ID.nl logo
🍷 Fles niet leeg? De beste tips om restjes wijn te bewaren
Huis

🍷 Fles niet leeg? De beste tips om restjes wijn te bewaren

Gezellige avond met vrienden gehad waarbij niet alle flessen wijn zijn opgegaan? Of drink jij altijd wit terwijl je partner meer van de rode wijn is? Zonde om die restjes weg te gooien. Hoeft ook niet: met deze tips kun je wijn in een geopende fles prima een paar dagen of zelfs langer bewaren. Proost!

🍷 In dit artikel lees je hoe je overgebleven wijn een paar dagen of langer goed kunt houden. Want weggooien = zonde!

Lees ook: Zo krijg je wijn snel gekoeld

Gemiddeld zijn we de laatste jaren iets minder wijn gaan drinken maar kiezen we wel steeds vaker voor de betere wijn. Wie bewust geniet, wil zeker ook restjes niet laten verpieteren en dat hoeft ook niet. Zelfs in de zomer kun je wijn prima enkele dagen bewaren en nog rustig opdrinken mits je hiervoor enkele regels in acht neemt.

Altijd in de koelkast bewaren

Wijn in een geopende fles oxideert en verliest daardoor geur maar vooral smaak. Oorzaak is de zuurstof waar de wijn op reageert zodra deze in contact komt met de lucht. Enige oxidatie kan bepaalde wijnen zelfs beter maken, maar voor de meeste wijnen betekent het dat de wijn minder lekker wordt en uiteindelijk zelfs in azijn verandert. Om het oxideren tegen te gaan bewaar je wijn in een geopende fles altijd in de koelkast. Dat geldt voor alle wijnen: dus wit, rood, rosé maar óók wijn met bubbels. De lage temperatuur in de koelkast en het ontbreken van licht vertragen het oxideren, waardoor de geur en smaak van de wijn langer behouden blijven.

Plaats de kurk terug

Sluit de fles ook altijd af. Doe dat bij voorkeur met de oorspronkelijke schroefdop of kurk. Gebruik je de kruk, zorg dan dat je die in de oorspronkelijke richting gebruikt. De 'gekleurde' kant van de kurk zit dus weer in de fles, terwijl de kant van de kurk waar de kurkentrekker in is gegaan ook nu weer aan de buitenkant zit. Lukt dit niet omdat de kurk te veel is uitgezet, snijd dan een klein 'taartpuntje' uit de kurk zodat je die iets in elkaar kunt drukken voordat je hem weer in de fles doet. Gebruik daarvoor wel een echt scherp mes: zo voorkom je rafelrandjes of kurk die in de fles valt.

©Svitlana

Giet restjes wijn over in een kleinere fles

Hoe minder lucht er bij de wijn komt, hoe beter die behouden blijft. Een truc die niets kost (behalve een heel klein beetje afwas) is de wijn overschenken in een kleine fles. Met een schone trechter is het overschenken een eenvoudig klusje. De fles moet natuurlijk wel schoon zijn én koud. Omspoelen met kokend water is prima, maar doe dat dan wel ruim voordat je de wijn er in schenkt, zodat de goed kan afkoelen. Doe liefst de oorspronkelijke kurk erop en leg of zet de fles in de koelkast tot je hem weer wilt gebruiken.

Zuurstof eruit halen

Een andere methode om de smaak van de wijn te behouden, is door de zuurstof en lucht uit de fles te halen. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar. Het Nederlandse Vacuvin en het Belgische Le Creuset (o.a. bij Bol) bieden beide een rubberen stop waarmee je eerst de fles afsluit om daarna met een handpomp de lucht eruit te pompen. Nanostopper (o.a. bij Amazon) is een vergelijkbaar systeem waarbij de afsluitdop helemaal vlak is en je er daarna bijvoorbeeld de schroefdop van de fles weer overheen kunt draaien. Al deze systemen zijn eenvoudig te gebruiken en je bent voor een paar tientjes klaar.

©Vacuvin

Voor een paar tientjes ben je niet klaar bij Coravin (o.a. verkrijgbaar bij Bol). Het unieke aan Coravin is dat de fles altijd ongeopend blijft. Er gaat een lange naald door de kurk de wijn in, waarna een ingenieus systeem je de wijn laat uitschenken en de ruimte in de fles opvult met een Argon-gas. Argon is smaak- en reukloos en er komt dus helemaal geen lucht bij de wijn. Een Argon-capsule is goed voor ongeveer twintig flessen wijn en kost omgerekend nog eens 9 euro. Met de Pivot+ biedt Coravin inmiddels een goedkoper wijnbewaarsysteem waarbij de fles wel wordt geopend, maar een rubberen stop in combinatie met Argon-gas de wijn tot vier weken bewaart. Bij de echte Coravin Timeless garandeert men maanden tot zelfs jaren.

©Coravin

Lees ook: Hier moet je op letten bij aanschaf van een wijnkoelkast

Bubbelwijn

De uitdaging bij mousserende wijn zoals prosecco en champagne is dat deze wijnen bij contact met de lucht niet alleen oxideren, maar ook hun bubbels verliezen. Een Vacuvin of vergeljikbaar product is hiervoor niet geschikt. Coravin heeft wel een oplossing, de Coravin Sparkling. Deze komt met een speciale afsluitdop en capsules met CO₂ in plaats van Argon. Het houdt mousserende wijnen tot vier weken na eerste gebruik op niveau.

Verspil niet, koop groot

Er wordt nog altijd meewarig naar gekeken, maar dat is al lang niet meer terecht: ook wijn 'in a box', waarbij de wijn in een kunststof zak met een klein schenkventiel zit, kan prima wijn zijn. De grotere hoeveelheid in deze zakken is niet alleen ideaal voor 'zelfbediening' tijdens feesten en barbecues, maar heeft nog een voordeel: doordat de zak zichzelf afsluit komt er nooit lucht bij de wijn – die daardoor prima op geur en smaak blijft.

Weggooien niet nodig

Ervaring leert dat ook zonder veel kunstgrepen wijn in de koelkast meerdere dagen prima te bewaren is. Afhankelijk van de kwaliteit van de wijn zul je verlies van geur of smaak willen voorkomen. De prijs van de wijn en de periode dat je deze wilt bewaren kunnen een investering in een wijnbewaarsysteem rechtvaardigen. Waar je ook voor kiest: vergeet niet het restje wijn dat je wilt opdrinken eerst op de juiste temperatuur te laten komen en even wat lucht te gunnen; dat geldt zeker voor rood.

▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.


▼ Volgende artikel
Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word
Huis

Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word

Vrijwel iedereen is vertrouwd met Microsoft Word, maar toch is de focusweergave bij veel gebruikers onbekend. Dat is jammer, want dankzij deze weergave kun je je beter concentreren.

In dit artikel vertellen we hoe de focusmodus in Word werkt, zodat je geconcentreerd aan een lange tekst kunt werken:

  • Focusweergave inschakelen
  • Lint weer zichtbaar maken
  • Achtergrondkleur veranderen

Lees zeker ook: Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd

Focusweergave starten

Er bestaan verschillende tools die helpen om je beter te concentreren op de tekst die je op het digitale papier zet. Eigenlijk zijn die externe hulpmiddelen overbodig omdat Word over een functie beschikt die alles wat je kan afleiden, uit beeld laat verdwijnen. De focusmodus verbergt het Lint en andere elementen, zodat alleen het document zichtbaar blijft.

Deze functie is in het leven geroepen voor schrijvers, studenten en professionals die lange documenten samenstellen. Om de focusmodus op Windows en macOS in te schakelen, ga je naar het tabblad Beeld en daar gebruik je de knop Focus. Het gaat zelfs nog iets sneller als je meteen op de knop Focus in de statusbalk onder in het scherm klikt. De achtergrond wordt zwart en voor je staat een sober document dat wacht op je inspiratie.

Te vaak afgeleid?

Waarom geen koptelefoon met noise cancelling?

Het Lint weer zichtbaar

In de focusweergave verdwijnen alle functies uit het zicht, maar ze blijven wel beschikbaar. Als je een stukje tekst selecteert en er dan met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt het contextmenu en ook het Lint kun je tevoorschijn halen. Beweeg de muisaanwijzer naar de bovenrand van het scherm om het Lint zichtbaar te maken. Ben je klaar met het Lint, dan sleep je de muisaanwijzer weer naar beneden en verdwijnen de tabbladen automatisch.

Achtergrondkleur veranderen

Vind je de zwarte achtergrond te hard, dan kun je die eenvoudig aanpassen in een van de andere beschikbare tinten. Ga naar het Lint in het tabblad Beeld en naast de knop Focus zie je de knop Achtergrond. De functie Achtergrond is alleen zichtbaar in de focusweergave. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst en kies een van de beschikbare achtergronden. Je hebt de keuze uit verschillende grijswaarden, maar je kunt de achtergrond ook beige, blauw of zelfs roze maken. Als je terug wilt keren naar de normale weergave klik je nogmaals op de knop Focus in het tabblad Beeld of je drukt op de Esc-toets.