ID.nl logo
💡 Slimme tips om energie te besparen met je waterkoker
Huis

💡 Slimme tips om energie te besparen met je waterkoker

We kennen het allemaal: even snel een kopje thee zetten of wat heet water voor de afwas. Waterkokers zijn niet meer weg te denken uit onze keukens. Maar ze verbruiken natuurlijk ook stroom … Geen zorgen, met deze 5 tips kun je slim omgaan met je waterkoker én je energierekening.

Geen tijd om heel het artikel te lezen? Dit zijn de 5 tips die we geven: 💡 Tip 1: Gebruik niet te veel, niet te weinig water 💡 Tip 2: Kies de juiste instellingen 💡 Tip 3: Houd je waterkoker schoon en kalkvrij 💡 Tip 4: Investeer in een energiezuinige waterkoker 💡 Tip 5: Toch te veel water gekookt? Doe er wat nuttigs mee

Lees ook: Zo kies je een veilige waterkoker

Tip 1: Gebruik niet te veel, niet te weinig water

Hoe vaak heb je de waterkoker niet tot de rand toe gevuld voor één kopje thee? Veel mensen vullen de waterkoker te vol, maar dat is zonde van de energie (en je tijd!). Gebruik de maatstreepjes op de waterkoker om precies de juiste hoeveelheid water af te meten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je favoriete mok te vullen met koud water en dat erin te gooien. Grote kans dat je (aangenaam) verrast zult zijn om hoe weinig water het eigenlijk gaat. Je zult zien: wanneer je alleen de hoeveelheid water kookt die je echt nodig hebt, scheelt dat echt in je verbruik.

Tip 2: Kies de juiste instellingen

Moderne waterkokers hebben vaak verschillende temperatuurinstellingen. Voor sommige drankjes, zoals groene thee, is het niet nodig om water tot het kookpunt te brengen. Door de juiste temperatuur te kiezen, bespaar je niet alleen energie, maar smaakt je thee ook nog eens beter. Win-win, toch?

Tip 3: Houd je waterkoker schoon en kalkvrij

Hoe meer kalkaanslag er in je waterkoker zit, hoe langer het duurt voordat hij het water verwarmd heeft. En dat kost extra (overbodige) energie. Een snelle schoonmaakbeurt met wat azijn of een speciale ontkalker maakt echt verschil!

Lees ook: Zo krijg je de ergste kalkaanslag razendsnel uit je waterkoker

©Yana Sedova | AstFreelancer

Tip 4: Investeer in een energiezuinige waterkoker

Als je toch toe bent aan een nieuwe waterkoker, kijk dan eens naar de energiezuinige modellen. Niet alle waterkokers zijn namelijk gelijk als het gaat om energieverbruik. Sommige modellen zijn speciaal ontworpen om energiezuiniger te zijn, met functies zoals een geïsoleerde behuizing (houd de warmte lekker vast!) en met automatisch uitschakelen om te voorkomen dat het water langer kookt dan nodig.

Tip 5: Toch te veel water gekookt? Doe er wat nuttigs mee

Als je meer water hebt gekookt dan je nodig had, gooi het dan niet weg. Gebruik het resterende hete water bijvoorbeeld voor het voorverwarmen van de theepot of kopjes, voor een snelle afwas of voor een sopje (wanner je toevallig nét wilde gaan schoonmaken). Zo haal je het maximale uit de energie die je al hebt verbruikt.

🤔 Wat is zuiniger: waterkoker of fluitketel? Over het algemeen is een waterkoker energiezuiniger dan een fluitketel. Dit komt doordat waterkokers specifiek zijn ontworpen om snel en efficiënt water te verwarmen. Ze verwarmen het water direct, dankzij het verwarmingselement. Een fluitketel verwarmt het water door middel van een gas- of elektrisch fornuis, waarbij een groot deel van de energie verloren gaat aan de opwarming van de ketel zelf en de omringende lucht. Dus als je echt wilt besparen, is de waterkoker je beste vriend.

Weinig moeite, veel resultaat

Je ziet: met een paar makkelijke aanpassingen kun je echt besparen op het verbruik van je waterkoker. Door alleen te koken wat je nodig hebt en regelmatig te ontkalken kom je al een heel eind. En het mooie is: deze tips kosten je nauwelijks extra moeite. Dus de volgende keer dat je de waterkoker aanzet, denk dan even aan deze tips. Kleine moeite, groot plezier!