Hier moet je op letten bij aanschaf van een wijnkoelkast
Ben je een wijnliefhebber en wil je thuis van geweldige wijnen genieten? Kies er dan voor om een wijnkoelkast te kopen om jouw favoriete wijnen op de perfecte temperatuur te schenken. Wijnkoelkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Waar je op moet letten bij je zoektocht naar de juiste match lees je hier.
Wijnkoelkasten voor witte of rode wijn?
Wijnkoelkasten zijn een geweldige uitvinding voor iedere wijnliefhebber. Je kunt je favoriete rode, witte en rosé wijn hierin bewaren. Er zijn verschillende uitvoeringen. Houd je alleen van rood of wit en wil je maar één soort wijn koelen? Dan kun je het beste voor een wijnkoelkast kiezen.
Wanneer je zowel rosé, witte als rode wijn in één kast wil bewaren, is het belangrijk dat je een kast koopt die met twee verschillende temperatuurzones werkt. Dit worden ook wel wijnklimaatkasten genoemd. Witte wijn dien je namelijk kouder te bewaren dan rode wijn.
Wijnklimaatkasten met gescheiden temperatuurzones zijn vaak duurder dan wijnkoelkasten, maar dan kun je wel alle soorten wijn tegelijk op de best mogelijke manier bewaren.
Tip: De beste temperatuur Witte wijn of rosé: serveren tussen de 7 en 12 grade Rode wijn: serveren tussen de 14 en 18 graden
©Vershinin
Formaat en uitvoering van je wijnkoelkast
Wil je zo'n handige wijnkoelkast in huis halen? Dan is het belangrijk dat je van tevoren bedenkt hoeveel flessen wijn je wil bewaren. Dit bepaalt de grootte van de kast. Daarnaast kun je kiezen voor een ingebouwde of losse wijnkoelkast (hoe zo'n inbouwwijnkoelkast eruit ziet, zie je bijvoorbeeld hier). Wanneer je de wijnkoelkast aan je keuken toevoegt terwijl deze al af is, kun je het design op de rest van je keuken afstemmen. Ben je een hele nieuwe keuken aan het plaatsen, dan kun je de wijnkoelkast hier direct in meenemen.
Tip: Extra sfeer Een prachtige feature die je aan de wijnkoelkast kunt toevoegen is sfeerverlichting. Op die manier kun je jouw favoriete wijnen prachtig tentoonstellen.
Verschillende soorten koeltechnieken
Wijnkoelkasten kunnen drie verschillende koeltechnieken inzetten om je wijn te koelen. Compressiekoeling wordt vaak gebruiktbij krachtige wijnkoelkasten, aangezien je dan op veel verschillende temperaturen kunt koelen. Een wijnkoelkast die met compressiekoeling werkt is geschikt om in een inbouwkast te plaatsen. Wijnkoelkasten die met absorptiekoeling werken, creëren het klimaat dat je in een wijnkelder tegenkomt. Er wordt eerst ammonia verhit en zodra deze stof afkoelt, wordt het juiste temperatuurklimaat voor je wijn bereikt. Een voordeel aan deze koeltechniek is dat het trilling- en geluidloos is.
Ben je op zoek naar kleine wijnkoelkasten? Dan werken deze vaak met thermo-elektrische koeling. Deze koeltechniek is betaalbaar, maar niet bepaald energiezuinig. Een wijnkoelkast die met thermo-elektrische koeling werkt, dient zichzelf goed te kunnen ventileren aangezien er warmte vrijkomt tijdens het koelen van de wijn. Dit soort wijnkoelkasten zijn daardoor niet geschikt voor in een inbouwkast.
Houd rekening met de luchtcirculatie en luchtvochtigheid
Om het beste klimaat voor je wijnen te creëren, is het belangrijk dat de wijnkoelkast over een kwalitatief ventilatiesysteem beschikt. De gekoelde lucht dient altijd netjes over de hele koelzone verspreid te worden. Het mag niet gebeuren dat de lucht zich ergens ophoopt, waardoor andere delen van de kast te weinig gekoelde lucht ontvangen.
Niet alleen de luchtcirculatie moet in de gaten gehouden worden, je moet ook letten op de luchtvochtigheid. Een goede luchtvochtigheid zorgt er namelijk voor dat de kurk niet gaat drogen of schimmelen. Wil je dat ongewenste geuren niet in aanraking komen met de wijn in de kast? Dan kun je voor een koolstoffilter kiezen.
Dit is wat een wijnkoelkast aan stroom verbruikt
Wijnkoelkasten verschillen in merk en bouwkwaliteit. De ene wijnkoelkast heeft perfect isolerende deuren, terwijl een ander net minder goed isoleert. Daarnaast hebben de koelcompressoren in de wijnkoelkast invloed op hoeveel stroom er wordt verbruikt. Gemiddeld genomen verbruikt een wijnkoelkast tussen de 110 kWh en 200 kWh per jaar. Kleine of smalle wijnkoelkasten zijn vanzelfsprekend zuiniger dan grote wijnkoelkasten. Je kunt op het energielabel kijken voordat je de wijnkoelkast koopt. Per 1 maart 2021 zijn alle energielabels voor wijnkoelkasten vernieuwd, waardoor je ze nóg beter met elkaar kunt vergelijken.