Koken met zoutsteen: een zilte touch voor koude en warme gerechten

Koken met zoutsteen: een zilte touch voor koude en warme gerechten

Geplaatst: 10 december 2022 - 09:02

Aangepast: 13 december 2022 - 12:33

Saskia van Weert

Koken met zout doen de meeste mensen, maar koken óp zout is echt nog iets speciaals. Niet alleen een spektakel in een sjiek restaurant, maar zeker ook voor thuis als je eens wilt uitpakken met een bijzondere bereidingswijze. Met zoutsteen kun je alle kanten op.

Van kaars tot keuken

Zoutsteen ken je misschien vooral van de bekende lichtroze lampen die je veel ziet in spirituele winkels. Met een kaarsje erin zuiveren ze de lucht door de mineralen uit het zout. Maar de laatste jaren is er nog een toepassing van zoutsteen in opkomst: grillen op een hete steen of juist koude gerechten een lichtzout aroma geven.

Als we het hebben over zoutsteen voor in de keuken, bedoelen we de rechthoekige of ronde stukken Himalaya-zout van een paar centimeter dik. Je koopt ze in kookwinkels en op internet. Ze zijn stevig en compact, en zijn bedoeld om etenswaren te verrijken met de mineralen en natuurlijk wat zout af te geven tijdens het bereiden.

zoutsteen zalm bbq funcooking

© ALEXEY BORODIN

Bakken op zoutsteen

De populairste toepassing van zoutsteen is door hem te gebruiken als een grillplankje. Je verwarmt de steen minimaal een uur in de oven, waarbij je de temperatuur elk kwartier tot 20 minuten hoger zet. Begin bijvoorbeeld bij 100 graden, dan 150 en eindig met 200 graden. Ga je te snel, dan kan de steen barsten.

Zoutsteen proberen?

Hier vind je ze in alle soorten en maten!

Als de steen heet is, moet je hem voorzichtig uit de oven halen, bijvoorbeeld met een metalen tang of schuimspaan en barbecue-handschoenen aan. Dan kun je er dunne stukjes vis of lapjes vlees op garen. Die kunnen gemarineerd zijn, maar voeg geen zout toe, want dat komt via de zoutsteen op je vlees of vis terecht. De lapjes zijn binnen een paar minuten gegaard en kun je direct serveren, bijvoorbeeld als voorgerecht met een zelfgemaakte dressing op een bedje van gemengde slasoorten.

zoutsteen vlees funcooking

© Alexey Borodin

Koude gerechten op de zoutsteen

Ook leuk is het om de zoutsteen niet voor hete, maar juist voor koude gerechten te gebruiken. Denk aan bolletjes karamelijs die een ziltige touch krijgen als je ze serveert op de Himalayasteen. Hiervoor leg je de (schone) zoutsteen ongeveer een uur in de vriezer voordat je je gerecht wilt opdienen. Daarna is hij klaar voor gebruik. Niet alleen ijs kun je zo leuk presenteren, een gekoelde zoutsteen is ook een prima onderlegger voor plakjes rauwe vis (sashimi), carpaccio of vitello tonnato, maar ook voor een vrolijke salade die wel wat extra pit kan gebruiken. Let wel op met vloeibare dressings, want die lossen het zout van de steen ook geleidelijk op.

zoutsteen salade funcooking

Zoutsteen schoonmaken

Omdat een zoutsteen gemaakt is van zout, lost hij op in water. Afwassen, afspoelen of in de vaatwasser kan dus niet als je lang plezier wilt hebben van je zoutsteen. Wacht sowieso met schoonmaken tot hij volledig is afgekoeld (of opgewarmd) tot kamertemperatuur. Daarna kun je eventuele restjes of aanslag eraf krabben met een krabbertje of barbecue-borstel. Door gebruik kan je steen zwart worden, maar dat is op zich niet erg. Wil je graag de originele roze kleur terug, dan kun je hem bevochtigen en het zwarte laagje eraf krabben of schuren. Je zoutsteen wordt daar wel iets dunner van, dus doe dat met mate.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten