt ook de akoestische ruimte een belangrijke rol. Het is namelijk cruciaal dat de geluidsgolven voldoende 'bewegingsruimte' hebben. Daarom ligt het plaatsen van een uitgebreide surroundset in een kleine (woon)kamer niet voor de hand. Wanneer de geluidsgolven afkomstig van meerdere luidsprekers volop tegen de muren, de vloer, het plafond en overige harde objecten weerkaatsen, ontstaat er een rommelig geluid. Dat ligt onprettig in het gehoor. Kies in een bescheiden ruimte daarom liever voor een stereo-opstelling. Je kunt op bepaalde stereoversterkers eventueel een subwoofer aansluiten. Creëer op die manier evengoed een thuisbioscoop met nadreunende bastonen.

Kijk je in een behoorlijke ruimte naar films of speel je games? Je kunt overwegen om meerdere luidsprekers in de kamer te plaatsen. Een uitgebalanceerd surroundgeluid heeft dan wel degelijk meerwaarde. Zorg wel voor een goede positie van de speakers. Bovendien is het noodzakelijk om lange kabels aan te leggen. Meer informatie over het verbinden van luidsprekers lees je in het artikel Zo sluit je het best een receiver aan.

©Dali

Een effectieve surround-opstelling vereist een behoorlijke akoestische ruimte.

Conclusie

Houd bij de aanschaf van een geschikt audiosysteem rekening met je persoonlijke voorkeuren, budget en akoestische ruimte. De kunst is om hiertussen de juiste balans te vinden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt, dan vind je volop receivers of stereoversterkers in uiteenlopende prijsklassen.

▼ Volgende artikel
Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge
© Kishan - stock.adobe.com
Huis

Beheren en controleren: zo werkt de wachtwoordkluis van Edge

Op internet heb je veel wachtwoorden nodig. Geen stress, want Microsoft Edge is een van de browsers die je wachtwoorden opslaat. Edge waarschuwt als bepaalde wachtwoorden niet meer veilig zijn. Bovendien kun je alle gebruikte wachtwoorden bekijken, wijzigen en kopiëren.

In drie stappen laten we zien hoe het wachtwoordbeheer binnen Edge werkt:

  • Open de Portemonnee om je opgeslagen wachtwoorden te zien
  • Bekijk of er zwakke of gelekte wachtwoorden zijn
  • Kopieer en/of bewerk de opgeslagen wachtwoorden

Lees ook: 🔓 Zo log je zonder wachtwoord in bij Windows

Stap 1: Portemonnee

Als je Edge open hebt staan, moet je bij de Instellingen zijn. Op de computer ga je daarvoor naar de drie puntjes rechtsboven. Gebruik je een mobiele versie van Edge, dan vind je onderaan drie puntjes of drie balkjes onder elkaar. Tik of klik op Instellingen. In de linkerbalk zie je een aantal categorieën. Zorg dat de Profielen geselecteerd zijn. Rechts zie je de groep Portemonnee. Klik of tik op de knop Portemonnee openen. Dan kom je in Microsoft Wallet, die ze hier Portemonnee noemen. Selecteer in de linkerbalk de optie Wachtwoorden.

In dit voorbeeld heeft Edge de wachtwoorden van 86 sites en apps verzameld.

Stap 2: Wachtwoordcontrole

Nu krijg je een lijst met websites waarvan Edge de wachtwoorden heeft opgeslagen. Zijn er wachtwoorden buitgemaakt in een datalek, dan staan ze bovenaan die lijst. Als dat het geval is, dan selecteer je Details van lekkage weergeven. Edge somt trouwens niet alleen de gelekte wachtwoorden op, maar ook de wachtwoorden die je verschillende keren gebruikt. Op het laatste tabblad staan eventuele zwakke wachtwoorden. Om zo’n onveilig wachtwoord te bekijken, klik of tik je op het oogje en moet je ter controle de pincode of het wachtwoord van je account invoeren. Hier staat ook een knop om dit onveilige wachtwoord te wijzigen en het nieuwe op te slaan.

Twee wachtwoorden zijn uitgelekt.

Hoe belangrijk sterke wachtwoorden zijn?

Dat lees je in dit boek van Daniël Verlaan

Stap 3: Bewerken

Terug naar de lijst websites met opgeslagen wachtwoorden. Wanneer je het wachtwoord wilt zien, klik of tik je op het pijltje achter de naam van de website. Geef weer je pincode of hoofdwachtwoord in om de gegevens te zien. Achter ieder wachtwoord staat een knop om de gegevens met één klik te kopiëren. In de desktopversie is er ook een optie Bewerken om dit wachtwoord te wijzigen. In de mobiele versie van Edge kun je het wachtwoord bewerken op dezelfde pagina waar je het bekijkt. Ten slotte is het mogelijk om bij iedere webdienst een notitie toe te voegen. In de desktopversie kun je zelfs een categorie toevoegen om de lijst met wachtwoorden overzichtelijk te houden.

Ieder wachtwoord kun je bekijken en bewerken.

Watch on YouTube