ID.nl logo
Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo
© Olena Rudo
Huis

Cappuccino's, lattes en meer: melk opschuimen als een pro doe je zo

De perfecte cappuccino (of latte macchiato) is gemaakt van koffie met melkschuim. Meestal is dat schuim gemaakt van volle melk, maar plantaardige varianten winnen terrein. Hoe kun je het beste melk opschuimen: met een apparaat of met de hand?

  • Om dik en romig melkschuim te maken, gebruik je volle melk die uit de koelkast komt.
  • Je kunt melkschuim maken met 1) het stoompijpje van een espressomachine, 2) een elektrische melkschuimer 3) de hand.
  • Ook met plantaardige melkvervangers kun je prima een lekkere cappuccino of latte maken. Sojamelk werkt goed, net zoals speciale barista-havermelk.
  • Wil je weten welke koffiebonen je moet kiezen als basis voor de koffie (meestal espresso) die je gebruikt? Lees dan: Verschillende soorten koffiebonen: welke kies je?

Melk opschuimen als een barista

Barista’s hebben toegang tot een mooie, professionele espressomachine. Daar zit een stoompijpje aan. Het goede nieuws is dat die óók aan veel espressomachines zitten die je thuis gebruikt. Zelfs aan de meeste budgetvarianten.

Watch on YouTube

Zoals je in de video ziet, is volle melk het meest geschikt voor melkschuim. We komen straks terug op plantaardige varianten.

Dierlijke melk, zoals koeienmelk, is erg geschikt om op te schuimen. Dit komt door de eiwitten, lactose (melksuiker) en vet die erin zitten. De eiwitten en lactose zorgen voor het vormen van schuim. De eiwitten strekken zich als het ware uit als elastieken en vormen luchtbellen die bij elkaar blijven. Het vet geeft structuur aan het schuim. Hierdoor beweegt het, als een fluweelachtige vloeistof. Dit noemen barista’s ook wel microfoam. Melk en schuim ‘homogeniseren’.

Bij volle melk blijft het schuim mooi, bij halfvolle melk barsten de bubbels al snel. Dat komt doordat er minder vet in zit. Je blijft dan vaak met een soort koffie verkeerd zitten. Tip: je kunt het beste melk gebruiken die direct uit de koelkast komt.

©Peng

🤍 Hoe maak je een hartje in je cappuccino of latte? Zoals je in de video kunt ziet, kun je met espresso en melkschuim een figuurtje (vaak een hartje of bladvorm) maken in je cappuccino. Dit noem je ook wel ‘latte art’. Je ziet al een beetje hoe barista Laurens dit doet in de video. Zo maak je zelf een hartje:

  • Bereid een shot espresso en vul een cappuccinokopje met de espresso.
  • Stoom melk tot je glad en zijdezacht microfoam-melkschuim hebt.
  • Giet de gestoomde melk langzaam in het kopje met espresso. Begin met het kopje een beetje schuin en giet de melk in het midden van de koffie. Begin hoog. Dit zal een donkere cirkel in het midden van je koffie creëren.
  • Maak ronddraaiende bewegingen, ongeveer totdat je driekwart van het kopje vol hebt.
  • Breng het kannetje dichter naar de kop terwijl je het kopje nu langzaam recht brengt.
  • Het laatste beetje melk schenk je door je kannetje hoger te houden en een rechte streep van boven naar beneden te trekken.

Als je klaar bent, zou je een hartje op je cappuccino moeten hebben. Waarschijnlijk moet je even oefenen. Als je het rond Valentijnsdag maar onder de knie hebt, zit je gebakken.

Melk opschuimen met de melkopschuimer

Met een elektrische melkopschuimer kan het bijna niet mis gaan. Dit kannetje heeft een stopcontact en een kloppertje onderin, dat razendsnel ronddraait. Het apparaat verwarmt en klopt tegelijk. Met volle melk komt er een mooi, dicht fluweelachtig schuim uit. Doe ‘m niet te vol, want de melk zet uit. Kán niet misgaan.

Dat is niet helemaal waar: wanneer je het apparaat niet goed schoonmaakt na gebruik, kan het wél misgaan. De beste manier om het apparaat schoon te maken is door direct na gebruik de melk af te spoelen en dan de melkopschuimer af te vegen met keukenpapier. Zorg dat al het vet uit de opschuimer is.

Eventueel kun je een drupje afwasmiddel met wat water in de melkopschuimer stoppen en 'm een rondje aanzetten. Wel goed naspoelen met water en afdrogen.

Melk opschuimen zonder apparaat

Ook met een garde kun je prima thuis melk opschuimen voor een lekkere cappuccino. Er bestaan ook kleine elektrische handopschuimers, een soort automatische garde.

Om met een garde goed melkschuim te maken, verwarm je eerst de melk. Dat kan het beste in een pannetje. De magnetron kan ook, maar de kans bestaat dat de melk dan te heet wordt. Je wilt de melk rond de 60 graden laten komen voor het beste resultaat

Schenk de melk van 60 graden over in een kannetje. Zo’n aluminium kannetje dat barista's ook gebruiken is ideaal (en het ziet er ook wel echt uit).

Houd dat kannetje schuin en begin met kloppen. Probeer snelheid te maken. Begin aan de onderkant van het kannetje en werk naar boven toe. Ook met de elektrische opschuimer. Maak cirkels in het kannetje, om alle melk te bereiken.

Als het goed is, zet de melk uit. Er komt lucht bij en opgeklopte melk heeft volume. Als het volume verdubbeld is, zit je op de goede weg. Met de hand is dat wel lastig, maar met een elektrisch handkloppertje is het echt te doen.

©Baiba Opule

Plantaardig in plaats van koemelk: deze varianten zijn geschikt voor melkschuim

Havermelk, sojamelk, kokosmelk, amandelmelk en tegenwoordig zelfs erwtenmelk zijn een greep uit de plantaardige dranken die je kunt gebruiken als vervanging voor melk. Goed om te weten: fabrikanten mogen de term melk overigens niet meer op de verpakking gebruiken, omdat het dan met koemelk verward zou kunnen worden.

In een cappuccino of latte zijn haverdrink of sojadrink de beste vervanger van koemelk, waarbij sojadrink het meest geschikt is, dankzij een hoog eiwitgehalte en flink vetpercentage is. Dat maakt dat het, net als volle melk, een best romig en homogeen schuim geeft. De eiwit- en vetgehaltes in soja zijn hoog in vergelijking met andere plantaardige melkvervangers. Maar het is nog altijd minder dan bij koemelk (en daarom is melkschuim nog steeds het romigst).

Ook haverdrink is de laatste tijd enorm in opkomst. Oorspronkelijk was het te waterig voor echt schuim, maar een aantal fabrikanten hebben een speciale barista-variant op de markt gebracht. Hier zitten meer eiwitten in. Sindsdien wordt deze plantaardige melk het meest gekozen.

Amandelmelk en kokosmelk bevatten bijna geen eiwitten. Lekker romig schuim is dan ook lastig te maken met deze vervangers. Bovendien hebben deze twee een eigen smaak. Die moet je net lekker vinden. Als vervanging voor een gewoon scheutje melk in je koffie kun je ze wel gebruiken.

Zo schuim je plantaardige melk op

Je schuimt plantaardige melk het beste op met een melkopschuimer of een stoompijpje. Omdat het iets lastiger vorm houdt dan koemelk, wordt opschuimen met de hand echt een uitdaging. Net als bij koemelk geldt dat je je melkvervanger in de koelkast bewaart totdat je gaat opschuimen. Je hebt dan meer tijd om er lucht in te kloppen (voordat de vloeistof te heet wordt).

Verder werkt het opschuimen op dezelfde manier als bij melk. Voor de melkopschuimer is het een kwestie van op het knopje drukken en wachten tot je schuim klaar is. Gebruik je een stoompijpje, kijk dan in de video wat je moet doen. In het kort:

  • Voorstomen: laat eerst het stoompijpje lopen voordat je begint met opschuimen om eventueel condens en water te verwijderen.

  • Positioneer de melkkan: plaats de melkkan zodanig dat het stoompijpje zich net onder het melkoppervlak bevindt, ongeveer 1 cm diep en een kwart van de rand.

  • Melk opschuimen: open de stoomtoevoer helemaal om de melk in beweging te brengen. Houd de kan met beide handen vast. Na enige tijd hoor je een sissend geluid, wat betekent dat lucht in de melk wordt gezogen. Dit noemen we "stretching."

  • Temperatuur controleren: houd de temperatuur in de gaten, bijvoorbeeld met je handen. Als de onderkant van de kan lichaamstemperatuur bereikt, stop dan met het toevoegen van lucht. Luchtbelletjes die zich vormen boven de 37°C zijn te groot en moeilijker te mengen.

  • Verwarm de melk verder: breng de kan iets omhoog om de melk alleen nog maar op te warmen. Houd het stoompijpje ongeveer 2 cm onder het oppervlak. Blijf verwarmen tot de onderkant van de kan te heet is om aan te raken.

  • Stoompijpje schoonmaken: direct na het opschuimen maak je het stoompijpje schoon om te voorkomen dat melkresten zich ophopen.

  • Polijsten van het melkschuim: bekijk het melkschuim en verwijder eventuele grotere bellen door zachtjes met de kan op een harde ondergrond te tikken.

  • De melk (of vervanger) walsen: om de melkstructuur te behouden, wals je de melkkan langzaam maar stevig rond. Een glanzende structuur is het doel. Dit wordt ook wel microfoam genoemd.

©iBrave

Waarom wordt warme melk zoeter en dikker? Melk bevat van nature suikers, lactose. Toch zijn het niet zozeer die suikers die zorgen voor de zoete smaak, al komen ze in warme melk vaak welk beter tot uiting. Ze karameliseren een klein beetje. Wat gebeurt er dan precies? Tijdens het opwarmen van melk ondergaat het een chemische transformatie. Op een bepaald punt in dit proces reageren bepaalde eiwitten in de melk met zwavelverbindingen, wat zorgt voor de herkenbare gekookte smaak van de melk. Deze smaak blijft behouden, zelfs wanneer de melk weer afkoelt. Het is wel belangrijk om de temperatuur zorgvuldig te controleren en niet boven de 70°C te laten stijgen. Hierdoor blijft de melk zoet en lekker van smaak.

Andere melkvarianten

Heb je een koemelkallergie, maar hoeft je cappu niet per se plantaardig te zijn? Met geitenmelk kun je ook een cappuccino maken.

Het werkt hetzelfde als koeienmelk. Geitenmelk is iets zoeter, maar dat past meestal goed bij lekkere espresso. Schapenmelk kan trouwens ook. Gebruik ook hier bij voorkeur de volle variant.

Voor een extra zoete koffie verkeerd kun je gecondenseerde melk gebruiken. Gecondenseerde melk is melk waaruit een groot deel van het water is verwijderd. Dit gebeurt door de melk te verwarmen en er suiker aan toe te voegen. Het resultaat is een dikke, zoete melkachtige substantie die veel langer houdbaar is dan gewone melk. Het wordt vaak gebruikt in zoete gerechten en desserts. En soms dus ook in (ijs-)koffie.


Ben je op zoek naar een koffiemachine? Vraag dan de (gratis!) Kieskeurig.nl Koffiewijzer 2023 aan: 16 koffiemachines, uitgebreid getest door consumenten. Van gebruiksgemak tot onderhoud, van koffievariëteiten tot smaak: lees de onafhankelijke en eerlijke reviews van meer dan 100 testers.

De Kieskeurig.nl Koffiewijzer

16 koffiemachines getest door consumenten
▼ Volgende artikel
Volledig nieuwe iPhone 17 Pro en Pro Max zetten in op kracht en creativiteit
© Apple
Huis

Volledig nieuwe iPhone 17 Pro en Pro Max zetten in op kracht en creativiteit

Apple heeft de iPhone 17 Pro en iPhone 17 Pro Max aangekondigd, met een nieuw aluminium ontwerp, de krachtige A19 Pro-chip en verbeterde camera's met 8x optische zoom. Beide modellen krijgen grotere batterijen en ondersteunen nieuwe videofuncties zoals ProRes RAW en genlock. De toestellen zijn vanaf 19 september verkrijgbaar in drie kleuren, met pre-orders vanaf 12 september.

Aluminium unibody en betere warmteafvoer

De iPhone 17 Pro-serie maakt gebruik van een nieuwe behuizing van aluminium uit de 7000-serie. Deze constructie is niet alleen vederlicht, maar ook thermisch geleidend. Apple heeft een zogenaamde dampkamer geïntegreerd in het ontwerp, gevuld met gedeïoniseerd water dat warmte beter verspreidt vanuit de A19 Pro-chip. Dit moet langdurig hogere prestaties mogelijk maken, bijvoorbeeld bij gamen of videobewerking, zonder dat het toestel oververhit raakt. Het plateau op de achterkant creëert extra interne ruimte, waardoor de batterijcapaciteit is toegenomen.

Er zijn twee varianten: de iPhone 17 Pro met een 6,3-inch scherm en de Pro Max met een 6,9-inch scherm. Beide modellen hebben een Super Retina XDR-display met ProMotion tot 120 Hz en een piekhelderheid van 3000 nits, wat zorgt voor betere leesbaarheid buitenshuis. Nieuw is dat niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant is beschermd met Ceramic Shield. Dit moet krassen en breuken beter tegengaan dan het glas van eerdere generaties. Prijzen beginnen vanaf 1329 euro voor de Pro en 1479 euro voor de Pro Max.

©Apple

Krachtiger A19 Pro-chip

De A19 Pro-chip vormt het hart van de nieuwe Pro-modellen. Deze processor heeft een 6-core CPU en een vernieuwde 6-core GPU met ingebouwde Neural Accelerators. Volgens Apple levert dit tot 40 procent betere prestaties bij langdurig gebruik in vergelijking met de vorige generatie. De chip is ontworpen voor zware toepassingen, zoals het draaien van lokale AI-modellen, grafisch intensieve games en professionele videobewerking. Daarnaast is de nieuwe N1-chip toegevoegd voor wifi 7 en bluetooth 6, en een snellere, energiezuinige C1X-modem voor mobiel internet.

Camera's bieden nu nog meer zoom

De iPhone 17 Pro en Pro Max beschikken over drie 48 megapixel Fusion-camera’s: een hoofdcamera, een ultragroothoek en een nieuwe telelens. Samen moeten ze het effect bieden van acht verschillende lenzen. De telelens gebruikt een tetraprismasysteem en maakt optische zoom mogelijk tot 8x, de langste zoomafstand die tot nu toe op een iPhone beschikbaar is. Ook digitale zoom is uitgebreid tot 40x. Aan de voorkant bevindt zich een vernieuwde 18 megapixel Center Stage-camera, die automatisch het kader aanpast bij groepsfoto’s en ook in videovergaderingen de gebruiker in beeld houdt.

De Pro-modellen richten zich sterk op videomakers. Naast bestaande functies zoals Dolby Vision en 4K120-opnamen, krijgen ze ondersteuning voor ProRes RAW, Apple Log 2 en genlock. Vooral genlock is opvallend: deze techniek synchroniseert meerdere camera’s tijdens opnames, iets dat normaal alleen in professionele filmstudio’s wordt toegepast. Hiermee wil Apple de iPhone ook aantrekkelijker maken voor producties die met meerdere camera’s werken.

©Apple

Batterij, opladen en eSIM

Door de efficiëntere chip en grotere accu belooft Apple dat de iPhone 17 Pro Max de langste batterijduur ooit op een iPhone heeft. Beide modellen kunnen bovendien in 20 minuten tot de helft worden opgeladen met een 40W usb-c-oplader. In een aantal landen verschijnen de toestellen alleen nog in eSIM-variant, wat extra ruimte oplevert voor de batterij en twee uur langere videoweergave mogelijk maakt.

▼ Volgende artikel
Apple Watch line-up uitgebreid met Series 11, Ultra 3 en SE 3
© Apple
Gezond leven

Apple Watch line-up uitgebreid met Series 11, Ultra 3 en SE 3

Apple heeft drie nieuwe Apple Watches gepresenteerd: de Series 11, de Ultra 3 en de SE 3. De Series 11 is het belangrijkste model met meldingen bij hoge bloeddruk, een slaapscore, een krasbestendiger scherm en een batterijduur tot 24 uur. De Ultra 3 richt zich op sport en avontuur met een extra groot scherm, lange batterijduur en satellietfuncties voor noodgevallen, terwijl de SE 3 een voordeliger instapmodel is met een Always-On display en vernieuwde gezondheidsfuncties.

Gezondheid centraal

De Series 11 introduceert meldingen die kunnen wijzen op chronische hoge bloeddruk. Op basis van de optische hartslagsensor analyseert het horloge hoe de bloedvaten reageren bij elke hartslag. Wanneer er langere tijd patronen worden herkend die duiden op hypertensie, krijgt de gebruiker een waarschuwing om dit verder te controleren met een bloeddrukmeter of arts.

Ook de nieuwe slaapscore helpt beter begrijpen hoe de nacht verloopt. Factoren zoals slaapduur, slaapstadia en regelmaat worden samengebracht in één overzichtelijke score. Die verschijnt in de Slaap-app op de Watch en kan ook via de Gezondheid-app op iPhone worden gevolgd.

©Apple

Duurzamer ontwerp en langere batterijduur

De Series 11 heeft een platter en lichter ontwerp dat prettig draagt, zowel overdag als 's nachts. De aluminium varianten zijn voorzien van Ion-X-glas dat dankzij een nieuwe keramische coating twee keer beter bestand is tegen krassen. De titanium modellen behouden het saffierkristal, dat nog kras- en stootvaster is.

De batterij houdt het tot 24 uur vol. Opladen gaat snel: vijftien minuten aan de lader levert al tot acht uur gebruik op. Voor bellen, berichten en streaming zonder iPhone ondersteunt de Watch nu 5G. De antenne is opnieuw ontworpen en zorgt voor een stabielere verbinding, ook in gebieden met zwak bereik.

Training en motivatie

Met watchOS 26 krijgen gebruikers toegang tot Workout Buddy. Deze functie analyseert prestaties tijdens trainingen en geeft via Apple Intelligence persoonlijke aanwijzingen. Het vernieuwde Workoutscherm maakt het eenvoudiger om eigen trainingen samen te stellen en meer statistieken bij te houden, zoals tempo, hartslagzones en afgelegde routes.

Daarnaast zijn er nieuwe wijzerplaten, het pols-flick gebaar om meldingen snel te sluiten en slimme suggesties in berichten, bijvoorbeeld voor een Check In of een betaalverzoek.

©Apple

De andere modellen

Naast de Series 11 introduceert Apple de Watch SE 3. Dit instapmodel krijgt voor het eerst een Always-On display, snelladen en uitgebreide gezondheidsfuncties zoals slaapscore en meldingen bij slaapapneu.

Voor sporters en avonturiers is er de Watch Ultra 3. Deze variant heeft het grootste scherm tot nu toe, een batterijduur tot 42 uur en ingebouwde satellietcommunicatie. Die functie is vooral bedoeld voor noodgevallen: gebruikers kunnen zonder mobiel bereik een SOS-bericht sturen naar hulpdiensten of hun locatie delen met contactpersonen. In minder dringende situaties is het ook mogelijk korte tekstberichten of emoji te versturen, maar satelliet vervangt geen gps-navigatie of mobiel internet. Net als eerdere Ultra-modellen is de gps wel extra nauwkeurig voor hardlopers, fietsers en wandelaars.

Slide
Slide

Prijs en beschikbaarheid

De Apple Watch Series 11 verschijnt in 42 en 46 millimeter. Er zijn aluminium uitvoeringen in gitzwart, spacegrijs, roségoud en zilver, en titanium modellen in naturel, goud en leisteen. De prijzen lopen uiteen van 449 euro (42 mm, aluminium, sportband) tot 1149 euro (46 mm, titanium, roestvrijstalen schakelarmband). De SE 3 kost vanaf 269 euro, de Ultra 3 vanaf 899 euro. Alle modellen zijn vanaf 19 september verkrijgbaar.