Waar moet je op letten bij de aankoop van een keukenmachine?
Keukenmachines met een standmixer zijn een geweldige hulp bij het (brood)bakken, maar de luxere modellen kun je ook inzetten als hakmolen, foodprocessor of blender. Zo’n multifunctionele keukenrobot is natuurlijk handig, maar niet altijd per se nodig. Wil je een keukenmachine aanschaffen, maar vind je het moeilijk kiezen? Dit artikel helpt je op weg.
Slagroom kloppen, brooddeeg kneden, cakebeslag mengen, groenten snijden, vlees vermalen en nog veel meer: een keukenmachine kan je heel wat werk uit handen nemen. En met een kek kleurtje staat zo’n apparaat ook nog leuk op het aanrecht. Het aanbod aan keukenmachines groeit de laatste jaren enorm, waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Want wat voor de een functioneel is, is voor de ander misschien overbodige luxe.
Ten eerste heeft een keukenmachine vooral meerwaarde als je vaak bakt en sowieso graag in de keuken staat. Terwijl het apparaat voor jou klopt, kneedt, hakt, perst en raspt, heb jij je handen vrij om je op andere taken te storten. Dat scheelt je een hoop stress als je bijvoorbeeld voor meerdere mensen kookt.
Heb je een kleine keuken? Dan zijn losse keukentools, zoals een blender, staafmixer en foodprocessor, misschien een beter idee. Deze nemen een stuk minder ruimte in beslag dan een keukenmachine en doen uiteindelijk veelal hetzelfde. Reken voor een keukenmachine op een heel keukenkastje aan opslag: een half kastje voor het apparaat zelf en de andere helft voor de accessoires.
We kennen twee verschillende soorten keukenmachines: die met een mengkom, en die met allerlei snijbladen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld aardappels in plakjes te snijden, en een hakmes om eten in stukjes te hakken. Deze laatste soort noemen we vaak foodprocessor. Als je eenmaal het besluit hebt genomen om een keukenmachine te kopen, let dan op de volgende punten.
Waarvoor ga je het apparaat gebruiken?
Om te voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft aan een duur apparaat waarvan je uiteindelijk de helft van de functies niet benut, is het belangrijk om voor jezelf na te gaan waar je de keukenmachine voor gaat gebruiken. Wil je er vooral brood- en pizzadeeg mee maken? Dan volstaat een deegmachine of een keukenmachine met deegmixer.
Moet het apparaat etenswaren kunnen fijnhakken, soepen en sappen kunnen mengen en/of vlees kunnen vermalen, dan heb je een luxer model nodig. Kijk daarom altijd goed naar de bijgeleverde accessoires, want iedere keukenmachine beschikt weer over andere hulpstukken. Hulpstukken kun je overigens ook los kopen.
Sta jij nog te snijden op je aanrechtblad?
Leg er een snijplank tussen: fijner en hygiënischer
Formaat van de keukenmachine
Ook in een ruimere keuken wil je rekening houden met het formaat van je keukenmachine. De gemiddelde keukenmachine is namelijk vrij groot, wat meestal te maken heeft met de inhoud van de mengkom. Een mengkom van drie of vier liter is geschikt in een wat kleinere keuken. In een ruimere keuken past doorgaans een apparaat met een inhoud van minstens vijf liter.
Houd er ook rekening mee dat sommige ingrediënten, zoals eiwit en schuim voor meringue, tijdens het kloppen toenemen in volume. Daarnaast loop je met een grotere kom minder risico dat lichte ingrediënten zoals bloem en poedersuiker door de keuken vliegen.
Een voordeel van een keukenmachine is dat andere keukentools, zoals een staafmixer, snijmachine en hakmolen, niet meer nodig zijn. Dat levert weer ruimte op.
Materiaal van de mengkom
Het materiaal van de mengkom is misschien iets wat je bij de aankoop van je nieuwe keukenmachine snel over het hoofd ziet. Toch is ook dit aspect belangrijk om mee te nemen, want ieder materiaal heeft zo z’n eigen voordelen. Zo zijn veel mengkommen gemaakt van roestvrij staal, dat stevig, duurzaam en makkelijk te reinigen is. Ook absorbeert roestvrij staal geen geuren en is het bestand tegen vlekken.
Andere populaire materialen voor mengkommen zijn onder andere glas en kunststof. In een glazen mengkom kun je makkelijk zien of ingrediënten goed zijn gemixt, maar dit materiaal is wel wat kwetsbaarder. Dat laatste geldt ook voor kunststof, dat daarentegen wel lekker licht van gewicht én goedkoop is.
Vermogen
Voor veel elektronische apparaten geldt dat een hoger vermogen gepaard gaat met een krachtigere motor, en bij keukenmachine is dat in principe niet anders. Wel moet er eerst een belangrijk onderscheid worden gemaakt: keukenmachines worden namelijk óf direct óf indirect aangedreven. Een model dat direct wordt aangedreven, werkt naar verhouding veel krachtiger. Zo is een direct aangedreven keukenmachine van 300 watt ongeveer gelijk aan een indirect gedreven model van 800 watt.
Ben je van plan ‘zware’ ingrediënten als brood- en pizzadeeg, notenpasta en rauwe groenten in je keukenmachine te bewerken, ga dan voor een minimaal vermogen van 1200 watt bij een indirect aangedreven machine en 325 watt bij een direct aangedreven exemplaar.
Hoeveelheid standen
De meeste keukenmachines zijn uitgerust met drie standen. Voor standaard taken kun je daarmee prima uit de voeten, maar soms zijn meer standen handig. Hoe meer standen je keukenmachine heeft, hoe meer kanten je ermee op kunt en hoe meer controle je over het apparaat hebt. Zo zijn langzamere snelheden nuttig om ingrediënten geleidelijk te mengen, maar zijn hogere snelheden nodig om harde ingrediënten fijn te malen of een gladder en luchtiger eindresultaat te krijgen. Soms leidt een specifieke snelheid of een combinatie van snelheden tot een beter eindresultaat. In dat geval is het fijn als je kunt experimenteren met meer dan drie opties.
Ook interessant: 5 redenen waarom je eigenlijk niet zonder keukenmachine kan
Gebruiksgemak
Een keukenmachine kan je leven een stukje makkelijker maken, maar alléén als het apparaat ook op andere punten gebruiksvriendelijk is. Een apparaat dat je na ieder gebruik met moeite uit elkaar haalt en met de hand moet schoonmaken, gaat je waarschijnlijk meer frustratie dan gemak opleveren. Kies dus een model dat je eenvoudig demonteert én weer in elkaar zet. Let er tot slot op dat de losse onderdelen in de vaatwasser kunnen.
Powered by