ID.nl logo
Vaatwaszout: alles wat je moet weten voor een glanzende vaat
© kurgu128
Huis

Vaatwaszout: alles wat je moet weten voor een glanzende vaat

Je hebt de vaatwasser laten draaien, maar je glazen hebben een dof laagje aanslag. Hoe komt dat? Grote kans dat je geen of te weinig vaatwaszout hebt gebruikt. Dit heeft alles te maken met de waterhardheid en de instellingen van je vaatwasser. Lees daarom in dit artikel hoe je vaatwaszout inzet voor een blinkend schone vaat.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • wat (het nut van) vaatwaszout is
  • wanneer je vaatwaszout moet gebruiken
  • wat de juiste dosering vaatwaszout is
  • hoe en hoe vaak je vaatwaszout moet bijvullen

Lees ook: Zo gaat je vaatwasser langer mee

Wat is (het nut van) vaatwaszout?

Voor een schone vaat heb je ‘zacht’ water nodig: water met een lage concentratie kalk. Daarom is elke vaatwasmachine uitgerust met een waterontharder die ervoor zorgt dat kalk geen kans krijgt. Een waterontharder bevat synthetische ionenhars, waar magnesium- en kalkdeeltjes zich aan vasthechten. Na verloop van tijd raakt deze hars verzadigd met kalk en moet daarom geregenereerd worden met vaatwaszout. Vandaar dat vaatwaszout ook wel bekendstaat als regenereerzout of onthardingszout.

Zacht water - kraakheldere vaat Het verschil tussen 'hard' en 'zacht' water komt door de concentratie kalk, calcium en magnesium. Hoe hoger de concentratie daarvan, hoe harder het water. Wanneer hard water verwarmd wordt door de vaatwasser, kristalliseren de mineralen en hechten ze zich aan oppervlakken zoals glazen en bestek. Een lelijk gezicht. Voor een glansrijk resultaat heeft een vaatwasser daarom zacht water nodig. Dit voorkomt de witte aanslag en verlengt ook de levensduur van de vaatwasser.

©Sasiwimol Koenig

Vaatwaszout bestaat (grotendeels) uit natriumchloride, net als tafelzout. Maar die kun je beter niet in je vaatwasser strooien. Tafelzout beschadigt het wateronthardingssysteem van een vaatwasser omdat het zo fijngemalen is. Vaatwaszout bestaat daarom uit grove korrels, zo raakt het zoutreservoir van een vaatwasser niet verstopt.

Wanneer gebruik je vaatwaszout?

Woon je in een gebied met hard kraanwater? Dan is het aan te raden om vaatwaszout te gebruiken. Dit voorkomt niet alleen aanslag en vlekken op je vaat, maar ook kalkaanslag in de vaatwasser. Over het algemeen is het advies: gebruik vaatwaszout bij hard en medium hard leidingwater.

Bij hard water met veel kalk is het belangrijk om altijd vaatwaszout te gebruiken, ook als dit al in de vaatwasblokjes zit. Bij medium hard water is het vaak wel voldoende als er zout in de vaatwasblokjes zit. Gebruik je geen ‘all-in-one’ vaatwasblokjes? Voeg dan af en toe vaatwaszout toe om problemen te voorkomen. Bij zacht water is dit alles niet nodig. Zo ontdek je de hardheid van je leidingwater:

• Check je waterrekening. Daar staat de waterhardheid van jouw regio vaak op vermeld.
• Vraag het na bij je waterleidingbedrijf of check het op de website.
• Test de hardheid van het water bij jou thuis met speciale teststrips.

Doffe glazen? Houd in de gaten of je na afloop van een vaatwasbeurt witte aanslag ziet op bijvoorbeeld wijn of limonade glazen. Op basis daarvan schat je in of je wel of geen (extra) vaatwaszout nodigt hebt.

©Александр Маликов

Stel de waterhardheid in op je vaatwasser

De meeste vaatwassers bieden de mogelijkheid om zelf de waterhardheid in te stellen. Blijf je toch die vervelende aanslag zien? Stel dan een hogere waterhardheid in. Een vuistregel daarbij is: hoe harder het water, hoe hoger de instelling én hoe meer zout je vaatwasser gebruikt. Hoe je de waterhardheid instelt op jouw vaatwasser lees je in de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

De juiste dosering voor vaatwaszout

De benodigde hoeveelheid vaatwaszout verschilt per model vaatwasser en vind je onder meer in de gebruikershandleiding. Meestal heeft een zoutreservoir een inhoud van vijfhonderd gram, maar je kunt het reservoir ook tot aan de rand aanvullen met zout. Stroomt het water uit het reservoir daarbij over de rand? Niet erg. Let er alleen wel op dat je het overtollige water na het bijvullen van het reservoir goed verwijdert om eventuele schade te voorkomen.

Hoe vaak vul je vaatwaszout bij?

De meeste vaatwassers geven met een lampje naast twee gebogen pijltjes (zie foto hierboven) aan wanneer het vaatwaszout moet worden aangevuld. De plek en vorm van dit signaal varieert wel per vaatwasser, dus controleer dit in de handleiding. Heeft je vaatwasser geen indicator hiervoor? Dan kan een vieze(re) vaat een teken zijn dat het tijd is om bij te vullen. Maar de meest gemakkelijke manier om er zeker van te zijn is door het zoutreservoir regelmatig te controleren. Vul het reservoir zo nodig aan met nieuwe zoutkorrels.

Vaatwassen zonder zout? Bij zacht water is vaatwaszout geen vereiste. En ook in andere gevallen kan het geen kwaad een vaatwasmachine een enkele keer zonder zout te laten draaien, maar niet te vaak. Zo voorkom je dat de vaatwasser beschadigt en verleng je de levensduur.

©kurgu128

Vaatwaszout bijvullen in 8 stappen

De plek van het zoutreservoir verschilt per vaatwasser: soms vind je het achter een klepje in de deur, maar meestal onder in de vaatwasser. Het bijvullen van vaatwaszout doe je zo:

1: Trek de onderste lade van de vaatwasser naar buiten.
2: Zoek het zoutreservoir. Meestal herkenbaar door de grote ronde draaiknop.
3: Draai de beschermdop van het reservoir. Het is daarbij normaal als er water in het zoutreservoir staat.
4: Gebruik een brede trechter om het zoutreservoir bij te vullen. Let er daarbij op dat de trechter goed aansluit om morsen te voorkomen.
5: Schep de zoutkorrels in de trechter, zodat deze via de trechter in het zoutreservoir terechtkomen.
6: Haal overtollige korrels rondom het reservoir weg en verwijder eventueel het water dat uit het reservoir is gelopen met een doekje. Let op: om krassen op het glaswerk te voorkomen is het belangrijk dat er geen water of zoutkorrels in de machine achterblijven.
7: Draai de beschermdop goed terug op het zoutreservoir.
8: Eventueel kun je daarna een kort programma draaien om gemorst zout weg te spoelen om schade te voorkomen.

Meer weten? In de gebruikershandleiding van jouw vaatwasser vind je meer informatie over de plek van het reservoir en het aanvullen van het zout bij jouw specifieke model vaatwasser.

▼ Volgende artikel
Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo
Huis

Nieuwe 5G-router met snelle WiFi 6 van devolo

De internetaansluiting valt uit. In je woonplaats laat de uitbreiding van het vaste netwerk veel te wensen over. Het gemak van wifi dat je thuis gewend bent wil je meenemen op vakantie. Allemaal scenario's die eigenlijk schreeuwen om een stabiele internetverbinding via het mobiele netwerk.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Met de nieuwe devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE surf en stream je bliksemsnel op plekken waar een stroomaansluiting en een mobiel signaal beschikbaar zijn. Dankzij WiFi 6 en mesh-technologie heb je in een handomdraai een snel en stabiel netwerk tot je beschikking.

Veelzijdige aansluitmogelijkheden

De devolo 5G-router is makkelijk mee te nemen en past in elke rugzak en maakt - als het eenmaal op een stopcontact is aangesloten - verbinding via de ingebouwde antenne die geschikt is voor de 3G-, 4G- en 5G-mobiele netwerken. Behalve de sterke wifi-prestaties is de devolo 5G-router ook met een 2,5-Gbit/s- en een 1-Gbit/s-ethernet-aansluiting uitgerust. En via de ingebouwde RJ-11-poort kun je zelfs een analoge telefoon aansluiten. Zo wordt de router de ideale schakelcentrale voor elke gelegenheid.

Eenvoudige installatie

De devolo WiFi 6 router 3600 5G LTE maakt het dagelijks leven eenvoudiger en is helemaal gericht op gebruiksvriendelijkheid. Het enige dat je nodig hebt, is een stroomaansluiting en een nano-sim-kaartje van een mobiele provider.

De gratis devolo Home Network-app (beschikbaar op iOS en Android) met intuïtieve gebruikersinterface is beschikbaar voor de configuratie en het instellen van de router en de led's op het front helpen bij het vinden van de optimale positie voor de ontvangst van het beste signaal voor de mobiele telefonie.

Router nu te koop

Is je interesse gewerkt? Deze nieuwe devolo-router is nu te koop via de diverse retailers voor een adviesprijs van 449,90 euro. En, erg prettig om te weten: devolo geeft drie jaar garantie op alle producten!

Meer informatie vind je op www.devolo.nl  

▼ Volgende artikel
Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder
© Olga Rai - stock.adobe.com
Huis

Opnemen, bewerken en delen met de Geluidsrecorder

Of je een lezing, een speech of een eigen muzieknummer wilt vastleggen, Windows heeft zijn eigen ingebouwde opname-tool. In Windows 10 en de eerdere versies van Windows 11 was de ingebouwde Geluidsrecorder een bijzonder spartaanse tool. De nieuwe versie ziet er heel wat beter uit.

Hoe eenvoudig het is om audio op te nemen in Windows 11, laten we in drie stappen zien:

  • Start een opname met één klik
  • Sla je bestand op in een van de verschillende formaten
  • Importeer een bestand, markeer belangrijke momenten en deel de opname

Een uitgebreider artikel lees je hier: Windows Geluidsrecorder: meer dan een nieuwe naam

Opname maken

Om het programma te starten, typ je Geluidsrecorder in de Windows-zoekbalk en kun je de app openen via de resultaten. Kijk in de linkerbenedenhoek, daar kun je de gewenste microfoon selecteren. Onderaan zie je de opnameknop, klik daarop om de opname te starten en doe hetzelfde om de opname te stoppen. De opgenomen audiobestanden verschijnen in de linkerbalk en in het centrale venster zie je de afspeelknop en een weergave van het geluid in een golfdiagram.

Controleer of de juiste microfoon is geselecteerd en start de opname.

Benoemen en opslaan

Je kunt de audiobestanden in verschillende formaten opslaan, zoals m4a, mp3, wma, flac en wav. Daarom klik je op de drie puntjes rechtsboven en selecteer je Instellingen / Opname-indeling. Ook de audiokwaliteit is aanpasbaar in drie niveaus: beste, hoog en gemiddeld. Ieder bestand dat je opneemt, krijgt de domme naam ‘Aan het opnemen’ met daarachter een volgnummer. Door met rechts op deze naam te klikken kun je bij de opdracht Naam wijzigen. Onder deze opdracht vind je ook de functie In map weergeven. Zo kom je bij de map waar deze app zijn bestanden opslaat. De audio wordt altijd opgeslagen in de map Geluidsopnamen (in de map Documenten).

Selecteer vooraf de geluidskwaliteit die je op het oog hebt.

Markeren en delen

Geluidsrecorder heeft een knop om een audiobestand te importeren. En je kunt de afspeelsnelheid aanpassen van 0,25 tot 4 keer. Terwijl de opname loopt, is het mogelijk om bepaalde punten te markeren. Dat doe je met de sneltoets Ctrl+M of de knop Markeren, die in de rechterbenedenhoek staat. Door een markering te plaatsen, onderbreek je de opname niet. Bij het beluisteren kun je sneller naar zo’n markering schakelen. Op de tijdlijn verschijnt zo’n markering als een rood streepje.

Ben je klaar, dan kun je de opname delen met anderen. Opnieuw klik je met de rechtermuisknop op de naam van het bestand en dan selecteer je de manier hoe je het bestand wilt delen. Dat kan bijvoorbeeld met de functie Naburig delen.

Door met rechts op de naam van een bestand te klikken, kun je de opname delen.