Winterjas wassen? Ontdek de beste en simpelste manieren
Eerst gaat de verwarming in huis schoorvoetend aan en dan komt de onvermijdelijke gang naar de zolder om je winterjas weer tevoorschijn te halen. En weg was de zomer. Heb je de jas niet gewassen voordat je ‘m in de opbergbox stopte of ruikt hij een beetje muffig? Dan is dit hét moment om jouw winterjas te wassen en weer fris te laten ruiken.
Is het weer winterjassentijd? Dan lees je hier hoe vaak je een winterjas eigenlijk zou moeten wassen, hoe je dit aanpakt en waarom tennisballen zo van pas komen bij het drogen. Ook handig om te lezen: Zo krijg je je dekbed weer fris en schoon!
Hoe vaak was je een winterjas?
Een winterjas hoef je niet iedere maand in de wasmachine te stoppen, vaak wordt hij er namelijk niet mooier op. Wil je er zeker nog een aantal jaar plezier van hebben, dan was je hem twee keer per jaar. In ieder geval voordat je ‘m opbergt als de winter voorbij is, en nog een keer tussendoor als er vlekken op zitten of de jas niet meer fris ruikt. Tussendoor kun je ‘m af en toe buiten laten luchten.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Mag een winterjas in de wasmachine?
Bij wollen jassen is het oppassen geblazen, maar de meeste winterjassen kun je gewoon in de wasmachine stoppen. Check voordat je dit doet altijd even het label in de jas, want hier vind je de juiste temperatuur en eventuele andere wasvoorschriften.
Hieronder vind je voor de drie populairste winterjassen een aantal handige wastips:
1. Wollen winterjas
Heb je een wollen winterjas, dan hoef je de jas eigenlijk maar één keer per seizoen te wassen. Wol heeft zelfreinigend vermogen omdat het het natuurlijke vet lanoline bevat. Even buiten ophangen is vaak al genoeg om eventuele muffe luchtjes of vlekken als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Doe dit bij voorkeur als het een beetje vochtig is of hang hem anders eens in de badkamer tijdens het douchen.
Is het tijd voor de jaarlijkse wasbeurt, bijvoorbeeld als hij opgeborgen wordt na de winter? Dan kun je ‘m zelf wassen op de hand of in de wasmachine op 30 graden met een wolwasmiddel. Zet de wasmachine op de laagste centrifugestand en laat de jas liggend drogen op een handdoek. Vind je dit veel gedoe en ben je erg gehecht aan die mooie wollen winterjas? Dan kun je ‘m natuurlijk ook naar de stomerij brengen.
Snel je jas opfrissen?
Gebruik een handstomer en verwijder snel geurtjes
2. Gewatteerde winterjas of puffer
Dikke kans dat jij de winter trotseert in een puffer of jas met donzen vulling. Deze jassen kun je prima in de wasmachine wassen. Doe dit op een wolwasprogramma met als het even kan een wasmiddel speciaal voor dons of anders een mild middel - met mate, anders gaat het wasmiddel plakken aan de jas - en gebruik geen wasverzachter. Na het wassen mag de gewatteerde jas gewoon in de wasdroger, graag zelfs, want hiervan krijgt hij weer zijn oude vorm terug.
Keer de jas binnenstebuiten.
Stop naast de jas ook twee of drie tennisballen of drogerbollen in de droger. Deze zorgen ervoor dat de vulling van de jas weer goed verdeeld wordt.
Selecteer een lage temperatuur en een lange droogtijd. Twee uur is een prima tijdsduur.
Klop de jas na het drogen goed uit.
©shootingtheworld
3. Outdoor jas met waterdichte of waterafstotende coating
Heb je een winterjas met een speciale waterdichte of waterafstotende laag, dan kun je deze ook gewoon wassen. Gebruik alleen geen wasmiddel met bleekmiddel of andere chemicaliën, een technisch wasmiddel zoals dat van Granger’s is perfect. Laat ook de wasverzachter achterwege, want dit kan het waterafstotend vermogen juist doen afnemen.
Glijden de regendruppels na verloop van tijd niet meer van de stof af, dan wordt het tijd om de waterafstotende coating te impregneren. Die doe je het handigste met een impregneerspray die je goed kunt verdelen over de hele buitenlaag van de jas.
©Nektarstock - stock.adobe.com
Tip! Laat een gewassen winterjas altijd goed drogen, het liefst aan de buitenlucht. Hierdoor blijft de jas veel langer mooi en voorkom je dat muffe luchtjes terugkeren. Gaat de winterjas na het wassen naar de berging? Zorg er dan zeker voor dat de jas goed droog is en hang of leg hem op een koele, droge en goed geventileerde plek. Een vacuümzak is een uitkomst als je niet veel opbergplekken hebt.