7 tips om thuis koffie te zetten als een echte barista

© ELIZAVETA ELESINA

7 tips om thuis koffie te zetten als een echte barista

Koffie & thee

Geplaatst: 26 december 2022 - 09:02

Aangepast: 30 december 2022 - 22:03

Redactie

Een kop koffie buiten de deur, vaak gemaakt door een echte barista, smaakt altijd beter dan thuis. Toch is het te duur om dagelijks zo'n kop koffie buiten de deur te halen. Investeer dus in het zetten van goede koffie voor thuis. Wij helpen je met een aantal tips op weg naar een overheerlijke, zelfgemaakte kop koffie.

Tip 1: Kies de zetmethode die het best bij je (budget) past

Je kunt koffie zetten op allerlei verschillende manieren. Zo heb je bijvoorbeeld the good old filterkoffiemachine, de ‘french press’ of de meest uitgebreide espressomachines met alles erop en eraan.

Voor de allerbeste koffie kun je het beste een slow coffee zetmethode gebruiken. Doordat je hierbij alle handelingen zelf doet, heb je meer invloed op de smaak. De french press methode is een perfect voorbeeld van een slow coffee methode, bovendien is deze methode erg betaalbaar.

© GAYSORN - stock.adobe.com

 Wil je liever iedere dag een lekkere bak koffie kunnen zetten zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn? Dan past een espressomachine het best bij jou. Daar hangt echter wel een hoger prijskaartje aan. Ervan uitgaande dat je het apparaat dagelijks gaat gebruiken, is dat de investering meer dan waard.

0

Powered by

logo

Tip 2: Deze koffiebonen zijn het lekkerst

Over smaak valt te twisten. De juiste koffieboon vinden is simpelweg een kwestie van proeven. Een koffieboon uit Brazilië geeft een andere smaak af dan een koffieboon uit Indonesië.

Dan is er nog het verschil in de branding van koffieboon. Waarschijnlijk klinken de termen light roast, medium roast of dark roast je niet onbekend in de oren. Een licht gebrande koffieboon heeft een subtiele smaak, terwijl een donker gebrande koffieboon een vollere en wat meer bittere smaak heeft. Ga jij voor een melkvariant, zoals een home made cappuccino of latte macchiato? Dan kun je het beste voor de donker gebrande koffiebonen gaan. Door verschillende koffiebonen te proberen leer je de smaken kennen en ontdek je welke jij lekker vindt.

Koffiebonen shoppen?

Bekijk een overzicht van de koffiebonen op Amazon.nl

Tip 3: Bewaar je koffiebonen in de diepvries

Oké, dit klinkt misschien een beetje gek. Toch bewaar je je koffie het best in de diepvries voor een optimale smaakbeleving! De geur en de smaak blijven op die manier behouden tot het moment dat je van de koffie wilt genieten. Dus of je nou ijskoffie wilt maken of een warm bakje troost, die bonen bewaar je het best ijskoud.

Geen geduld en wil je elke ochtend direct een bakkie pleur? Lees dan: Wakker worden met een vers bakkie? Zo automatiseer je je koffiezetapparaat

Tip 4: Onderschat het belang van de koffiemolen niet

Voor het fijnmalen van de bonen gebruik je een koffiemolen. Dit is een belangrijke tool voor jou als thuisbarista, aangezien je hiermee veel invloed op de smaak kunt uitoefenen. Je kunt kiezen voor een handmatige of elektronische koffiemolen, afhankelijk van de zetmethode en je budget. Een elektronische koffiemolen is preciezer, maar ook prijziger. Een handmatige koffiemolen is ook een prima keuze, zeker als beginnende thuisbarista. Bij een handmatige zetmethode heb je een tamper nodig. Dit is een handvat met een verzwaarde schijf om de gemalen koffie mee aan te drukken.

© leszekglasner - stock.adobe.com

Tip 5: Gebruik een melkopschuimer voor een perfecte schuimlaag

Drink je je koffie graag met melk? Veel espressomachines hebben een ingebouwd stoompijpje waarmee je melk kunt opschuimen. Gebruik je een andere zetmethode, dan kies je voor een losse melkopschuimer. Deze zijn er in verschillende varianten, namelijk een melkopschuimer die je met de hand bedient of eentje die in een houdertje staat en automatisch melk opschuimt.

Tip 6: Verwarm je kopjes voor

Een goede bak koffie is niet te heet, maar ook niet te koud. Door voorverwarmde kopjes te gebruiken, zorg je ervoor dat de temperatuur van je drankje gelijk blijft, wat de geur en smaak van je bakkie troost weer ten goede komt. Heeft jouw koffiemachine een platte bovenkant? Dan kun je je koffiekopjes erbovenop zetten. Is dit niet het geval? Dan kun je het kopje vooraf vullen met warm water, ook dan warmt je kopje alvast op.

Tip 7: Klaar voor een lekkere bak koffie? Probeer deze speciale winterse recepten

1. Butterscotch karamelkoffie

Bereidingswijze
Butterscotch heeft wat weg van karamel, maar smaakt net even anders, mede doordat karamel meestal wordt gemaakt van witte suiker en butterscotch van bruine suiker. In butterscotch kun je een vleugje vanille en zout proeven. Een scheutje butterscotch-siroop in je koffie is dan ook erg lekker.

Zet een grote kop koffie en voeg 30 milliliter butterscotch-siroop en 30 milliliter volle slagroom toe. Doe er een snufje kaneel bij een eetlepel karamelsaus (die kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen als karamel-dessertsaus. Maak de koffie af met een toefje slagroom en je hebt een heerlijke, volle koffie!

© Candice Bell

2. Latte van ontbijtkoek

Bereidingswijze
Wat zijn de laatste weken van het jaar zonder peperkoekmannetjes? Sla je dit keer aan het bakken, dan kun je een overheerlijke latte van ontbijtkoek bij de peperkoekmannetjes serveren. Deze speciale koffie is zo gemaakt.

Zet 60 ml espresso en combineer de koffie met de kruiden en de rietsuikermelasse. Deze melasse is niet in iedere winkel te koop, als alternatief kun je ahornsiroop of honing gebruiken. Roer goed door. Schuim vervolgens de melk op. Het makkelijkst kun je hiervoor de melkopschuimer van je koffiezetapparaat gebruiken. Heb je die niet, dan kun je de melk verhitten in een pan en met een garde de melk kloppen tot je een mooie schuimlaag krijgt. Giet de melk bij de koffie en maak af met een snufje kaneel. Doop het peperkoekmannetje er maar in!

© Дима Пучков - stock.adobe.com

3. Pepermuntmokka

Bereidingswijze
Een zuurstok in koffievorm: zo zou je de pepermuntmokka kunnen omschrijven. Dit is een bakkie troost dat goed past bij de koude wintermaanden en die je mede door de likeur een warm gevoel vanbinnen geeft. Dit recept is handig als je familieleden of vrienden over de vloer krijgt, want we gaan ongeveer een liter van de pepermuntmokka maken.

Schenk een liter koffie, de pepermuntlikeur en de Crème De Cacao in een grote pan en warm op. Nooit gehoord van pepermuntlikeur of Crème De Cacao? Geen probleem: veel slijterijen hebben deze likeuren gewoon in de winkel liggen. Roer vervolgens de volle room of magere melk er doorheen en schenk uit in mooie kopjes. Maak af met een toefje slagroom en eventueel wat muntblaadjes. En waarom zou je er ook geen zuurstok bij serveren?

© chandlervid85 - stock.adobe.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000