Hoe (on)zuinig is een kokendwaterkraan?

© INGA POWILLEIT | QUOOKER

Hoe (on)zuinig is een kokendwaterkraan?

Geplaatst: 2 december 2022 - 08:32

Aangepast: 26 januari 2023 - 10:32

Jolien Cohen

Met een kokendwaterkraan tap je binnen no-time kokend heet water uit de kraan en hoef je niet meer aan de slag met een waterkoker of een fluitketel. Daar staat tegenover dat een kokendwaterkraan wel een stuk duurder in aanschaf is dan een simpele waterkoker of fluitketel, die je al voor een paar tientjes in huis haalt. En hoe zuinig is een kokendwaterkraan eigenlijk? En is het de investering überhaupt waard?

Is een kokendwaterkraan duurzaam?

Om maar met de deur in huis te vallen: een kokendwaterkraan is duurzamer dan water dat is opgewarmd met een fluitketel op het gasfornuis of heet water uit de hr-combiketel. Aardgas is steeds duurder en veroorzaakt CO₂-uitstoot. Het is de bedoeling dat alle huishoudens in de komende jaren van het gas af gaan en er meer duurzame stroom wordt opgewekt. Met oog op deze plannen is een kokendwaterkraan een duurzamere optie dan een hr-ketel. Helemaal als je zelf zonnepanelen op het dak hebt liggen. Daarnaast bespaar je gas als je pasta of rijst kookt met kokend water uit de kraan.

Hoe (on)zuinig is een kokendwaterkraan?-24695946

Vergeleken met een waterkoker is een kokendwaterkraan weer minder duurzaam, als je tenminste kijkt naar het energieverbruik. Een kokendwaterkraan verbruikt aanzienlijk meer stroom dan een waterkoker. Kijk je naar het watergebruik, dan is een kokendwaterkraan juist wel iets duurzamer dan een waterkoker. Je moet een waterkoker immers vullen met een minimale hoeveelheid water, meestal een halve liter, en vaak vul je 'm voller dan wat je daadwerkelijk aan water nodig hebt. Daardoor kook je meer water waar je uiteindelijk niets mee doet of dat je opnieuw moet opwarmen.

Kokend water uit de kraan?

Kijk hier wat de mogelijkheden zijn!

Wat verbruikt meer: een kokendwaterkraan of een waterkoker?

Volgens het merk Quooker verbruik je (als je meerdere keren op een dag kokend water nodig hebt) met een kokendwaterkraan waarschijnlijk minder energie dan met een waterkoker. Omdat je in een waterkoker vaak meer water aan de kook brengt dan nodig, terwijl je met een kokendwaterkraan de exacte hoeveelheden tapt.

Milieucentraal stelt echter dat een kokendwaterkraan wat betreft elektriciteitsverbruik voor de meeste huishoudens geen zuiniger keuze is. Het verbruik van een kokendwaterkraan met goede isolatie bedraagt bij een huishouden van drie personen zo’n 511 kWh op jaarbasis. Dat is flink hoger dan het verbruik van een waterkoker, dat bij eenzelfde huishouden zo’n 35 kWh op jaarbasis is.

Ook lezen: Hoe maak je je keuken duurzaam?

Je bespaart alleen met een kokendwaterkraan als je een enkele keer per dag een klein beetje heet water nodig hebt, bijvoorbeeld voor een kopje thee of koffie. Zoals gezegd gebruik je met een waterkoker of fluitketel altijd meer water dan je daadwerkelijk gebruikt. Zet je vaker een hele pot thee of kook je precies de hoeveelheid water die je nodig hebt? Dan kost de kokendwaterkraan altijd meer energie dan een waterkoker.

Hoe (on)zuinig is een kokendwaterkraan?-24695991

Nadelen van een kokendwaterkraan

  • Het water wordt continu op een bepaalde temperatuur gehouden, ook als je ‘m niet gebruikt. Dat kost dus doorlopend energie.

  • De aanschafprijs, vooral die van de zuiniger combi-kokendwaterkraan, is vrij hoog.

  • De boiler past niet bij iedereen in de keuken of in een keukenkastje.

  • Het verbruik van een kokendwaterkraan gaat niet altijd samen met een draaiende wasmachine of een kookplaat. Je hebt dan twee aparte groepen of een energieverdeler nodig.

Voordelen van een kokendwaterkraan

  • Met een kokendwaterkraan gebruik je alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt.

  • Het drinkwater wordt bij bijvoorbeeld de Quooker gefilterd met een actief koolfilter en een hollow fibre-filter, waardoor het water frisser smaakt.

  • Als je de boiler van de kokendwaterkraan in de buurt van de kraan plaatst, werkt dat efficiënter dan bijvoorbeeld een elektrische boiler of een hr-ketel.

  • Je hebt direct een kop heet water voor oploskoffie, thee, soep of het bereiden van maaltijden.

  • Je hoeft niet meer eerst apart water te koken voor het bereiden van maaltijden.

  • Het bespaart je tijd.

  • Sommige kokendwaterkranen geven ook bruisend koud water, waardoor je bespaart op plastic flessen Spa Rood.

Let op de isolatie!

Als je voor een kokendwaterkraan kiest, schaf er dan eentje aan die ook gewoon warm water geeft en vooral goed geïsoleerd is. De boiler van een kokendwaterkraan staat altijd op stand-by verbruik, zodat het warme water in de boiler op temperatuur blijft. Met een goed geïsoleerde kokendwaterkraan koelt dat water minder snel af en gaat er dus minder warmte (en daarmee energie) verloren. Daardoor breng je het standby-verbruik terug naar zo’n 10 watt in plaats van 20 tot 30 watt.

Zorg bovendien voor een korte afstand tussen de boiler en de kraan zelf. Een combi-kokendwaterkraan is vaak een zuiniger optie voor een elektrische boiler die ver van de keuken vandaan is geïnstalleerd, of als de afstand tussen de hr-ketel en de kraan erg groot is. Op Kieskeurig.nl vind je verschillende kokendwaterkranen.

Wat heb je nodig voor een kokendwaterkraan?

Bij een kokendwaterkraan heb je de toevoer van koud en warm water nodig. De toevoer sluit je aan op de boiler van de kokendwaterkraan, zodat het waterpeil van de boiler wordt aangevuld zodra je water uit de kraan tapt. Daarnaast heb je in de keuken voldoende stroomvoorziening nodig. Sluit de boiler daarom het liefst aan op een andere groep dan bijvoorbeeld de kookplaat, zodat je voorkomt dat er een groep uitvalt.

Conclusie

Op het gebied van stroomverbruik is een kokendwaterkraan voor de meeste huishoudens niet per se duurzamer dan een waterkoker, tenzij je maar kleine beetjes heet water op een dag nodig hebt. Daarom kun je in de meeste gevallen beter een (kleine) waterkoker kopen.

Vergeleken met een hr-combiketel, een fluitketel op het gasfornuis en een boiler die ver van de keuken is geplaatst, is de kokendwaterkraan wel degelijk een duurzamere oplossing. Ook wat betreft waterverspilling doet een kokendwaterkraan het beter dan een waterkoker. Kijk je puur naar gemak en waterverbruik? Dan is een kokendwaterkraan absoluut de voordelige optie en is hij het dus waard om aan te schaffen!

0

Powered by

logo

Ook interessant: Koken op gas versus elektrisch - Wat is goedkoper? Je ziet het in de video hieronder!

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten