Zonnepanelen voor je eigen woning kun je in een aantal jaren terugverdienen in Nederland, maar snel gaat dat niet. Met de nieuwe generatie goedkopere zonnepanelen gaat dat naar verwachting vlotter. We kijken naar de aankomende innovaties voor zonnepanelen.
In dit artikel lees je:
- Over de subsidies en andere voordelen op zonnepanelen
- Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd
- De voor- en nadelen van silicium zonnepanelen
- Over bifaciale zonnepanelen
- Over tandemzonnepanelen
- De voordelen van zonnepanelen met eigen opslag
- Wat organische zonnepanelen beter maakt
Lees ook: Zonnepanelen geven minder rendement: hier kan het aan liggen
Tegenwoordig is het prima betaalbaar om zonnepanelen op je woning te laten plaatsen. Lokale overheden bieden soms subsidies aan en de landelijke overheid helpt ook in 2025 mee door de btw op 0 procent te houden. Wel wordt de salderingsregeling in 2027 gestopt. Het zou betekenen dat energiemaatschappijen daarna niet meer alle energie die je teruglevert aan het stroomnet hoeven te vergoeden.
Hierdoor duurt het langer om zonnepanelen terugbetaald te hebben met rendement uit je stroomopbrengsten. Tegenwoordig is de terugverdientijd van zonnepanelen vijf tot zeven jaar, afhankelijk van jouw verbruik.
De subsidie op warmtepompen gaat wel omlaag in 2025. Lees welke subsidie de overheid gaat afbouwen in het nieuwe jaar.
De voor- en nadelen van silicium zonnepanelen
We kijken eerst naar moderne standaardpanelen van silicium, zoals monokristallijne zonnepanelen. Deze technologie haalt een rendement van gemiddeld zo'n 21 procent; dat is dus het percentage van energie dat het uit zonlicht haalt.
Het is theoretisch heel moeilijk om alle energie uit zonlicht te halen, maar met de komende technologische ontwikkeling komt een rendement van 40 procent in zicht. Dat is dus bijna een verdubbeling!
De innovaties leveren niet alleen meer stroom op, ze maken zonnepanelen ook makkelijker om te plaatsen. De technologie kunnen fabrikanten veel kleiner maken en bijvoorbeeld in dakpannen verwerken. Verder zijn de nieuwste generatie zonnepanelen lichter en buigzamer. Je zou ze dus ook op ronde daken of in hoeken kunnen plaatsen.
Bifaciale zonnepaneel
Een steeds populairdere technologie om meer energie uit zonlicht te wekken is de bifaciale zonnepaneel. Dit type zonnepaneel heeft simpelweg zonnecellen aan beide kanten. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld de panelen op een reflecterend oppervlak hebt gelegd. Het zonlicht dat reflecteert wordt dan ook opgevangen door de cellen.
Bifaciale zonnepanelen werken ook goed op witte oppervlakken en daken met glimmende stenen erop. Ze worden vaak gecombineerd met zonnetrackers, zodat de zonnepanelen in de loop van de dag gedraaid worden om zoveel mogelijk licht op te vangen.
De technologie is wel nog duurder in de aanschaf, maar kan door zijn dubbelzijdige zonnecellen extra veel energie opwekken.
Tandemzonnepanelen
De tandem-zonnepaneel (ook wel tandemcel genoemd) is een nieuwe innovatie die steeds veelbelovender wordt. De technologie wordt momenteel nog getest, maar kan in de nabije toekomst veel goedkopere en beter presterende zonnepanelen opleveren.
Dit type zonnepaneel gebruikt meerdere lagen zonnecellen bovenop elkaar. Elke laag is geoptimaliseerd voor een deel van het zonnespectrum. Dat houdt in dat de zonnepaneel beter werkt bij verschillende soorten zonlicht, waardoor je zelfs veel energie opwekt bijvoorbeeld met bewolkt weer. Iets waar de huidige zonnepanelen moeite mee hebben.
Een tandemzonnepaneel gebruikt ook andere grondstoffen dan silicium voor zijn cellen. Die stoffen kunnen in theorie niet alleen goedkoper zijn, ze werken ook efficiënter. Waar siliciumcellen gemiddeld onder de 25 procent aan energie uit zonlicht halen, lukt het tandemcellen om veel meer te bereiken. In sommige tests halen ze zelfs de felbegeerde 40 procent efficiëntie!
©BinnensteBuiten - stock.adobe.com
Zonnepanelen met eigen opslag
Hoe je nog meer stroom kunt opwekken en opslaan, is door zonnepanelen met een eigen opslag aan te schaffen. Deze technologie is al beschikbaar, maar nog vrij prijzig. Toch is het een realistische optie nu netcongestie een steeds groter probleem wordt in Nederland. Door het overvolle stroomnet worden sommige elektrische voorzieningen (bijvoorbeeld laadpalen) tijdelijk afgesloten met piekuren.
Netcongestie vormt ook een probleem als je stroom terug wilt geven aan het net. Daarom biedt een thuisbatterij uitkomst en helpt het met je zelfvoorziening voor stroom. Zonnepanelen met eigen opslag worden dan ook vaak gecombineerd met een thuisbatterij.
Op deze wijze verzamel je extra stroom tijdens zonnige dagen, die je 's avonds zelf kunt gebruiken in je woning. Je bespaart zo extra veel op je stroomrekening.
Eigen opslag wordt steeds belangrijker voor Nederlanders en daarom zijn thuisbatterijen in trek. Lees er hier alles over.
Voor de zomer en in je noodpakket: een solar powerbank
Heb je meteen ook een zaklamp bij de hand!
Organische zonnepanelen
Tot slot kijken onderzoekers naar het goedkoper maken van de materialen van zonnepanelen. De huidige lichting wordt vooral met silicium gemaakt, wat een duur materiaal is. Goedkoper is het om organische zonnepanelen te bouwen, gemaakt uit koolstof-gebaseerde materialen. Oftewel, stoffen uit de natuur die vrij makkelijk verkrijgbaar zijn.
Dit betekent wel een totaal andere manier van stroom opwekken uit zonne-energie, maar de meest recente tests zijn veelbelovend. Niet alleen zijn organische zonnepanelen veel goedkoper te produceren op de lange termijn, ze worden ook veel lichter omdat silicium van nature zwaar is. Dat maakt organische zonnepanelen makkelijker te plaatsen en ook buigzamer, voor moeilijke of afwijkende oppervlakken.
Met deze nieuwe technieken wordt het installeren van zonnepanelen op je woning of bedrijfspand alleen maar interessanter. Benieuwd naar hoe de salderingsregeling tegenwoordig werkt voor zonnepaneeleigenaren? We praten je hier helemaal bij.