ID.nl logo
Review Ninja Foodi AF400EU - Sneller eten bereiden met twee airfryerzones
© Ninja | Elmarc
Huis

Review Ninja Foodi AF400EU - Sneller eten bereiden met twee airfryerzones

Draait jouw airfryer overuren? Wie weet is de Ninja Foodi AF400EU dan iets voor jou. Dankzij twee afzonderlijke kookzones bereid je meerdere gerechten tegelijkertijd. Handig wanneer je bijvoorbeeld én een lading friet én een portie bitterballen wilt klaarmaken. We voelden deze veelbelovende airfryer uitgebreid aan de tand.

Uitstekend
Conclusie

De aanschafprijs van ruim tweehonderd euro is voor deze veelzijdige airfryer gerechtvaardigd. De Ninja Foodi AF400EU heeft namelijk veel voordelen. Zo kost eten bereiden dankzij de aanwezigheid van twee gescheiden zones voortaan minder tijd. Ook na afloop ben je snel klaar, want schoonmaken is zo gepiept. Er zijn zes kookopties, waardoor je er praktisch elk gerecht mee kunt bereiden. Overige pluspunten zijn de ruime inhoud van 9,5 liter, eenvoudige bediening en stille werking.

Plus- en minpunten
  • Twee kookzones
  • Ruime capaciteit van 9,5 liter
  • Vaatwasserbestendige onderdelen
  • Eenvoudige bediening
  • Kooktijden verschillende gerechten synchroniseren
  • Smaakvolle maaltijden
  • Lage geluidsproductie
  • Kort netsnoer
  • Engelstalig bedieningspaneel
  • Ongeschikt voor hele grote gerechten
  • Langere kooktijd dan Philips-airfryers

Ondanks een opgegeven inhoud van in totaal 9,5 liter is de behuizing niet overdreven groot. Je kunt de Foodi AF400EU prima in een hoekje van de keuken neerzetten, mits het apparaat zijn warmte goed kwijt kan. De luchtuitlaten bevinden zich namelijk aan de achterzijde. Plaats de airfryer daarom op een vrije plek met voldoende luchtcirculatie rondom de behuizing. Houd verder rekening met het korte netsnoer. Deze keukenhulp weegt nog geen tien kilo, zodat je hem eventueel ook mee kunt nemen op vakantie.

Onder het Engelstalige bedieningspaneel zitten twee lades met grote handgrepen. Hiermee trek je de compartimenten er eenvoudig uit. Voor airfryerbegrippen oogt het design gestroomlijnd, al kunnen smaken natuurlijk verschillen. Gunstig is dat je de lades en anti-aanbakplaten probleemloos in de vaatwasser kunt doen. Dat scheelt weer afwassen.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Zes kookopties

Je activeert eenvoudig een kookzone, waarna je de gewenste kookinstellingen kunt selecteren. Druk eerst op 1 of 2. Via de draaiknop kies je vervolgens tussen zes standen, namelijk Max crisp (extra knapperig), Air fry (heteluchtfrituren), Roast (braden), Reheat (opwarmen), Dehydrate (uitdrogen) en Bake (bakken). Kortom, genoeg bereidingsopties om deze airfryer dagelijks te gebruiken.

Na het selecteren van het gewenste kookprogramma stel je voor beide zones de tijd en temperatuur in. Kies een waarde tussen minimaal 40 en maximaal 240 graden Celsius. Ten opzichte van veel vergelijkbare producten ondersteunt deze airfryer een hogere temperatuur. Je past de instellingen tijdens het programma zo nodig aan. Dat is bijvoorbeeld nuttig voor het geval de etenswaren nog niet helemaal gaar zijn, want je kunt de bereidingstijd verlengen. Ga je een kleine portie bereiden, dan kun je ook slechts één kookzone gebruiken. Aan de hand van het duidelijke bedieningspaneel is de configuratie een fluitje van een cent.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Sync- en Match-functie

Bij gerechten horen logischerwijs verschillende kooktijden. Daar heeft Ninja iets op bedacht, zodat je alle etenswaren tóch tegelijk op tafel kunt serveren. Hierbij zet de airfryer het gerecht met de kortste bereidingstijd in de wachtstand, waarna het de tijden van beide zones synchroniseert. Alles is tegelijk klaar, dus dat scheelt weer een extra wandeling naar de keuken. Deze Sync-optie werkt in de praktijk erg goed. Wil je één grote portie patat klaarmaken? Met behulp van de Match-knop neemt zone 2 de instellingen van zone 1 over. Je stopt daarna in beide lades hetzelfde eten en start de sessie.

©Maikel Dijkhuizen | ID.nl

Hoe smaakt het?

De hamvraag is natuurlijk hoe lekker deze airfryer gerechten bereidt. Hierover kunnen we kort zijn, want de Foodi AF400EU doet zijn kookwerk naar tevredenheid. Wel is het aan het begin even zoeken naar de beste instellingen. Zo was patat aan het begin van onze test soms slap of juist te knapperig. Voor bevroren friet bleek de functie Max crisp in combinatie met regelmatig omschudden het beste recept. Ook andere snacks smaakten lekker krokant.

Voor vlees- en groentegerechten is het niet per se nodig om deze airfryer beter te leren kennen. Die lukten namelijk in één keer. Stap je over van een Philips-airfryer? Houd bij deze keukenhulp dan rekening met iets langere bereidingstijden. Bedenk verder dat bepaalde gerechten wellicht te groot zijn voor een enkele kookzone, zoals een forse kip. Elk mand heeft tenslotte een inhoud van ‘slechts’ 4,75 liter.

Ondanks het hoge vermogen van 2470 watt valt de geluidsproductie erg mee. Je kunt vanuit de keuken nog prima een gesprek voeren. Na afloop van de kooksessie laten de lades en ant-aanbakplaten zich eenvoudig reinigen. Afwassen gaat soepel of je stopt de losse onderdelen gewoon in de afwasmachine. Reinigen gaat een stuk makkelijker dan de welbekende mandjes van diverse andere airfryers. Die hebben vaak een gaasbodem, waardoor schoonmaken meer tijd vergt.

©Ninja | Elmarc

Conclusie: Ninja Foodi AF400EU kopen?

De aanschafprijs van ruim tweehonderd euro is voor deze veelzijdige airfryer gerechtvaardigd. De Ninja Foodi AF400EU heeft namelijk veel voordelen. Zo kost eten bereiden dankzij de aanwezigheid van twee gescheiden zones voortaan minder tijd. Ook na afloop ben je snel klaar, want schoonmaken is zo gepiept. Er zijn zes kookopties, waardoor je er praktisch elk gerecht mee kunt bereiden. Overige pluspunten zijn de ruime inhoud van 9,5 liter, eenvoudige bediening en stille werking.

Lees ook: Dit zijn de 8 meest gemaakte airfryer-fouten (en zo vermijd je ze)

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Video | Audi Q6 e-tron: innovatief, maar met kinderziektes
© Audi
Mobiliteit

Video | Audi Q6 e-tron: innovatief, maar met kinderziektes

Is de nieuwste elektrische SUV van Audi echt de premium ervaring waar we op hopen, of laat hij steken vallen? De Q6 e-tron is gebouwd op het gloednieuwe PPE-platform, dat Audi samen met Porsche ontwikkelde, en belooft premium prestaties. Maar zoals bij elke innovatie zijn er ook kinderziektes. Irwin van InstaAutoVlog voelde de dikke Duitser aan de tand.

Watch on YouTube

Qua afmetingen is de Q6 e-tron een flinke jongen: hij is groter dan de Q4, maar compacter dan de Q7. Het uiterlijk is typisch Audi, met een stijlvol en elegant design dat opvalt door de brede chique lijnen. De testauto, in Daytona-grijs, was uitgerust met 20-inch lichtmetalen wielen en diverse optionele pakketten, waaronder matrix-ledkoplampen en oled-achterlichten.

Features of gimmicks?

Het interieur is, zoals we van Audi gewend zijn, verfijnd en voorzien van hoogwaardige materialen. De sportstoelen bieden uitstekend comfort en de rijpositie is goed instelbaar, met veel ruimte rondom de bestuurder. Bijzonder zijn het extra scherm voor de bijrijder en het multifunctionele paneeltje in het deurpaneel. Toch voelen niet alle keuzes even doordacht aan; sommige aanraakgevoelige schakelaars zijn onhandig geplaatst en voegen weinig toe aan de rijervaring.

Kinderziektes in de software

Helaas blijken de kinderziektes van de software het grootste minpunt van de Q6 e-tron. Tijdens de testperiode traden meerdere foutmeldingen op, variërend van problemen met de verkeersbordherkenning tot storingen in de veiligheidssystemen. Deze instabiliteit doet afbreuk aan de premium ervaring die je van een merk als Audi mag verwachten, vooral gezien de forse prijs van de auto. De gebruikersinterface is mooi vormgegeven, maar blijkt in de praktijk te vaak onbetrouwbaar.

Wisselend comfort

Rijtechnisch biedt de Q6 e-tron veel comfort, mede dankzij de adaptieve luchtvering. Toch is het rijgedrag niet altijd perfect: de auto is minder stabiel bij hogere snelheden dan je zou willen en reageert soms te gevoelig op stuurbewegingen, wat voor de passagiers oncomfortabel kan zijn. De 800-volt architectuur van het platform zorgt voor snel laden en een relatief efficiënt energieverbruik, met een gemiddelde van 19 kWh per 100 km. Dat is een positief punt in een verder wisselende rijervaring.

Werk aan de winkel

Hoewel de Audi Q6 e-tron absoluut indruk maakt met zijn vernieuwende technologie en comfort, wordt de totaalervaring toch overschaduwd door de softwareproblemen en een paar onhandige ontwerpkeuzes. Audi heeft hier een elektrische SUV neergezet die in potentie veel biedt, maar die duidelijk nog niet helemaal af is.

🚗 Over de auteur: Dit artikel is geschreven door Irwin Versteegh - Duijnstee, onze vaste partner voor alles over (elektrische) auto's. Irwin is journalist voor het YouTube-kanaal InstaAutoVlog, waar hij zijn expertise en passie voor auto's met het publiek deelt.

▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.