ID.nl logo
Airfryer-gebruikers opgelet: zo maak je de perfecte popcorn!
Huis

Airfryer-gebruikers opgelet: zo maak je de perfecte popcorn!

Een verse kom popcorn bereid in de airfryer is de perfecte snack voor elk moment van de dag. In slechts 10 tot 15 minuten tover je een bak lekkere, knapperige popcorn op tafel, naar keuze zonder olie of andere ongezonde toevoegingen. De airfryer is namelijk ideaal om dankzij de warme luchtcirculatie in de mand popcorn te bereiden.

In dit artikel ontdek je hoe je thuis perfecte popcorn maakt met een airfryer. We bespreken de beste bereidingstechniek en geven tips hoe je je popcorn heerlijk op smaak brengt.

  • Wat maakt popcornmais anders dan gewone maiskorrels, en waar vind je het?
  • Hoe bereid je popcorn optimaal in een airfryer voor het beste resultaat?
  • Welke smaakmakers kun je gebruiken om je popcorn naar een hoger niveau te tillen?

Meer weten over airfryers? Lees dan deze review: Ninja Foodi AF400EU - Sneller eten bereiden met twee airfryerzones

Benodigdheden ~ Duur: 10 minuten
Handje popcornmais
Olie uit een sprayflesje
Eventueel: zout, boter, suiker, kaneel, kaas : maak het zo gek als je wilt

Kies de juiste popcornmais

Voor het maken van popcorn in de airfryer is het belangrijk dat je speciale popcornmais gebruikt. Dit zijn kleine harde maiskorrels met precies de juiste samenstelling en vochtgehalte om te kunnen ploffen als je ze verhit. Normale maiskorrels die je bijvoorbeeld in blikken mais of als losse groente koopt, worden namelijk niet zomaar popcorn in de airfryer. Echte popcornmais is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, bij de snackschap of in het rek bij de andere gedroogde producten, zoals bonen.

©escapejaja

Popcorn maken in de airfryer

Om de popcornmais goed te laten ploffen, is de bereiding en timing belangrijk. Doe de popcornmais in de mand van de airfryer en bespuit de korrels licht met olie uit een spuitflesje, zodat ze een dun laagje olie krijgen. Verhit vervolgens de airfryer 2 à 3 minuten voor op 200 graden, doe de popcornmais erin en laat zo'n 10 minuten poffen. Als de meeste korrels geploft zijn en je minder geluid hoort, is het tijd om de airfryer uit te zetten en even te wachten tot de laatste korrels gesprongen zijn.

Je wilt natuurlijk niet dat de popcorn tegen het warmte-element van je airfryer springt, dus gebruik iets als een afdekrekje om je mand te sluiten. Veel mensen gebruiken een spatdeksel om het hitte-element te beschermen.

Leestip: Waar voor je geld: 5 airfryers met een grote capaciteit

©PXimport

Popcorn op smaak brengen

Zodra al je popcorn gepoft is, kun je de popcorn op smaak brengen. Strooi er ruim zout overheen voor de traditionele smaak en bite. Zeker als je olie hebt gebruikt, blijft het zout redelijk plakken aan de korrels.

Maar je kunt popcorn ook combineren met zoete of hartige smaakmakers. Smelt wat roomboter om de popcorn romiger te maken of strooi er suiker en kaneel over voor een zoete touch. Maar ook curry, kaas of karamel maken je popcorn écht next level. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tip: Houd popcorn wel het lekkerst door de smaakmakers direct na het bakken toe te voegen, dan blijft het knapperig!

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.


▼ Volgende artikel
Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word
Huis

Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word

Vrijwel iedereen is vertrouwd met Microsoft Word, maar toch is de focusweergave bij veel gebruikers onbekend. Dat is jammer, want dankzij deze weergave kun je je beter concentreren.

In dit artikel vertellen we hoe de focusmodus in Word werkt, zodat je geconcentreerd aan een lange tekst kunt werken:

  • Focusweergave inschakelen
  • Lint weer zichtbaar maken
  • Achtergrondkleur veranderen

Lees zeker ook: Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd

Focusweergave starten

Er bestaan verschillende tools die helpen om je beter te concentreren op de tekst die je op het digitale papier zet. Eigenlijk zijn die externe hulpmiddelen overbodig omdat Word over een functie beschikt die alles wat je kan afleiden, uit beeld laat verdwijnen. De focusmodus verbergt het Lint en andere elementen, zodat alleen het document zichtbaar blijft.

Deze functie is in het leven geroepen voor schrijvers, studenten en professionals die lange documenten samenstellen. Om de focusmodus op Windows en macOS in te schakelen, ga je naar het tabblad Beeld en daar gebruik je de knop Focus. Het gaat zelfs nog iets sneller als je meteen op de knop Focus in de statusbalk onder in het scherm klikt. De achtergrond wordt zwart en voor je staat een sober document dat wacht op je inspiratie.

Te vaak afgeleid?

Waarom geen koptelefoon met noise cancelling?

Het Lint weer zichtbaar

In de focusweergave verdwijnen alle functies uit het zicht, maar ze blijven wel beschikbaar. Als je een stukje tekst selecteert en er dan met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt het contextmenu en ook het Lint kun je tevoorschijn halen. Beweeg de muisaanwijzer naar de bovenrand van het scherm om het Lint zichtbaar te maken. Ben je klaar met het Lint, dan sleep je de muisaanwijzer weer naar beneden en verdwijnen de tabbladen automatisch.

Achtergrondkleur veranderen

Vind je de zwarte achtergrond te hard, dan kun je die eenvoudig aanpassen in een van de andere beschikbare tinten. Ga naar het Lint in het tabblad Beeld en naast de knop Focus zie je de knop Achtergrond. De functie Achtergrond is alleen zichtbaar in de focusweergave. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst en kies een van de beschikbare achtergronden. Je hebt de keuze uit verschillende grijswaarden, maar je kunt de achtergrond ook beige, blauw of zelfs roze maken. Als je terug wilt keren naar de normale weergave klik je nogmaals op de knop Focus in het tabblad Beeld of je drukt op de Esc-toets.