ID.nl logo
Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo
© Olena Rudo - stock.adobe.com
Huis

Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo

De perfecte cappuccino (of latte macchiato) is gemaakt van koffie met melkschuim. Meestal is dat schuim gemaakt van volle melk, maar plantaardige varianten winnen terrein. Hoe kun je het beste melk opschuimen: met een apparaat of met de hand?

  • Om dik en romig melkschuim te maken, gebruik je volle melk die uit de koelkast komt.
  • Je kunt melkschuim maken met 1) het stoompijpje van een espressomachine, 2) een elektrische melkschuimer 3) de hand.
  • Ook met plantaardige melkvervangers kun je prima een lekkere cappuccino of latte maken. Sojamelk werkt goed, net zoals speciale barista-havermelk.
  • Wil je weten welke koffiebonen je moet kiezen als basis voor de koffie (meestal espresso) die je gebruikt? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen: welke kies je?

Melk opschuimen als een barista

Barista’s hebben toegang tot een mooie, professionele espressomachine. Daar zit een stoompijpje aan. Het goede nieuws is dat die óók aan veel espressomachines zitten die je thuis gebruikt. Zelfs aan de meeste budgetvarianten.

Watch on YouTube

Zoals je in de video ziet, is volle melk het meest geschikt voor melkschuim. We komen straks terug op plantaardige varianten.

Dierlijke melk, zoals koeienmelk, is erg geschikt om op te schuimen. Dit komt door de eiwitten, lactose (melksuiker) en vet die erin zitten. De eiwitten en lactose zorgen voor het vormen van schuim. De eiwitten strekken zich als het ware uit als elastieken en vormen luchtbellen die bij elkaar blijven. Het vet geeft structuur aan het schuim. Hierdoor beweegt het, als een fluweelachtige vloeistof. Dit noemen barista’s ook wel microfoam. Melk en schuim ‘homogeniseren’.

Bij volle melk blijft het schuim mooi, bij halfvolle melk barsten de bubbels al snel. Dat komt doordat er minder vet in zit. Je blijft dan vaak met een soort koffie verkeerd zitten. Tip: je kunt het beste melk gebruiken die direct uit de koelkast komt.

©Peng

🤍 Hoe maak je een hartje in je cappuccino of latte? Zoals je in de video kunt ziet, kun je met espresso en melkschuim een figuurtje (vaak een hartje of bladvorm) maken in je cappuccino. Dit noem je ook wel ‘latte art’. Je ziet al een beetje hoe barista Laurens dit doet in de video. Zo maak je zelf een hartje:

  • Bereid een shot espresso en vul een cappuccinokopje met de espresso.
  • Stoom melk tot je glad en zijdezacht microfoam-melkschuim hebt.
  • Giet de gestoomde melk langzaam in het kopje met espresso. Begin met het kopje een beetje schuin en giet de melk in het midden van de koffie. Begin hoog. Dit zal een donkere cirkel in het midden van je koffie creëren.
  • Maak ronddraaiende bewegingen, ongeveer totdat je driekwart van het kopje vol hebt.
  • Breng het kannetje dichter naar de kop terwijl je het kopje nu langzaam recht brengt.
  • Het laatste beetje melk schenk je door je kannetje hoger te houden en een rechte streep van boven naar beneden te trekken.

Als je klaar bent, zou je een hartje op je cappuccino moeten hebben. Waarschijnlijk moet je even oefenen. Als je het rond Valentijnsdag maar onder de knie hebt, zit je gebakken.

Melk opschuimen met de melkopschuimer

Met een elektrische melkopschuimer kan het bijna niet mis gaan. Dit kannetje heeft een stopcontact en een kloppertje onderin, dat razendsnel ronddraait. Het apparaat verwarmt en klopt tegelijk. Met volle melk komt er een mooi, dicht fluweelachtig schuim uit. Doe ‘m niet te vol, want de melk zet uit. Kán niet misgaan.

Dat is niet helemaal waar: wanneer je het apparaat niet goed schoonmaakt na gebruik, kan het wél misgaan. De beste manier om het apparaat schoon te maken is door direct na gebruik de melk af te spoelen en dan de melkopschuimer af te vegen met keukenpapier. Zorg dat al het vet uit de opschuimer is.

Eventueel kun je een drupje afwasmiddel met wat water in de melkopschuimer stoppen en 'm een rondje aanzetten. Wel goed naspoelen met water en afdrogen.

Melk opschuimen zonder apparaat

Ook met een garde kun je prima thuis melk opschuimen voor een lekkere cappuccino. Er bestaan ook kleine elektrische handopschuimers, een soort automatische garde.

Om met een garde goed melkschuim te maken, verwarm je eerst de melk. Dat kan het beste in een pannetje. De magnetron kan ook, maar de kans bestaat dat de melk dan te heet wordt. Je wilt de melk rond de 60 graden laten komen voor het beste resultaat

Schenk de melk van 60 graden over in een kannetje. Zo’n aluminium kannetje dat barista's ook gebruiken is ideaal (en het ziet er ook wel echt uit).

Houd dat kannetje schuin en begin met kloppen. Probeer snelheid te maken. Begin aan de onderkant van het kannetje en werk naar boven toe. Ook met de elektrische opschuimer. Maak cirkels in het kannetje, om alle melk te bereiken.

Als het goed is, zet de melk uit. Er komt lucht bij en opgeklopte melk heeft volume. Als het volume verdubbeld is, zit je op de goede weg. Met de hand is dat wel lastig, maar met een elektrisch handkloppertje is het echt te doen.

©Baiba Opule

Plantaardig in plaats van koemelk: deze varianten zijn geschikt voor melkschuim

Havermelk, sojamelk, kokosmelk, amandelmelk en tegenwoordig zelfs erwtenmelk zijn een greep uit de plantaardige dranken die je kunt gebruiken als vervanging voor melk. Goed om te weten: fabrikanten mogen de term melk overigens niet meer op de verpakking gebruiken, omdat het dan met koemelk verward zou kunnen worden.

In een cappuccino of latte zijn haverdrink of sojadrink de beste vervanger van koemelk, waarbij sojadrink het meest geschikt is, dankzij een hoog eiwitgehalte en flink vetpercentage is. Dat maakt dat het, net als volle melk, een best romig en homogeen schuim geeft. De eiwit- en vetgehaltes in soja zijn hoog in vergelijking met andere plantaardige melkvervangers. Maar het is nog altijd minder dan bij koemelk (en daarom is melkschuim nog steeds het romigst).

Ook haverdrink is de laatste tijd enorm in opkomst. Oorspronkelijk was het te waterig voor echt schuim, maar een aantal fabrikanten hebben een speciale barista-variant op de markt gebracht. Hier zitten meer eiwitten in. Sindsdien wordt deze plantaardige melk het meest gekozen.

Amandelmelk en kokosmelk bevatten bijna geen eiwitten. Lekker romig schuim is dan ook lastig te maken met deze vervangers. Bovendien hebben deze twee een eigen smaak. Die moet je net lekker vinden. Als vervanging voor een gewoon scheutje melk in je koffie kun je ze wel gebruiken.

Zo schuim je plantaardige melk op

Je schuimt plantaardige melk het beste op met een melkopschuimer of een stoompijpje. Omdat het iets lastiger vorm houdt dan koemelk, wordt opschuimen met de hand echt een uitdaging. Net als bij koemelk geldt dat je je melkvervanger in de koelkast bewaart totdat je gaat opschuimen. Je hebt dan meer tijd om er lucht in te kloppen (voordat de vloeistof te heet wordt).

Verder werkt het opschuimen op dezelfde manier als bij melk. Voor de melkopschuimer is het een kwestie van op het knopje drukken en wachten tot je schuim klaar is. Gebruik je een stoompijpje, kijk dan in de video wat je moet doen. In het kort:

  • Voorstomen: laat eerst het stoompijpje lopen voordat je begint met opschuimen om eventueel condens en water te verwijderen.

  • Positioneer de melkkan: plaats de melkkan zodanig dat het stoompijpje zich net onder het melkoppervlak bevindt, ongeveer 1 cm diep en een kwart van de rand.

  • Melk opschuimen: open de stoomtoevoer helemaal om de melk in beweging te brengen. Houd de kan met beide handen vast. Na enige tijd hoor je een sissend geluid, wat betekent dat lucht in de melk wordt gezogen. Dit noemen we "stretching."

  • Temperatuur controleren: houd de temperatuur in de gaten, bijvoorbeeld met je handen. Als de onderkant van de kan lichaamstemperatuur bereikt, stop dan met het toevoegen van lucht. Luchtbelletjes die zich vormen boven de 37°C zijn te groot en moeilijker te mengen.

  • Verwarm de melk verder: breng de kan iets omhoog om de melk alleen nog maar op te warmen. Houd het stoompijpje ongeveer 2 cm onder het oppervlak. Blijf verwarmen tot de onderkant van de kan te heet is om aan te raken.

  • Stoompijpje schoonmaken: direct na het opschuimen maak je het stoompijpje schoon om te voorkomen dat melkresten zich ophopen.

  • Polijsten van het melkschuim: bekijk het melkschuim en verwijder eventuele grotere bellen door zachtjes met de kan op een harde ondergrond te tikken.

  • De melk (of vervanger) walsen: om de melkstructuur te behouden, wals je de melkkan langzaam maar stevig rond. Een glanzende structuur is het doel. Dit wordt ook wel microfoam genoemd.

©iBrave

Waarom wordt warme melk zoeter en dikker? Melk bevat van nature suikers, lactose. Toch zijn het niet zozeer die suikers die zorgen voor de zoete smaak, al komen ze in warme melk vaak welk beter tot uiting. Ze karameliseren een klein beetje. Wat gebeurt er dan precies? Tijdens het opwarmen van melk ondergaat het een chemische transformatie. Op een bepaald punt in dit proces reageren bepaalde eiwitten in de melk met zwavelverbindingen, wat zorgt voor de herkenbare gekookte smaak van de melk. Deze smaak blijft behouden, zelfs wanneer de melk weer afkoelt. Het is wel belangrijk om de temperatuur zorgvuldig te controleren en niet boven de 70°C te laten stijgen. Hierdoor blijft de melk zoet en lekker van smaak.

Andere melkvarianten

Heb je een koemelkallergie, maar hoeft je cappu niet per se plantaardig te zijn? Met geitenmelk kun je ook een cappuccino maken.

Het werkt hetzelfde als koeienmelk. Geitenmelk is iets zoeter, maar dat past meestal goed bij lekkere espresso. Schapenmelk kan trouwens ook. Gebruik ook hier bij voorkeur de volle variant.

Voor een extra zoete koffie verkeerd kun je gecondenseerde melk gebruiken. Gecondenseerde melk is melk waaruit een groot deel van het water is verwijderd. Dit gebeurt door de melk te verwarmen en er suiker aan toe te voegen. Het resultaat is een dikke, zoete melkachtige substantie die veel langer houdbaar is dan gewone melk. Het wordt vaak gebruikt in zoete gerechten en desserts. En soms dus ook in (ijs-)koffie.


Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
Acer introduceert Chromebook Plus Spin 514 met MediaTek Kompanio Ultra 910-processor
© Acer
Huis

Acer introduceert Chromebook Plus Spin 514 met MediaTek Kompanio Ultra 910-processor

Acer heeft onlangs de Chromebook Plus Spin 514 gepresenteerd, de eerste Acer Chromebook met de nieuwe MediaTek Kompanio Ultra 910-processor. Deze convertible laptop is voorzien van een geïntegreerde NPU (Neural Processing Unit) voor AI-functies. Daarmee wordt hij niet alleen sneller en energiezuiniger, maar ook slimmer in dagelijks gebruik.

AI en lange accuduur

De MediaTek Kompanio Ultra 910 levert tot 50 TOPS aan AI-rekenkracht. Dat betekent dat deze Chromebook taken zoals schrijven, beeldbewerking en zoeken sneller en deels offline kan uitvoeren. Denk aan functies zoals Smart Grouping, waarmee documenten, tabbladen en apps automatisch worden geordend, of het met één klik oproepen van Google Lens. Ook beeldbewerking via Gallery Image Generation verloopt direct op het apparaat.

Ondanks deze rekenkracht belooft Acer een accuduur tot 17 uur. Daarmee is de Chromebook geschikt voor een volle werk- of studiedag zonder oplader.

Wat betekent TOPS?

Bij AI-hardware lees je vaak de term TOPS. Dit staat voor Tera Operations per Second, oftewel biljoen bewerkingen per seconde. Het geeft aan hoeveel rekenkundige operaties een chip kan uitvoeren binnen één seconde. Hoe hoger het aantal TOPS, hoe meer complexe AI-taken een processor gelijktijdig kan verwerken, zoals beeldherkenning, spraakverwerking of generatieve AI.

Scherm en ontwerp

De Acer Chromebook Plus Spin 514 is een convertible laptop met een 14 inch touchscreen, verkrijgbaar in WQXGA+ (2800x1800) of WUXGA (1920x1200). Beide varianten hebben een 16:10-beeldverhouding, smalle schermranden en bescherming door Corning Gorilla Glass. Het scherm ondersteunt USI 2.0-stylussen (los verkrijgbaar), zodat je aantekeningen kunt maken of tekst en afbeeldingen met gebaren kunt bewerken.

Het ontwerp voldoet aan de MIL-STD 810H-standaard en kan tegen een val tot 122 cm hoogte. De stevige scharnieren zijn getest voor 25.000 keer openen en sluiten, zodat de Chromebook probleemloos inzetbaar is als laptop, tablet of in tentstand. Met een gewicht van 1,36 kilo en een dikte van 15,5 millimeter is hij bovendien makkelijk mee te nemen.

Voor werk, school en ontspanning

Tijdens videogesprekken profiteer je van een 5 MP-webcam met automatische helderheidsaanpassing, ruisonderdrukking en achtergrondvervaging. Voor het geluid zorgen twee omhoog gerichte luidsprekers met DTS-audio. De laptop is uitgerust met wifi 7, bluetooth 5.4 en twee USB-C-poorten. Het OceanGlass-touchpad, gemaakt van gerecycled plastic dat anders in de oceaan terecht zou komen, is bestand tegen vocht en voelt glad aan tijdens gebruik.

©Acer | andresr

Beschikbaarheid

De Acer Chromebook Plus Spin 514 (CP514-5HN) heeft een adviesprijs vanaf 699 euro. De Acer Chromebook Enterprise Plus Spin 514 (CPE594-2N) heeft een adviesprijs vanaf 879 euro. Beide uitvoeringen zijn vanaf oktober beschikbaar in de Benelux.

Wat betekent 'Plus' bij Chromebook Plus?

Chromebook Plus-modellen onderscheiden zich van standaard Chromebooks door extra mogelijkheden en krachtigere hardware. Zo zijn ze voorzien van meer opslagruimte, betere schermen en AI-functies die direct in ChromeOS werken. Voor consumenten betekent dit dat ze langer vooruit kunnen met hetzelfde apparaat, of je nu werkt, leert of streamt.

▼ Volgende artikel
Review Apple iPhone 17 – Meer Pro dan ooit
Huis

Review Apple iPhone 17 – Meer Pro dan ooit

Een jaar na de iPhone 16 heeft Apple niet geheel verrassend de iPhone 17 op de markt gebracht. Er lijkt op het eerste gezicht weinig veranderd, maar toch zijn er genoeg verbeteringen waardoor deze gewone iPhone voor veel gebruikers een prima alternatief voor het prijzige Pro-geweld is. Wij vertellen je in deze review hoe dat zit.

Fantastisch
Energy label
Conclusie

De iPhone 17 oogt vertrouwd, maar biedt duidelijke verbeteringen. De A19-chip is sneller, al draait de grootste vernieuwing om het scherm: groter, helderder, hogere verversingssnelheid en always-on zoals bij de Pro. Ook krijg je standaard 256 GB opslag en zijn alle camera’s, inclusief de selfiecamera, nu 48 megapixel. Het enige verschil met de Pro is het ontbreken van een telelens. Minpunt is wel dat Apple Intelligence momenteel nog niet in het Nederlands beschikbaar is.

Plus- en minpunten
  • Uitstekend scherm
  • 120Hz-verversingssnelheid
  • Goede camera's
  • Verdubbelde opslagcapaciteit
  • Goede prestaties
  • Geen telecamera
  • Nog steeds weinig Apple Intelligence
  • Usb-c slechts op usb2.0-snelheid

Uiterlijk lijkt de iPhone 17 veel op zijn voorganger en ook dit jaar krijg je een stevige smartphone met een aluminium rand en glazen achterkant. De iPhone 17 is wel 2 millimeter langer en een fractie dikker dan zijn voorganger. Dat komt doordat je nu een wat groter 6,3inch-scherm in plaats van een 6,1inch-scherm krijgt. Verder is het ontwerp ongewijzigd. Er is dit jaar overigens geen Plus-variant met een groter scherm beschikbaar.

©Jeroen Boer - ID.nl

Uiterlijk verschilt de iPhone 17 niet veel van zijn voorganger.

Achterop vind je nog steeds twee camera's terwijl de knoppen op de zijkant, met onder meer de actieknop en cameraregelaar, hetzelfde zijn als bij de iPhone 16. Net als bij de iPhone 16 heb je de keuze uit vijf kleuren, maar deze zijn op zwart en wit na wel net anders dan vorig jaar. Wat ons betreft kun je nu kiezen uit mooiere tinten blauw en groen, terwijl roze is vervangen door lavendel. Ons testexemplaar is de groene variant, Saliegroen geheten.

©Jeroen Boer - ID.nl

De achterkant van de iPhone 17 is afgewerkt met mat glas.

Onderop vind je een usb-c-poort om het toestel op te laden, waarbij snelladen tot 40 watt wordt ondersteund. Opladen kan ook draadloos via MagSafe. Ten opzichte van een iPhone Pro valt op dat de usb-c-poort alleen de langzame usb2.0-snelheid ondersteunt en ook geen ondersteuning biedt voor het aansluiten van een beeldscherm via DisplayPort.

©Jeroen Boer - ID.nl

Opladen doe je via usb-c. Aansluiten op een extern scherm kan helaas niet; dat kan alleen op de iPhone Pro-modellen.

In de VS is Apple al enige tijd volledig overgestapt op eSim, iets wat dit jaar extra in de belangstelling staat omdat er met de iPhone Air voor het eerst ook hier een iPhone wordt uitgebracht met alleen eSim. De overige iPhones, waaronder deze iPhone 17, hebben in Europa gewoon nog een simkaartslot. Uiteraard wordt eSim wel ondersteund.

Goede prestaties

De iPhone 17 draait op de Apple A19, een SoC voorzien van een processor met zes cores onderverdeeld in twee snelle en vier efficiënte cores in combinatie met 8 GB RAM. In de iPhone Air en Pro gebruikt Apple een snellere A19 Pro, maar de reguliere Apple A19 die je in deze iPhone 17 terugvindt is al een bijzonder snelle chip die zich kan meten met de snelste chips in Android-smartphones als de Snapdragon 8 Elite, en in veel gevallen zelfs wat sneller is. Je krijgt met de iPhone 17 dan ook gewoon een heel snelle smartphone in handen die altijd vlot werkt.

Prettig is dat Apple je dit jaar minimaal 256 GB opslag geeft zonder de prijs te verhogen. Fijn, want de 128 GB die je vorig jaar kreeg is te weinig voor een smartphone waar je 969 euro voor betaalt. Eventueel kun je bij aanschaf nog kiezen voor een variant met 512 GB opslag; daar betaal je 250 euro extra voor.

Met een accucapaciteit van 3692 mAh heeft de iPhone 17 geen heel indrukwekkende accu, maar het is alsnog meer dan genoeg om moeiteloos de dag door te komen, ook bij intensief gebruik. Doorgaans was er tussen de 40 en 50 procent accucapaciteit over als ik het toestel op de lader aansloot als ik ging slapen.

Bijna Apple Intelligence

De nieuwe lichting iPhones is tegelijkertijd uitgebracht met besturingssysteem iOS 26, de opvolger van iOS 18. Die grote sprong qua versienummer komt doordat Apple nu het jaartal gebruikt om een versienummer aan te geven. iOS 26 is qua werking niet significant anders dan voorgaande versies, maar ziet er visueel wel anders uit doordat het platte ontwerp plaats heeft gemaakt voor een ontwerp dat Apple 'Liquid Glass' noemt. Veel elementen in iOS 26 lijken op glas en zijn transparant, waardoor je de achterliggende laag in de elementen ziet. Vind je dat storend, dan is de transparantie grotendeels uit te schakelen. Al zie je dan wel veel donkere achtergronden, ook als je geen dark mode gebruikt.

Met versie 26 geeft Apple iOS dus een flinke make-over, maar één functie schittert in Nederland nog door afwezigheid en dat is Apple Intelligence, dat AI-functies als vertalen en schrijven toevoegt aan iOS. Apple belooft dat Apple Intelligence met de update naar iOS 26.1 binnenkort wel in het Nederlands naar Nederland komt.

©Jeroen Boer - ID.nl

Apple iOS 26 lijkt veel op iOS 18, maar bevat nu veel transparante 'glazen' elementen.

Eindelijk hoge verversingssnelheid

Het scherm is met een diagonaal van 6,3 inch wat groter dan dat van zijn voorganger en ondanks de marginaal grotere behuizing zijn de schermranden wat dunner, waardoor de smartphone moderner oogt. Dat is niet de belangrijkste verbetering. Voor het eerst krijgt de normale iPhone dit jaar namelijk ook een scherm met ProMotion, Apples terminologie voor een hogere 120Hz-verversingssnelheid. Een welkome verbetering, want zelfs op instapper iPhone 16e is het vergeleken met de rest van de smartphonemarkt al opmerkelijk dat het scherm slechts 60 Hz ondersteunt. Op deze duurdere iPhone 17 zou dat echt niet meer kunnen.

De hogere verversingssnelheid zorgt voor merkbaar vloeiender beelden als je scrolt of swipet, waardoor je telefoon sneller aanvoelt. Mocht je dat willen, dan is het mogelijk om de verversingssnelheid in te stellen op 60 Hz; mogelijk gaat de accu daardoor net wat langer mee. Of dat nodig is, is maar de vraag want het scherm kan zichzelf terugschakelen naar slechts 1 Hz om energie te besparen als er weinig beweging op het scherm zichtbaar is.

Daarnaast heeft de iPhone 17 dit jaar een Always-On display dat ook beeld toont als je telefoon op stand-by staat. Hierdoor kun je altijd de tijd aflezen en zien of er notificaties zijn. Mocht je dat vervelend vinden, dan kun je Always-On uitschakelen, waarna je gewoon een zwart scherm krijgt als je de telefoon vergrendelt. Hiermee is er op schermgebied qua mogelijkheden geen verschil meer met de iPhone Pro.

Uitstekende camera's

Net als zijn voorganger krijg je op de iPhone 17 twee camera's achterop. Toch krijg je een significante upgrade, want dit jaar is ook de ultragroothoekcamera voorzien van een 48megapixel-sensor. Hiermee heeft zowel de normale als de ultragroothoekcamera dezelfde eigenschappen als de Pro-modellen. Voor de meeste foto's hoef je dus niet meer per se voor een iPhone Pro te kiezen.

Er is nog wel één ding op fotografiegebied waar de iPhone 17 niet zo sterk in is, en dat is het fotograferen van dingen die verder weg zijn. Zodra je de zoomfactor 2 overschrijdt, ga je merkbaar digitaal inzoomen en zijn foto's simpelweg niet mooi meer. Heb je hier behoefte aan, dan zul je moeten kijken naar een iPhone 17 Pro die een aparte telelenscamera toevoegt aan de twee camera's die je op deze iPhone 17 vindt.

©Jeroen Boer - ID.nl

Achterop vind je een hoofdcamera en een ultragroothoekcamera.

Normale foto's op een zoomfactor van 1x of 2x zien er simpelweg prima uit, al wordt voor de 2x-zoomfactor wel een uitsnede gemaakt. De kleuren van foto's zijn uitstekend en ook op de scherpte is niks aan te merken. Wil je meer op je foto zien, dan kun je kiezen voor een zoomfactor van 0,5 om over te schakelen naar de groothoekcamera. Die produceert foto's die erg vergelijkbaar zijn met die van de normale camera, waardoor deze zoomfactor zonder nadelen te gebruiken is.

©Jeroen Boer - ID.nl

Zoomfactor 0,5x.

©Jeroen Boer - ID.nl

Zoomfactor 1x.

©Jeroen Boer - ID.nl

Zoomfactor 2x.

Ook in het donker produceert de iPhone nog steeds heel bruikbare beelden. De camerasoftware schakelt automatisch over op de nachtmodus, al kun je dat ook handmatig kiezen. Je moet de iPhone bij het maken van foto's in het donker wel goed stil houden, want door de langere sluitertijd heb je snel last van bewogen foto's.

©Jeroen Boer - ID.nl

Ook in heel moeilijke donkere omstandigheden kun je met de iPhone 17 een bruikbare foto schieten.

De groothoekcamera wordt ook gebruikt voor macrofoto's, en dat werkt erg goed. Je kunt een object indrukwekkend dicht benaderen om een macrofoto te schieten. Apple heeft dit jaar op al zijn iPhones ook de selfiecamera flink verbeterd. Die camera produceert scherpe beelden en heeft net als op de iPad een functie om mensen automatisch goed in beeld te brengen. Al met al krijg je met de iPhone 17 dus een heel bruikbaar camerasysteem in handen zolang je niet verwacht dat je heel ver kunt inzoomen.

©Jeroen Boer - ID.nl

Je maakt met de iPhone 17 ook knappe macrofoto's.

Conclusie

Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar de iPhone 17 is toch een serieuze upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Uiteraard is de A19-processor weer een stuk sneller dan de A18 van vorig jaar, maar dat is deze keer niet de belangrijkste vernieuwing. Apple heeft dit jaar eindelijk het scherm aangepakt. Dat is niet alleen iets groter, maar heeft ook een hogere helderheid en een hogere verversingssnelheid voor soepeler beelden. Ook kan de iPhone nu net als de iPhone Pro beeld tonen als het toestel in stand-by staat. Op het gebied van schermmogelijkheden mis je nu niks meer ten opzichte van de iPhone Pro; prettig als je vooral om die reden een Pro wilde. Voor hetzelfde geld als vorig jaar krijg je dit jaar twee keer zoveel opslagcapaciteit (minimaal 256 GB). Tot slot zijn ook de camera's verbeterd. Niet alleen zijn beide camera's aan de achterkant voorzien van een 48megapixel-sensor, ook de selfiecamera is significant beter. Ten opzichte van de duurdere Pro-variant mis je eigenlijk alleen een telecamera om zonder verlies van kwaliteit in te zoomen. Verder is er weinig op de iPhone 17 aan te merken, al is er nog steeds geen Apple Intelligence als je je iPhone gewoon in het Nederlands gebruikt.