Eerste hulp bij ontstoppingen: zo verhelp je een verstopte afvoer
Een verstopte afvoer komt nooit uit, maar je zult altijd zien dat het nét in het weekend gebeurt of als je van alles te doen hebt. Een loodgieter laten komen, loopt aardig in de papieren en kan altijd nog. Probeer daarom eerst zelf de afvoer in de keuken of badkamer te ontstoppen. Als het even kan zonder dure, chemische middelen.
Met wat handigheid kun je zelf vaak een afvoer wel weer vrijmaken. In dit artikel ontdek je: de meest voorkomende oorzaken van verstoppingen | hoe je een verstopte afvoer voorkomt | hoe je zelf een de afvoer kunt ontstoppen.
Ook handig om te lezen: Karnemelk in je badkuip? 5 huismiddeltjes voor een blinkend bad
Help, een verstopte afvoer
Als je luid geborrel hoort in de leidingen en het water loopt niet meer goed door het putje van de douche, wasbak of fontein, dan weet je eigenlijk genoeg: er is ergens een verstopping. Wanneer je het nog even laat doorsudderen in de hoop dat het vanzelf oplost, ben je vaak nog verder van huis. De verstopping wordt dan alleen maar nog hardnekkiger. Wees er daarom op tijd bij als het water steeds trager zijn weg naar het putje vindt.
©Вячеслав Думчев - stock.adobe.com
Deze boosdoeners zijn meestal de oorzaak van een verstopping:
Haren: bij een verstopt doucheputje is negen van de tien keer een enorme haarbal de oorzaak. Check het putje regelmatig of beter nog: plaats een speciale haarfilter in de afvoer.
Zeepresten: nog zo’n veroorzaker van verstoppingen in de douche of wasbak. Vaak blijft de zeep plakken aan de binnenkant van de afvoer en hoopt het zich op tot een slijmerige zwarte smurrie.
Etensresten: in de keuken zijn vet en etensresten de nummer één-veroorzaker. Probeer daarom zoveel mogelijk resten eerst weg te gooien in de afvalbak voordat je borden en pannen afspoelt.
Flosdraad, elastiekjes en andere blokkades: loodgieters vinden de gekste dingen terug in verstopte afvoeren. Wees je ervan bewust wat het effect kan zijn van iets wat per ongeluk in het putje verdwijnt.
Kalk: hard water bevat veel kalk en dat blijft in de afvoer achter. Wanneer de kalkaanslag zich ophoopt, heb je ook een serieus probleem. Giet daarom regelmatig gekookt water met wat soda door de afvoer.
©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Niks bruikbaars in je keukenkastje?
Met een voorraad gootsteenontstoppers grijp je nooit mis
De afvoer zelf ontstoppen: stappenplan
Ok, één of een combinatie van bovenstaande boosdoeners heeft jou met een afvoerprobleem opgezadeld en jij mag aan de slag. Gelukkig kun je een verstopte afvoer in de meeste gevallen - en als je er op tijd bij bent - zelf oplossen. Volg hiervoor dit stappenplan:
Waar zit het probleem? Probeer eerst voor jezelf duidelijk te krijgen of het alleen om een verstopping van een afvoer in de keuken of douche gaat of dat er bijvoorbeeld water in het toilet omhoogkomt als je iets wegspoelt in de keuken. Wanneer het een combinatie van problemen is, dan kun je beter toch die loodgieter bellen. Is het een ‘lokaal’ probleem, dan kun je zelf aan de slag.
Boosdoeners verwijderen: zie je die kluwen met haren of het verdwaalde wattenstaafje meteen zitten? Haal dit dan eerst weg.
Doorspoelen: spoel kokend water met baking soda door de afvoer, dit zorgt ervoor dat de zeepresten en kalkaanslag oplossen.
Plopper: blijkt de verstopping toch hardnekkiger dan gedacht, dan kun je met een rubberen ontstopper de afvoer open proberen te ‘ploppen’. Meestal is dit een effectief middel.
Sifon losmaken: wanneer bovenstaande trucs niets hebben uitgehaald, dan kun je het sifon voorzichtig losmaken. Plaats er een emmer onder en maak de binnenkant helemaal schoon. Vies werkje, maar het moet even.
Biologisch ontstoppingsmiddel: je allerlaatste redmiddel is toch ontstoppingsmiddel, maar vermijd de chemische varianten, want deze veroorzaken uiteindelijk nog meer ellende en zijn ook nog eens slecht voor het milieu.
Hebben al je inspanningen geen effect gehad? Dan zit er niets anders op dan een loodgieter in te schakelen.
Een ontstoppingsveer is ook handig om achter de hand te hebben als je afvoer vaker verstopt raakt: