ID.nl logo
Altijd een perfect laagje melkschuim op je koffie? Zo doe je dat!
© Verino Popovic
Huis

Altijd een perfect laagje melkschuim op je koffie? Zo doe je dat!

Een mooie laag melkschuim maakt je koffie net wat specialer, bijna alsof je hem van een barista krijgt. In dit artikel leer je hoe je het perfecte schuim maakt, waar je op moet letten bij het kiezen van een melkopschuimer en hoe je die goed onderhoudt.

Dit artikel in het kort: 🐄 Soorten melkopschuimers 🐄 Zo maak je goed melkschuim 🐄 Tips & trucs voor een topschuimlaag 🐄 Je melkopschuimer onderhouden en schoonmaken

Lees ook: Blergh! Bittere koffie voorkomen doe je zó

Er zijn verschillende soorten melkopschuimers, elk met hun eigen plus- en minpunten. Handmatige opschuimers zijn vaak voordelig en compact, maar vragen wat meer inzet omdat je zelf het schuimen voor elkaar moet krijgen – even flink kloppen dus! Elektrische melkopschuimers maken het je een stuk makkelijker en geven je een constant resultaat, al betaal je daar iets meer voor. Stoompijpjes, zoals je ze op espressomachines vindt, vragen wat oefening, maar leveren wel een schuim van barista-kwaliteit.

Zo maak je goed melkschuim

Goed melkschuim maken draait om techniek en de juiste materialen. Gebruik altijd koude, verse melk voor een mooie textuur en om het schuim lekker luchtig te krijgen. Let erop dat je niet te veel melk in de opschuimer doet; de maximale hoeveelheid staat vaak aangegeven. De positie van de opschuimer is ook belangrijk voor een gelijkmatig, fijn schuim. Als laatste tip: tik na het opschuimen de kan zachtjes op het aanrecht om grote luchtbellen te laten verdwijnen.

De juiste techniek voor perfect schuim De beste positie voor het opschuimen van melk hangt af van het soort opschuimer dat je gebruikt, maar een algemene regel is om het spiraaltje of het stoompijpje net onder het oppervlak van de melk te houden. Dit zorgt ervoor dat er lucht in de melk wordt gezogen, wat helpt bij het creëren van een fijn en romig schuim. Beweeg de opschuimer langzaam op en neer om de lucht gelijkmatig door de melk te verdelen. Als je een stoompijpje gebruikt, kantel de kan iets en houd het pijpje schuin in de melk, zodat je een draaikolk-effect krijgt. Dit helpt om het schuim glad en zonder grote luchtbellen te maken.

©franz12

Tips & trucs voor een topschuimlaag

Bij het opschuimen van melk kunnen kleine details het verschil maken tussen matig en perfect schuim. Hier een paar tips om je te helpen. zoals gezegd, let goed op de hoeveelheid melk die je gebruikt. Te veel melk kan ervoor zorgen dat je opschuimer overstroomt, terwijl te weinig melk vaak leidt tot slap schuim. Check altijd de markeringen op je melkopschuimer voor de juiste hoeveelheid.

Zorg er daarnaast voor dat je de melk niet oververhit. Als de melk te heet wordt, kan het zijn zoete smaak verliezen en worden de eiwitten beschadigd, die juist nodig zijn voor stevig schuim. De ideale temperatuur voor het opschuimen ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius.

Daarnaast maakt het uit welke melk je gebruikt. Hier zijn wat tips over de verschillende soorten melk:

🥛 Volle melk: Dit is de beste keuze voor rijk en romig schuim dankzij het hogere vetgehalte. Het schuim blijft stevig en vol van smaak.

🥛 Magere of halfvolle melk: Deze soorten schuimen ook goed op, maar geven een iets minder romig resultaat. Ze zijn ideaal als je een minder vet alternatief zoekt.

🌱 Plantaardige melk: Sojamelk schuimt vaak net zo goed als koemelk. Amandel- en havermelk kunnen ook, maar geven soms iets minder stabiel schuim. Kies voor plantaardige melkvarianten met het label 'barista' of 'geschikt voor opschuimen' voor de beste resultaten.

Plantaardige melk

(Net zo lekker!)

Lactose-intolerant? Geen probleem! Lactosevrije melk is een veelgebruikte optie voor mensen die lactose-intolerant zijn of lactose willen vermijden. Deze melk wordt behandeld met lactase, een enzym dat lactose afbreekt, waardoor het beter verteerbaar is. Qua opschuimen doet lactosevrije melk vaak niet onder voor gewone melk, afhankelijk van het merk. Sommige gebruikers vinden zelfs dat het beter schuimt, mogelijk door de eenvoudiger suikers die het schuim extra stabiliteit geven.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Je melkopschuimer onderhouden en schoonmaken

Regelmatig onderhoud is belangrijk om je melkopschuimer goed te laten werken. Spoel het apparaat na elk gebruik af met warm water om melkresten te verwijderen. Gebruik een zachte doek of borstel om de onderdelen schoon te maken. Het is ook slim om de opschuimer af en toe uit elkaar te halen voor een grondige reiniging. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed drogen voordat je ze weer in elkaar zet. Ontkalken met een mengsel van water en azijn voorkomt kalkaanslag en verlengt de levensduur van je opschuimer.

☕+🥛=😋

Met de juiste melkopschuimer, de goede techniek en wat onderhoud, maak je thuis gemakkelijk heerlijke koffies met perfect melkschuim. Een beetje oefening en aandacht voor detail, en elk kopje koffie voelt als een kleine luxe.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.