Zo houd je je vaatwasser schoon en fris: de beste tips
Hét apparaat waar je goede vrienden mee wilt blijven, is de vaatwasser. Wees dus extra lief voor deze onmisbare hulp in de huishouding. Maak de afwasmachine regelmatig schoon - vergeet filter en rubbers niet - en je wordt beloond met een frisse vaat en een langere levensduur.
Als je een echt schone vaat wil, moet de vaatwasser zelf natuurlijk ook schoon zijn. In dit artikel lees je: hoe vaak je de vaatwasser zou moeten schoonmaken | welke middelen je hiervoor kunt gebruiken | waarom je niet altijd voor een verkort programma moet kiezen.
Lees ook zeker even Wat is een slimme vaatwasser en wat kun je ermee?
Zo vaak zou je de vaatwasser moeten schoonmaken
In de vaatwasser verdwijnt met het schoonmaken van borden, pannen en bestek een hoop viezigheid in het filter en door de afvoer. Ook aan de binnenkant kan vet en kalkaanslag een laagje gaan vormen waardoor de vaat er niet meer zo schoon uitkomt als je gewend bent. Dit gebeurt trouwens sneller als je vaak korte programma’s draait op een lagere temperatuur. Ruikt het ook niet meer zo fris als voorheen, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt.
Check elke week het filter en spoel het af onder de warme kraan, zodat je er weer doorheen kunt kijken.
Draai een keer in de twee tot drie maanden een lege vaatwasser op een heet programma.
Maak ieder kwartaal de rubbers schoon
Haal twee keer per jaar de sproeiarmen uit de vaatwasser en spoel deze af.
Filter schoonmaken
Gaan de borden en pannen inclusief etensresten zo de vaatwasser in? Dan is het niet gek dat het filter in mum van tijd verstopt raakt. Vergelijk het maar met het zeefje in je gootsteen. Haal het filter daarom iedere week even eruit, haal alle viezigheid eraf en spoel het onder kraan af met heet water en eventueel wat afwasmiddel. Zo gedaan en je bewijst er de vaatwasser en jezelf een grote dienst mee.
Vaatwasser op heet programma draaien
Op bijna iedere vaatwasser zit wel een verkort programma en daar maken we allemaal gretig gebruik van. Toch is goed om juist af en toe - een keer in de twee tot drie maanden - een heet en volledig programma te draaien, zodat alle achtergebleven vettigheid goed kan oplossen. Giet voor een extra grondige reiniging een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem en leg een paar plakjes citroen in het bestekbakje. Daarna laat je de afwasmachine zonder inhoud het hele programma afwerken.
In plaats van azijn kun je ook baking soda gebruiken, maar kijk wel uit dat je hier niet te veel van gebruikt. Te veel soda kan namelijk het rubber aantasten. Een theelepeltje in het doseerbakje is voldoende.
Goede vaatwastabletten nodig?
Sla ze groot in voor het meeste voordeel!
Sproeiarmen loshalen
De meeste vaatwasser hebben twee sproeiarmen: eentje op de bodem en eentje aan de onderkant van de bovenste korf. Deze sproeiarmen kunnen ook verstopt raken, bijvoorbeeld door stukjes mais, en daardoor niet meer goed sproeien.
Je kunt ze het beste schoonmaken door ze eruit te halen. Meestal moet je hiervoor de sproeiarm indrukken en daarna naar links draaien. Lukt dit niet, haal dan de gebruiksaanwijzing er voor de zekerheid bij. Zijn ze eruit? Spoel de plastic sproeiarmen dan af onder de kraan en prik verstopte gaatjes door met een satéprikker. Heel vieze sproeiarmen leg je een uurtje in de wasbak in heet water met wat baking soda.
Rubbers schoonmaken
Weleens tussen de deurrubbers van de vaatwasser gekeken? Dan snap je vast wel waar de vieze geurtjes vandaan zouden kunnen komen: etensresten, bacteriën en schimmels vinden het er heerlijk. Neem de rubbers daarom ook ieder kwartaal mee in je schoonmaakrondje, zo blijven ze ook langer mooi en voorkom je lekkage.
Maak de rubbers schoon met een vaatdoek en sop van heet water en wat afwasmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit is niet goed voor het rubber. Met een oude tandenborstel kun je ook goed tussen de randjes komen.
Niks meer aan te doen?
Is je vaatwasser echt niet schoon meer te krijgen? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe ... 👇