Review Ninja Foodi AF400EU - Sneller eten bereiden met twee airfryerzones

© Ninja | Elmarc

Review Ninja Foodi AF400EU - Sneller eten bereiden met twee airfryerzones

Geplaatst: 5 november 2023 - 13:02

Aangepast: 28 mei 2024 - 12:55

Maikel Dijkhuizen

Draait jouw airfryer overuren? Wie weet is de Ninja Foodi AF400EU dan iets voor jou. Dankzij twee afzonderlijke kookzones bereid je meerdere gerechten tegelijkertijd. Handig wanneer je bijvoorbeeld én een lading friet én een portie bitterballen wilt klaarmaken. We voelden deze veelbelovende airfryer uitgebreid aan de tand.

8,5

Ninja Foodi AF400EU

Pluspunten

Twee kookzones

Ruime capaciteit van 9,5 liter

Vaatwasserbestendige onderdelen

Eenvoudige bediening

Kooktijden verschillende gerechten synchroniseren

Smaakvolle maaltijden

Lage geluidsproductie

Minpunten

Kort netsnoer

Engelstalig bedieningspaneel

Ongeschikt voor hele grote gerechten

Langere kooktijd dan Philips-airfryers

Conclusie

De aanschafprijs van ruim tweehonderd euro is voor deze veelzijdige airfryer gerechtvaardigd. De Ninja Foodi AF400EU heeft namelijk veel voordelen. Zo kost eten bereiden dankzij de aanwezigheid van twee gescheiden zones voortaan minder tijd. Ook na afloop ben je snel klaar, want schoonmaken is zo gepiept. Er zijn zes kookopties, waardoor je er praktisch elk gerecht mee kunt bereiden. Overige pluspunten zijn de ruime inhoud van 9,5 liter, eenvoudige bediening en stille werking....
Lees meer

Ondanks een opgegeven inhoud van in totaal 9,5 liter is de behuizing niet overdreven groot. Je kunt de Foodi AF400EU prima in een hoekje van de keuken neerzetten, mits het apparaat zijn warmte goed kwijt kan. De luchtuitlaten bevinden zich namelijk aan de achterzijde. Plaats de airfryer daarom op een vrije plek met voldoende luchtcirculatie rondom de behuizing. Houd verder rekening met het korte netsnoer. Deze keukenhulp weegt nog geen tien kilo, zodat je hem eventueel ook mee kunt nemen op vakantie.

Onder het Engelstalige bedieningspaneel zitten twee lades met grote handgrepen. Hiermee trek je de compartimenten er eenvoudig uit. Voor airfryerbegrippen oogt het design gestroomlijnd, al kunnen smaken natuurlijk verschillen. Gunstig is dat je de lades en anti-aanbakplaten probleemloos in de vaatwasser kunt doen. Dat scheelt weer afwassen.

Airfryer en handleiding op een salontafel

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Naast de zorgvuldig verpakte airfryer zit er in de productdoos ook een Nederlandse handleiding.

Zes kookopties

Je activeert eenvoudig een kookzone, waarna je de gewenste kookinstellingen kunt selecteren. Druk eerst op 1 of 2. Via de draaiknop kies je vervolgens tussen zes standen, namelijk Max crisp (extra knapperig), Air fry (heteluchtfrituren), Roast (braden), Reheat (opwarmen), Dehydrate (uitdrogen) en Bake (bakken). Kortom, genoeg bereidingsopties om deze airfryer dagelijks te gebruiken.

Na het selecteren van het gewenste kookprogramma stel je voor beide zones de tijd en temperatuur in. Kies een waarde tussen minimaal 40 en maximaal 240 graden Celsius. Ten opzichte van veel vergelijkbare producten ondersteunt deze airfryer een hogere temperatuur. Je past de instellingen tijdens het programma zo nodig aan. Dat is bijvoorbeeld nuttig voor het geval de etenswaren nog niet helemaal gaar zijn, want je kunt de bereidingstijd verlengen. Ga je een kleine portie bereiden, dan kun je ook slechts één kookzone gebruiken. Aan de hand van het duidelijke bedieningspaneel is de configuratie een fluitje van een cent.

Bedieningspaneel van een airfryer met twee kookzones

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Kies op het bedieningspaneel links en rechts verschillende bereidingsinstellingen.

Sync- en Match-functie

Bij gerechten horen logischerwijs verschillende kooktijden. Daar heeft Ninja iets op bedacht, zodat je alle etenswaren tóch tegelijk op tafel kunt serveren. Hierbij zet de airfryer het gerecht met de kortste bereidingstijd in de wachtstand, waarna het de tijden van beide zones synchroniseert. Alles is tegelijk klaar, dus dat scheelt weer een extra wandeling naar de keuken. Deze Sync-optie werkt in de praktijk erg goed. Wil je één grote portie patat klaarmaken? Met behulp van de Match-knop neemt zone 2 de instellingen van zone 1 over. Je stopt daarna in beide lades hetzelfde eten en start de sessie.

Friet en snacks in een airfryer

© Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Via de Sync-knop zijn de verschillende gerechten op hetzelfde moment klaar.

Hoe smaakt het?

De hamvraag is natuurlijk hoe lekker deze airfryer gerechten bereidt. Hierover kunnen we kort zijn, want de Foodi AF400EU doet zijn kookwerk naar tevredenheid. Wel is het aan het begin even zoeken naar de beste instellingen. Zo was patat aan het begin van onze test soms slap of juist te knapperig. Voor bevroren friet bleek de functie Max crisp in combinatie met regelmatig omschudden het beste recept. Ook andere snacks smaakten lekker krokant.

Voor vlees- en groentegerechten is het niet per se nodig om deze airfryer beter te leren kennen. Die lukten namelijk in één keer. Stap je over van een Philips-airfryer? Houd bij deze keukenhulp dan rekening met iets langere bereidingstijden. Bedenk verder dat bepaalde gerechten wellicht te groot zijn voor een enkele kookzone, zoals een forse kip. Elk mand heeft tenslotte een inhoud van ‘slechts’ 4,75 liter.

Ondanks het hoge vermogen van 2470 watt valt de geluidsproductie erg mee. Je kunt vanuit de keuken nog prima een gesprek voeren. Na afloop van de kooksessie laten de lades en ant-aanbakplaten zich eenvoudig reinigen. Afwassen gaat soepel of je stopt de losse onderdelen gewoon in de afwasmachine. Reinigen gaat een stuk makkelijker dan de welbekende mandjes van diverse andere airfryers. Die hebben vaak een gaasbodem, waardoor schoonmaken meer tijd vergt.

Airfryer op keukenblad met groente en vlees

© Ninja | Elmarc

Je kunt in deze airfryer vlees en groente tegelijkertijd bereiden.

Conclusie: Ninja Foodi AF400EU kopen?

De aanschafprijs van ruim tweehonderd euro is voor deze veelzijdige airfryer gerechtvaardigd. De Ninja Foodi AF400EU heeft namelijk veel voordelen. Zo kost eten bereiden dankzij de aanwezigheid van twee gescheiden zones voortaan minder tijd. Ook na afloop ben je snel klaar, want schoonmaken is zo gepiept. Er zijn zes kookopties, waardoor je er praktisch elk gerecht mee kunt bereiden. Overige pluspunten zijn de ruime inhoud van 9,5 liter, eenvoudige bediening en stille werking.

Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten