🍷 Fles niet leeg? De beste tips om restjes wijn te bewaren
Gezellige avond met vrienden gehad waarbij niet alle flessen wijn zijn opgegaan? Of drink jij altijd wit terwijl je partner meer van de rode wijn is? Zonde om die restjes weg te gooien. Hoeft ook niet: met deze tips kun je wijn in een geopende fles prima een paar dagen of zelfs langer bewaren. Proost!
🍷 In dit artikel lees je hoe je overgebleven wijn een paar dagen of langer goed kunt houden. Want weggooien = zonde!
Lees ook: Zo krijg je wijn snel gekoeld
Gemiddeld zijn we de laatste jaren iets minder wijn gaan drinken maar kiezen we wel steeds vaker voor de betere wijn. Wie bewust geniet, wil zeker ook restjes niet laten verpieteren en dat hoeft ook niet. Zelfs in de zomer kun je wijn prima enkele dagen bewaren en nog rustig opdrinken mits je hiervoor enkele regels in acht neemt.
Altijd in de koelkast bewaren
Wijn in een geopende fles oxideert en verliest daardoor geur maar vooral smaak. Oorzaak is de zuurstof waar de wijn op reageert zodra deze in contact komt met de lucht. Enige oxidatie kan bepaalde wijnen zelfs beter maken, maar voor de meeste wijnen betekent het dat de wijn minder lekker wordt en uiteindelijk zelfs in azijn verandert. Om het oxideren tegen te gaan bewaar je wijn in een geopende fles altijd in de koelkast. Dat geldt voor alle wijnen: dus wit, rood, rosé maar óók wijn met bubbels. De lage temperatuur in de koelkast en het ontbreken van licht vertragen het oxideren, waardoor de geur en smaak van de wijn langer behouden blijven.
Plaats de kurk terug
Sluit de fles ook altijd af. Doe dat bij voorkeur met de oorspronkelijke schroefdop of kurk. Gebruik je de kruk, zorg dan dat je die in de oorspronkelijke richting gebruikt. De 'gekleurde' kant van de kurk zit dus weer in de fles, terwijl de kant van de kurk waar de kurkentrekker in is gegaan ook nu weer aan de buitenkant zit. Lukt dit niet omdat de kurk te veel is uitgezet, snijd dan een klein 'taartpuntje' uit de kurk zodat je die iets in elkaar kunt drukken voordat je hem weer in de fles doet. Gebruik daarvoor wel een echt scherp mes: zo voorkom je rafelrandjes of kurk die in de fles valt.
©Svitlana
Giet restjes wijn over in een kleinere fles
Hoe minder lucht er bij de wijn komt, hoe beter die behouden blijft. Een truc die niets kost (behalve een heel klein beetje afwas) is de wijn overschenken in een kleine fles. Met een schone trechter is het overschenken een eenvoudig klusje. De fles moet natuurlijk wel schoon zijn én koud. Omspoelen met kokend water is prima, maar doe dat dan wel ruim voordat je de wijn er in schenkt, zodat de goed kan afkoelen. Doe liefst de oorspronkelijke kurk erop en leg of zet de fles in de koelkast tot je hem weer wilt gebruiken.
Zuurstof eruit halen
Een andere methode om de smaak van de wijn te behouden, is door de zuurstof en lucht uit de fles te halen. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar. Het Nederlandse Vacuvin en het Belgische Le Creuset (o.a. bij Bol) bieden beide een rubberen stop waarmee je eerst de fles afsluit om daarna met een handpomp de lucht eruit te pompen. Nanostopper (o.a. bij Amazon) is een vergelijkbaar systeem waarbij de afsluitdop helemaal vlak is en je er daarna bijvoorbeeld de schroefdop van de fles weer overheen kunt draaien. Al deze systemen zijn eenvoudig te gebruiken en je bent voor een paar tientjes klaar.
©Vacuvin
Voor een paar tientjes ben je niet klaar bij Coravin (o.a. verkrijgbaar bij Bol). Het unieke aan Coravin is dat de fles altijd ongeopend blijft. Er gaat een lange naald door de kurk de wijn in, waarna een ingenieus systeem je de wijn laat uitschenken en de ruimte in de fles opvult met een Argon-gas. Argon is smaak- en reukloos en er komt dus helemaal geen lucht bij de wijn. Een Argon-capsule is goed voor ongeveer twintig flessen wijn en kost omgerekend nog eens 9 euro. Met de Pivot+ biedt Coravin inmiddels een goedkoper wijnbewaarsysteem waarbij de fles wel wordt geopend, maar een rubberen stop in combinatie met Argon-gas de wijn tot vier weken bewaart. Bij de echte Coravin Timeless garandeert men maanden tot zelfs jaren.
©Coravin
Lees ook: Hier moet je op letten bij aanschaf van een wijnkoelkast
Bubbelwijn
De uitdaging bij mousserende wijn zoals prosecco en champagne is dat deze wijnen bij contact met de lucht niet alleen oxideren, maar ook hun bubbels verliezen. Een Vacuvin of vergeljikbaar product is hiervoor niet geschikt. Coravin heeft wel een oplossing, de Coravin Sparkling. Deze komt met een speciale afsluitdop en capsules met CO₂ in plaats van Argon. Het houdt mousserende wijnen tot vier weken na eerste gebruik op niveau.
Verspil niet, koop groot
Er wordt nog altijd meewarig naar gekeken, maar dat is al lang niet meer terecht: ook wijn 'in a box', waarbij de wijn in een kunststof zak met een klein schenkventiel zit, kan prima wijn zijn. De grotere hoeveelheid in deze zakken is niet alleen ideaal voor 'zelfbediening' tijdens feesten en barbecues, maar heeft nog een voordeel: doordat de zak zichzelf afsluit komt er nooit lucht bij de wijn – die daardoor prima op geur en smaak blijft.
Weggooien niet nodig
Ervaring leert dat ook zonder veel kunstgrepen wijn in de koelkast meerdere dagen prima te bewaren is. Afhankelijk van de kwaliteit van de wijn zul je verlies van geur of smaak willen voorkomen. De prijs van de wijn en de periode dat je deze wilt bewaren kunnen een investering in een wijnbewaarsysteem rechtvaardigen. Waar je ook voor kiest: vergeet niet het restje wijn dat je wilt opdrinken eerst op de juiste temperatuur te laten komen en even wat lucht te gunnen; dat geldt zeker voor rood.