ID.nl logo
Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo
© Olena Rudo
Huis

Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo

De perfecte cappuccino (of latte macchiato) is gemaakt van koffie met melkschuim. Meestal is dat schuim gemaakt van volle melk, maar plantaardige varianten winnen terrein. Hoe kun je het beste melk opschuimen: met een apparaat of met de hand?

  • Om dik en romig melkschuim te maken, gebruik je volle melk die uit de koelkast komt.
  • Je kunt melkschuim maken met 1) het stoompijpje van een espressomachine, 2) een elektrische melkschuimer 3) de hand.
  • Ook met plantaardige melkvervangers kun je prima een lekkere cappuccino of latte maken. Sojamelk werkt goed, net zoals speciale barista-havermelk.
  • Wil je weten welke koffiebonen je moet kiezen als basis voor de koffie (meestal espresso) die je gebruikt? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen: welke kies je?

Melk opschuimen als een barista

Barista’s hebben toegang tot een mooie, professionele espressomachine. Daar zit een stoompijpje aan. Het goede nieuws is dat die óók aan veel espressomachines zitten die je thuis gebruikt. Zelfs aan de meeste budgetvarianten.

Watch on YouTube

Zoals je in de video ziet, is volle melk het meest geschikt voor melkschuim. We komen straks terug op plantaardige varianten.

Dierlijke melk, zoals koeienmelk, is erg geschikt om op te schuimen. Dit komt door de eiwitten, lactose (melksuiker) en vet die erin zitten. De eiwitten en lactose zorgen voor het vormen van schuim. De eiwitten strekken zich als het ware uit als elastieken en vormen luchtbellen die bij elkaar blijven. Het vet geeft structuur aan het schuim. Hierdoor beweegt het, als een fluweelachtige vloeistof. Dit noemen barista’s ook wel microfoam. Melk en schuim ‘homogeniseren’.

Bij volle melk blijft het schuim mooi, bij halfvolle melk barsten de bubbels al snel. Dat komt doordat er minder vet in zit. Je blijft dan vaak met een soort koffie verkeerd zitten. Tip: je kunt het beste melk gebruiken die direct uit de koelkast komt.

©Peng

🤍 Hoe maak je een hartje in je cappuccino of latte? Zoals je in de video kunt ziet, kun je met espresso en melkschuim een figuurtje (vaak een hartje of bladvorm) maken in je cappuccino. Dit noem je ook wel ‘latte art’. Je ziet al een beetje hoe barista Laurens dit doet in de video. Zo maak je zelf een hartje:

  • Bereid een shot espresso en vul een cappuccinokopje met de espresso.
  • Stoom melk tot je glad en zijdezacht microfoam-melkschuim hebt.
  • Giet de gestoomde melk langzaam in het kopje met espresso. Begin met het kopje een beetje schuin en giet de melk in het midden van de koffie. Begin hoog. Dit zal een donkere cirkel in het midden van je koffie creëren.
  • Maak ronddraaiende bewegingen, ongeveer totdat je driekwart van het kopje vol hebt.
  • Breng het kannetje dichter naar de kop terwijl je het kopje nu langzaam recht brengt.
  • Het laatste beetje melk schenk je door je kannetje hoger te houden en een rechte streep van boven naar beneden te trekken.

Als je klaar bent, zou je een hartje op je cappuccino moeten hebben. Waarschijnlijk moet je even oefenen. Als je het rond Valentijnsdag maar onder de knie hebt, zit je gebakken.

Melk opschuimen met de melkopschuimer

Met een elektrische melkopschuimer kan het bijna niet mis gaan. Dit kannetje heeft een stopcontact en een kloppertje onderin, dat razendsnel ronddraait. Het apparaat verwarmt en klopt tegelijk. Met volle melk komt er een mooi, dicht fluweelachtig schuim uit. Doe ‘m niet te vol, want de melk zet uit. Kán niet misgaan.

Dat is niet helemaal waar: wanneer je het apparaat niet goed schoonmaakt na gebruik, kan het wél misgaan. De beste manier om het apparaat schoon te maken is door direct na gebruik de melk af te spoelen en dan de melkopschuimer af te vegen met keukenpapier. Zorg dat al het vet uit de opschuimer is.

Eventueel kun je een drupje afwasmiddel met wat water in de melkopschuimer stoppen en 'm een rondje aanzetten. Wel goed naspoelen met water en afdrogen.

Melk opschuimen zonder apparaat

Ook met een garde kun je prima thuis melk opschuimen voor een lekkere cappuccino. Er bestaan ook kleine elektrische handopschuimers, een soort automatische garde.

Om met een garde goed melkschuim te maken, verwarm je eerst de melk. Dat kan het beste in een pannetje. De magnetron kan ook, maar de kans bestaat dat de melk dan te heet wordt. Je wilt de melk rond de 60 graden laten komen voor het beste resultaat

Schenk de melk van 60 graden over in een kannetje. Zo’n aluminium kannetje dat barista's ook gebruiken is ideaal (en het ziet er ook wel echt uit).

Houd dat kannetje schuin en begin met kloppen. Probeer snelheid te maken. Begin aan de onderkant van het kannetje en werk naar boven toe. Ook met de elektrische opschuimer. Maak cirkels in het kannetje, om alle melk te bereiken.

Als het goed is, zet de melk uit. Er komt lucht bij en opgeklopte melk heeft volume. Als het volume verdubbeld is, zit je op de goede weg. Met de hand is dat wel lastig, maar met een elektrisch handkloppertje is het echt te doen.

©Baiba Opule

Plantaardig in plaats van koemelk: deze varianten zijn geschikt voor melkschuim

Havermelk, sojamelk, kokosmelk, amandelmelk en tegenwoordig zelfs erwtenmelk zijn een greep uit de plantaardige dranken die je kunt gebruiken als vervanging voor melk. Goed om te weten: fabrikanten mogen de term melk overigens niet meer op de verpakking gebruiken, omdat het dan met koemelk verward zou kunnen worden.

In een cappuccino of latte zijn haverdrink of sojadrink de beste vervanger van koemelk, waarbij sojadrink het meest geschikt is, dankzij een hoog eiwitgehalte en flink vetpercentage is. Dat maakt dat het, net als volle melk, een best romig en homogeen schuim geeft. De eiwit- en vetgehaltes in soja zijn hoog in vergelijking met andere plantaardige melkvervangers. Maar het is nog altijd minder dan bij koemelk (en daarom is melkschuim nog steeds het romigst).

Ook haverdrink is de laatste tijd enorm in opkomst. Oorspronkelijk was het te waterig voor echt schuim, maar een aantal fabrikanten hebben een speciale barista-variant op de markt gebracht. Hier zitten meer eiwitten in. Sindsdien wordt deze plantaardige melk het meest gekozen.

Amandelmelk en kokosmelk bevatten bijna geen eiwitten. Lekker romig schuim is dan ook lastig te maken met deze vervangers. Bovendien hebben deze twee een eigen smaak. Die moet je net lekker vinden. Als vervanging voor een gewoon scheutje melk in je koffie kun je ze wel gebruiken.

Zo schuim je plantaardige melk op

Je schuimt plantaardige melk het beste op met een melkopschuimer of een stoompijpje. Omdat het iets lastiger vorm houdt dan koemelk, wordt opschuimen met de hand echt een uitdaging. Net als bij koemelk geldt dat je je melkvervanger in de koelkast bewaart totdat je gaat opschuimen. Je hebt dan meer tijd om er lucht in te kloppen (voordat de vloeistof te heet wordt).

Verder werkt het opschuimen op dezelfde manier als bij melk. Voor de melkopschuimer is het een kwestie van op het knopje drukken en wachten tot je schuim klaar is. Gebruik je een stoompijpje, kijk dan in de video wat je moet doen. In het kort:

  • Voorstomen: laat eerst het stoompijpje lopen voordat je begint met opschuimen om eventueel condens en water te verwijderen.

  • Positioneer de melkkan: plaats de melkkan zodanig dat het stoompijpje zich net onder het melkoppervlak bevindt, ongeveer 1 cm diep en een kwart van de rand.

  • Melk opschuimen: open de stoomtoevoer helemaal om de melk in beweging te brengen. Houd de kan met beide handen vast. Na enige tijd hoor je een sissend geluid, wat betekent dat lucht in de melk wordt gezogen. Dit noemen we "stretching."

  • Temperatuur controleren: houd de temperatuur in de gaten, bijvoorbeeld met je handen. Als de onderkant van de kan lichaamstemperatuur bereikt, stop dan met het toevoegen van lucht. Luchtbelletjes die zich vormen boven de 37°C zijn te groot en moeilijker te mengen.

  • Verwarm de melk verder: breng de kan iets omhoog om de melk alleen nog maar op te warmen. Houd het stoompijpje ongeveer 2 cm onder het oppervlak. Blijf verwarmen tot de onderkant van de kan te heet is om aan te raken.

  • Stoompijpje schoonmaken: direct na het opschuimen maak je het stoompijpje schoon om te voorkomen dat melkresten zich ophopen.

  • Polijsten van het melkschuim: bekijk het melkschuim en verwijder eventuele grotere bellen door zachtjes met de kan op een harde ondergrond te tikken.

  • De melk (of vervanger) walsen: om de melkstructuur te behouden, wals je de melkkan langzaam maar stevig rond. Een glanzende structuur is het doel. Dit wordt ook wel microfoam genoemd.

©iBrave

Waarom wordt warme melk zoeter en dikker? Melk bevat van nature suikers, lactose. Toch zijn het niet zozeer die suikers die zorgen voor de zoete smaak, al komen ze in warme melk vaak welk beter tot uiting. Ze karameliseren een klein beetje. Wat gebeurt er dan precies? Tijdens het opwarmen van melk ondergaat het een chemische transformatie. Op een bepaald punt in dit proces reageren bepaalde eiwitten in de melk met zwavelverbindingen, wat zorgt voor de herkenbare gekookte smaak van de melk. Deze smaak blijft behouden, zelfs wanneer de melk weer afkoelt. Het is wel belangrijk om de temperatuur zorgvuldig te controleren en niet boven de 70°C te laten stijgen. Hierdoor blijft de melk zoet en lekker van smaak.

Andere melkvarianten

Heb je een koemelkallergie, maar hoeft je cappu niet per se plantaardig te zijn? Met geitenmelk kun je ook een cappuccino maken.

Het werkt hetzelfde als koeienmelk. Geitenmelk is iets zoeter, maar dat past meestal goed bij lekkere espresso. Schapenmelk kan trouwens ook. Gebruik ook hier bij voorkeur de volle variant.

Voor een extra zoete koffie verkeerd kun je gecondenseerde melk gebruiken. Gecondenseerde melk is melk waaruit een groot deel van het water is verwijderd. Dit gebeurt door de melk te verwarmen en er suiker aan toe te voegen. Het resultaat is een dikke, zoete melkachtige substantie die veel langer houdbaar is dan gewone melk. Het wordt vaak gebruikt in zoete gerechten en desserts. En soms dus ook in (ijs-)koffie.


Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
Kleine keuken? Zo maak je slim gebruik van elke centimeter
© Jacek Kadaj
Huis

Kleine keuken? Zo maak je slim gebruik van elke centimeter

Niet iedereen heeft een ruime woonkeuken. Misschien woon je in een flat, een klein appartement of heb je bewust gekozen voor een tiny house. Maar ook in een compacte keuken kun je verrassend veel kwijt – zolang je maar slim omgaat met de beschikbare ruimte.

Een kleine keuken betekent dat je wat creatiever om moet gaan met je beschikbare ruimte. In dit artikel geven je een aantal handvatten!

  • Hoe benut je de beschikbare ruimte nou optimaal?
  • Waar valt er nog precies winst (mee) te behalen?

Sommige mensen zeggen weleens dat de keuken het kloppende hart van het huis is. Je begint er je dag met een kop koffie, zit er 's middags met de kinderen om de (school)dag door te spreken en kookt er 's avonds een lekkere maaltijd. Het is ook een plek waar je steeds meer spullen verzamelt. Denk aan pannen, borden, potten, snijplanken, schoonmaakmiddelen enzovoorts. Hoe kleiner je keuken is, hoe lastiger het wordt om al die spullen netjes op te bergen. Maar het kán wel: een kwestie van je keuken goed indelen en alle beschikbare ruimte benutten.

Hang planken en rekken op

Heb je weinig plek (over) op je aanrecht maar nog wel ruimte aan de muur? Dan is het ophangen van een paar planken een goed idee. Kies bij voorkeur planken die passen bij de stijl van je keuken. Omdat de planken in een kleine keuken vooral functioneel moeten zijn (elke centimeter ruimte telt) is het slim om er vooral dingen op te zetten die je vaak nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan potjes met specerijen, glazen of borden.

Is je muur stevig genoeg voor planken?

Controleer voordat je gaten boort of schroeven vastdraait wat voor muur je voor je hebt. Een massieve draagmuur van beton of baksteen is ideaal: daar kun je zonder problemen stevige pluggen en schroeven in bevestigen. Gipswanden of voorzetwanden van gipsplaat zijn kwetsbaarder. Daar moet je speciale pluggen voor gebruiken, zoals hollewandpluggen of keilbouten, afhankelijk van het gewicht dat je erop kwijt wilt. Hoe zwaarder de spullen op de plank, hoe belangrijker een goede verankering. Twijfel je? Tik dan met je knokkels op de muur: klinkt het hol, dan heb je waarschijnlijk met een lichte voorzetwand te maken. Zet in dat geval liever geen zware pannen of breekbaar servies op de plank.

Zorg wel voor overzicht. Grote lepels en spatels kun je bijvoorbeeld verzamelen in een glazen pot of een oude vaas. Daarmee geef je spullen die je al hebt meteen een nieuwe functie. Kijk ook of je ruimte hebt voor bijvoorbeeld een magnetische messenhouder, een rekje of haken. Daar kun je dan scharen, gardes en opscheplepels aan ophangen.

©Marina

Kastdeurtjes hebben twee kanten...

Niet alles hoeft in het zicht. Kijk eens naar de binnenkant van je keukenkastjes. Daar kun je vaak nog best aan hoop aan kwijt. Bevestig wat kleine haakjes en hang daar bijvoorbeeld je afwasborstel en pannenlappen aan. Of hang een klein deurrekje op. Daarin kun je spullen als aluminiumfolie, boterhamzakjes of schoonmaakdoekjes in opbergen kwijt. Let wel op dat je de kastdeur nog goed kunt sluiten.

Keukenkastjes slim indelen

Heb je iets meer ruimte in je keukenkastjes tot je beschikking? Dan kun je ook de onderkant van de planken gebruiken om je wijnglazen aan op te hangen. Er zijn bijvoorbeeld metalen ophangsystemen te koop waar je de glazen zo in schuift. Zorg er wel voor dat er onder die glazen voldoende ruimte overblijft.

Schoonmaakspullen nemen ook al gauw veel ruimte in. Je kunt ze natuurlijk allemaal mooi in het gelid achter elkaar zetten, maar je kunt ze ook allemaal in een emmer doen en alles zo in één keer in het kastje zetten. Dat scheelt ruimte, omdat je zo de hoogte van het kastje beter benut. Bonus: als je wilt gaan schoonmaken, heb je dan meteen alles bij de hand!

Ook slim: gebruik mandjes of opbergdozen om kleine spulletjes in op te bergen. Kunststof opbergboxen kun je bovendien makkelijk stapelen. Doe spullen die je weinig gebruikt in de onderste doos. Wanneer je er een etiket op plakt waarop je de inhoud van de box noteert, blijft alles lekker overzichtelijk.

Hoekkast? Draaiplateau!

Tot slot hebben we nog een tip voor als je een hoekkast in de keuken hebt. Die bieden op zich veel ruimte, maar je komt er zo moeilijk bij. Dat ondervang je door er een onderhoekcarrousel (ja mensen, dat is een bestaande term!) in te plaatsen. Het is een soort draaiplateau met verschillende planken waar je veel op kwijt kunt. Zo'n carrousel is vooral handig voor pannen. Wanneer je de kastdeur opent, komt het plateau automatisch naar buiten. Je benut dus echt alle ruimte in de hoekkast, terwijl je tegelijkertijd geen moeite hoeft te doen om er iets uit te pakken.

©rois010

Kleine keuken? Toch genoeg ruimte!

Je ziet dat je meer ruimte hebt in een kleine keuken dan je misschien zou denken. In een bestaande keuken kun je al de nodige aanpassingen doen zodat je zoveel mogelijk spullen kwijt kunt. Ga je een nieuwe keuken kopen? Zelfs als die niet zo groot is, zijn er veel mogelijkheden. Vraag je keukenleverancier om advies: die hebben vaak nog meer tips voor je!

▼ Volgende artikel
Bouw je eigen Android-app: AI maakt het moeiteloos mogelijk
© Stanisic Vladimir
Huis

Bouw je eigen Android-app: AI maakt het moeiteloos mogelijk

Je hebt geen programmeerervaring, maar je wilt toch een eigen mobiele app maken? Onmogelijk? Niet met een gratis en krachtig duo als Android Studio en Cursor. Programmeerkennis is niet vereist, al helpt het als je precies weet wat je wilt en dat ook goed kunt verwoorden.

In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig een Android-app kunt ontwikkelen:

  • Installeer en configureer Android Studio en Cursor
  • Gebruik AI-prompts om functies toe te voegen en te optimaliseren
  • Test en debug je app met behulp van ingebouwde tools
  • Genereer een apk-bestand en installeer je app op een Android-toestel
  • Personaliseer je app met een eigen pictogram en interface

Nog meer personaliseren? Lekker persoonlijk: zo maak je je Android-smartphone écht van jou

We richten ons op het maken van Android-apps met behulp van het gratis Android Studio. Dit is de officiële geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) van Google. Die biedt een uitgebreide set tools voor het ontwerpen, ontwikkelen, testen en debuggen (foutopsporing) van Android-applicaties, en ondersteunt programmeertalen als java, C++ en Kotlin. Deze laatste wordt officieel door Google ondersteund en is erg geschikt voor het ontwikkelen van Android-apps. Deze taal wordt daarom ook standaard gekozen voor nieuwe projecten in Android Studio.

Leuk om te weten, maar eigenlijk hoef je je daar helemaal niet om te bekommeren, aangezien we zelf niet, of althans niet handmatig, aan de achterliggende code gaan sleutelen. Immers, we laten deze gewoon genereren met een andere gratis tool: Cursor. Dit is een codegenerator en -editor die op Visual Studio Code is gebaseerd en door AI wordt gestuurd. Beide tools kunnen netjes naast elkaar draaien en met prompts in een natuurlijke taal, zoals Nederlands, genereer, wijzig en optimaliseer je de nodige code automatisch.

Installatie en setup Android Studio

Je hebt inmiddels begrepen dat je twee tools nodig hebt: Android Studio en Cursor. We beginnen met de eerste. Ga hiervoor naar https://developer.android.com/studio en klik op Download Android Studio (in ons geval is dit de versie Ladybug Feature Drop). Accepteer de voorwaarden en bevestig de download (circa 1,14 GB).

Open het installatiebestand, druk driemaal op Next en klik op Install. Start Android Studio na de installatie. De set-upwizard verschijnt. Klik op Next, laat Standard geselecteerd en klik opnieuw op Next.

Er worden verschillende onderdelen geïnstalleerd, waaronder een emulator, een SDK voor Android en aanvullende modules. Klik op Finish om deze te downloaden. Bevestig met Ja en klik nogmaals op Finish. Het welkomstvenster verschijnt.

Android Studio is een IDE met verschillende handige componenten.

Begin nieuw project

Klik in het welkomstvenster op New Project. Kies bij Templates voor Phone and Tablet en selecteer Empty Activity. Druk op Next. Voer een naam in voor je app, afhankelijk van het type app dat je wilt maken. In ons voorbeeld maken we een app om de weersverwachting te bekijken en op basis van temperatuur, windkracht en regenkans te bepalen of een dag geschikt is voor een fietstocht, inclusief de mogelijkheid om een locatie in te voeren. We noemen deze app Fiets of Niets.

Bij Package Name kun je bijvoorbeeld invullen nl.<jenaam>.fietsofniets, een omgekeerde domeinnaam gevolgd door de appnaam. Pas eventueel Save Location aan en noteer deze. Laat de overige instellingen, zoals API 24 en Kotlin DSL, ongewijzigd.

Klik op Finish om de benodigde bestanden te laden. Er wordt een basisstructuur gegenereerd, waaronder MainActivity.kt, een Kotlin-bestand dat de code voor de hoofdactiviteit bevat. Dit kan intimiderend ogen, maar zoals gezegd: je hoeft hier zelf zo goed als niets aan te wijzigen.

Als Android Studio detecteert dat Microsoft Defender actief is en hierover een melding geeft, klik dan op Automatically en bevestig met Ja om te voorkomen dat deze beveiliging storend werkt. Je kunt het venster Assistent verbergen via het knopje rechtsboven. Laat het Android Studio-venster wel geopend. Dit bevat nu twee deelvensters: rechts de eigenlijke code, links de bestandsstructuur voor deze code.

De Studio-omgeving met de Kotlin-code oogt intimiderend, maar watervrees is nergens voor nodig.

Installatie en setup Cursor

Hoog tijd om AI-tovenaar Cursor erbij te halen. Open je browser en ga naar www.cursor.com. Klik op Download en voer het gedownloade exe-bestand uit.

Kies de gewenste taal, bijvoorbeeld English, ga akkoord met de licentieovereenkomst, selecteer de installatielocatie en laat de overige opties ongewijzigd. Klik op Next en vervolgens op Install. Laat Launch Cursor geselecteerd en druk op Finish.

Bij de eerste opstart kun je de meeste instellingen ongemoeid laten. Wil je AI-prompts in het Nederlands gebruiken? Vul dan Nederlands in bij Language for AI en bevestig met Continue. In het volgende venster kun je eventueel Private Mode inschakelen, zodat prompts en invoer niet worden opgeslagen. Klik op Continue en daarna op Sign Up om de AI-functionaliteit te activeren. Meld je nu in het geopende browservenster aan met je e-mailadres of via een Google- of GitHub-account. Volg de instructies en bevestig indien nodig met Yes, Log in.

De installatie en setup van Cursor heb je zo voor elkaar.

Nieuw project

Wanneer je terugkeert naar het Cursor-venster, ben je automatisch aangemeld. Aangezien zowel Cursor als Android Studio een donker thema gebruiken, kan dit in het begin wat verwarrend zijn. Je kunt het thema van Cursor daarom misschien het beste aanpassen. Ga hiervoor naar File / Preferences / Theme / Color Theme en kies bijvoorbeeld Red.

Klik in het startvenster op Open project en navigeer naar de map waarin Android Studio het project heeft opgeslagen. Standaard is dit C:\Users\AndroidStudioProjects\<app_naam>. Cursor importeert automatisch de code van je Android Studio-project. Je kunt nu AI-prompts gebruiken om je app helemaal vorm te geven.

Het project is geladen en het thema hebben we wat opvallender gemaakt.

Cursor Composer

Druk op Ctrl+I om het deelvenster Cursor Composer te openen. Rechts verschijnt nu een invoerveld waarin je je eerste AI-prompt kunt typen, oftewel je vraag of instructie.

Linksonder dit venster zie je dat standaard het AI-model Claude-3.5-sonnet wordt gebruikt. Wil je een ander model, zoals gpt-4o, klik dan op het pijlknopje en selecteer je voorkeur.

Wil je extra modellen inschakelen, klik dan op het tandwielpictogram rechtsboven, open de rubriek Models en vink de gewenste modellen aan. Let op: sommige modellen vereisen een betaalde API-sleutel, die je hier bij de juiste provider kunt invullen. In dit artikel werken we verder met het gratis Claude-3.5-sonnet.

Je kunt met verschillende AI-modellen aan de slag.

AI-prompts

Het komt erop neer dat je met prompts instructies geeft aan Cursor (Composer) om je app vorm te geven. Doe dit stapsgewijs en gestructureerd. Waarschijnlijk gebruikt je projectstructuur meerdere bestanden, zoals kt en xml. Om Cursor te dwingen hiermee rekening te houden, begin je prompts bij voorkeur met @codebase (bevestig met Enter). Dit is niet altijd nodig bij eenvoudige of algemene instructies, maar kwaad kan het eigenlijk nooit.

Hieronder een voorbeeld van een eerste prompt voor onze app Fiets of Niets:

@codebase, druk op Enter. Gebruik de gratis dienst Open-Meteo om een weersvoorspelling van de eerstvolgende 7 dagen te geven, telkens in één regel, druk op Enter.

Cursor genereert direct de nodige code (bestanden). Verschijnt de melding Accept file of Accept all, klik hierop om de aanpassingen door te voeren. Wij hebben Open-Meteo gekozen omdat deze geen API-sleutel vereist. Zo vermijd je dat Cursor een dienst gebruikt die dit wel nodig heeft. Moet er toch een sleutel worden ingevoerd, geef deze dan via een prompt aan Cursor door en vraag om deze op de juiste plek in de code te verwerken.

Alle begin is moeilijk: de eerste prompts voor de ontwikkeling van een app.

App testen

Test je app geregeld. Open het venster van Android Studio – de door Cursor gegenereerde code is hier ook opgenomen – en klik bovenaan op de groene knop Run App (Shift+F10). De app start dan in de Android-emulator, al kan dit vooral de eerste keer even duren.

Het is niet uitgesloten dat er foutmeldingen verschijnen in het deelvenster Build Output (onderaan) van Android Studio. Druk hiervoor indien nodig eerst op de knop Build in de knoppenbalk linksonder. Duiken er inderdaad foutmeldingen op (zoals ‘unresolved references’), geef deze dan via prompts door aan Cursor en vraag om ze op te lossen. Bevestig de voorgestelde wijzigingen telkens met Accept all en test opnieuw.

Cursor kan ook voorstellen om foutmeldingen uit de Logcat van Android door te geven. Open Logcat in Android Studio via de gelijknamige knop in de knoppenbalk linksonder, kopieer de meldingen met Ctrl+C en plak ze in het Cursor-promptvenster met Ctrl+V. Zijn de fouten verholpen, dan kun je de app verder vormgeven, telkens met gerichte prompts aan Cursor.

Desnoods open je de Logcat en geef je foutmeldingen als prompts aan Cursor door.

App gebruiken

Werkt je app goed en ziet deze er goed uit in de emulator, dan kun je deze overzetten naar een fysiek Android-apparaat. Je kunt hiervoor een apk-bestand laten genereren (Android Package Kit) dat alle code in één pakket verzamelt. Klik op het menuknopje linksboven in Android Studio, open bovenaan het tabblad Build en kies Build App Bundle(s)/APK(s) / Build APK(s).

Je kunt je app in een apk-bestand inpakken.

Even later verschijnt een melding en kun je hier op Locate klikken om de map in Verkenner te openen. Wil je de app installeren, stel dan het apk-bestand beschikbaar op je telefoon, bijvoorbeeld via cloudopslag, en dubbelklik erop. Zorg wel eerst dat in de Android-instellingen de installatie van onbekende apps is toegestaan (via een optie als Apps / Speciale app-toegang / Onbekende apps installeren). Je kunt het kant-en-klare apk-bestand van onze eigen Fiets of Niets-app hier downloaden.

Je kunt ook je fysieke Android-apparaat direct gebruiken via de knop Device Manager in de rechterzijbalk van Android Studio. Selecteer hier je eigen apparaat in plaats van het virtuele apparaat van de emulator, mits dit via usb is aangesloten en je de nodige machtigingen hebt ingesteld. Voor verdere details hebben we hier helaas niet de ruimte.

Of je verbindt rechtstreeks je fysieke Android-apparaat.

App-pictogram

Je kunt je app op je telefoon een eigen pictogram geven. Download of ontwerp een afbeelding, bijvoorbeeld met een AI-beeldgenerator, bij voorkeur 512 x 512 pixels, en bewaar deze (bijvoorbeeld) als png-bestand.

Open je project in Android Studio en navigeer in het linkerdeelvenster, met de projectstructuur, naar app > res. Klik met rechts op res en kies New / Image Asset. Vul bij Path het pad in naar je afbeeldingsbestand, bijvoorbeeld C:\Users<naam>\desktop\fietsofniets.png. Bevestig met Next en met Finish.

Wel zo leuk: een eigen pictogram voor je eigen app.

Watch on YouTube