ID.nl logo
5 redenen waarom je eigenlijk niet zonder keukenmachine kan
Huis

5 redenen waarom je eigenlijk niet zonder keukenmachine kan

Heb je er eentje staan, maar heb je geen idee wat je er nou eigenlijk mee moet? Ontdek hoe een keukenmachine je culinaire vaardigheden kan versterken. In dit artikel loodsen we je langs een aantal interessante en bruikbare functies: van kneden tot pureren. Daarnaast enkele praktische tips om deze keukenhulp optimaal te gebruiken en een paar recepten die elke thuiskok zal waarderen.

In dit artikel lees je onder meer over:

  • De veelzijdige functies van de keukenmachine

  • Praktische tips voor kneden, raspen, kloppen, hakken en pureren

  • Eenvoudige onderhoudstips voor je keukenmachine

  • Vijf creatieve recepten om met je keukenmachine te bereiden

  • Ook lezen: Wel of niet doen: tweedehands keukenapparatuur kopen

Heb jij er al een?

Bekijk hier de fijnste kneders, kloppers, hakkers en snijders!

Het veelzijdige hart van de keuken

Wanneer je een keuken binnenstapt, is er één apparaat dat qua veelzijdigheid met kop en schouders boven de rest uitsteekt: de keukenmachine. Dit werkpaard verandert de manier waarop je kookt en biedt mogelijkheden die verder gaan dan het eenvoudige snijwerk. Of beter gezegd: het is de kunstenaar die in staat is de grofste ingrediënten om te toveren tot culinaire kunstwerkjes.

Of het nu gaat om het kneden van deeg, het fijn hakken van kruiden of het emulgeren van dressings, de keukenmachine laat zijn veelzijdigheid keer op keer zien. Maar hoe benut je deze veelzijdigheid in de keuken nu optimaal? In dit artikel verkennen we de mogelijkheden die een keukenmachine biedt en geve we meteen een paar recepten die je hopelijk uitnodigen om dit apparaat te gebruiken waar het voor bedoeld is.

©Mikhailov Studio

Kneden als een meesterbakker

Het kneden van deeg is een taakje dat veel thuisbakkers ontmoedigend vinden, maar met de komst van de keukenmachine kan eigenlijk iedereen dat. De machine neemt met gemak de zware taak van het kneden op zich, waardoor je je energie kunt bewaren voor het versieren van je creaties. De krachtige motor en het ontwerp van de kneedhaak zorgen ervoor dat deeg voor brood, taarten en pizza's met precisie wordt gekneed, waardoor gluten optimaal ontwikkelen en het deeg de perfecte elasticiteit krijgt.

Dat is niet alleen een kwestie van gemak, het is ook een kwestie van consistentie. De repetitieve en gelijkmatige beweging die de keukenmachine biedt is iets wat zelfs de meest geoefende bakkers niet zomaar even doen. Of je nu een rustiek volkorenbrood wilt of een zacht en luchtige brioche, een keukenmachine maakt het mogelijk om lekker te experimenteren met diverse soorten deeg en recepten.

En het beste van alles? Terwijl de machine het werk doet, kun jij je concentreren op de details, zoals het voorbereiden van vullingen of het glazuren – of gewoon genieten van de geur van versgebakken brood. Het resultaat is een bakervaring die even plezierig als succesvol is, met heerlijke, zelfgemaakte creaties als de uiteindelijke beloning.

Raspen en snijden met gemak

Een keukenmachine biedt precisie en vooral snelheid bij het raspen en snijden van ingrediënten. De machine is uitgerust met allerlei handige opzetstukken om groenten en kaas binnen enkele seconden te transformeren in perfecte slierten. Of je nu fijne julienne voor een Aziatische salade nodig hebt, grove stukken voor een rustieke gratin, of schijfjes voor een snelle roerbak, de keukenmachine regelt het voor je.

Niet te vergeten: een keukenmachine kan ook prima overweg met chocolade en bijvoorbeeld citroenrasp, waardoor toppings en garneringen een professionele uitstraling krijgen.

De onmisbare pulse-knop De pulse-knop is jouw geheime wapen! Deze functie stelt je in staat om met korte stoten te werken, waardoor je meer controle hebt over het proces en de textuur van het eindproduct.

Kloppen en pureren tot perfectie

Gewapend met een keukenmachine zijn luchtige meringues, romige mousses en volle slagroom niet langer alleen weggelegd voor ervaren banketbakkers. De gardeopzetstukken zijn speciaal ontworpen om de juiste hoeveelheid lucht in je mengsels te brengen, waardoor je altijd die heerlijk luchtige textuur bereikt.

Aan de andere kant maakt de pureermogelijkheid van de keukenmachine het mogelijk om in een handomdraai soepele hummus, verfijnde babyvoeding of zachte puree te bereiden. Een rijke tomatensaus of een fluweelachtige pompoensoep? Zo'n machine blendt de ingrediënten tot een prachtig geheel, waarbij smaken perfect worden vermengd.

©Candice Bell

Precisiehakwerk

Maar de keukenmachine toont zijn ware kracht bij het verwerken van lastige ingrediënten. Hij is uitgerust met vlijmscherpe messen die in staat zijn elk type voedsel tot de gewenste textuur te hakken. Stond je vroeger nog uren te hakken en malen, de keukenmachine neemt het nu moeiteloos van je over. Taaie biefstuk, harde kazen, stevige wortelgroenten of robuuste notenmengsels worden met kinderlijk gemak fijngesneden of vermalen.

Je kunt zelfs de textuur afstemmen op je gerecht: van grof gehakt voor chili con carne tot fijn gemalen voor zelfgemaakte paté of spreads. En daar stopt hier niet, want met de juiste instellingen kunnen zelfs zachte kruiden en bladgroenten worden fijngehakt zonder dat ze hun structuur verliezen of tot pap worden vermalen.

Schoonmaken en onderhoud Zorg goed voor je keukenmachine en hij zal jarenlang je trouwe keukenpartner zijn. Reinig alle afneembare onderdelen direct na gebruik en droog ze goed af voordat je ze terugplaatst.

Inspiratie

Nu je hebt kunnen lezen over de basics van de keukenmachine, is het hoog tijd om het apparaat eens goed aan het werk te zetten. Hier volgen alvast een paar lekker makkelijke gerechten die dankzij jouw keukenmachine zó in elkaar zitten...

🍕 Volkoren pizzadeeg

Begin met een simpele doch altijd geliefde klassieker: zelfgemaakt pizzadeeg. Gebruik de keukenmachine om volkorenmeel, gist, warm water, olijfolie en zout te mengen tot een soepel deeg. Laat het vervolgens rijzen tot een dubbele grootte voor een voedzame bodem die je kunt beleggen met je favoriete toppings.

🍰 Wortel-kokoscake

Rasp wortels en kokosnoot snel en efficiënt voor een heerlijke wortel-kokoscake. Meng vervolgens de droge en natte ingrediënten in de kom van de keukenmachine voor een gelijkmatig beslag. Bak tot goudbruin en serveer met een lichte roomkaasglazuur voor een verrukkelijk dessert.

🍫 Energiedadelballetjes met chocola en amandel

Combineer ontpitte dadels, amandelen, cacaopoeder en een vleugje vanille in je keukenmachine voor een snelle, gezonde snack. Rol het mengsel tot balletjes en koel ze voor een energierijke traktatie. Perfect voor die zoete trek zonder schuldgevoel!

🥣 Romige hummus

Creëer een zijdezachte hummus door gekookte kikkererwten te pureren met tahini, knoflook, citroensap en olijfolie. Voeg naar smaak kruiden toe en gebruik de pulseerfunctie voor die perfecte, smeuïge consistentie.

🥗 Kruidige notenpesto

Gebruik de hakfunctie om verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie te combineren tot een aromatische pesto. Ideaal als pasta-topping of als smaakmaker in diverse gerechten.

🥤 Frisse fruitsmoothie

Een keukenmachine kan ook uitstekend functioneren als blender voor smoothies. Combineer je favoriete fruit, zoals bananen, bessen en mango, met wat yoghurt of sap in de keukenmachine en mix tot een gladde en verfrissende drank.

Een keuken vol mogelijkheden

Om alles samen te vatten: een keukenmachine is niet alleen een hulpmiddel, het is een bron van inspiratie en een middel om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Neem deze voorbeelden, tips en tricks ter harte en laat de keukenmachine je partner in crime zijn in de keuken.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube