ID.nl logo
7 tips om thuis koffie te zetten als een echte barista
© ELIZAVETA ELESINA
Huis

7 tips om thuis koffie te zetten als een echte barista

Een kop koffie buiten de deur, vaak gemaakt door een echte barista, smaakt altijd beter dan thuis. Toch is het te duur om dagelijks zo'n kop koffie buiten de deur te halen. Investeer dus in het zetten van goede koffie voor thuis. Wij helpen je met een aantal tips op weg naar een overheerlijke, zelfgemaakte kop koffie.

Zo zet jij straks de lekkerste koffie: ☕ Met slow coffee zetmethoden heb je meer invloed op de smaak ☕ Een espressomachine is snel en vergt minder oefening ☕ Het vinden van de juiste bonen is een kwestie van proeven Meer lezen ove koffie: Cups, bonen of toch maar een filtermachine?

Tip 1: Kies de zetmethode die het best bij je (budget) past

Je kunt koffie zetten op allerlei verschillende manieren. Zo heb je bijvoorbeeld the good old filterkoffiemachine, de ‘french press’ of de meest uitgebreide espressomachines met alles erop en eraan.

Voor de allerbeste koffie kun je het beste een slow coffee zetmethode gebruiken. Doordat je hierbij alle handelingen zelf doet, heb je meer invloed op de smaak. De french pressmethode is een perfect voorbeeld van een slow coffee methode, bovendien is deze methode erg betaalbaar.

©Gaysorn

 Wil je liever iedere dag een lekkere bak koffie kunnen zetten zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn? Dan past een espressomachine het best bij jou. Daar hangt echter wel een hoger prijskaartje aan. Ervan uitgaande dat je het apparaat dagelijks gaat gebruiken, is dat de investering meer dan waard.

Tip 2: Deze koffiebonen zijn het lekkerst

Over smaak valt te twisten. De juiste koffieboon vinden is simpelweg een kwestie van proeven. Een koffieboon uit Brazilië geeft een andere smaak af dan een koffieboon uit Indonesië.

Dan is er nog het verschil in de branding van koffieboon. Waarschijnlijk klinken de termen light roast, medium roast of dark roast je niet onbekend in de oren. Een licht gebrande koffieboon heeft een subtiele smaak, terwijl een donker gebrande koffieboon een vollere en wat meer bittere smaak heeft. Ga jij voor een melkvariant, zoals een home made cappuccino of latte macchiato? Dan kun je het beste voor de donker gebrande koffiebonen gaan. Door verschillende koffiebonen te proberen leer je de smaken kennen en ontdek je welke jij lekker vindt.

Koffiebonen shoppen?

Bekijk een overzicht van de koffiebonen op Amazon.nl

Tip 3: Bewaar je koffiebonen in de diepvries

Oké, dit klinkt misschien een beetje gek. Toch bewaar je je koffie het best in de diepvries voor een optimale smaakbeleving! De geur en de smaak blijven op die manier behouden tot het moment dat je van de koffie wilt genieten. Dus of je nou ijskoffie wilt maken of een warm bakje troost, die bonen bewaar je het best ijskoud.

Geen geduld en wil je elke ochtend direct een bakkie pleur? Lees dan: Wakker worden met een vers bakkie? Zo automatiseer je je koffiezetapparaat

Tip 4: Onderschat het belang van de koffiemolen niet

Voor het fijnmalen van de bonen gebruik je een koffiemolen. Dit is een belangrijke tool voor jou als thuisbarista, aangezien je hiermee veel invloed op de smaak kunt uitoefenen. Je kunt kiezen voor een handmatige of elektronische koffiemolen, afhankelijk van de zetmethode en je budget. Een elektronische koffiemolen is preciezer, maar ook prijziger. Een handmatige koffiemolen is ook een prima keuze, zeker als beginnende thuisbarista. Bij een handmatige zetmethode heb je een tamper nodig. Dit is een handvat met een verzwaarde schijf om de gemalen koffie mee aan te drukken.

©leszekglasner - stock.adobe.com

Tip 5: Gebruik een melkopschuimer voor een perfecte schuimlaag

Drink je je koffie graag met melk? Veel espressomachines hebben een ingebouwd stoompijpje waarmee je melk kunt opschuimen. Gebruik je een andere zetmethode, dan kies je voor een losse melkopschuimer. Deze zijn er in verschillende varianten, namelijk een melkopschuimer die je met de hand bedient of eentje die in een houdertje staat en automatisch melk opschuimt.

Tip 6: Verwarm je kopjes voor

Een goede bak koffie is niet te heet, maar ook niet te koud. Door voorverwarmde kopjes te gebruiken, zorg je ervoor dat de temperatuur van je drankje gelijk blijft, wat de geur en smaak van je bakkie troost weer ten goede komt. Heeft jouw koffiemachine een platte bovenkant? Dan kun je je koffiekopjes erbovenop zetten. Is dit niet het geval? Dan kun je het kopje vooraf vullen met warm water, ook dan warmt je kopje alvast op.

Prijsverschillen Duurder is niet per definitie beter. Een beginnende thuisbarista kan prima uit de voeten met een simpele french press en een handmatige koffiemolen. Het gaat uiteindelijk om de smaak van de koffie!

Tip 7: Klaar voor een lekkere bak koffie? Probeer deze speciale winterse recepten

1. Butterscotch karamelkoffie

Ingrediënten 1 grote kop koffie 30 ml butterscotch siroop 30 ml volle slagroom 1 eetlepel karamelsaus (zelfgemaakt of kant-en-klare karamel-dessertsaus) Snufje kaneel Toefje slagroom

Bereidingswijze
Butterscotch heeft wat weg van karamel, maar smaakt net even anders, mede doordat karamel meestal wordt gemaakt van witte suiker en butterscotch van bruine suiker. In butterscotch kun je een vleugje vanille en zout proeven. Een scheutje butterscotch-siroop in je koffie is dan ook erg lekker.

Zet een grote kop koffie en voeg 30 milliliter butterscotch-siroop en 30 milliliter volle slagroom toe. Doe er een snufje kaneel bij een eetlepel karamelsaus (die kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen als karamel-dessertsaus. Maak de koffie af met een toefje slagroom en je hebt een heerlijke, volle koffie!

©Candice Bell

2. Latte van ontbijtkoek

Ingrediënten 60 ml espresso 0,5 theelepel kaneel 0,5 theelepel nootmuskaat 0,5 theelepel gemalen gember 1,5 eetlepels rietsuikermelasse (te vervangen door ahornsiroop of honing) 0,5 kopje melk

Bereidingswijze
Wat zijn de laatste weken van het jaar zonder peperkoekmannetjes? Sla je dit keer aan het bakken, dan kun je een overheerlijke latte van ontbijtkoek bij de peperkoekmannetjes serveren. Deze speciale koffie is zo gemaakt.

Zet 60 ml espresso en combineer de koffie met de kruiden en de rietsuikermelasse. Deze melasse is niet in iedere winkel te koop, als alternatief kun je ahornsiroop of honing gebruiken. Roer goed door. Schuim vervolgens de melk op. Het makkelijkst kun je hiervoor de melkopschuimer van je koffiezetapparaat gebruiken. Heb je die niet, dan kun je de melk verhitten in een pan en met een garde de melk kloppen tot je een mooie schuimlaag krijgt. Giet de melk bij de koffie en maak af met een snufje kaneel. Doop het peperkoekmannetje er maar in!

©Дима Пучков - stock.adobe.com

3. Pepermuntmokka

Ingrediënten 1 liter koffie 230 ml pepermuntlikeur 180 ml Crème De Cacao 120 ml volle room of magere melk

Bereidingswijze
Een zuurstok in koffievorm: zo zou je de pepermuntmokka kunnen omschrijven. Dit is een bakkie troost dat goed past bij de koude wintermaanden en die je mede door de likeur een warm gevoel vanbinnen geeft. Dit recept is handig als je familieleden of vrienden over de vloer krijgt, want we gaan ongeveer een liter van de pepermuntmokka maken.

Schenk een liter koffie, de pepermuntlikeur en de Crème De Cacao in een grote pan en warm op. Nooit gehoord van pepermuntlikeur of Crème De Cacao? Geen probleem: veel slijterijen hebben deze likeuren gewoon in de winkel liggen. Roer vervolgens de volle room of magere melk er doorheen en schenk uit in mooie kopjes. Maak af met een toefje slagroom en eventueel wat muntblaadjes. En waarom zou je er ook geen zuurstok bij serveren?

©chandlervid85 - stock.adobe.com

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten